JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
1960
View
136
Reply

[Pelbagai] Gembirakan Hati Ibu dan Ayah

[Copy link]

Author: KILL_NANCY       Show all posts   Read mode

Post time 18-1-2019 01:09 AM From the mobile phone | Show all posts
Org tua ni dia nak satu je drpd anak2.. Iaitu MASA.. Walau sesibuk mana pun kita, kena lah jenguk org tua.. Tak pun call diorang selalu.. Biar terubat rindu diorang tu sikit.. Bila balik tu jgnlah balik dgn tgn kosong.. Bawak lah makanan fav diorang tu..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2019 11:21 AM | Show all posts
hargai dan balas budi utk mereka sebaik mungkin selagi mereka hidup.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2019 03:40 AM | Show all posts
Alhamdulilah both of my parents masih lg Allah pinjamkan buat kami di dunia ni .. drpd dulu sampai skang antara adik bradik, aku laa yg plg kerap blk jenguk emak ayah kt kg .. kg kt Sel, aku blajar kt Shah Alam, aku keje kt KL & Shah Alam, aku kawin org KL, ddk KL, ddk Dubai, ddk Johor n now kt negara lain pulak ..  

Dulu aku usahakan utk balik every week .. walaupun masa aku awal2 keje dulu kena ddk umah sewa, blk kg kena naik bas .. tp aku gigihkn utk blk jenguk dorang berdua tiap2 minggu .. even dh kawin pun aku curi2 masa blk keje tu terus blk kg .. dpt blk sejam dua pun jadilah asalkn balik .. bila aku ddk luar negara, Alhamdulillah Allah murahkan rezeki aku .. setiap thn blh dikatakan tiga ke empat kali aku blk Msia .. skali balik tu at least dlm 2 minggu .. plg lama dlm sebulan mcm tu .. aku mmg akan spend time dgn dorang .. bwk gi mkn2 .. bwk pg bercuti .. bwk gi beli brg2 dapur ..  lepak umah ddk borak2 ngan dorang ..

Dulu2 aku sekadar cium tgn emak ayah .. mmg rasa malu nk peluk cium ngn org tua .. but since aku kawin baru aku berani utk peluk cium emak aku .. sbb  aku tgk husband aku mmg akan cium maknya setiap mlm b4 tido .. bila aku ddk luar negara baru aku beranikan diri utk peluk cium ayah aku .. mgkn sbb didikan kami org kg ni kan penuh dgn rasa hormat dan malu .. jdnya mmg x berani nak peluk cium org tua .. but now dorang berdua pun dh terbuka so aku mmg x lepaskn peluang yg ada utk peluk cium mereka berdua .. mmg setiap kali nak berpisah tu rasa sayu sgt .. moga2 ini bukan kali terakhir utk kami bersalam berpeluk cium di dunia ..

Dalam masa yg sama, aku tinggal dgn ibu mertua .. walau ke mana shj kami pindah maka mil akan ikut serta .. husband anak tunggal .. fil lak dh meninggal .. so now aku berkhidmat utk menjaga mak husband yg sakit ... moga Allah memberikan yg terbaik buat ibu bapaku dan ibu bapa mertuaku .. amin .. InsyaAllah ..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2019 01:33 PM From the mobile phone | Show all posts
bianglala replied at 14-1-2019 12:51 PM
sedang melaksanakannya. duduk dengan emak bapak. jadi tanggungjawab kitalah nak beli barang keperl ...

Same situasi dgn saye, tgl mak je arwah abah dh 15thn meninggal,den anak sulong,kdg mane mampu tu wat la jgk.. g pasar,beli keperluan,setelkn bil,jd driver n mcm2 la.. kdg xpuas ati jgk,asyik den je adik laen senang lenang,tp bile msg2 dh matang,faham n agih2 tugas wlupn de je yg culas.. den mnusia biase kdg tu trlepas marah jgk, tp bile pndg muke mak, redha sajer la.. yg pntg die happy,lg dh tua ni,die nak teman brborak.. xmntk pn duit segunung tgi,makan pakai cukup pn ok,de rezqi lebih bwk jalan2 cuti.. den doakan semua anak2 dlm forum ni luangkan mase dgn parents,yg jauh call l selalu.. xpuas ati sesame adik beradik,bncg baik2... selagi parents hidup,klo dieorg dh tiade,menangis air mate darah sekalipun dh xde maknanyer...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2019 02:05 PM From the mobile phone | Show all posts
As for me bg duit tiap2 bulan mesti diaorang happy, bawak mkn luar, celebrate besday, bg hadiah..jengok selalu..dan kita hidup bahagia pun diaorang happy..budak2 muda dah keje ni jgn x kasi duit kat orgtua..tu wajib, jadikan kebiasaan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2019 11:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Sebaik mungkin cuba menjaga hati ibu & ibubapa mertua. Sebolehnya xnak mereka terluka. Kadang kita xsedar perlakuan kita yg kita anggap biasa tp rupanya ada yg buat mereka terluka.

