JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
3208
View
135
Reply

Tun Teja Puteri Bangsawan Pahang

[Copy link]

Author: noraidil_06    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 31-1-2019 12:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Ok... Serius3x... Next
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2019 12:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Ok.. Ok... Please we want more..... Ok sblm tu nak tanya 1 soalan jer.... Hang nadim tu suami nora danish skrg ni ye??
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-1-2019 12:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau menurut Hikayat Hang Tuah, semasa balik mengadap Tuanku Sultan, Tuah berkias-kias berkenaan 'buah tangan' yg dibawa pulang dr Inderapura (Pahang).

'Ya Tuanku Syah Alam, persembah patik anak panah manikam yg lekat pada dada Duli Syah Alam....'.
Panjang lagi Tuanku Sultan n Tuah sembangnya. Malas dah mak nora nk tulis.
Tapi akhirnya Sultan faham lah bahawa Tuah pulang mempersembahkan Tun Teja.
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2019 01:09 PM | Show all posts
ini ke wajah Tun Teja?
boleh tahan lawa orangnye
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-1-2019 01:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Sy ingat2 lupe, Sultan Melaka dah beristeri dua ke blm masa dia menikahi tun teja.
Tapi Tun Teja bukanlah satu-satunya isteri kepada Sultan Mahmud.
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2019 01:39 PM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 31-1-2019 11:47 AM
Dia hada kongkek dengan sheol kan? Or sapa itu, masa nak hantar pada raja sempat 'memadu asmara' k ...

Sempat tuah test drive
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2019 01:39 PM | Show all posts
Mrperfect2 replied at 31-1-2019 12:29 PM
Next mak nora... Kalau boleh sambungan ketika hang tuah menyetubuhi tun teja... Nak tau jugak aksiny ...

hahahaha
permintaan yang kelakar
jenuh kaka nora nak tunaikan

terkekek2 aku baca permintaan uols
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2019 01:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Mrperfect2 replied at 31-1-2019 12:29 PM
Next mak nora... Kalau boleh sambungan ketika hang tuah menyetubuhi tun teja... Nak tau jugak aksiny ...

Aksi apa? Position?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-1-2019 01:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau baca hikayat hang Tuah, sedih gak la Tuah buat Teja mcm ni.
Teja mmg x nak kt Sultan Melaka #betaisbetter ittew. Memang pinangan ditolak. Teja ni mmg blm berminat utk berkahwin.

N dari bacaan yg lain Megat Panji Alam pun Teja tak nak. Tp berkorban utk negeri Pahang maka dia bersetuju.

Ayat Teja masa menolak pinangan Sultan Melaka
"Yang Enggang sama enggang yang pipit sama pipit juga, adakah anak raja di Bukit Siguntang bendahara Seri Buana ini?....Adapun akan raja Melaka itu asalanya raja keinderaan, anak raja bukit Siguntang".

Maksud keinderaan ialah raja kayangan.
& Utk pengetahuan korang raja & kerabat Pahang (golongan bangsawan)  semasa peristiwa Tun Teja asalnya dr Melaka juga. Raja Muda yg dihantar ke Pahang kerana berlaku zalim ke atas anakda Tun Perak.

Kesultanan dari susur galur Melaka tamat di bawah Sultan Ghaffur bila baginda dan anakdanya dibunuh.

Kesultanan skrg berasal dr Johor (yg ni koi cerita di lain thread la ye, kohoit weh menaip)
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-1-2019 01:45 PM From the mobile phone | Show all posts
sharlenetexas replied at 31-1-2019 01:39 PM
Sempat tuah test drive

Kalau ikut hikayat hang Tuah, tiada sesi test drive ye adik-adik dan anak-anak.
Tuah boleh test drive awal lg masa Teja dimandrem oleh beliau.
Tapi tuah tu ingat mati noks.

Bkn main korang kan? Piat telinga masing-masing.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-1-2019 01:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Teja gering semasa dlm perjalanan meninggal kan Melaka apabila Melaka diserang portugis laknat!.

Beliau dikebumikan di Merlimau. Korang gi la melawat makan sheols.
FB_IMG_1548911938589.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2019 01:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by sharlenetexas at 31-1-2019 01:49 PM
noraidil_06 replied at 31-1-2019 01:45 PM
Kalau ikut hikayat hang Tuah, tiada sesi test drive ye adik-adik dan anak-anak.
Tuah boleh test d ...


Yang ni iols baca Mastika ke Berita Harian.

Pastu ruangan sastera BH, ada plot twist pasal cite Wan Empuk Wan Malini. Mereka dirogol oleh anak2 raja Bukit Seguntang. Correct me if I'm wrong pasal iols pun ingat2 lupa.

Boleh tahan juga orang zaman dulu bermukah
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2019 01:50 PM From the mobile phone | Show all posts
sharlenetexas replied at 31-1-2019 01:41 PM
Aksi apa? Position?

Jurus Pasak bumi & jurus rusa minum air..
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2019 01:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Mrperfect2 replied at 31-1-2019 01:50 PM
Jurus Pasak bumi & jurus rusa minum air..


Kamasutra ke sis? Ke tajul muluk?
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2019 01:54 PM From the mobile phone | Show all posts
sharlenetexas replied at 31-1-2019 01:51 PM
Kamasutra ke sis? Ke tajul muluk?

Permata yang hilang
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2019 01:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah3x.... Mak nora next.... Ada kesinambungan tak dr tun teja kepada putri gunung ledang...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-1-2019 01:56 PM From the mobile phone | Show all posts
sharlenetexas replied at 31-1-2019 01:48 PM
Yang ni iols baca Mastika ke Berita Harian.

Pastu ruangan sastera BH, ada plot twist pasal ci ...

Bodo betul mustika tu
Deme yg blue yellow brain bagai,
nak fitnah org dulu2 plak.
Tapi barang diingat masa wan empuk Wan Malini mgkn blm Islam lg.
Pengaruh hindu masih kuat.

Sbb tu kenaikan pun dilambangkan dengan lembu putih rupe elok bagai.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-1-2019 02:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Mrperfect2 replied at 31-1-2019 01:50 PM
Jurus Pasak bumi & jurus rusa minum air..

Start dah!!!
Jahanam!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-1-2019 02:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Mrperfect2 replied at 31-1-2019 01:55 PM
Dah3x.... Mak nora next.... Ada kesinambungan tak dr tun teja kepada putri gunung ledang...

Ada.
Tp mak nora kena study. Tunggu lah tahun depan. Kohkohkoh.

Or mgkn forumer lain boleh sambung.
Mak Nora nk tulis psl Pahang, Terengganu & Kelantan je buat masa ni.
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2019 02:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Cantiknya tun teja

Be mine pls
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.044537s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list