JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
2384
View
150
Reply

[Pelbagai] Gembirakan Hati Ibu dan Ayah

[Copy link]

Author: KILL_NANCY    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 14-1-2019 01:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Telah melaksanakannya. Bukan tak mahu jaga tapi empunya badan tak mahu di jaga.  Rumit bila melibatkan ibu bapa. Hanya mampu berdoa pada Tuhan dan siap sedia bila mendung datang.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 01:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Since i anak sulong, 1st thing yg i buat dan itulah harapan my parents.. Lps ada degree, carilah keje. Dan jgnlah sesekali berhenti kerja. Itu pesanan mak ayah i. Mcm mak i sll ckp, diorang xde harta, biarlah diorang bergolok bergadai nk sekolahkan i, dgn hrpn jd contoh pd adik2 yg lain. My mum siap pesan, make sure dh dpt keje baru nikah. I masuk 3rd year dh bertunang. Alhamdulillah, rezeki i murah, lps grad, dpt 2 interview dr spa & terus dpt keje. 6 bln keje i dh nikah. Alhamdulillah, smpi skrg, i masih bekerja, walaupun hubby i lebih dr mampu nk sara hidup i dan anak2. Hubby i pun support i keje sbb dia pun dr family susah. Kenanglah kepayahan mak bapak kita yg bergolok bergadai nk sekolahkan kita dulu katanya. Kami amalkan duit bulanan pd parents diberi scr adil. Kalau parents i dpt 100, family in laws pun dpt 100. Kalau dapat 2k, sama2 dpt 2k. Itulah yg kami praktikkan dr mula nikah smpi skrg. Ada rezeki lebih hulurlah lebih. Blk kg pun mcm tu juga. Bln ni rumah parents i, bln dpn parents hubby.

Selalu keep in touch dgn diorang. Jgn bebankan diorang dgn mslh kita. I mmg x bercerita mslh i dgn family. Cukup2lah kepayahan diorang dulu. Lagi 1, my mum lps nikah, awal2 dh pesan, nti kalau ada anak, jgnlah hntr anak pd mak or mak mentua utk jaga cucu. Didiklah anak masing2 dgn acuan sendiri.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 01:41 PM | Show all posts
dalam proses nak hadiahkan abah mak kereta. mohon doakan kaka murah rezeki

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 01:52 PM | Show all posts
betul tu mak ayah kadang bukan nak sangat duit kita
cukup dia nampak muka kita happy sihat takda masalahh dah cukup bagi mereka

zaman teknologi sekarang nih ada macam2 cara nak berhubung dgn mak ayah bagi anak2 yg jauh tu lah
kalau tak sempat call, whatsapp jer

saya nih mujur duduk dekat2 dgn keluarga, mmg selalu jer tercongok kat umah mak ayah
nak kata dah balas jasa tu mmg taklah, tak terbalas rasanya jasa mak ayah

kadang nak bagi duit kat ayah pun dia tolak, dia kata "ayah ade duit lah. ngko tu ade duit ker? simpan duit tu kang ujung bulan tak cukup duit"
gittuh dia kata
nak bagi ayah duit kena melalui mak suh mak bagi kan
mak laju jer amek duit hahahahahha
biasalah mak2 main kutu emas lah tupperware lahh

selain tu, nak happykan hati mak ayah cari masa bawa mak ayah jalan2
takyah jauh2 pun takpa
kalau takde masa, bawak mak ayah gi makan2 pun dah cukup

yang penting jangan susahkan hati mak ayah
gaduh laki bini ker jangan sibuk ngadu kat mak ayah
jaga nama baik mak ayah
selalu doakan mereka
sebak pulak thread nihh



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 02:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Ni Tered maciamm nak suruh Pokchik balik Pahang nih...tenguk orang tua  

" Ayahanda....ampunkan anakanda kernah dalam dua purnama anakanda tidak dapat pulang menjenguk Ayahanda .... Anakanda sedang menjalankan tugas untuk negara dan untuk Tuanku Duli Yang Dipertuan Agung yang juga Paduka suami kepada Che Puan Oksana"  <---- dialog justified

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 02:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by PristineOne at 14-1-2019 02:37 PM
KILL_NANCY replied at 14-1-2019 12:43 PM
@PristineOne


Pokchik ... mak dah aruah 21 tahun dulu...Ayah masih ada...masih kuat dan sihat 74 tahun usia dia..

Selama ini menumpang kasih Mak Tiri dan Mama Mertua dan Mak Mertua.

Orang Tua Pokchik.....orang kampung...ada kebun sikit. Dimata tua nya...Pokchik tao dia bangga dengan anak anak dia. Dia dah gembira bila dah berkumpul dengan cucu cucu dia...
Dia tak pandang duit anak anak...Dia biasa saja jika dapat pemberian anak anak...Tapi dia amat gembira jika dapat berkumpul dengan cucu cucu dia ..baik yg dah besar dan kecik..
Maka selalu la Pokchik sebagai anak lelaki sulung ..organise apa apa atau pun lapangkan masa balik kenduri keluarga untuk selalu balik berkumpul sekeluarga..

