JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
1897
View
48
Reply

[Pelbagai] Penangan Norkiah Buat Ramai Ternganga

[Copy link]

Author: KILL_NANCY    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 26-1-2019 06:41 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Platform perisian s60?

Korang kenal tak sistem ni? Sistem yang korang semacam tak percaya, bukan main gempak lagi, masa tu term mind blowing, jaw drop pelbagai pun belum masuk akta sembang lagi.

Sistem ni wujud hujung tahun 2001. Zaman tu lah teknologi ni bertandang membuka mata ramai orang di mana korang rasa dah advance bila dapat tukar case cap Winston kat 3310, rupa2nya ada sistem yang lebih advance bakal berkunjung, melenyapkan sebentar penguasaan monofonik dan polifonik ketika itu.

Apa benda s60 ni?

Platform S60 (atau Series 60 user interface) adalah platform perisian untuk telefon pintar yang beroperasi menggunakan sistem Symbian. Sistem ni dicipta oleh Nokia berasaskan user interface 'Pearl' dari Symbian Ltd. Diperkenalkan di COMDEX pada bulan November 2001 dan pertama kali digunakan pada telefon pintar Nokia 7650. Edisi platform ni dah diupdate 5 kali (version number dia start dari 0.9 sampai 5.5, melangkau angka 4). Series 60 dinamakan semula sebagai S60 pada bulan November 2005.

Dah nama pun Nokia yang cipta sudah tentu sistem ini digunakan secara menyeluruh oleh Nokia. Bila melihat sistem atau perisian ni diterima oleh pengguna, banyak syarikat2 elektronik gergasi cuba untuk guna sistem ni dalam produk2 mereka. Nokia melesenkannya kepada beberapa pengilang lain, termasuk LG, Panasonic, Samsung, Siemens, Sony Ericsson dan lain2. Pada masa yang sama Sony Ericsson adalah vendor utama yang menggunakan interface UIQ Symbian yang bersaing dengan S60, kalau dalam blackjack punya term Sony Ericsson ni dia split pairs, dua2 dia makan, nak play safe kot.



Pro dan Kontra

First sekali apa yang best tentang s60 ni, kita boleh download sebarang aplikasi baru dengan setiap pembelian tak macam platform desktop standard, tapi yang tak bestnya apabila aplikasi built in pula jarang dinaik taraf oleh vendor melebihi membaikpulih bugs. Ciri-ciri baru hanya ditambahkan ke telefon semasa mereka sedang dibangunkan dan bukan selepas diperkenalkan kepada umum. Butang tertentu diseragamkan, seperti kekunci menu, papan kekunci joystick atau d-pad, kekunci lembut kiri kanan dan kekunci clear (c).





sumber : Wiki

Pernah pakai sistem ni? Ingat lagi masa korang tengok leher taliban disembelih sehingga putus dan kepalanya diletakkan di atas badan dalam Smartmovie? On bluetooth ramai2 main Asphalt sampai telefon korang kena virus skrin bertukar hijau kena format kat kedai? Ingat tak korang main Call of Duty pakai ngage QD/klasik, masa tu kekaguman korang seolah2 tiada hari esok? Ingat tak lagi korang maki hamun jantan dalam 3gp sebab ambil video goyang2, tangan tak tetap? Sorok dalam2, benda2 haram dalam aplikasi seleq dan fileman siap bubuh password?





Calling2 user Nokia lesung/sembilu (3650), Nokia sabun (6600), Nokia 6630, Nokia daun (7610), Nokia Ngage (taco), Eseries, Nseries, symbian first to third edition dialu2kan dan pelbagai.



Pernah guna perisian ni?



...kongsikan pengalaman korang...

Kienvp0011-3.gif

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2019 07:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Ingatkan Norkiah mana. kakakak

Phone legend ni. main game ular, buat ringtone sendiri.

Phone pertama saya, 3310.
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2019 07:33 PM From the mobile phone | Show all posts
1st hp 3310. Mahal oo masa br2 kluar dulu yg best sbb tahan lasak, terjatuh terburai battery pun pasang balik elok aje hidup. Casing boleh tukar2, ringtone siap boleh composed sndiri, 1 lg game ular jngan lupa

Hp last dgn NORKIAH ni, hp sabun. Gambar oklah boleh tahan lawa n terang bila ambik..itu aje yg aku ingat pasal nokia sabun..padahal rege dulu2 rm1k lebih..function ala kadar ajelah kalau nak compare dgn hp yg  sama harga zaman skrg..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2019 07:51 PM From the mobile phone | Show all posts
first phone pakai siemens...499 beli kat lowyat..

pastu pakai 3310 ..main game ular...pi kelas malam jalan kat tasik guna lampu biru dia sbb gelap..
baling kat dinding pecah berderai skrin dia tp masih boleh pakai..
nokia daun pun pernah pakai..dkt 4 tahun pakai..pastu masuk touch screen teringin nak pakai..skrg still setia dgn note 5..

nokia mmg phenomenon la dulu..kalau dia boleh buat touch screen yg lebih canggih dr samseng...rasanya xmustahil dia conquer balik

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2019 08:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Masih pakai lagi Nokia Asha untuk play mp3. Pengguna tegar Nokia. Android baru guna 3 tahun.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2019 08:33 PM From the mobile phone | Show all posts
TT, Nokia Communicator tak diberi honourable mention kah? Fon ni memang legend.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2019 09:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Saspen betul tajuk, ingtkan Norkiah mana lahh
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2019 11:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Dr nokia butterfly ke ngage klasik
Henfon selalu kena rembat ngan anak buah sebab nak main game

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2019 11:51 PM | Show all posts
1st hp 3310

bagus nya phone nie bole forward greeting mesej bape ramai nak send setakat select contact nama...kalo nk type cuma 180 character je lebih terus page 2...paling kecoh nk tukar casing beli je dkat pasar mlm lebih murah batteri tahan lama & lasak...jatuh la engkau bape kali skrin tetap maintain...

