JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
1570
View
116
Reply

Sejarah & Kenangan Silam. Novel Kanak-kanak kegemaran korang

[Copy link]

Author: noraidil_06    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 5-2-2019 03:20 PM From the mobile phone | Show all posts
makita replied at 5-2-2019 03:16 PM
Bestnya, meols dulu2 pinjam kt kwn je. Nasib ada kawan sudi tu bagi pinjam. Seronok dpt baca buku  ...

Sama la, aiol pon sedang kumpul buku huntok anak, haha. Kumpol sikit2 biar lama2 jadik bukit.
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 03:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Nak join jugak... Sy selalu SR sekali2 je nyampuk ni, hehehe...

Ada satu siri yg saya lupa namanya, nak tanya siapa2 yg ingat.

Kisah penyiasatan atau pengembaraan, yg kita kena pilih next action, pastu baca muka surat ikut pilihan kita tu...
Warna coklat rasanya cover dia...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-2-2019 04:09 PM From the mobile phone | Show all posts
che-cikL replied at 5-2-2019 03:56 PM
Nak join jugak... Sy selalu SR sekali2 je nyampuk ni, hehehe...

Ada satu siri yg saya lupa namany ...

Oh my, i ingat! Tapi x ingat tajuk.
Ya ampun
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 04:35 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 5-2-2019 04:09 PM
Oh my, i ingat! Tapi x ingat tajuk.
Ya ampun

Kannn...

Nanti kita nemgembara masuk gua naik bukit, cari harta karun atau pembelot... pastu kena melarikan diri atau terkorban hehehe..
Ada juga last2 rupanya kita org jahat tu hahaha... Bestnya buku tu kak !!!

Selagi x jumpa solution yg best ( kita hero) selagi tu x blh lepas buku tu... Berjaga pun berjagalah
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 04:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Enid Blyton was my favourite...amelia Jane, wishing chair, wishing tree, St clares, malory towers, famous five, find-outers, etc
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-2-2019 04:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Rogue98 replied at 5-2-2019 04:38 PM
Enid Blyton was my favourite...amelia Jane, wishing chair, wishing tree, St clares, malory towers, f ...

I want to read English version pls.
Mana nk cari?
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 05:30 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 5-2-2019 04:59 PM
I want to read English version pls.
Mana nk cari?

I beli kat big bad Wolf tu... tapi book cover yg baru tak menarik...lebih prefer cover yg lama tu tapi dah xde.  
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 06:56 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 5-2-2019 10:06 AM
Holymoly, i never know that enid Blyton is a lady!!!
Baru jap ni google

dolu2 mmg publisher akan sarankan author guna nama seakan lelaki jika author tu perempuan sebab 'men' sale the book/story gitu.. n author lelaki lebih digemari compared dgn author perempuan..mcm kes author n pengasas siri harry potter J.K Rowling... xsilap sheols disuruh tukar name. tp sheols xnk..tp stick dgn initial J.K Rowling which is at that time org xtaw sheols lelaki or perempuan. mysterious gitu.. but who know, name tu brought luck to her..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 06:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Buku2 kisah nabi korg xbace ke..? k bye..




Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 07:35 PM | Show all posts
che-cikL replied at 5-2-2019 04:35 PM
Kannn...

Nanti kita nemgembara masuk gua naik bukit, cari harta karun atau pembelot... pastu ke ...

saya pun ingat pernah baca buku ni...tapi tak ingat tajuk
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-2-2019 07:40 PM From the mobile phone | Show all posts
multinicky replied at 5-2-2019 06:58 PM
Buku2 kisah nabi korg xbace ke..? k bye..

