JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
2258
View
122
Reply

Sejarah & Kenangan Silam. Novel Kanak-kanak kegemaran korang

[Copy link]

Author: noraidil_06       Show all posts   Read mode

Post time 5-2-2019 08:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Dulu kecik2 I ulat buku and peminat setia enid blyton ni. I read almost all her books termasuklah yg fantasy series yg ada fairies and elves semua tu. Bila dah matang sikit baca trixie belden series tak ingat sapa author dia. And satu lagi suka baca kartun the adventures of tintin..semua iols pinjam kat library kat kg je..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 08:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by icha80 at 9-2-2019 01:02 PM

Wahhh.. semua fav saya..yg paling saya suka Nancy Drew.. smpai berangan nak  jd detective..
Dr kecik ayah selalu bawak gi library.. msa tu semua siri enid blyton dan nancy drew ada. So pinjam je. Xbeli

kalau DBP saya suka siri Tidurlah Intan.. smpai skrg DBP jual lg.. so saya beli utk anak2 baca pulak.

Kalau kat sekolah cikgu suh beli dewan pelajar.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 09:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah tua masih suka lg buku kanak2.. Roald Dahl pun best yang author Charlie Chocolate Factory.
Buku siri ORT tu mahal kan.. tp bagus nk ajar anak2 mbaca guna siri Kipper tu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 09:15 PM | Show all posts
Edited by zetty1978 at 5-2-2019 04:18 PM

IMG_6374E.JPG

Ini yg saya baru beli ari tu .. dalam 80 buah buku lama .. sebelum2 ni dh beli juga koleksi Sri Cempaka dgn Tengku Ashikin tu dgn koleksi2 penyiasatan buku keluaran warna biru .. tp sbb sakit hati ayat2 semua dh kena tukar .. so tu yg saya cari and beli siri penyiasatan keluaran yg lama2 .. gmbr ni seller yg amik seblm antar dkt saya .. sbb sendiri xdan nak amik gmbr .. dok simpan dlm kotak lg .. hahaha ..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 09:21 PM From the mobile phone | Show all posts
omputeh ada dramakan novel Enid Blyton ni dulu.

suka sangat baca sambil berangan masa kecik dulu.. tapi ada buku yg cerita khas untuk budak pompuan sekolah Seri Melur kot.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 09:22 PM | Show all posts
IMG_6376E.JPG

Ini antara buku2 lama yg saya beli ... mmg x dpt fullset .. mana yg ada je ..

IMG_6379E.JPG

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 09:26 PM | Show all posts
Edited by zetty1978 at 5-2-2019 04:32 PM

IMG_6383E.JPG

Lg few buku dalam simpanan ...


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 09:26 PM From the mobile phone | Show all posts
yang penyiasat ada kucing hitam tu siri apa eh?
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 09:31 PM | Show all posts
Zaman sek rendah dulu suka baca buku Noddy .. lepas tu jdkan watak2 dia utk dilukis semula .. penah gak dpt no 3 pertandingan melukis sbb tiru watak buku Noddy tu .. hahaha ..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-2-2019 09:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Malaysia.Doom replied at 5-2-2019 09:21 PM
omputeh ada dramakan novel Enid Blyton ni dulu.

suka sangat baca sambil berangan masa kecik dulu. ...

Yes i remember yg watak adik-beradik n sepupu yg ade nama Georgina.
Dia suke org pggl dia George. Sebijik ok pelakon tu dgn the way i imagine George. Boyish yg comel
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 09:37 PM From the mobile phone | Show all posts
aku nak komen sikit pasal bahasa. kekalkan board ni sebagai board ilmiah dah tempat rujukan dimasa hadapan. cuba untuk gunakan kata pengantar yang baik dan jelas walau ada shrt form. jangan jadikan board dan thread seprti tiada beza dengan bord gossip. cuba jadilan thread thread legend dalam ni sebagai contoh. lihat bagai mana mereka berdiakusi even sedang bertengkar. tak rosak bahasa mereka.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-2-2019 09:37 PM From the mobile phone | Show all posts
winamp05 replied at 5-2-2019 09:37 PM
aku nak komen sikit pasal bahasa. kekalkan board ni sebagai board ilmiah dah tempat rujukan dimasa h ...

