JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
1961
View
136
Reply

[Pelbagai] Gembirakan Hati Ibu dan Ayah

[Copy link]

Author: KILL_NANCY    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 14-1-2019 12:37 PM From the mobile phone | Show all posts
rospinki replied at 14-1-2019 12:34 PM
tak perlu tag pun tkpe

i free to say anywhere i want.

singgah2lah selalu kak ros.
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 12:37 PM | Show all posts
KILL_NANCY replied at 14-1-2019 12:33 PM
terima kasih kak ros.

sangat hargainya.

wc

sama-sama kill

wc tu kt wsap grop makpak..wc?? apa tu akak tertanya2..wc toilet? ciiii...bahsa menujukkan bangsa betul..nk ckp welcome susah sgt ke. wc jek? psal tu anak2 perangai sotkat smua.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-1-2019 12:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 12:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by matkpop at 14-1-2019 12:40 PM

Disebabkan saya tak mampu nak balas jasa balas mereka, saya berharap saya boleh menjaga mereka di penghujung usia mereka. macam mana mereka jaga saya, saya akan balas balik. masak, mandi, basuh berak. Membalas dengan material tidak pernah cukup untuk balas jasa mak ayah membesarkan saya sehingga menjadi orang yang berguna sekarang.

Buat masa sekarang ni, luangkan masa bersama selagi boleh. sibuk macam mana pun, balik rumah juga jenguk mak ayah. Dan jangan sesekali cuba untuk menconteng arang ke muka mak ayah. Kesian dorang.

Budak-budak sekarang tak fikir perasaan mak ayah ke? Bertiktok sana, raver sini. Sibuk lari ikut lelaki. Yang si lelaki sibuk mengejar perempuan, kehulur kehilir mengusung anak dara orang. Padahal spenda mak ayah yang belikan. eh dah melalut pula, maafkan saya

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-1-2019 12:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 12:40 PM | Show all posts
KILL_NANCY replied at 14-1-2019 12:34 PM
ya masa.kena ada masa untuk diorang.jangan abaikan diorang.selalu kalau dah abaikan, nampak macam  ...

Saya selalu semat dalam hati ini la pertemuan terakhir kami tiap kali balik kampung, so hug betul2 sebab kita tak tahu ajal kita bila. appreciate them while u can

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-1-2019 12:40 PM From the mobile phone | Show all posts
matkpop replied at 14-1-2019 12:38 PM
Disebabkan saya tak mampu nak balas jasa balas mereka, saya berharap saya boleh menjaga mereka di pe ...

terima kasih mat sudi komen.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-1-2019 12:41 PM From the mobile phone | Show all posts
kepochi26 replied at 14-1-2019 12:40 PM
Saya selalu semat dalam hati ini la pertemuan terakhir kami tiap kali balik kampung, so hug betul2 ...

Allahuakhbar ....


meremang bulu roma saya.thanks kepochi26.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-1-2019 12:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-1-2019 12:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 12:49 PM | Show all posts

My pleasure.. love them to the max! kita bukan sape2 kalau xde diorang

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 12:51 PM | Show all posts

sedang melaksanakannya. duduk dengan emak bapak. jadi tanggungjawab kitalah nak beli barang keperluan apa semua, merangkap driver, gardener dan lain-lain lagilah. apa yang termampu kita buat sendiri, kita buat. tak mampu, tunggu adik beradik lain balik.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 01:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Thank u tag. Tiada apa yang lebih menggembirakan parents bila kita hidup baik2 saja. Sekarang duduk dengan parents, tangggungjawab saya buat apa yang saya mampu sebagai anak. Dan lain-lain

addtext_com_MTY1OTM3MzMzMQ-678x381.png doa-untuk-ibu-bapa_1024.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 01:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Sedih ah tred ni.meols dh lm xblik kg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 01:16 PM | Show all posts
lagi satu nk pesan kt ibubapa

jangan kita berkecil hati dgn anak2..kerana tiap kata dan respon kita pada mereka akan reflect blik pelakuan mereka.

selalu komited dgn tanggujwb kita pada mereka biarpun tiada yg mereka mampu sumbangkan pada kita (ibubapa) kerana ia adalh amanah yg Allah beri pada kita utk membesar dan mendidik mereka dgn sempurna..etlis terbaik yg kita mampu.

perangai anak2 memang mcm2..jgn simpan lama2 dalam hati..kita harus positif dan limpahi dgn kasih sayang..manja dan belai mereka. aku tidak merasa smua itu dari ibu..aku tak salahkan sesapa..kerana Allah beri ujian dan nikmat berbeza2.

mungkin itu nikmat bagi sesetengah mereka tapi ujian bagi mereka yg lain. (petikan dari ayat Al Quran)

jadinya..dalam dunia yg semakin mencabar ini..serta tugas ibu bapa semakin ktirital berbanding zmn dulu..harus kita kuat benteng iman dan bersabar dlm menempuhi tugas sbgi ibu bapa atau anak2. lakuakn kerana Allah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 01:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Telah melaksanakannya. Bukan tak mahu jaga tapi empunya badan tak mahu di jaga.  Rumit bila melibatkan ibu bapa. Hanya mampu berdoa pada Tuhan dan siap sedia bila mendung datang.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 01:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Since i anak sulong, 1st thing yg i buat dan itulah harapan my parents.. Lps ada degree, carilah keje. Dan jgnlah sesekali berhenti kerja. Itu pesanan mak ayah i. Mcm mak i sll ckp, diorang xde harta, biarlah diorang bergolok bergadai nk sekolahkan i, dgn hrpn jd contoh pd adik2 yg lain. My mum siap pesan, make sure dh dpt keje baru nikah. I masuk 3rd year dh bertunang. Alhamdulillah, rezeki i murah, lps grad, dpt 2 interview dr spa & terus dpt keje. 6 bln keje i dh nikah. Alhamdulillah, smpi skrg, i masih bekerja, walaupun hubby i lebih dr mampu nk sara hidup i dan anak2. Hubby i pun support i keje sbb dia pun dr family susah. Kenanglah kepayahan mak bapak kita yg bergolok bergadai nk sekolahkan kita dulu katanya. Kami amalkan duit bulanan pd parents diberi scr adil. Kalau parents i dpt 100, family in laws pun dpt 100. Kalau dapat 2k, sama2 dpt 2k. Itulah yg kami praktikkan dr mula nikah smpi skrg. Ada rezeki lebih hulurlah lebih. Blk kg pun mcm tu juga. Bln ni rumah parents i, bln dpn parents hubby.