Orang Tua suka berjalan....las year buat umrah...balik umrah siap terbang ke Acheh  tenguk tinggalan Tsunami.... Ni dia berhajat nak berjalan ke Sabah juga nak jenguk besan dia di Lahad Datu ( FIL dan MIL Pokchik @ wife no.1)

Insyallah...cuti sekolah ..Pokchik akan tunaikan hajat nak berjalan dia tu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 02:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Sedang melaksanakan apa yg ummi pinta. Sbb ummi kena mini stroke. Doakan ummi sy sihat sentiasa.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 02:50 PM | Show all posts
Tak logik la kerja guna cangkul berpeluh gitu, buatla watak naik mrt kerja kuli kat office, kemudian masa dapat gaji dad diam2 terpaksa agihkan duit untuk anak dan duit untuk langsai hutang kad kredit (kesilapan masa lalu).

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 02:55 PM | Show all posts
Macam iols, ayah dah takde dari kecik lagi (al-fatihah). So, memang cara iols balas jasa is sedekahkah pahala bacaan al-quran setiap malam.
Mak iols je yang besarkan kitorang adik beradik, as a single mother, tak kahwin lain. So, sekarang ni kitorang adik-beradik yang jaga mak. Mengikut kata mak, apa yg iols buat sekarang ni ialah menyambung impian arwah ayah iols yang tak kesampaian dulu. Alhamdulillah. Semoga iols berjaya buat mak dan arwah ayah happy.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 02:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Call hari2 pun dah cukup dah utk depa

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 03:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Al-fatihah diiringi doa2 untuk kedua ibubapa yang sudah dijemput pulang ke Ramahtullah.

19 January 1982 arwah ayah
10 January 2004 arway ibu

Semoga berbahagia di Sana.  Aamiin

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 03:10 PM From the mobile phone | Show all posts
farlis replied at 14-1-2019 01:21 PM
Since i anak sulong, 1st thing yg i buat dan itulah harapan my parents.. Lps ada degree, carilah kej ...

Curlasst sistur..... moga sentiasa mora rezeki
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 03:11 PM From the mobile phone | Show all posts
sarajevo replied at 14-1-2019 03:03 PM
Al-fatihah diiringi doa2 untuk kedua ibubapa yang sudah dijemput pulang ke Ramahtullah.

19 Januar ...

Smoga aruah ayahanda dan bonda sarajevo aman dan damai di sana...

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 03:13 PM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 14-1-2019 01:41 PM
dalam proses nak hadiahkan abah mak kereta. mohon doakan kaka murah rezeki

Didoakan agar tercapai hasrat sistur itu....
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 03:30 PM | Show all posts
masa remaja dulu kerap jugak melawan terutama mak..biasalah jiwa muda..bila dah jadi ibu ni lebih memahami dan menghargai mak..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 03:31 PM From the mobile phone | Show all posts
KILL_NANCY replied at 14-1-2019 12:22 PM
@noor2

Kaka ingin menghadiahkan abah seekor kucing mahal jika kucing dia mati satu hari nanti. ......

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 03:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Jangan berdengki dengan adik beradik lain sekiranya kita yang ditugaskan jaga ibubapa. Kita tak tahu mungkin kerana kita yang jaga, itu asbab untuk kita pergi ke syurga. Ini yang selalu sis pegang....kadang terdetik juga dalam hati, kenapa emak hanya nak duduk rumah kita. Taknak bergilir langsung. Kalau tak rumah Kita, dia balik Kampung. Tak terasa ke adik atau kakak sebab mak selalu beralasan bila diajak bertandang ke rumah mereka. Tapi, bila dengar ustaz ceramah.....baru terasa aman. Ada sebab kenapa Allah pilih kita ....mungkin Kita yang paling banyak dosa pada ibubapa, mungkin kerana Allah nak jadikan asbab untuk kita.ke syurga, mungkin Allah nak kita yang terakhir mengajar ibubapa mengucap.....Allah, banyak hikmah yang kita tak tahu. Jadi, bersyukurlah kalau kita jadi insan terpilih. Jangan banyak soal....jangan berdengki, jangan terasa terbeban ....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-1-2019 03:44 PM From the mobile phone | Show all posts
bianglala replied at 14-1-2019 12:51 PM
sedang melaksanakannya. duduk dengan emak bapak. jadi tanggungjawab kitalah nak beli barang keperl ...

thanks bianglala.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-1-2019 03:45 PM From the mobile phone | Show all posts
chesfa replied at 14-1-2019 01:01 PM
Thank u tag. Tiada apa yang lebih menggembirakan parents bila kita hidup baik2 saja. Sekarang duduk  ...

welcome kak pah pah pelepah.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-1-2019 03:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Beautifulliar. replied at 14-1-2019 01:15 PM
Sedih ah tred ni.meols dh lm xblik kg

takpe tuntutan kerja sis.call jangan lupa.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.047987s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list