Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
2260
View
60
Reply

[Tempatan] bisnis ah long akan di jenamakan semula

[Copy link]

Author: johnlava    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 13-1-2019 12:29 AM | Show all posts
cmf_king_kong replied at 13-1-2019 12:05 AM
Betul lah apa makcik ni cakap.

Banyak beza peminjam wang berlesen dengan ah long.

bodoh ke apa memudahkan pinjaman, unlimited loans tarak payah dokumen konon, bukan ahlong konon

peygidahhhh






Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 12:30 AM From the mobile phone | Show all posts
johnlava replied at 13-1-2019 12:27 AM
tak tunjuk bodoh kau tak sah ke??

tongong

Hahaha..classic retard.

Sukati ko lah.
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 12:37 AM From the mobile phone | Show all posts
johnlava replied at 13-1-2019 12:29 AM
bodoh ke apa memudahkan pinjaman, unlimited loans tarak payah dokumen konon, bukan ahlong konon

...

Bila masa pula dia cakap tak payah dokumen?

Ko baca ke tak benda yang ko tempek ni?
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 01:25 AM From the mobile phone | Show all posts
cmf_king_kong replied at 13-1-2019 12:05 AM
Betul lah apa makcik ni cakap.

Banyak beza peminjam wang berlesen dengan ah long.


Kelakar

Dari nk rebrand 'pemberi pinjaman wang berlesen' konon bukan ahlong, sebab ada lesen gitu untuk org apply loan

Berlesen ke x, dorg still pegang kad atm kau. Dan iols xrasa bank negara pantau dan regulate dan audit seketat audit keatas bank, untuk ah long berlesen ni dalam bisnes pinjaman wang

Kalau nk tolong rakyat, peminjam, peniaga kecil..bank negara pergi turunkn syarat pinjaman bank. Bank terikat dgn syarat bank negara

Kau susahkan kelulusan pinjaman dari bank bawah kelolaan kau, tapi kau advise org pergi pinjam kat ah long berlesen sbb ade lesen, ah long dh rebranding

Kau nk tolong sape sebenarnya ni
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 02:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Bukan ke bisnes pinjaman yang tanpa lesen dan  lagak samseng saja yang digelar ah long? Jadi buat ape nak rebranding??? Nak bagi samseng besar kepala? Lagi ramai la yang kena kerat jari kalau tak bayar. Takpun kena culik Dan bunuh. Pelik betul lahai..sepatutnya jangan galakkan rakyat berhutang!
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 03:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by cmf_king_kong at 13-1-2019 03:03 AM
Victorioussss replied at 13-1-2019 01:25 AM
Kelakar

Dari nk rebrand 'pemberi pinjaman wang berlesen' konon bukan ahlong, sebab ada lesen  ...


Inilah masalahnya bila orang percaya headline bongok si laba tu tapi tak nak baca artikel tu betul-betul.

Menteri tu cakap nak penjenamaan semula pemberi pinjaman wang berlesen untuk buang stigma 'ah long', bukannya nak rebrand ah long.

Pemberi pinjaman wang berdaftar ialah syarikat kewangan diberi lesen oleh kementerian perumahan dan kerajaan tempatan tertakluk di bawah akta pemberi pinjam wang 1951.

Ah long pulak ialah ceti haram yang kenakan syarat-syarat tak masuk akal macam interest 50% p.a. dan mintak kad atm ko.

Menteri takde kuasa ke atas bank sebab itu dibawah kuasa gabenor bank negara. Tapi kementerian makcik zuraida ni ada authority beri lesen peminjam wang, jadi dia sebagai menterinya, dia ambil lah inisiatif guna skop pemberi pinjaman wang berlesen untuk bantu rakyat.

Orang pinjam wang dari pemberi pinjaman berlesen bukan sebab suka-suka. Orang terdesak je sebab nama dah dalam list ctos, ccris, pinjam mara, tekun, punb semua reject.

