JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
1572
View
116
Reply

Sejarah & Kenangan Silam. Novel Kanak-kanak kegemaran korang

[Copy link]

Author: noraidil_06       Show all posts   Read mode

Post time 6-2-2019 04:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Enid blyton ni ku ada sentimental value skit. Arwah ayah selalu bawak g kedai buku formula kt klang. Dan dia akan pick 1,2 buku termasuk enid blyton. Sekarang enid blyton tk semua kedai buku jual. Antara buku lain Around the world in 80 days by Jules Verne. Aku menunggu anak pandai baca, nk belikan buku2 enid blyton.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2019 05:53 AM | Show all posts
anastasia7 replied at 5-2-2019 11:25 PM
Enid blyton ni ku ada sentimental value skit. Arwah ayah selalu bawak g kedai buku formula kt klang. ...

Saya pun suka baca buku Around the World in 80 Days ni .. ada few version yg saya baca .. teringat kisah semasa watak utama tu berada dkt India .. terjumpa dgn seorang wanita yg hendak ditanam sekali dengan mayat suaminya yg baru mati .. dah jadi adat mereka untuk menanam sekali si balu dengan suami yg telah mati agar dpt menemankn pasangan di dalam kubur .. lebih2 lagi jika pasangan yg dikahwini tersebut dtgnya drpd keturunan yg kaya2 .. jadinya si watak utama berkeras untuk menyelamatkn si balu tersebut sambil meneruskan pengembaraannya .. masa baca tu, wow .. syukurlah x lahir dkt India masa zaman tu .. haruslah x berani nak kawin atau mgkn hari2 berdoa jgnlah si suami mati dulu .. x pasal2 je kena tanam hidup2

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2019 05:58 AM | Show all posts
Edited by zetty1978 at 6-2-2019 12:59 AM

IMG_6375E.JPG

Sharing lagi ... inilah buku yg ada watak Georgiana atau George tu dgn anjing mereka ...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2019 06:04 AM | Show all posts
IMG_6380E.JPG

Yang ini Siri 3 Penyiasat ...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2019 07:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Saya suka Trixie Belden dan Enid Blyton.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2019 07:19 AM From the mobile phone | Show all posts
Dulu I suka baca sweet valley and fear street (RL Stine). Suka sgt baca fear street dalam gelap lepas tu takut kena kejar hantu. Haha. Enid Blyton I Cuma baca the famous five series

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2019 07:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Hardy boys and Nancy Drew. I have a collection of Nancy Drew. Tapi anak2 I pulak ambik, baca lepas tu entah ke mana diletakkannya.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-2-2019 07:57 AM From the mobile phone | Show all posts
winamp05 replied at 6-2-2019 01:08 AM
kalau rajin bila bila ko bole bump kan thread thread lama yg ko rasa menarik untuk kawan kawan bar ...

Banyakkkk. Sure sure. Nanti i buat.
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2019 09:22 AM From the mobile phone | Show all posts
RooneyMara replied at 6-2-2019 07:19 AM
Dulu I suka baca sweet valley and fear street (RL Stine). Suka sgt baca fear street dalam gelap lepa ...

Yes...
Dah masuk teenager, mula baca Sweet Velley High, Sweet Valley Twins, Sweet Valley Uni. Tapi nasib baik I tak sgt nk follow series SV. Jenuh juga SV series ni...byk nk ikut.
Tapi, masa tu I lebih prefer Sweet Dreams. Pengaruh kakak & sepupu..nasib baik derang bagi i pinjam.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2019 12:22 PM From the mobile phone | Show all posts
zetty1978 replied at 5-2-2019 09:15 PM
Ini yg saya baru beli ari tu .. dalam 80 buah buku lama .. sebelum2 ni dh beli juga koleksi Sri  ...

Beli kat mana ni sis?
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2019 05:46 PM From the mobile phone | Show all posts
I peminat RL Stine, siri Fear Street dia memang mengancam! Dah tua tua ni kalau ke kedai buku lama memang cari semula fear Street series... Buat koleksi.

Siri salma, Sri melur pun I suka!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2019 05:48 PM From the mobile phone | Show all posts
I pun start dgn noddy. Lps tu famous five; nancy drew; hardy boys.

Reading sri melur menaikkan semangat nak masuk asrama buat midnight party. Realitinya kecewa betul bila kat hostel ustazah tak bagi.

Yg melayu i ingat nama penulis nya matlob.

I & adik beradik gunting komik lat & din teksi dari suratkhabar buat kompilasi. Bila remaja potong cerpen yg best2 lps tu simpan dlm fail

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2019 12:13 AM From the mobile phone | Show all posts
zetty1978 replied at 6-2-2019 05:53 AM
Saya pun suka baca buku Around the World in 80 Days ni .. ada few version yg saya baca .. teringat ...

