JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
1592
View
116
Reply

Sejarah & Kenangan Silam. Novel Kanak-kanak kegemaran korang

[Copy link]

Author: noraidil_06       Show all posts   Read mode

Post time 5-2-2019 09:37 PM From the mobile phone | Show all posts
aku nak komen sikit pasal bahasa. kekalkan board ni sebagai board ilmiah dah tempat rujukan dimasa hadapan. cuba untuk gunakan kata pengantar yang baik dan jelas walau ada shrt form. jangan jadikan board dan thread seprti tiada beza dengan bord gossip. cuba jadilan thread thread legend dalam ni sebagai contoh. lihat bagai mana mereka berdiakusi even sedang bertengkar. tak rosak bahasa mereka.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-2-2019 09:37 PM From the mobile phone | Show all posts
winamp05 replied at 5-2-2019 09:37 PM
aku nak komen sikit pasal bahasa. kekalkan board ni sebagai board ilmiah dah tempat rujukan dimasa h ...

Eeee thats hard but i will try.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 09:42 PM | Show all posts
IMG_5669.JPG

Actually buku2 ni semua simpan umah parents, sebagai langkah keselamatan sbb saya xde kat Msia .. jdnya kena ddk dlm boxes laa x smpt nk display .. blh nmpk la selain kumpul buku2 lama ni saya juga pengumpul komik ye .. ini baru sikit ni, kalau tunjuk satu bilik mmg blh pengsan  

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 09:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Malaysia.Doom at 5-2-2019 09:55 PM
noraidil_06 replied at 5-2-2019 09:37 PM
Yes i remember yg watak adik-beradik n sepupu yg ade nama Georgina.
Dia suke org pggl dia George. ...


baru ingat bukan kucing hitam tapi diorg ada anjing namanya Tompok.

Novel ni banyak pengaruhi aku utk bela anjing
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 09:45 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 5-2-2019 09:37 PM
Eeee thats hard  but i will try.

dulu aku pernah komen jugak pasal hal hal ini. bukan tk boleh langsung kan. merata forum kita gunakan bahasa macam dalam board gosip. apa salahnya dalam ni je kita kekalkan ahasa ibunda walau sikit lari pun tak apa la. jadikan thread thread lain sebagai rujukan. tengok aje malaysia doom. walau bertelagah bahasa tetap maintain ilmiah sebab mereka mereka ni tau thread thread sebegini satu hai nanti akan jadi tempat rujukan. tengok unek... walau dia nampak badass tapi bahasa tetap maintain even tengah gaduh. hahaha.... legend la diorang.
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 09:46 PM From the mobile phone | Show all posts
aku dulu baca terpikir gak siapa Enid Blyton ni...aku fikir dia pondan sebab ada siri novel dia geng penyiasat budak pompuan kat sekolah asrama penuh pompuan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-2-2019 09:46 PM From the mobile phone | Show all posts
winamp05 replied at 5-2-2019 09:37 PM
aku nak komen sikit pasal bahasa. kekalkan board ni sebagai board ilmiah dah tempat rujukan dimasa h ...

Anyway win, i have tonsay this. If topic serius mcm tun teja, hang Tuah or kesultanan i will try my level best to use proper language.
Tp thread yg bkn sejarah penting sgt mcm topik komik & buku kanak-kanak ni, izinkan la kami bersantai ye.

Afterall i rase dh lama sgt bod ni x de diskusi. So i hope.this gonna be a start.
Tq
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-2-2019 09:50 PM From the mobile phone | Show all posts
winamp05 replied at 5-2-2019 09:45 PM
dulu aku pernah komen jugak pasal hal hal ini. bukan tk boleh langsung kan. merata forum kita guna ...

Mujur thread tun teja bahasa sy boleh diterima la kan?
Thread Sultan Idris ke laut sikit bahasa.
Ok ok. InsyaAllah kami semua dlm ni cuba.
@chazey take note
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 10:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Malaysia.Doom at 5-2-2019 10:09 PM
winamp05 replied at 5-2-2019 09:45 PM
dulu aku pernah komen jugak pasal hal hal ini. bukan tk boleh langsung kan. merata forum kita guna ...


thanks winamp05

Aku selalu baca utusan Malaysia dulu2,  banyak penulisan yg mengkritik pasal  orang Melayu dan bahasa SMS.

Apa2 penulisan dlm Utusan Malaysia memang terkesan dlm hati aku sampailah aku cari susur galur aku sebab aku tak boleh terima apa yg tertulis dalam Utusan Malaysia terutama di zaman Mahathir dan pasca DEB.

Utusan Malaysia banyak pengaruhi aku. Sampai arwah abah aku cakap "Sebab tu aku berhenti dah beli Utusan Malaysia..." dia ckp camtu sebab aku anti Melayu...dia dia tahu puncanya dari mana

tak tahu la kat luar sana ada yg anti melayu akibat dr akhbar tu  ke tak....atau aku je
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 10:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak sangka Enid Blyton perempuan. Nasib baik terserempak dengan thread ni. Dapat pengetahuan baru. Aku pun suka baca cerita- cerita ni dari zaman sekolah sampai sekarang. Rasa susah nak cari buku- buku cerita penyiasatan macam ni.
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 10:28 PM From the mobile phone | Show all posts
zetty1978 replied at 5-2-2019 09:42 PM
Actually buku2 ni semua simpan umah parents, sebagai langkah keselamatan sbb saya xde kat Msia . ...

mak aihhh banyak nye. Saya dulu pinjam kat library je. Tak mampu nak beli nak simpan bersiri-siri.

yg stress nye bila ada satu buku dalam siri tu takda kat library.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-2-2019 10:38 PM From the mobile phone | Show all posts
mobic replied at 5-2-2019 10:20 PM
Tak sangka Enid Blyton perempuan. Nasib baik terserempak dengan thread ni. Dapat pengetahuan baru. A ...

