JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
12
Return to list New
928
View
42
Reply

[Pelbagai] Kaki Kipas

[Copy link]

Author: tulip_pink    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 16-1-2019 06:29 PM From the mobile phone | Show all posts
nanasno replied at 16-1-2019 03:18 PM
kaki kipas ni ada banyak jenis. kalau kipas jenis buat kerja dan kipas hanya untuk diri sendiri tu o ...

I setuju. Nak mengipas boss/cikgu/mak ayah tanpa menjatuhkan orang lain tu, ikut suka dialah. Tapi kalau sampai mendengki, buat cerita yang bukan-bukan, ni I tak boleh terima. Orang yang dikipas pun ada je yang sedar dia dikipas & tak kisah atau suka. Tapi ada juga orang yang tak suka dikipas & jadi lebih strict pada si pengipas.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2019 07:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Pada I kaki kipas ni ada dua jenis. Satu kipas bos satu lagi kipas diri sendiri. Yang jenis kipas bos ni, dia mungkin tak sedar agaknya hidup ni macam roda. Yang bos tu pun satulah, seronok ye kena kipas? Malas nak ambik pot. Menyampah? Takdelah... Benci je. Sebab kaki kipas ni mostly jenis yg jatuhkan orang. Suka sgt menyusahkan orang lain.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2019 11:25 AM | Show all posts
semua kaki kipas..termasuk aku..hahahahhahaha

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2019 07:00 AM | Show all posts
babyshun replied at 14-1-2019 07:36 PM
Mmg menyampah dengan org jenis kaki kipas ni..biasa depan kita ckp lain bila depan bos kemain lagi.. ...

Memang ada yang jenis macam ni..tapi Allah tu maha mengetahui.
Kite x balas nanti Allah yang balas.
What you give you get back...kata org putih.
Kite sebolehnye jangan buat macam tu dan banyakan bersabar.
Insyaallah..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2019 09:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Di mana2 pun ada, cuma pakai kipas kecik ka kipas besar ka.. Yg tak pandai mengipas,,, huhu saja lah, yg terer mengipas, cepat la segala mak nenek dapat. Sedih, keja tak banyak mana, kipas lebih.. Kalah kipas mati, barulah berakal semua.
Screenshot_20190123_215043.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2019 03:37 PM | Show all posts
kriniryna replied at 20-1-2019 07:00 AM
Memang ada yang jenis macam ni..tapi Allah tu maha mengetahui.
Kite x balas nanti Allah yang bala ...

betul tu,saya pun mmg banyak bersabar,.itu je yg mampu & boleh buat

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2019 10:25 AM | Show all posts
Ada yang jenis depan kita kemain dia cemuh management pastu jilat balik. Lalang ke camne ni?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2019 11:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Kaki kipas adalah perosak sebenar organisasi. Dia tak buat kerja, datang lambat balik awal, pagi sampai petang bersembang saja, wajib keluar lunch hari hari dan balik office mesti selepas pukul 2.00pm. Depan bos sembang macam dia yg buat semua kerja, padahal orang lain yg buat kerja dia, especially junior. Siapa yg against dia, dia akan cari jalan nak jatuhkan orang tu. Apa saja yg dia nak, dia akan cucuk bos sampai dapat. Kalau ada orang lain incharge untuk sesuatu benda, dan dia nak benda tu, dia akan cucuk bos sampai person in charge tu kena maki dgn bos.

Celakalah hidup orang begini. Tiada keberkatan gaji, dan nikmat akan ditarik. Segala kredit yg kau ambil atas usaha orang lain, tak berkat dan tak halal.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2019 01:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Kaki kipas gaya hidup macam sejuk
Hakikat
Selamanya panas..kiri kanan sumpah dek org

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2019 02:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Kaki kipas ni dari segi pangkat memang laju je naik pangkat. Jilat sehabis jilat.
Tapi in the end, tak ke mana pun golongan ni. Maklumlah mampu naik bukan sebab bakat & kemampuan tapi kebolehan membodek.

Bila orang yg dikipas dah takde kepentingan lagi untuk dirinya, memang dipandang sepi lah orang tu. Walaupun berjasa untuk menaikkannya, tetap dipandang sepi. Bila dah takde kepentingan, terus dicari next target. Habis madu sepah dibuang kaedahnya.Dicarinya next target yang mudah dibodek & diampu.