Nak tolong salah, tak tolong salah, kau nak apa sebenarnya ni?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 03:16 AM From the mobile phone | Show all posts
cmf_king_kong replied at 13-1-2019 03:01 AM
Inilah masalahnya bila orang percaya headline bongok si laba tu tapi tak nak baca artikel tu bet ...

Mcm iols ckp la..ccris ctos srgsla mak nenek tu syarat ketat bank negara pada institusi perbankkan

Iols nak tnya, kementerian perumahan y bg lesen ceti kat 3rd party ni, untuk loan perumahan sajork kah..so apa guna lppsa

Kalu loan rumah adakah payment cdm atau potong gaji angkasa?

Mcm iols cakap..dari nk backup 3rd party ceti berlesen neh..baik bincang dgn bank negara untuk longgarkan syarat beli rumah sekiranya ceti ni mmg buat loan untuk beli rumah sajork

Bkn iols je, 99% akan pilih bank. Suh ceti tu apply lesen bukak bank sudeyy

So skg ni nak tolong sapa ekceli..tolong rakyat ke atau nk bg syarikat ceti berlesen bnyk customer lepasni?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 03:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Victorioussss replied at 13-1-2019 03:16 AM
Mcm iols ckp la..ccris ctos srgsla mak nenek tu syarat ketat bank negara pada institusi perbankkan ...

Ada ke mentioned pasal ceti berlesen bagi loan rumah dalam artikel tu? Menteri cuma maklumkan plan untuk rebrand ceti berlesen supaya menyenangkan proses orang yang memerlukan wang atau peniaga kecil yang memerlukan modal.

Dan memang kementerian perumahan tengah berbincang dgn bank negara untuk memberi fleksibiliti kepada group b40 untuk buat housing loan dgn bank sehingga 300k. Actually this is mentioned in the article tapi lahabau tu cuma ambil separuh sebab senang nak buat fitnah.

Ko boleh baca full article tu kat sini

https://www.thestar.com.my/news/nation/2019/01/11/firms-to-be-rebranded-to-correct-ah-long-perception/

Ko nak backup bank ni pun apa beza bank dgn ceti? Dua2 bagi pinjam duit dan dua2 riba. Ko tak bayar, dua2 hantar gengster kutip hutang. So?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 04:06 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Victorioussss at 13-1-2019 04:07 AM
cmf_king_kong replied at 13-1-2019 03:50 AM
Ada ke mentioned pasal ceti berlesen bagi loan rumah dalam artikel tu? Menteri cuma maklumkan plan ...


Quote
"Zuraida said the ministrys Moneylenders and Pawnbrokers Division record shows that there were about 3,900 money-lending companies offering loans at lending and handling rates which differed from those of financial institutions or commercial banks"

See..rate dia pn lain. So xmustahil cekik darah rite?

Quote
"We want the people to realise that money-lending companies are legal, offer unlimited loans and do not demand many documents as is conditional for financial institutions or commercial banks"

See..tau lak dia bank negara letak syarat y strict pada bank untuk approve atau reject loan application. So, longgarkan la sikit untuk bantu org dari nak suruh org sapot ceti walaupn berlesen

Quote
"Zuraida also said the ministry was in talks with Bank Negara to seek flexibility for those in B40 group to secure housing loans"

See..dia pn ikut mcm ape iols ckp..slow talk dgn bank negara longgarkan syarat laa..eventhou for house loan only, thats a good start

Iols xnampak ape y tlg rakyat? Masuk mulut jaws sbb xlepas nak masuk mulut rimau kekdahnya..
Tapi rimau aka perbankkan still secure berantai dijaga kawal selia oleh bank negara. Walaupun bg chuols sama je riba keduanya..well bgtau i bank mana xde riba esok i apply loan slaluh

Inb4, bank negara pantau bank. Regulator semua bank2 dlm negara. Ceti berlesen sape nk pantau?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 04:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Victorioussss at 13-1-2019 04:19 AM

Dulu2 melayu xbole pinjam duit kat bank. Hanya ade 2 bank je dalam malaysia. Melayu kene pinjam duit dari ceti. Sehinggalah org melayu sndiri bukak bank

Sekarang2..rakyat y xmampu, dokumen xsapot, ccris ctos bagai xbole pinjam duit kt bank. Rakyat camni kene pinjam dari ceti berlesen.

