JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
453
View
6
Reply

Askar Kita Dulu Orang Luar Kagum, Main Takraw Ramai-Ramai Dalam Suhu -30C, Terharu Baca Perkongsian Pegawai Ini

[Copy link]

Author: chacon       Show all posts   Read mode

Author
Post time 29-1-2019 12:27 PM | Show all posts |Read mode
Edited by chacon at 29-1-2019 12:30 PM



Tentera adalah benteng pertahanan paling hadapan negara. Bukan calang-calang yang dipilih kerana mereka perlu melepasi pelbagai ujian terlebih dahulu. Itu belum termasuk cabaran yang terpaksa dipikul dalam latihan. Hanya yang berjiwa kental mampu bergelar seorang tentera.

Perkongsian pengalaman oleh Tuan Mohd Fitri, seorang pegawai dalam Angkatan Tentera Malaysia (ATM) ini cukup membanggakan. Walaupun kedengaran agak lucu, namun ini menjadi bukti sejarah bahawa askar dari tanah air ini tahan lasak dan mampu hidup walau dicampak ke mana sekalipun!


Kisah Tentera kita (kisah pertama)= Askar Melayu dengan salji.
Oleh kerana ramai minta saya cerita kejadian-kejadian yang pernah saya alami, baiklah saya akan bercerita sikit setakat yang saya boleh cerita.

1995, saya masuk latihan pegawai kadet di Maktab Tentera Diraja. Setelah 6 bulan, satu pemilihan dibuat untuk memilih antara kadet yg terbaik untuk dihantar sambung ke luar negara. Saya terpilih seorang diri ke Officer Cadets School of New Zealand selama 18 bulan di kem Waiouru, New Zealand.

Pada tahun 1996, saya sedang buat latihan perang dalam keadaan amat sejuk kerana ribut bersalji dan suhu turun sehingga -30 celcius. Sejuknya teramat amat sehingga baju seluar dan tali kasut pun beku, ramai jurulatih dan kadet dari new zealand sendiri kena frost bite dan tak sedar diri sebab hypothermia.

Saya ni bertahan sekuatnya saja. Latihan kami terpaksa dibatalkan dan kami semua diselamatkan segera oleh pihak kem Waiouru. Terlalu sejuk!

Dalam masa yang sama, ada satu latihan tentera 5 negara sedang berjalan iaitu Exercise SUMAN WARRIOR di kaki Gunung Ruapehu tak jauh dari kem kami. SUMAN itu ialah gabungan Singapore, United Kingdom, Malaysia, Australia, New zealand.. Tentera kita diwakili oleh 1 kompeni (100 orang) dari Batalion ke 4 Rejimen Askar Melayu DiRaja (4 RAMD).

Ketika suhu jatuh ke -30 bawah paras beku, kami di kem Waiouru mula dengar siren ambulan berulang alik keluar masuk dari hospital kem ke kawasan latihan.

Ambulan-ambulan itu ulang alik sampai 2 hari! Jadi semua tertanya-tanya, apa dah jadi? Rupanya ramai tentera yang dalam latihan itu kena hypothermia dan jatuh sakit.

Kalau tak silap saya, jumlah yang jatuh sakit masuk hospital itu=
1. Askar New Zealand= 15-20 orang kena hypothermia
2. Askar British = 10-15 orang kena hypothermia
3. Askar Australia = 20-30 orang kena hypothermia
4. Askar Singapore = 50-60 orang kena hypothermia
5. Askar Malaysia = 1 orang sebab tergeliat kaki (?????)


Pelik kan? Ya, tak ada askar kita masuk hospital sebab kesejukan tapi sebab tergeliat kaki. Maka kecohlah seluruh kem waiouru itu, masing-masing nak tahu apa yg berlaku sebenarnya. Jadi esoknya, sekolah pegawai kadet buat lawatan ke kawasan latihan Exercise Suman Warrior itu.

Sampai saja di kawasan latihan di kaki gunung itu, keadaan amat sejuk, bersalji tebal, mendung, gelap dengan angin kuat. Kami pergi ke setiap tempat askar-askar itu berkhemah. Kami lihat=


1. Askar New Zealand= 5-6 orang duduk luar khemah dan kelilingi api, yg lain lagi 100 orang sedang baring kesejukan dalam sleeping bag.
2. Askar British = Sama
3. Askar Australia = Senyap sunyi. Tak nampak siapapun diluar, semua dalam khemah masing-masing, dalam sleeping beg, kesejukan.
4. Askar Singapura = Sama macam askar Australia. Senyap sunyi. Semua kesejukan.
5. Askar Malaysia?= Ramai-ramai tengah main takraw, minum kopi panas, goreng cucur, main salji, tak ada seorang pun dalam khemah! Hehehe, sejuk sangat la tu sampai tak reti nak duduk diam!
Ya Allah bangganya saya waktu itu melihat tentera kita. Rupanya yang 1 orang masuk hospital terkeliat kaki itu sebab terjatuh lubang waktu main takraw! Hahaha. (Saya bukan nak malukan negara-negara lain, tapi nak cerita kekuatan jiwa kita sendiri)


Pengajaran= Harap anak-anak bangsa kita tahu, bahawa dalam darah daging keturunan kita, terdapat sejarah yg mengatakan kita adalah satu bangsa yg amat tahan lasak, berjiwa kental, boleh hidup dimana pun didunia!
Kita tidak lemah dan bodoh, tapi kita yg diperbodohkan beratus tahun oleh penjajah yg asyik kata kita lemah, kita malas, kita bodoh. Bangunlah dan sedarlah!





Sumber : Mohd Fitri

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2019 12:33 PM | Show all posts
hahahaa... kelakar amat..
apa pun, i percaya askar kita jati diri sangat tinggi..
tahniah dan salute perwira negara..
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2019 01:24 PM | Show all posts
*main takraw, minum kopi panas, goreng cucur* hahaha macam kat kampong aje
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2019 04:19 PM | Show all posts
betoi ke hasanah je ni..
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2019 07:11 AM | Show all posts
Tiap tahun ada musim sejuk pun boleh hypothermia lagi ka. Dasar bangsa lembik, pemalas, hamba abdi, hamba seks sindiket bangsa lain, mak &  bini masing masing pula suka main ngan anjing.  Singapura punya askar pulak selalu kena kerja sambilan sebagai amah on wheels . Cuci jamban di kediaman ekspat  sebab sikap pemalas rakyat singapura mengakibatkan ekspat dari negara asing jadi warga kelas pertama manakala mereka jadi warga kelas dua di negara sendiri
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2019 03:08 PM | Show all posts

tak pelik. kehebatan pahlawan kita dah lama terbukti sejak zaman kesultanan Melaka lagi




Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2019 08:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Mmg ligat kita ni walau di mana pun..senang adapt.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.046380s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list