Terkesan sgt tu. To mmg dramatik sungguh la. Tgk tak yg movie jackie chan tu? Iflix ada dh movie tu
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2019 12:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Antara tajuk dlm siri salma yg ku ingat dan suka.
1. Rahsia di lembah selindung (syiok berkaitan kuda)
2. Petunjuk di pedati tua
3. Rahsia topeng baldu (ni bapak lama bukunya. Dh berderai dari zaman kakak aku. Tp dh buang)

Ada 1 lagi tak ingat hardy bkys ke apa. Tp kisah org sorok kan clue kat burung2 kakak tua. Megat darwish ke apa nya. Brilliant la juga yg tukang translate sbb dpt cari nama watak yg local.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2019 12:18 AM From the mobile phone | Show all posts
RooneyMara replied at 6-2-2019 07:19 AM
Dulu I suka baca sweet valley and fear street (RL Stine). Suka sgt baca fear street dalam gelap lepa ...

RL stine baca kakak punya. Ada certain2 agak censored rasanya, bg ku yg muda waktu tu. Huhu. Tp ada part ngeri juga
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2019 11:42 AM | Show all posts
benharungkar replied at 5-2-2019 07:45 PM
Antara buku best yang pernah baca masa kecik2 dulu

1.Bermulanya dengan tup tap DBP 1987

eh bermulanya dengan tup tap dgn 3 tahun 8 bulan tu best sangat lah..

Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2019 11:44 AM | Show all posts
1. hardy boys
2. 5 sekawan
3. 3 penyiasat
4. nancy drew (salma & geng)
5. fear street
6. sweet valley

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2019 12:44 PM | Show all posts
Novel2 yg meols ms baca diperingkat kanak2 dan awal remaja

1. Nancy Drews
2. Hardy Boys
3. M & B
4. Enid Blyton tu x silap selain famous five, meols ada baca The wishing chair dgn naughtiest girl

dan nancy drew tu patut koleksinya cantik tersusun tp bila dah beranak pinak, anak2 mua bawa ke school dan kwn diaorg pinjam terus

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2019 01:24 PM | Show all posts
masa kecik dulu suka sangat baca kisah penyiasatan salma

dan pernah baca novel karya shahidan md noh "tawanan larut malam"

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2019 03:21 PM | Show all posts
Edited by renko at 7-2-2019 03:32 PM
zetty1978 replied at 5-2-2019 09:22 PM
Ini antara buku2 lama yg saya beli ... mmg x dpt fullset .. mana yg ada je ..

seronok betul baca buku2 cmni dulu

teringat zaman kanak2
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2019 12:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Kebetulan aku kemas library sekolah. So, jumpa buku- buku lama ni. IMG20190208115212.jpg
Ni cetakan 1994.

IMG20190208115257.jpg
Ni cetakan 2005

IMG20190208115232.jpg
Ni cetakan 2010

IMG20190208115326.jpg
Ni cetakan 2016

Cetakan 2016 macam kurang menarik pada mata aku. Sayangnya buku- buku ni tak cukup set dah. Buku siri salma pun jumpa sebuah. Tu buku kegemaran masa sekolah. Ni buku sama edisi lain:

IMG20190208115504.jpg
IMG20190208115533.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2019 01:04 PM From the mobile phone | Show all posts
winamp05 replied at 5-2-2019 09:37 PM
aku nak komen sikit pasal bahasa. kekalkan board ni sebagai board ilmiah dah tempat rujukan dimasa h ...

Terima kasih atas teguran..
Saya dah betulkan.. terbawa2 ke board ni.
Saja nak lepaskan tekanan kerja.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2019 01:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by icha80 at 9-2-2019 01:20 PM

Masa kecik dulu suka jugak baca buku Ceritalah Lagi terbitan DBP.. ni saya beli di Big Bad Wolf tahun lepas..
Cetakan pertama pada tahun 1979.
Dan yang ketiga pada 2016.
Buku ni ada 6siri.. selain cerita dalam buku ada lagu2 rakyat.. pantun dan puisi tradisional.
Cerita rakyat dari luar negara pun ada.
Siri 3 dan 4 tak ada lagi. Nanti nak beli kat DBP
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-2-2019 01:27 PM From the mobile phone | Show all posts
icha80 replied at 9-2-2019 01:19 PM
Masa kecik dulu suka jugak baca buku Ceritalah Lagi terbitan DBP.. ni saya beli di Big Bad Wolf tahu ...

Icha gambar post satu2 ye yang. X nmpk la
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2019 11:07 AM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 5-2-2019 10:06 AM
Holymoly, i never know that enid Blyton is a lady!!!
Baru jap ni google

Ya ka...sama la..ingtkan laki.


Mana nak cari semua buku best ni...siri siasatan ni..

P popular tkdop pung...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.048402s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list