Eeee thats hard but i will try.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 09:42 PM | Show all posts
IMG_5669.JPG

Actually buku2 ni semua simpan umah parents, sebagai langkah keselamatan sbb saya xde kat Msia .. jdnya kena ddk dlm boxes laa x smpt nk display .. blh nmpk la selain kumpul buku2 lama ni saya juga pengumpul komik ye .. ini baru sikit ni, kalau tunjuk satu bilik mmg blh pengsan  

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 09:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Malaysia.Doom at 5-2-2019 09:55 PM
noraidil_06 replied at 5-2-2019 09:37 PM
Yes i remember yg watak adik-beradik n sepupu yg ade nama Georgina.
Dia suke org pggl dia George. ...


baru ingat bukan kucing hitam tapi diorg ada anjing namanya Tompok.

Novel ni banyak pengaruhi aku utk bela anjing
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 09:45 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 5-2-2019 09:37 PM
Eeee thats hard  but i will try.

dulu aku pernah komen jugak pasal hal hal ini. bukan tk boleh langsung kan. merata forum kita gunakan bahasa macam dalam board gosip. apa salahnya dalam ni je kita kekalkan ahasa ibunda walau sikit lari pun tak apa la. jadikan thread thread lain sebagai rujukan. tengok aje malaysia doom. walau bertelagah bahasa tetap maintain ilmiah sebab mereka mereka ni tau thread thread sebegini satu hai nanti akan jadi tempat rujukan. tengok unek... walau dia nampak badass tapi bahasa tetap maintain even tengah gaduh. hahaha.... legend la diorang.
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 09:46 PM From the mobile phone | Show all posts
aku dulu baca terpikir gak siapa Enid Blyton ni...aku fikir dia pondan sebab ada siri novel dia geng penyiasat budak pompuan kat sekolah asrama penuh pompuan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-2-2019 09:46 PM From the mobile phone | Show all posts
winamp05 replied at 5-2-2019 09:37 PM
aku nak komen sikit pasal bahasa. kekalkan board ni sebagai board ilmiah dah tempat rujukan dimasa h ...

Anyway win, i have tonsay this. If topic serius mcm tun teja, hang Tuah or kesultanan i will try my level best to use proper language.
Tp thread yg bkn sejarah penting sgt mcm topik komik & buku kanak-kanak ni, izinkan la kami bersantai ye.

Afterall i rase dh lama sgt bod ni x de diskusi. So i hope.this gonna be a start.
Tq
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-2-2019 09:50 PM From the mobile phone | Show all posts
winamp05 replied at 5-2-2019 09:45 PM
dulu aku pernah komen jugak pasal hal hal ini. bukan tk boleh langsung kan. merata forum kita guna ...

Mujur thread tun teja bahasa sy boleh diterima la kan?
Thread Sultan Idris ke laut sikit bahasa.
Ok ok. InsyaAllah kami semua dlm ni cuba.
@chazey take note
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 10:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Malaysia.Doom at 5-2-2019 10:09 PM
winamp05 replied at 5-2-2019 09:45 PM
dulu aku pernah komen jugak pasal hal hal ini. bukan tk boleh langsung kan. merata forum kita guna ...


thanks winamp05

Aku selalu baca utusan Malaysia dulu2,  banyak penulisan yg mengkritik pasal  orang Melayu dan bahasa SMS.

Apa2 penulisan dlm Utusan Malaysia memang terkesan dlm hati aku sampailah aku cari susur galur aku sebab aku tak boleh terima apa yg tertulis dalam Utusan Malaysia terutama di zaman Mahathir dan pasca DEB.

Utusan Malaysia banyak pengaruhi aku. Sampai arwah abah aku cakap "Sebab tu aku berhenti dah beli Utusan Malaysia..." dia ckp camtu sebab aku anti Melayu...dia dia tahu puncanya dari mana

tak tahu la kat luar sana ada yg anti melayu akibat dr akhbar tu  ke tak....atau aku je
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 10:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak sangka Enid Blyton perempuan. Nasib baik terserempak dengan thread ni. Dapat pengetahuan baru. Aku pun suka baca cerita- cerita ni dari zaman sekolah sampai sekarang. Rasa susah nak cari buku- buku cerita penyiasatan macam ni.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.055999s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list