JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
2388
View
150
Reply

[Pelbagai] Gembirakan Hati Ibu dan Ayah

[Copy link]

Author: KILL_NANCY    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 14-1-2019 07:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Melawat selalu, melawat selalu, melawat selalu...selalunya itu yg org tua nak selain jangan susahkan hati org tua

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 07:27 PM From the mobile phone | Show all posts
berbuat baik pd mak ayah ni bkn hanya bg duit je.. senang kan hati mak ayah.. selalu jenguk n tny khabar dorang.. sekali sekala bw dorang jalan n belikan hadiah... buat benda yg baik2 dan x buat hati dorang risau.. ada masalah jgn cite sgt kt dorang sbb tau la org tua anak dh besar mcmne pn dorang still risau n susah hati kalau anak ada masalah...

dgr nasihat dorang walaupun kita dh berkerjaya gaji besar n pgkt tggi.. jgn perlekehkan pandangan dorang walaupun pandangan dorang out dated..

sllu bergurau dgn dorang.. bw blk cucu biar cucu ada ngn dorang. dorang rasa happy... ajar benda baik kt anak2 dgn ckp baik2 lemah lembut n hormat dorang jd kita ajar benda baik kt anak jugak..

i bab ibu ayah ni bole kata mmg i jaga btl2 la.. walaupun pnh ada rasa my mom x paham i smpai rasa nk kuar je rumah.. tp sabar je laaa... nangis pn mak xtau..

sllu doakan dorang sihat n pjg umur n murah rezeki.. teman dorang buat aktiviti yg dorang suka

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 07:37 PM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 14-1-2019 06:47 PM
Dua-dua dah tiada

Alfatihah buat arwah parents cik seribulan. ..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 07:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Selalu doakan dorg & bg ap yg mereka mahu selagi mampu & terdaya..sentiasa buat mereka happy & bahagiakan mereka.

Semoga kedua ibu bapa akan sihat sejahtera selalu & dipanjangkan umur mereka.Amin

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 07:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Haritu saya beri mak saya sarang burung. Bungkus cantik2, letak dalam beg kertas. Mak sangat gembira, walaupun harga tak lah mahal mana

Nanti bila ada rezeki lebih, nak bawa mak pergi jalan2 pula

Tak sempat hadiahkan abah macam2, abah meninggal sebelum sempat saya kerja

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 08:01 PM From the mobile phone | Show all posts
KILL_NANCY replied at 14-1-2019 12:13 PM
@kuihbakar

Terima kasih tag akk. Akk ni mak dan ayah dah tak ada. Akk cerita untuk skop sekarang ya. Setiap pagi wajib untuk akk sedekahkan Alfatihah dan bacaan AL quran untuk mereka. Disamping doakan mereka untuk Syurga tanpa hisab.

Arwah mak dan ayah ada meninggalkan kami dengan sedikit harta. Harta yang ditinggalkan tu, akk gunakan benda2 yang harapnya akan sampai saham yang baik untuk mereka.


Akk juga menyambung silaturrahim dengan sahabat2 arwah ,,, berbuat baik pada saudara mara, dan adik beradik arwah mak dan ayah ..  

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 08:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by chempaka.ayu at 14-1-2019 08:06 PM

Maaf yer porumer semua.. mak nak jugak mencelah disini.. dari rasa pedih tekak sampailah berjujuran ayaq mata mak membaca satu2 kisah dlm benang ini... buat porumer yg telah kehilangan ayah bonda, mak tumpang sedekahkan al-fatihah utk mereka.. yg berjuang dgn kesakitan - moga2 diberikan kesembuhan..

Despite of paying utilities rumah, jaga keperluan, luang masa bersama, bagi duit belanja, bawa berjalan, titipkan doa buat ayah bonda etc apa yg penting sebenarnya mereka nak tengok anak2 mereka hidup bahagia.. mereka nak tgk kita gembira dgn kehidupan kita walau mungkin byk dugaan yg kita terima.. pon begitu dalam masa yg sama jgn lupa berkongsi rasa gembira kita dgn mereka.. mereka mahu lihat kita seteguh mereka & sebahagia mereka kala mereka membesarkan kita dahulu walau masa tu mungkin mereka sendiri hadapi cabaran.. kalau diperhati tidak ramai ayah bonda yg menunjukkan kepayahan mereka ketika kita dibesarkan.. dan begitulah jua yg mereka harapkan..

Teringat ayah pernah ckp kita ni berada di atas pentas kehidupan.. penuh cabaran dan dugaan.. susah dan senang macam mana kehidupan kita pokoknya kita yg mencorakkan.. jadi coraklah hidup kita sebaiknya.. namun jgn dilupa kuasa redha ayah bonda kerana itu yg akan menjadikan hidup kita berkat

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 08:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Sy baru kehilangan ayah tercinta 4 hari lepas. Rasa terkilan menyesal hanya Allah saja yg tau.

Selalu la call tanya khabar kalau duduk jauh. Trust me, kalau call kejap pun diaorg dah happy. Kalau pegi memana, tanya diaorg teringin nak mkn apa-apa tak? Tanya sampai diaorg jawab. Kadang-kadang parents cakap taknak sbb taknak susahkan anak-anak.

Kalau parents ajak balik kampung, melawat saudara, ikut la. Selalu bila dah besar, kita malas nak ikut.