Back to the past gittew

I bkn sapot lava sis. I pn kekadang rengsa jah dgn thread dn posting dia..tp this part i xsetuju nk bersihkan nama licensed money lender so called ah long, even menteri ni sndiri ckp persepsi negatif. Even sokabar the star link u bg pn mention them as ah long. Why persepsi negatif pada ah long? U pn tau jwpn

Btw masing2 ada pendapat and i respek pendapat u but i stand on my ground. Nice acah debat cmni dgn u without slur words to each other xmcm lava slalu buat, maybe kt rumah dia ade kamus vocabulary untuk vulgar words agaknya

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 04:55 AM | Show all posts
johnlava replied at 12-1-2019 08:29 AM
bodoh ke apa memudahkan pinjaman, unlimited loans tarak payah dokumen konon, bukan ahlong konon

...

Kenapa pacik laba marah sangat ni? Hari hari marah!
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 07:03 AM | Show all posts
so lepas ni Along boleh gantung byk poster, banner di tepi tiang jambatan  etc
PH akan cover
maklum la legal

terima kasih kerana mengundi PH
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 09:15 AM | Show all posts
emmm senang la nk buat loan pas ni
bye bank haramjadah

ah long kami misti pileyyyy
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 01:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Victorioussss replied at 13-1-2019 04:06 AM
Quote
"Zuraida said the ministrys Moneylenders and Pawnbrokers Division record shows that the ...

1. Sila baca akta pemberi pinjaman wang 1951. Interest yang ceti berlesen boleh kenakan range dari 12% - 18% p.a. sahaja. Lebih kurang je dengan bank cuma bank ada flexibility untuk offer interest rate lebih menarik sebab they are banks. But then sekali ko kena blacklist dengan satu bank, selamat berjaya lah nak buat loan dengan bank lain. So ceti berlesen ni adalah alternatif kepada bank. Nobody is forcing you to borrow money from money lender, tapi kalau ko terdesak dan takda bank boleh tolong, ceti berlesen is an option to consider. Itulah sebab kerajaan gubal akta pemberi pinjaman wang ni hampir 70 tahun dulu.

2. Again, dia menteri bukan gabenor bank negara. Bukan tanggungjawab dia nak tentukan syarat pinjaman bank. Tapi skop ceti berlesen ni dibawah coverage kementerian yang dia menterinya, jadi dia punya tanggungjawab terhadap ceti2 berlesen. So apa masalahnya dia nak support? Kan itu kerja dia.

3. Nak tau siapa pantau ceti berlesen? Kan ada mentioned dalam artikel tu, Moneylenders & Pawnbrokers Division dibawah kementerian perumahan dan kerajaan tempatan.

4. Kau akan berdepan dengan situasi masuk mulut rimau, mulut dinosor dan sebagainya bila tak tau hak sebagai peminjam dan buta tuli sign agreement tak baca betul-betul. Kalau hak ko sebagai peminjam tak dihormati oleh ceti, even bank sekalipun ko boleh buat laporan polis.

Sekurang-kurangnya ceti bagi ko pinjam duit diaorang. Bukan macam bank, ambil duit simpanan orang lain dan rolling buat jadi loan. Ko rasa mane lebih keji?
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 01:24 PM From the mobile phone | Show all posts
1. For sure ah long akan markup interest paling tinggi untuk profit maximum, vs bank y offer interest y boleh tarik pelanggan

2. Mcm aku ckp..bincang dgn bank negara la untuk longgarkan syarat pinjaman bank2 sedia ada. Sbb dia bkn gabenor la dia kene bincang. Tapi dia lilih nk jd mcm bank negara plak dgn claim y ah long ni ok no problem siap bole pantau. Eh?