Selalu keep in touch dgn diorang. Jgn bebankan diorang dgn mslh kita. I mmg x bercerita mslh i dgn family. Cukup2lah kepayahan diorang dulu. Lagi 1, my mum lps nikah, awal2 dh pesan, nti kalau ada anak, jgnlah hntr anak pd mak or mak mentua utk jaga cucu. Didiklah anak masing2 dgn acuan sendiri.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 01:41 PM | Show all posts
dalam proses nak hadiahkan abah mak kereta. mohon doakan kaka murah rezeki

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 01:52 PM | Show all posts
betul tu mak ayah kadang bukan nak sangat duit kita
cukup dia nampak muka kita happy sihat takda masalahh dah cukup bagi mereka

zaman teknologi sekarang nih ada macam2 cara nak berhubung dgn mak ayah bagi anak2 yg jauh tu lah
kalau tak sempat call, whatsapp jer

saya nih mujur duduk dekat2 dgn keluarga, mmg selalu jer tercongok kat umah mak ayah
nak kata dah balas jasa tu mmg taklah, tak terbalas rasanya jasa mak ayah

kadang nak bagi duit kat ayah pun dia tolak, dia kata "ayah ade duit lah. ngko tu ade duit ker? simpan duit tu kang ujung bulan tak cukup duit"
gittuh dia kata
nak bagi ayah duit kena melalui mak suh mak bagi kan
mak laju jer amek duit hahahahahha
biasalah mak2 main kutu emas lah tupperware lahh

selain tu, nak happykan hati mak ayah cari masa bawa mak ayah jalan2
takyah jauh2 pun takpa
kalau takde masa, bawak mak ayah gi makan2 pun dah cukup

yang penting jangan susahkan hati mak ayah
gaduh laki bini ker jangan sibuk ngadu kat mak ayah
jaga nama baik mak ayah
selalu doakan mereka
sebak pulak thread nihh



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 02:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Ni Tered maciamm nak suruh Pokchik balik Pahang nih...tenguk orang tua  

" Ayahanda....ampunkan anakanda kernah dalam dua purnama anakanda tidak dapat pulang menjenguk Ayahanda .... Anakanda sedang menjalankan tugas untuk negara dan untuk Tuanku Duli Yang Dipertuan Agung yang juga Paduka suami kepada Che Puan Oksana"  <---- dialog justified

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 02:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by PristineOne at 14-1-2019 02:37 PM
KILL_NANCY replied at 14-1-2019 12:43 PM
@PristineOne


Pokchik ... mak dah aruah 21 tahun dulu...Ayah masih ada...masih kuat dan sihat 74 tahun usia dia..

Selama ini menumpang kasih Mak Tiri dan Mama Mertua dan Mak Mertua.

Orang Tua Pokchik.....orang kampung...ada kebun sikit. Dimata tua nya...Pokchik tao dia bangga dengan anak anak dia. Dia dah gembira bila dah berkumpul dengan cucu cucu dia...
Dia tak pandang duit anak anak...Dia biasa saja jika dapat pemberian anak anak...Tapi dia amat gembira jika dapat berkumpul dengan cucu cucu dia ..baik yg dah besar dan kecik..
Maka selalu la Pokchik sebagai anak lelaki sulung ..organise apa apa atau pun lapangkan masa balik kenduri keluarga untuk selalu balik berkumpul sekeluarga..

Orang Tua suka berjalan....las year buat umrah...balik umrah siap terbang ke Acheh  tenguk tinggalan Tsunami.... Ni dia berhajat nak berjalan ke Sabah juga nak jenguk besan dia di Lahad Datu ( FIL dan MIL Pokchik @ wife no.1)

Insyallah...cuti sekolah ..Pokchik akan tunaikan hajat nak berjalan dia tu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 02:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Sedang melaksanakan apa yg ummi pinta. Sbb ummi kena mini stroke. Doakan ummi sy sihat sentiasa.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 02:50 PM | Show all posts
Tak logik la kerja guna cangkul berpeluh gitu, buatla watak naik mrt kerja kuli kat office, kemudian masa dapat gaji dad diam2 terpaksa agihkan duit untuk anak dan duit untuk langsai hutang kad kredit (kesilapan masa lalu).

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 02:55 PM | Show all posts
Macam iols, ayah dah takde dari kecik lagi (al-fatihah). So, memang cara iols balas jasa is sedekahkah pahala bacaan al-quran setiap malam.
Mak iols je yang besarkan kitorang adik beradik, as a single mother, tak kahwin lain. So, sekarang ni kitorang adik-beradik yang jaga mak. Mengikut kata mak, apa yg iols buat sekarang ni ialah menyambung impian arwah ayah iols yang tak kesampaian dulu. Alhamdulillah. Semoga iols berjaya buat mak dan arwah ayah happy.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 02:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Call hari2 pun dah cukup dah utk depa

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.055701s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list