Sometimes ada banyak yg kita tak agree dgn parents kita, tapi jgn tinggikan suara & merajuk dgn parents. Always temankan diaorg mkn. Diaorg lg berselera kalau makan dgn anak-anak.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 09:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Bila sentuh pasal mak n ayah ni..saya takleh tahan

Saya check in dulu..nanti saya komen ye..
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 09:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Syajati replied at 14-1-2019 03:40 PM
Jangan berdengki dengan adik beradik lain sekiranya kita yang ditugaskan jaga ibubapa. Kita tak tahu ...

Betul u ckp jgn berdengki.. tp kalo derang yg berdengki cmn lakk
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-1-2019 09:55 PM From the mobile phone | Show all posts
kuihbakar replied at 14-1-2019 08:01 PM
Terima kasih tag akk. Akk ni mak dan ayah dah tak ada. Akk cerita untuk skop sekarang ya. Setiap p ...

saya dah ss komen ni jadikan pedoman untuk masa akan datang.terima kasih kak burn.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-1-2019 09:56 PM From the mobile phone | Show all posts
chempaka.ayu replied at 14-1-2019 08:03 PM
Maaf yer porumer semua.. mak nak jugak mencelah disini.. dari rasa pedih tekak sampailah berjujuran  ...

nice chempaka.pengisian yang bermanfaat.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-1-2019 09:56 PM From the mobile phone | Show all posts
gossip.girls replied at 14-1-2019 08:39 PM
Sy baru kehilangan ayah tercinta 4 hari lepas. Rasa terkilan menyesal hanya Allah saja yg tau.
...

al~fatihah buat beliau.tabah ya gossip.girls.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-1-2019 09:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Buritan replied at 14-1-2019 09:54 PM
Betul u ckp jgn berdengki.. tp kalo derang yg berdengki cmn lakk

sabar sis.sabar ....
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 11:15 PM From the mobile phone | Show all posts
I love this thread. Syabas TT buka thread penuh manfaat ni. Sama-sama ambil iktibar dari sini, sama-sama praktikkan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2019 12:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Bestnya parent korang, parent ai selalu bergaduh hari2 dan mulut jahat. Ai tak heppi di rumah. Ai cari surga di tempat lain.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2019 07:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Buritan replied at 14-1-2019 09:54 PM
Betul u ckp jgn berdengki.. tp kalo derang yg berdengki cmn lakk

kalau berlaku kes dengki tidak melibatkan diri kita, then ambil jalan tengah sebagai pendamai.. jgn menangkan atau kalahkan mana2 sisi..

Tapi kalau kita as victim sebaiknya bersabarlah..tak perlu balas apa2.. kita tak perlu lower our level utk jadi mcm mereka.. macam syajati kata ada sebab kenapa kita dipilih Allah.. mungkin menjadi asbab ganjaran besar utk kita..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2019 07:46 AM | Show all posts
diantara apa yg nabi saw ajarkan dlm Islam pada umatnya adalah
BERBAKTI KHIDMAT DAN MENJAGA HATI ORGTUA adalah salah satu daripada
PINTU AMPUNAN DAN MENDAPAT REDHA RAHMAT ALLAH
BAHKAN DIHADIAHKAN BALASAN AKHIRAT BAHAGIA KEKAL ABADI
YG XDPT AKAL ATAU FIKIRAN KAMU NAK BAYANGKAN

dan BERBAKTI PD ORGTUA adalah salah SATU DARI PINTU PINTU MENGENAL ALLAH
MAKRIFATULLAH, jika anda semua nak tahu

saya melayani dan kasih pd orgtua pd setiap lepas solat dan ibadah malam baik puasa sunat dan apa jua setiao masuk dan keluar nafas sentiasa mohon pd orgtua agar mereka diampuni dan dirahmati sentiasa...itu kuncinya untuk bagaimana menaikkan
kualiti dan mertabat iman dari 1 langit ke 1 langit...

pernah anda mengurut kepala dan badan serta seluruh anggota mereka pabila mereka kepenatan membuat kerja rumah atau apa2 aktiviti?
iya, ringan ringankan tangan tuan2 semua sentuh dan urut, sapu minyak pon xapa
buatlah, tgklah kesan nanti dlm semingu atau 40 hari
semakin lama BAKTI PD ORGTUA, SEMAKIN BERBEZA PERUBAHAN DLM DIRI KALIAN
dan KEHDIUPAN KALIAN
akan ada SATU KETENANGAN HENING ABADI TENTERAM YG XDPT DIJUAL BELI
innsyallah...istiqamah yakin...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2019 07:51 AM From the mobile phone | Show all posts
ninja boy replied at 15-1-2019 12:40 AM
Bestnya parent korang, parent ai selalu bergaduh hari2 dan mulut jahat. Ai tak heppi di rumah. Ai ca ...

Sabar la nak.. lumrah kehidupan begitu la... ada waktu gembira, ada waktu diduga.. mungkin Allah rindu kita - maka DIA bagi dugaan utk kita.. Sebagai anak berdoalah pada DIA utk parents kita tu bertemu titik bahagia dlm rumah tangga..  

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2019 07:52 AM From the mobile phone | Show all posts
KILL_NANCY replied at 14-1-2019 09:55 PM
saya dah ss komen ni jadikan pedoman untuk masa akan datang.terima kasih kak burn.

Tq Nancy. Tapi akk masih beruntung,, ada ibu bapa mertua. Mereka tempat akk menumpang kasih. Akk dilayan seperti anak sendiri bahkan lebih lagi.

Alhamdulillah mertua juga tinggal kat dalam Kelantan juga. Mudah nak berulang balik.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.053083s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list