- lepas tamat SPM, waktu nak sambung study cuba jg cari tempat yg dekat dgn rumah mak ayah. Sbb kalau blh tiap minggu nak balik jenguk mereka.

- waktu kerja dulu pn cari jg tempat kerja yg dekat dgn rumah sbb senang nak balik tiap minggu.

-nak kawen pun suruh mak carikan ,sbb nak yg dekat 1 kampong.hihi... sekarang senang nak balik kampong. Xde gaduh2. Waktu raya, xsempat habis 1 lagu raya dah sampai kampong.

- selalu ingatkan suami kerap jumpa mak ayah dia, sebab tanpa mereka xde la dia. Sebab org laki ni kurang nak tunjuk kasih syg pd mak ayah.ibuq selalu ckp Kalau ibuq xde blh cari yg lain. Tp kalo mak ayah xde sampai bila2 x akan ada pengganti.

- apa saja permintaan mak & ibubapa mertua nak ibuq cuba tunaikan. (Bkn nak tunjuk baik). Tp mereka la syurga dunia. X Ada apa yg paling indah dlm dunia ni melainkan mereka.
-semoga kami semua bertemu di syurga.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2019 02:00 PM | Show all posts
try untuk balik kampung paling lama 2bulan sekali. kampung nun diutara. keje plak di ibu kota..so call je la paling lama 2,3ari sekali..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2019 03:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by ninja boy at 10-2-2019 03:10 AM

Ai dulu sibukkan mak bapak sampai hidup huruhara sudah tak mandi pagi, hidup terkejar2 berlari2, ponteng kerja hari isnin sbb ahad angkat mereka pi soping jalam2 pagi sampai mlm. Mengakibatkan ai dibuang kerja, gembira mak pak sbb ai memganggur boleh dipaksa dipergunakan suruh kerja kebun tanam pokok kemas ladang menjadi tukang2 buat kerja percuma jadi jaga jadi driver, sedangkan mereka aman2 tgk tv pagi sampai ke malam 7 hari. Sehingga dapat Surat Rumah bakal dilelong kereta bakal ditarik Baru mereka mengrlupur Dan stop menganggu hidup ai. Ai cuma nak katakan umur 20-50 itu waktu aktive bekerja jgn suruh anak berhenti kerja menjadi tukang2. Kalau org itu berjawatan penting manager company tiba2 resign balik kg menjadi penganggur. Jgn selfish le punya byk masa 7 hari melepak Rumah tak buat apa2 cari la jiran2 sebaya utk mengopi bergosip. Ai nak keadilan hidup org yg bekerja hari2 pagi sampai malam 6 hari vs org yg sihat ada tangan kaki yg duduk rumah 24 jam/7 hari

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 10:15 AM From the mobile phone | Show all posts
walaupun kita sibuk mcm mne pun jgn lupa call mak ayah. itu pun dh buat diaorg gembira

if ada masa balik ler jenguk2 mak ayah kita

mak ayah nie dia bkn nk sgt duit kita, just kita balik, call tanya khabar dh buat diaorg happy

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 11:06 AM | Show all posts
Sebak baca harapan & coretan this thread.

As our parents grow older, they only need keberadaan kita (more) di sisi, dengar cerita/celoteh diorang, pokoknya let them know we do love/care for them. Apart from financial support, treat, getaway etc. Ultimately, Doa kita as anak too. That's the best we can do.

Semoga mereka diberikan syurga tertinggi!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 12:14 PM | Show all posts
Dok dengar PERGI TAK KEMBALI- Rabbani...

Ulang lagi dan sayu ingat yang dah pergi, termasuk Ustaz Asri. Rabu tengok konsert dia siap rakam dan perginya Rabu minggu depan pula
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 12:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Doakan mereka.. skrg dah besarkan ?...dah dewasakan? Dah kerja kan? ... Kalau yg perempuan dah kawin dan penah melahirkan anak kan?.. bila dah rasa semua tu skrg bukanlah masanya kita memberontak masa tgh kanak2 dulu..masa bbnu dulu.. mcmana ko rasa jerih payah hidup tu..mcm tulah yg mak dan ayah rasa.. berbaktilah ketika mereka masih ada.. sooner or later kita ni juga tua spt mereka..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 02:16 PM | Show all posts
Rindu mak abah.
Walaupon aku dah kahwin and dah ada anak,
sampai sekarang, masa nak balik, dalam kereta aku still bye bye kuat2.
"bye makkkkk"
"bye abahhhhh"
bye bye sampai la tak nampak muka mak abah.
pastu tutup cermin kereta, pastu nangis.
padahal rumah mak bapak aku setengah jam je dari rumah aku and tiap2 minggu memang balik je..
i tak boleh la..
sebak..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.050354s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list