JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
2226
View
122
Reply

Sejarah & Kenangan Silam. Novel Kanak-kanak kegemaran korang

[Copy link]

Author: noraidil_06    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 5-2-2019 02:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Aiol sangat suka baca:

1. SEMUA karya Enid Blyton (dalam BM. Koser nak baca BI dedolu. )

2. Cerita Dongeng Kanak2 Sedunia (ni buku kompilasi, terbitan DBP. Cerita kanak2 katanya tapi banyak content yang tak seswai untuk kanak2 sebenarnya).
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-2-2019 02:50 PM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 5-2-2019 02:48 PM
Aiol sangat suka baca:

1. SEMUA karya Enid Blyton (dalam BM. Koser nak baca BI dedolu. )

Kalau ade lg buku DBP tu tepek sini
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 02:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by dua_chzy at 5-2-2019 03:01 PM

Ni pula buku fairy tale peberet aiols dedolu. Ulang2 baca ntah berapa juta kali dah. Buku ni mak aiol beli kat Key El masa ai derjah 2 ka 3, tak ingat. Bertahun2 lepas, zaman stoden, ai pernah jumpa buku ni versi Engliah. Tapi masa tu takda duit nak beli. Nyesal pulok.

IMG_20190205_145004.jpg

IMG_20190205_145326.jpg

IMG_20190205_145314.jpg

IMG_20190205_145223.jpg

IMG_20190205_145514.jpg

Aiol sangat suka buku ni dolu bukan jah sebab cerita tapi karna lukisannya sangat cantik iya. Suka sangat tengok gambar puteri2 or ladies dalam buku ni - suma jelita blako. Tak jumpa dah buku cerita dongeng dengan lukisan ginih sekarang.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 03:00 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 5-2-2019 02:50 PM
Kalau ade lg buku DBP tu tepek sini

Nanti ai korek stor if hada lagik.
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 03:16 PM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 5-2-2019 02:59 PM
Ni pula buku fairy tale peberet aiols dedolu. Ulang2 baca ntah berapa juta kali dah. Buku ni mak aio ...

Bestnya, meols dulu2 pinjam kt kwn je. Nasib ada kawan sudi tu bagi pinjam. Seronok dpt baca buku gini. Skrg untuk ank meols umor baru 7 thun meols da kumpul dkt 1000 bijik buku untuk dia baca sampai lebam. Antara set buku yang dia suka citer Kipper, Biff and Chip oleh Oxford Tree.  Nnti besar sket nk cari buku penyiasat kot.
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 03:20 PM From the mobile phone | Show all posts
makita replied at 5-2-2019 03:16 PM
Bestnya, meols dulu2 pinjam kt kwn je. Nasib ada kawan sudi tu bagi pinjam. Seronok dpt baca buku  ...

Sama la, aiol pon sedang kumpul buku huntok anak, haha. Kumpol sikit2 biar lama2 jadik bukit.
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 03:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Nak join jugak... Sy selalu SR sekali2 je nyampuk ni, hehehe...

Ada satu siri yg saya lupa namanya, nak tanya siapa2 yg ingat.

Kisah penyiasatan atau pengembaraan, yg kita kena pilih next action, pastu baca muka surat ikut pilihan kita tu...
Warna coklat rasanya cover dia...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-2-2019 04:09 PM From the mobile phone | Show all posts
che-cikL replied at 5-2-2019 03:56 PM
Nak join jugak... Sy selalu SR sekali2 je nyampuk ni, hehehe...

Ada satu siri yg saya lupa namany ...

Oh my, i ingat! Tapi x ingat tajuk.
Ya ampun
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 04:35 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 5-2-2019 04:09 PM
Oh my, i ingat! Tapi x ingat tajuk.
Ya ampun

Kannn...

Nanti kita nemgembara masuk gua naik bukit, cari harta karun atau pembelot... pastu kena melarikan diri atau terkorban hehehe..
Ada juga last2 rupanya kita org jahat tu hahaha... Bestnya buku tu kak !!!

Selagi x jumpa solution yg best ( kita hero) selagi tu x blh lepas buku tu... Berjaga pun berjagalah
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 04:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Enid Blyton was my favourite...amelia Jane, wishing chair, wishing tree, St clares, malory towers, famous five, find-outers, etc
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-2-2019 04:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Rogue98 replied at 5-2-2019 04:38 PM
Enid Blyton was my favourite...amelia Jane, wishing chair, wishing tree, St clares, malory towers, f ...

I want to read English version pls.
Mana nk cari?
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 05:30 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 5-2-2019 04:59 PM
I want to read English version pls.
Mana nk cari?

I beli kat big bad Wolf tu... tapi book cover yg baru tak menarik...lebih prefer cover yg lama tu tapi dah xde.  
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 06:56 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 5-2-2019 10:06 AM
Holymoly, i never know that enid Blyton is a lady!!!
Baru jap ni google

dolu2 mmg publisher akan sarankan author guna nama seakan lelaki jika author tu perempuan sebab 'men' sale the book/story gitu.. n author lelaki lebih digemari compared dgn author perempuan..mcm kes author n pengasas siri harry potter J.K Rowling... xsilap sheols disuruh tukar name. tp sheols xnk..tp stick dgn initial J.K Rowling which is at that time org xtaw sheols lelaki or perempuan. mysterious gitu.. but who know, name tu brought luck to her..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 06:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Buku2 kisah nabi korg xbace ke..? k bye..




Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 07:35 PM | Show all posts
che-cikL replied at 5-2-2019 04:35 PM
Kannn...

Nanti kita nemgembara masuk gua naik bukit, cari harta karun atau pembelot... pastu ke ...

saya pun ingat pernah baca buku ni...tapi tak ingat tajuk
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-2-2019 07:40 PM From the mobile phone | Show all posts
multinicky replied at 5-2-2019 06:58 PM
Buku2 kisah nabi korg xbace ke..? k bye..

Amboiiii. Dulu yg ade pun komik keluaran al-atqam
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 07:45 PM | Show all posts
Antara buku best yang pernah baca masa kecik2 dulu

1.Bermulanya dengan tup tap DBP 1987
2.Tiga Tahun Lapan Bulan karya Saleh Daud
3. Siri Saga Artakusiad karya Ahmad Patria Abdullah
4.Ngayau karya Amil Jaya
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 08:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau Majalah, aku baca kuntum hihi
Majalah_Kuntum.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 08:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Enid Blyton tu sehingga saat ini aku baca sebagai Grid Blyton. Nsb baik thread ni dah betulkan kesilapanku selama ini huhuuuu
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 08:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Saya dh terreply dlm benang csi td tu .. tp ni nk tulis blk .. saya byk beli buku koleksi lelama ni kt fb Rak Buku Saya ... ada yg rare edition sbb mmg printed thn 80an 90an .. ada yg latest edition 2005 ke atas .. tp bila baca buku2 yg dibaharui thn 2005 ke atas ni, buku biru mmg x sedap lgsg .. byk ayat kn tukar .. ada yg ayat tergantung .. mmg x best .. so better cari yg edisi lama2 ...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.076601s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list