Biasanya kaki kipas ni tak ramai kawan. Yelah, sape-sape yang dirasakan berpotensi untuk mengatasinya, terus dicantas walaupun kawan baik sendiri. Golongan ni biasanya turut suka dikipas. Nak dengar segala puji-pujian untuk dirinya sebagaimana dia memberikan puji-pujian kepada org yg berkepentingan,

Jadinya, elakkanlah diri daripada membodek dan mengipas. Biar kita ni naik atas kemampuan, bakat & kerja keras. Bukannya hasil bodekan & pujian yg tidak ikhlas.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2019 10:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Omaigaddd....pasal team kaki kipas ni laa company tempat iolls keje ni sekarang macam nak terbalik.
Since 2014 bila naik je GM baru mmg habis terus management since then sbb bermula lah era kaki kipas n cronies naik pangkat beramai2 menjadi team management. Masih lagi berlangsung hingga kini. So siapa pandai kipas naik cepat x kira lah bagus ke tak (obviously).
Iolls gi keje pun skrg x brani nak berborak kat ofis sbb takut tersalah cakap cepat jer sampai kat boss..kena twist plak tu lagi lah jahanam.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 05:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Masa kerja dulu Memang ada kaki kipas. Sy x pandai n xreti nak membodek bos... Ckp pn xreti nak bodek n manja2...
Bayangkan kerja dah lama xdpt naik gaji n pangkat. Yg baru masuk cantik n manja terus dpt.. sudahnya kena buat kerja dia pulak.. s3lalu keluar dgn bos. Sudahnya sy behenti xtahu le apa jd pd dia. Dengo Cite lpstu company bankrup...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 10:31 PM | Show all posts
Drpd usia aku 17 thn lg aku dh berurusan dgn org kaki kipas ni .. once upon a time, aku drpd kelas sains tulen kt sek kg je .. so dorang perkenalkan subject kejuruteraan .. kelas aku wajib ambik subject tu dgn subjects add math kimia bio fizik semua .. since subject baru so cikgu pun baru .. ada kawan sekelas aku yg baik sgt dgn cikgu ni .. kemuncaknya masa nak daftar utk SPM ..

Lagi beberapa bulan je nak amik SPM betul2, kitorang ada amik test subject ni .. kawan aku ni dpt markah tinggi .. bila check balik kertas ujian dia, byk soalan yg dia jawab x menepati jawapan betul pun.. salah2 dia tp tetap dpt markah ..  bila argue ngan cikgu, cikgu cuma ckp jawapan dia blh diterima.. gila apa, soalan minta suruh buat bulat dia punya bentuk sfera .. apa yg betulnya ..  

Oh myyyyy ... aku punya sakit hati mmg rasa xnk ngadap lagi muka cikgu tu .. so dgn kerja gila, aku terus daftar subject Geografi yg xde kena mengena pun dgn kelas aku .. tgk2 ada dua tiga kawan aku yg terpengaruh .. so bygkn, sbb kaki kipas ni la cikgu tu jd x adil kt dlm kelas .. salah2 pun dpt markah .. being aku yg mmg sejenis kaki rebel zaman sek mmg aku x heran dh pasal subjects yg aku nk amik time SPM ..  even dh blajar 2 thn tp aku buat keputusan dlm sekejap masa je utk buang subject tu .. but aku x regret pun aku change  the subject .. masa result SPM dpt tu aku 2nd highest score utk sek aku .. org yg amik subject Geo  for that 2 years pun xde yg dpt result tinggi but aku yg cuma blajar dua tiga bulan je dpt score ..

Jdnya sejak drpd tu aku  mmg buat x peduli je ngan org kaki kipas ni .. mmg byk yg aku jumpa sepnjg aku bekerja dulu tp  bertitik tolak drpd kisah aku zaman sek tu la aku ignore org2 mcm ni .. as long as aku buat yg terbaik aku tetap akan dpt yg terbaik ..  

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2019 11:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Masa baru keje tengok satu mamat ni keje kipas GM..tp dia punya keje sendiri adoyaiii..paling best dia buat musuh dengan AGM plak tu..lepas tu GM resign, AGM tu naik la jadi GM..kitaorang dok wonder camne dia pusing kipas tu balik semula kan? Weiii unsangkarable it works nokkk..ko x kan caya punya kipas hikmat dia tu menyejukkan AGM yg dimusuhi bertahun2....bravooo..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 09:47 AM | Show all posts
I personally think, semua orang ada tahap kipas masing-masing. cuba level tu, ada yang sebab:

1- Just because it's something 'nice' to do/say even tak maksudkan - terkipas tanpa sengaja.

2- Kipas  subtle - demi kelangsungan di tempat kerja. (tanpa menjatuhkan orang lain) win-win situation.

3- Kipas kaw-kaw (dan menjatuhkan) - yang ni memang yang jenis hati busuk. titik.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2019 12:20 AM From the mobile phone | Show all posts
kaki kipas ni cpt nawww naik pngkat. nsb la boss plak jenis mkn kipas

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2019 02:34 AM From the mobile phone | Show all posts
kaki kipas tp keje jalan dan tak menyusahkan org lain ok la...untuk diri org tu sendir..biaq p la...tapi kalau sejenis dahla keje dia org len kene hadap lepas tu kipas plak kemain sampai tak sedar kain da ter selak..mmg melampau..
tapi mostly kaki kipas yg i pernah jmpa dan hadap semua useless!!baik iols jd kaki kipas sbg booster utk naik pangkat ke..naik gajike...dr kaki kipas semata mata nak org tu d buang keje dan sbg nya

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2019 10:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Benci anything shortcut in life unless tips2 utk kegunaan kecantikkan dan kegunaan dapur, juga jalan shorcut yg selamat utk tiba ke destinasi.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.458748s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list