3. U sndiri tau bank negara camne strict dia pada bank. Bank2 kalau dgr pegawai bank negara nk turun, konfem cuak xhabis. Xmasuk lagi report2 dari bank y wajib dihantar pd bank negara. Iols xrasa kementerian dia ni ade sistem sehebat atau hampir hebat mcm bank negara. Bang negara tu besar, tapi division bawah kementerian ni mungkin kecik kot. Division, bukannya department!

4. Berapa kerat kes ah long yang dah selesai lepas buat report? Kalau report je setel masalah, xde la mangsa ah long selama ni carik bantuan dari ppim atau parti politik mcm mca dll

Bank selain simpan duit, dia rolling duit tu dlm investment. Bank bukan takat simpan duit je bossku..bnyk kot bisness dorg y bole dapat income. Dari mana tuduhan kau ckp bank bg loan pakai duit penyimpan y lain, i rs tuduhan u berat
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 01:27 PM From the mobile phone | Show all posts
R2D2 replied at 13-1-2019 07:03 AM
so lepas ni Along boleh gantung byk poster, banner di tepi tiang jambatan  etc
PH akan cover
maklu ...

Lepasni ah long bole produce kad kredit dorg sndiri
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 04:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Victorioussss replied at 13-1-2019 01:24 PM
1. For sure ah long akan markup interest paling tinggi untuk profit maximum, vs bank y offer interes ...

Camanala aku nak buat ko paham ni

1. Ceti berlesen berdaftar adalah sah di sisi undang-undang manakala ceti haram a.k.a ah long tidak sah dan menyalahi undang-undang. Artikel tu cakap pasal ceti berlesen. Bukannya ah long.

2. Ceti berlesen berdaftar di bawah kementerian perumahan dan kerajaan tempatan bukannya bank negara. Apa kejadah pulak dia nak bincang dengan bank negara pasal ceti berlesen? Again, this is about ceti berlesen. Bukan ah long.

3. Kita ada akta melindungi peminjam dan ceti berlesen. Kalau peminjam berasa keselamatan dan kesejahteraan diancam oleh pemberi pinjaman, mereka boleh melaporkan pada pihak berkuasa. Apa ko tak percaya dengan polis ke?

4. Again and again, ceti berlesen. Bukan ah long. Kalau ko still nak cakap pasal ah long then you're in the wrong thread.

5. Tuduh pulak dah. Ko mase buka saving account kat bank tarak baca t&c ka? T&C akaun simpanan cimb paragraf 11 'Hak Tolakan dan Hak Mendebit' dinyatakan bank boleh kaut simpanan ko secara paksa kalau tak bayar hutang. So apa bank nak buat dengan duit kautan paksa tu hak bank, which termasuklah bagi loan kat peminjam lain. So?
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 04:47 PM From the mobile phone | Show all posts
cmf_premierleag replied at 12-1-2019 02:45 PM
si zuraida ni tau tak apa xtvt behind ahlong bisnes tu???
makin jahanam msia dgn pee H nih : ...

dia tak tahu kot pinjaman ahlong ni ada kait dengan GRO. cetak rompak. dadah.smuggle.pelacuran.pemerdagangan manusia
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 04:47 PM | Show all posts

ada kawan tempat kerja dulu pinjam along 5000, lepas tu ada masalah skit tak dapat bayar beberapa bulan, akhirnya kena denda bayar sampai 15000 sekali ada masalah memang kena ikat lah
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 04:48 PM From the mobile phone | Show all posts
RED 666 replied at 12-1-2019 03:33 PM
geng ah long ni la byk bagi sumber kepada ph lagi2 kepada dap

satu satunya kawasan yang tak pernah tukar parti adalah kawasan Kepong. area kepong mmg baanyak rumay urut. pub. 15 tahun beb. asyik menang jer
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.089219s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list