Selalu-selalu la masuk bod ni.
Kt page belakang-belakang byk thread yg best2.
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 10:41 PM | Show all posts
Malaysia.Doom replied at 5-2-2019 05:28 PM
mak aihhh banyak nye. Saya dulu pinjam kat library je. Tak mampu nak beli nak simpan bersiri-siri. ...

Dulu2 mmg x mampu jdnya baca kt library sekolah aje ...
Sekarang ni Alhamdulillah masih ada yg menjual buku2 ni, kiranya saya balas dendam laa cari, beli dan kumpul sendiri

Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 11:09 PM From the mobile phone | Show all posts
zetty1978 replied at 5-2-2019 10:41 PM
Dulu2 mmg x mampu jdnya baca kt library sekolah aje ...
Sekarang ni Alhamdulillah masih ada yg me ...

ooo...ni koleksi lepas dewasa la eh...nak gi cari la novel ni nanti.

sis cari kat mana biasanya?
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 11:17 PM | Show all posts
Ada satu novel cite dia melekat sampai sekarang.
Tajuknya "Azman Anak Yatim" aku tak ingat sapa penulisnya. Buku ni zaman 70an sbb tulisan dan ejaan style lama.
Azman anak pekerja org kaya, ibu nya mati lps tu ayahnya mati. Majikan ayah nya jadikkan dia anak angkat.
Summary nya. Setelah mengahrungi pelbagai cabaran dia berjaya ke England dan menjadi Doktor.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 11:17 PM | Show all posts
Malaysia.Doom replied at 5-2-2019 06:09 PM
ooo...ni koleksi lepas dewasa la eh...nak gi cari la novel ni nanti.

sis cari kat mana biasanya ...

Awal2 benang td saya dh tulis .. mgkn x perasan ..
Saya beli dkt fb Rak Buku Saya ..
Certain bookstores pun ada jual mcm Popular tapi limited stok..
Biasanya kedai2 buku ni dorang byk jual edisi 2005 ke atas dan saya dh beli dulu ..
Tapi mmg x menarik sbb lenggok ayat dan bahasa dh byk ditukar drpd edisi lama ..
Jadinya saya cari edisi2 yg lama bawah thn 2000an ..
Kalau komik mmg saya kumpul drpd umur belasan tahun sehingga sekarang .. masih lg aktif membeli koleksi komik

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 11:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Novel kanak2 siri enid blyton dlm bahasa melayu menjadi pilihan sewaktu di sekolah rendah. Biasalah sekolah kampung jadi ada satu set saja...bila tau ada kawan2 yang sedang membaca buku enid blyton cepat2 cop / booking. Dah besar sikit, novel2 tulisan Khadijah Hashim jadi pilihan seprti Mira Edora

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 11:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Dulu2 baca semua tu..now x ingat dah kandungannya..buku lain mcm tintin adventures (klu btol), majalah bujal, lat dan yg happening gila2
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 11:20 PM From the mobile phone | Show all posts
zetty1978 replied at 5-2-2019 11:17 PM
Awal2 benang td saya dh tulis .. mgkn x perasan ..
Saya beli dkt fb Rak Buku Saya ..
Certain boo ...

ooo..ingat Rak buku rumah sis..Rupanya nama kedai online

tiba2 minat nak cari balik novel2 ni.
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 11:29 PM | Show all posts
Malaysia.Doom replied at 5-2-2019 06:20 PM
ooo..ingat Rak buku rumah sis..Rupanya nama kedai online

tiba2 minat nak cari balik novel2 n ...

Hahahaha .. mmg nama tersebut menimbulkn kekeliruan
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 11:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Malory Towers tu diterjemahkan sebagai Seri Melur.

Pandai betul yg terjemahkan buku ni cari nama.
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 11:47 PM From the mobile phone | Show all posts
aku tak ingat buku mana tah, surat rahsia yg ditulis guna limau...bila surat tu diseterika baru timbul tulisan2 tu.

Gigeh try kat rumah memang betul jadi.

bijak penulis ni

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2019 01:08 AM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 5-2-2019 10:38 PM
Selalu-selalu la masuk bod ni.
Kt page belakang-belakang byk thread yg best2.

kalau rajin bila bila ko bole bump kan thread thread lama yg ko rasa menarik untuk kawan kawan baru.
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2019 01:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Malaysia.Doom replied at 5-2-2019 06:47 PM
aku tak ingat buku mana tah, surat rahsia yg ditulis guna limau...bila surat tu diseterika baru timb ...

Rasanya ini mcm kisah translation drpd buku inggeris .. kisah banduan2 yg hendak melarikn diri dr penjara .. mmg ingat sgt baca buku ni masa zaman sek dulu .. mcm2 cara banduan tu nk larikn diri .. guna surat rahsia guna limau .. pura2 jatuh sakit pegi jumpa doktor lps tu cari cara nk lari dr hospital .. gali lubang sampai ke taman .. sampai skang saya cuba nk cr tajuk buku ni tp xtau mcm mana nk cari ..
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2019 04:22 AM From the mobile phone | Show all posts
mizziaz replied at 5-2-2019 11:37 AM
Siri Salma ni yang mana? Nancy Drew ke?

Ye betul. Kalau zaman baru2 ni Fargoes punya publication. Tp rasa mcm dulu2 nya tebal skit. Atau mgkin masa mecik, yg nilis pun rasa tebal. Pernah collect semula 8 tahun lepas, lepas tu jual semula.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.052119s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list