Rindu ko norkiah 3310...kau la cinta pertamaku

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2019 12:09 AM From the mobile phone | Show all posts
seingat iols, iols tak penah pakai nokia yang guna symbian system ni..cuma penah pegang hempon kawan2 la..masa tu iols masih pakai nokia monofonik je..polifonik pon tade

tapi zaman dulu sapa pakai symbian kira uptodate la terutama nya N-gage..bebudak lelaki ramai pakai ni sebab main game kan
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2019 12:10 AM From the mobile phone | Show all posts
melnanzz replied at 26-1-2019 08:33 PM
TT, Nokia Communicator tak diberi honourable mention kah? Fon ni memang legend.

communicator orang2 bisnes je pakai..canggih sangat dah dulu ni  

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2019 01:28 AM From the mobile phone | Show all posts
Wowwww ingat sangat pakai fileman sorok macam macam. Dapat camera 2mp pun dah rasa hebat. Last pakai nokia 2006 rasanya.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2019 01:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Iols punya

3310
3315
8250 kot..yg butterfly tu..sebab masa tu ziana zain pakai hp tu..haha
6300..ni pic mmg cung..slalu selfie pakai hp ni..senang snap button kamera dia..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2019 03:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku mamph tengok je.
First phone motorola.
Sekarang pakai phone yg ringtone bunyik mcm standard motorola, x confused ngan kengkawan.
Kecuali, time tengok ncis. Bila phone gibs bunyik, aku ingat phone aku bunyik.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2019 05:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Pernah menggunakan model 3315, N90, 6500 slide,3650 dan 6101

Boleh tahan juga lah teknologi pada masa itu. Harga...ada juga yang kena ikat perut hu hu hu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2019 07:06 AM From the mobile phone | Show all posts
Tajuk tak menahan, ingatkan gossip apalah tu
Mak akak masih guna hp ni sebab tak pandai nak touch sana sini, memang tahan lasak. Berapa puluh kali jatuh berderai sebab cucu main game pun ok lagi. Dah belikan yang baru tapi mak akak madih pakai yang lama. Elok lagi katanya walau tulisan pada butang pun dah tak terang

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2019 07:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Nokia 3310
First nokia fon i pakai. Power, melatih diri jadi komposer dan artis lukisan. Iols terer main galaxy, snake xpower sgt. Plg best tukar led lampu perlbagai kaler. Sebijik led 5 hengget

Nokia NGage Qd
First nokia skrin kaler iols ade. Syok main gambe bomberman. Masa ni file porn 3gp germaharajalela dlm mmc card henfom iols. Badside dia besar gedabak, payah sikit nk letak dlm poket

Nokia 3220
Org panggil nokia clubbing. Sound system best, tp xsebest xpressmusic

Nokia 7610
Nokia daun y lejen. Gmbr cantik, henfon cantik. Terasa kacak bile pakai nokia daun. Masa ni market up, depan awek2 lalu iols saje je buat buat receive call supaya terserlah kekacakan menjawap panggilan dgn nokia daun

Nokia 6880
1st nokia dgn dual kamera dan video call dan build in flash. Tapi stil xpraktikal sbb telco cas video call mcm lahanat. Juga xbest mana sbb gelpren masatu xde fon g bole receive video call

Nokia E72
Nokia smartfon y plg power iols pernah pakai. Papan qwerty dia sgt ohsem menaip sms sepantas kilat. Body besi lak tu

** the game changer y buatkn iols nampak nokia ni slow - Acer Liquid E Ferrari
Start pakai android. Masa ni android belum dibeli google, jadi software update dia jarang. Bug bersepah. Time ni android 2.1 eclair dan smpat update ke 2.2 froyo. Still xsemeriah android 2.3 gingerbread mcm samsung start pakai mula2 dlu. Xsilap iols gingerbread adalah developement lepas google beli android. Tp walaupn android masih baru lg, mmg rs smooth dan laju. Nightmare terjadi bile iols root android dn overclock system smpai chip hangus

Nokia X7-00
Lepas chips hangus kat acer, i ols kembali kejap pd nokia. Sumpah terasa lambat, lembab, buffer berjanggut tunggu dan selalu hang. Xsmooth. Time ni dorg pakai symbian anna, dan lepas ugred jd belle. Kesilapan terbesar nokia adalah stick dgn symbian os, daripada adapt dgn android. Lepastu bole plak pakai microssoft os, lg la fail nokia

Lepas tu..iols beralih ke samsung dan samsung dan samsung. The best fon dari segi specs dan user friendly interface adalah samsung bagi iols. Walaupun berlambak fon manufacturer pakai android, contohnya samsung dn asus..tp interface dorg adalah lain2. Just for info untuk applefags y xpernah merasai fon android. Applefags akan ckp ios dorg xhang..well u can lie as u want

Bg iols ios ni ibarat android versi beta. Lite version hehee..try real android dlm spec apple korg, konfen apple akan hang within seconds coz apple specs so damn outdated compared to samsung

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2019 08:24 AM | Show all posts
Caj skali tahan 2 ke 3 hari

sweet memori time2 zaman bbnu dedulu

pernah pakai norkiah sabun, butterfly, ngage & 3310

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2019 08:29 AM From the mobile phone | Show all posts
@Beautifulliar.
@chempaka.ayu
@bianglala
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2019 08:30 AM From the mobile phone | Show all posts
@Rumpshaker
@Dwdrum
@friedfishsoup fried, rehatkan diri dari sohai kejap, tolong tag dia laa
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.060121s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list