Amboiiii. Dulu yg ade pun komik keluaran al-atqam
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 07:45 PM | Show all posts
Antara buku best yang pernah baca masa kecik2 dulu

1.Bermulanya dengan tup tap DBP 1987
2.Tiga Tahun Lapan Bulan karya Saleh Daud
3. Siri Saga Artakusiad karya Ahmad Patria Abdullah
4.Ngayau karya Amil Jaya
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 08:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau Majalah, aku baca kuntum hihi
Majalah_Kuntum.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 08:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Enid Blyton tu sehingga saat ini aku baca sebagai Grid Blyton. Nsb baik thread ni dah betulkan kesilapanku selama ini huhuuuu
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 08:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Saya dh terreply dlm benang csi td tu .. tp ni nk tulis blk .. saya byk beli buku koleksi lelama ni kt fb Rak Buku Saya ... ada yg rare edition sbb mmg printed thn 80an 90an .. ada yg latest edition 2005 ke atas .. tp bila baca buku2 yg dibaharui thn 2005 ke atas ni, buku biru mmg x sedap lgsg .. byk ayat kn tukar .. ada yg ayat tergantung .. mmg x best .. so better cari yg edisi lama2 ...
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 08:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Dulu kecik2 I ulat buku and peminat setia enid blyton ni. I read almost all her books termasuklah yg fantasy series yg ada fairies and elves semua tu. Bila dah matang sikit baca trixie belden series tak ingat sapa author dia. And satu lagi suka baca kartun the adventures of tintin..semua iols pinjam kat library kat kg je..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 08:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by icha80 at 9-2-2019 01:02 PM

Wahhh.. semua fav saya..yg paling saya suka Nancy Drew.. smpai berangan nak  jd detective..
Dr kecik ayah selalu bawak gi library.. msa tu semua siri enid blyton dan nancy drew ada. So pinjam je. Xbeli

kalau DBP saya suka siri Tidurlah Intan.. smpai skrg DBP jual lg.. so saya beli utk anak2 baca pulak.

Kalau kat sekolah cikgu suh beli dewan pelajar.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 09:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah tua masih suka lg buku kanak2.. Roald Dahl pun best yang author Charlie Chocolate Factory.
Buku siri ORT tu mahal kan.. tp bagus nk ajar anak2 mbaca guna siri Kipper tu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 09:15 PM | Show all posts
Edited by zetty1978 at 5-2-2019 04:18 PM

IMG_6374E.JPG

Ini yg saya baru beli ari tu .. dalam 80 buah buku lama .. sebelum2 ni dh beli juga koleksi Sri Cempaka dgn Tengku Ashikin tu dgn koleksi2 penyiasatan buku keluaran warna biru .. tp sbb sakit hati ayat2 semua dh kena tukar .. so tu yg saya cari and beli siri penyiasatan keluaran yg lama2 .. gmbr ni seller yg amik seblm antar dkt saya .. sbb sendiri xdan nak amik gmbr .. dok simpan dlm kotak lg .. hahaha ..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 09:21 PM From the mobile phone | Show all posts
omputeh ada dramakan novel Enid Blyton ni dulu.

suka sangat baca sambil berangan masa kecik dulu.. tapi ada buku yg cerita khas untuk budak pompuan sekolah Seri Melur kot.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 09:22 PM | Show all posts
IMG_6376E.JPG

Ini antara buku2 lama yg saya beli ... mmg x dpt fullset .. mana yg ada je ..

IMG_6379E.JPG

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 09:26 PM | Show all posts
Edited by zetty1978 at 5-2-2019 04:32 PM

IMG_6383E.JPG

Lg few buku dalam simpanan ...


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 09:26 PM From the mobile phone | Show all posts
yang penyiasat ada kucing hitam tu siri apa eh?
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 09:31 PM | Show all posts
Zaman sek rendah dulu suka baca buku Noddy .. lepas tu jdkan watak2 dia utk dilukis semula .. penah gak dpt no 3 pertandingan melukis sbb tiru watak buku Noddy tu .. hahaha ..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-2-2019 09:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Malaysia.Doom replied at 5-2-2019 09:21 PM
omputeh ada dramakan novel Enid Blyton ni dulu.

suka sangat baca sambil berangan masa kecik dulu. ...

Yes i remember yg watak adik-beradik n sepupu yg ade nama Georgina.
Dia suke org pggl dia George. Sebijik ok pelakon tu dgn the way i imagine George. Boyish yg comel
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.053889s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list