Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1234
Return to list New
3528
View
73
Reply

REZEKI PENIAGA JALANAN

[Copy link]

Author: adila39       Show all posts   Read mode

Post time 22-8-2019 11:18 AM | Show all posts
Suchi replied at 31-1-2019 06:01 PM
Dah banyak kali nak niaga car booth sale jual makanan tp tak terbuat2 gak lagi mikir penat dan terke ...

Budak opis iols ada jugak sorang buat tempahan kek. Tapi di sebabkan penat, dia cuma ambik oder dan buat penghantarn rabu dan sabtu je. Means...ahad-selasa tu dia kumpul semua tempahan. Pulun buat malam selasa dan hantar pagi2 rabu sebelum mai kerja dan tengahari tu. Macam tu jugak yang hari sabtu tu...
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2019 11:27 AM | Show all posts
plja2117 replied at 1-2-2019 03:51 AM
Pernah buat biz part time tlg masak utk kawan2. Tapi mmg takleh nak buat biz sbb bkn biz minded. Nak ...

Salah satu masalah tengtang customer yang tak biasa meniaga ni..diorang tak pernah kira tentang kos tersembunyi yang kita kena bear. Contohnya upah jahit baju. Selalu komple..ala..benang bukannya mahal pun. Rm singgit pun tak habis...hu..hu...Diorang tak kira ke bil letrik, kena draft baju, tenaga yang kita guna untuk jahit, nak kena ke kedai nak beli benang singgit tu, nak kena bayar parking lagi ,nak kena kemas bilik lps buat baju lagi and so on...supaya upah yang kita charge tu berbaloi dengan semua tu...kalau tak, penat je yang dapat..
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2019 11:28 AM | Show all posts
r_innalif replied at 1-2-2019 08:21 AM
Niaga psr borong. Bgn 3 pg spaya sblm 4 pg dh ada kt psr. Meriah org time tu, ssun ikan, susun sayur ...

Allahu..tabahnya mak awak. Semoga mak sentiasa di kurniakan kesihatan yang berpanjangan...
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2019 11:29 AM | Show all posts
adila39 replied at 27-2-2019 11:52 AM
I've done this actually. Infact jual tepi jalan ni is an eye opening and open doors to many oppertun ...

No wonder chuols macam tau banyak selok belok perniagaan ni...jangan penat curahkan ilmu kepada kami ye..
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2019 12:04 PM From the mobile phone | Show all posts
julia5094 replied at 22-8-2019 11:07 AM
Lps dapat duit tu mesti rasa seronok kan? Meniaga ni yang best dia..hari2 boleh tengok n pegang du ...

Yup..
Kekadang kalau x berapa laku..sedihnjughahahahahaha
Tapi mmg hari hari kalau dpt duit mmg happy sebab rasa segala penat lelah terbayar gituuuu
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2019 12:06 PM From the mobile phone | Show all posts
julia5094 replied at 22-8-2019 11:27 AM
Salah satu masalah tengtang customer yang tak biasa meniaga ni..diorang tak pernah kira tentang ko ...

Betui tu, malah kos basuh peralatan lepas masak pun kena kira.
Sbb kalau kat kedai pun ade org yg menerima upah utk basuh pinggan, utk kemas, utk amik order, utk masak bagai. Sedangkan yg homemade ni semuanya dibuat oleh seorang sampaikan nk p cod pun diri sendiri gak kena g.
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2019 12:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Suchi at 22-8-2019 12:09 PM
julia5094 replied at 22-8-2019 11:18 AM
Budak opis iols ada jugak sorang buat tempahan kek. Tapi di sebabkan penat, dia cuma ambik oder da ...


Iols sekarang kalau tuk kek ke apa just hujung minggu je itupun kalau free la.
Hari biasa buat juga kalau customer dtg umah amik.
Kadang tu tak amik gak sbb senin-jumaat kadang iols sibuk wat commercial job, iols wat servis shoot product and food styling photography. Org hantar or post kt iols so iols shoot kt umah.
Biasanya produk berkaitan ngn makanan la.
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2019 12:14 PM | Show all posts
Suchi replied at 22-8-2019 12:08 PM
Iols sekarang kalau tuk kek ke apa just hujung minggu je itupun kalau free la.
Hari biasa buat  ...

Boleh bagi link..iols nak tengok product yang u shot tu...mana tau nanti iols nak ambik perkhidmatan u pulak..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-8-2019 12:36 PM | Show all posts
julia5094 replied at 22-8-2019 03:29 AM
No wonder chuols macam tau banyak selok belok perniagaan ni...jangan penat curahkan ilmu kepada ka ...

oh not so, i start small then i suka trial and error. I penah je bukak kedai makan mexicana kat dataran sunway. tapi sebab rental too high and mybe i tak buat close study i x ble sustain plus our partner pun mcm dah give up, duit pun habis. Then, i buat macam macam ..i buat event wedding but sbb i tak own the wedding co i just get the client i feel i tak dapat untung spt yg i harap. Then since i from corporate firm ..yg jual nasi lemak kejap pastu i ni xsuka bersepah and malas masak...so i find option...i xank jual nasi lemak but i nak something else better.. Since i suka benda cantik like decorate..i buatla hamper. So far dah 7 yrs ke 8 tahunla now..but seasonal sahaja. I dapat jd vendor to mall and also companies. So duit tu la i simpan and ni duk pikir apa ....yg i nak buat for life. So i look high kat makcik makcik jual tepi jalan. Duit ni la depa buat support hidup antar anak overseas and so on, walhal depa berminyak and berpanas.Now xleh juga look only on this view berniaga jalanan. Sadly stiga peniaga jalanan je org melayu. So we need to change sikit, upgradela. Since i dah back to office and i only buat part time i still buat la apa yg i rasa relevant.

Nak citer apa i test buat banyakkk....

I penah je door to door just nak bgtau i jual hamper ni, i bagi sample and i bagi free...so takla sekelip mata. Niiiiiii...i tgh pikirla...tp jumpa lagi....i xmoh yg stress and physically involved too much..something simple yet consistent income. Insyaallah.

Sbb tu i told u, just do...if u dont fail one time xtau how nak improve ..buat je. xpayah pikir too much...its a process actually to be better in business ni, unless u own a big company tu lainla. Mybe my advantage i from marketing line so i jenis ..ok shoot. Lets try this that option a b c d e a1 a2 and sampaila jadi..
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2019 12:47 PM | Show all posts
adila39 replied at 22-8-2019 12:36 PM
oh not so, i start small then i suka trial and error. I penah je bukak kedai makan mexicana kat da ...

Mesti u pandai bab bercakap ni kan. Salah satu kelemahan i...communication skills sgt lemah. Thats why i suka meniaga online ni. Tak perlu nak jumpa customer. I really need to polish on that.

Lagi satu, since i ni dari bakground science..i tak reti nak reka ayat yang cantik2. Kalau tengok orang lain, buat ayat tu cantik je. Kita baca pun seronok nak baca sampai habis..u salah sorang yang i rasa pandai bab create penulisan yang bagus..

Kadang2 nak ternagkan kelebihan produk pun, tercangak2...ada benda nak terangkan, tapi tak dapat dizahirkan..padahal, penting jugak tu untuk tarik pelanggan kan?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-8-2019 01:00 PM | Show all posts
julia5094 replied at 22-8-2019 04:47 AM
Mesti u pandai bab bercakap ni kan. Salah satu kelemahan i...communication skills sgt lemah. Thats ...

i sebenarnya x la banyak sgt ckp. i ckp bila i rasa i nak ckp. I akan jd mesra and funny la jugak bila i feel comfortable. bab jumpa org ni i pun truth is jenis x suka sbb i mmg nyampah nak duk sweet talk.

But sbb nature kerja i, meet people do presentation and sometime jd mc i terpaksa. I talk benda yg necessary je la. Lagi satu what u can do

buat small packaging ni u kena buat investment sikit like give away sample to potential buyer atau bagi harga yg menarik. I tak perlu approach one by one. On thing u kena make ur product look exclusive and potray people will come to u. U boleh mula dgn bagi introduction

why ur products is good, cth ingredients yg u guna tu bagus sbb apa bla bla and so on..u kena regularly update di ig fb and semua yg u guna utk create awareness heyy ladiess...im selling this. Then jgn hanya fokus u nak jual...u create awareness why we must using natural products ke the right kind chemicals that can help u ke...etc so u kena think of this

So,x perlu risau u ramah atau tak. I belajar one thing ni experience juga...u kena carry urself well, the first impression...bukan sbb u cantik, or pakai baju branded..cth but u kena create the charisma in u. Org akan mudah influnece dgn apa u kata wlu hanya dgn 10 patah perkataan. Ni u kena teach urself to think 10 steps ahead.  I pakai bag rm20 org kata rm600 cth la...so its all about adjusting what u do with ur situation.

U can do it la...u tulis from ur heart, insyaAllah jadi.

Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2019 01:05 PM | Show all posts
adila39 replied at 22-8-2019 01:00 PM
i sebenarnya x la banyak sgt ckp. i ckp bila i rasa i nak ckp. I akan jd mesra and funny la jugak  ...

I really need this one..TQ..
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2019 11:05 PM From the mobile phone | Show all posts
julia5094 replied at 22-8-2019 11:28 AM
Allahu..tabahnya mak awak. Semoga mak sentiasa di kurniakan kesihatan yang berpanjangan...

Amin.. tq. Alhamdulillah mak sihat even dh 67thn. Segar lg. Jln merata dunia. Dia ikut bdn kebajikan. Smua tmpt dh pegi..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-8-2019 01:10 PM | Show all posts
r_innalif replied at 24-8-2019 03:05 PM
Amin.. tq. Alhamdulillah mak sihat even dh 67thn. Segar lg. Jln merata dunia. Dia ikut bdn kebajik ...

semoga mak awak sentiasa dilindungi and sihat. esok kalau saya dah tetua umur gini harap dpt buat benda sama.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.083164s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list