JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
2227
View
122
Reply

Sejarah & Kenangan Silam. Novel Kanak-kanak kegemaran korang

[Copy link]

Author: noraidil_06       Show all posts   Read mode

Post time 5-2-2019 10:28 PM From the mobile phone | Show all posts
zetty1978 replied at 5-2-2019 09:42 PM
Actually buku2 ni semua simpan umah parents, sebagai langkah keselamatan sbb saya xde kat Msia . ...

mak aihhh banyak nye. Saya dulu pinjam kat library je. Tak mampu nak beli nak simpan bersiri-siri.

yg stress nye bila ada satu buku dalam siri tu takda kat library.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-2-2019 10:38 PM From the mobile phone | Show all posts
mobic replied at 5-2-2019 10:20 PM
Tak sangka Enid Blyton perempuan. Nasib baik terserempak dengan thread ni. Dapat pengetahuan baru. A ...

Selalu-selalu la masuk bod ni.
Kt page belakang-belakang byk thread yg best2.
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 10:41 PM | Show all posts
Malaysia.Doom replied at 5-2-2019 05:28 PM
mak aihhh banyak nye. Saya dulu pinjam kat library je. Tak mampu nak beli nak simpan bersiri-siri. ...

Dulu2 mmg x mampu jdnya baca kt library sekolah aje ...
Sekarang ni Alhamdulillah masih ada yg menjual buku2 ni, kiranya saya balas dendam laa cari, beli dan kumpul sendiri

Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 11:09 PM From the mobile phone | Show all posts
zetty1978 replied at 5-2-2019 10:41 PM
Dulu2 mmg x mampu jdnya baca kt library sekolah aje ...
Sekarang ni Alhamdulillah masih ada yg me ...

ooo...ni koleksi lepas dewasa la eh...nak gi cari la novel ni nanti.

sis cari kat mana biasanya?
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 11:17 PM | Show all posts
Ada satu novel cite dia melekat sampai sekarang.
Tajuknya "Azman Anak Yatim" aku tak ingat sapa penulisnya. Buku ni zaman 70an sbb tulisan dan ejaan style lama.
Azman anak pekerja org kaya, ibu nya mati lps tu ayahnya mati. Majikan ayah nya jadikkan dia anak angkat.
Summary nya. Setelah mengahrungi pelbagai cabaran dia berjaya ke England dan menjadi Doktor.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 11:17 PM | Show all posts
Malaysia.Doom replied at 5-2-2019 06:09 PM
ooo...ni koleksi lepas dewasa la eh...nak gi cari la novel ni nanti.

sis cari kat mana biasanya ...

Awal2 benang td saya dh tulis .. mgkn x perasan ..
Saya beli dkt fb Rak Buku Saya ..
Certain bookstores pun ada jual mcm Popular tapi limited stok..
Biasanya kedai2 buku ni dorang byk jual edisi 2005 ke atas dan saya dh beli dulu ..
Tapi mmg x menarik sbb lenggok ayat dan bahasa dh byk ditukar drpd edisi lama ..
Jadinya saya cari edisi2 yg lama bawah thn 2000an ..
Kalau komik mmg saya kumpul drpd umur belasan tahun sehingga sekarang .. masih lg aktif membeli koleksi komik

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 11:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Novel kanak2 siri enid blyton dlm bahasa melayu menjadi pilihan sewaktu di sekolah rendah. Biasalah sekolah kampung jadi ada satu set saja...bila tau ada kawan2 yang sedang membaca buku enid blyton cepat2 cop / booking. Dah besar sikit, novel2 tulisan Khadijah Hashim jadi pilihan seprti Mira Edora

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 11:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Dulu2 baca semua tu..now x ingat dah kandungannya..buku lain mcm tintin adventures (klu btol), majalah bujal, lat dan yg happening gila2
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 11:20 PM From the mobile phone | Show all posts
zetty1978 replied at 5-2-2019 11:17 PM
Awal2 benang td saya dh tulis .. mgkn x perasan ..
Saya beli dkt fb Rak Buku Saya ..
Certain boo ...

ooo..ingat Rak buku rumah sis..Rupanya nama kedai online

tiba2 minat nak cari balik novel2 ni.
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 11:29 PM | Show all posts
Malaysia.Doom replied at 5-2-2019 06:20 PM
ooo..ingat Rak buku rumah sis..Rupanya nama kedai online

tiba2 minat nak cari balik novel2 n ...

Hahahaha .. mmg nama tersebut menimbulkn kekeliruan
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 11:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Malory Towers tu diterjemahkan sebagai Seri Melur.

Pandai betul yg terjemahkan buku ni cari nama.
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 11:47 PM From the mobile phone | Show all posts
aku tak ingat buku mana tah, surat rahsia yg ditulis guna limau...bila surat tu diseterika baru timbul tulisan2 tu.

Gigeh try kat rumah memang betul jadi.

bijak penulis ni

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2019 01:08 AM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 5-2-2019 10:38 PM
Selalu-selalu la masuk bod ni.
Kt page belakang-belakang byk thread yg best2.

kalau rajin bila bila ko bole bump kan thread thread lama yg ko rasa menarik untuk kawan kawan baru.
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2019 01:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Malaysia.Doom replied at 5-2-2019 06:47 PM
aku tak ingat buku mana tah, surat rahsia yg ditulis guna limau...bila surat tu diseterika baru timb ...

Rasanya ini mcm kisah translation drpd buku inggeris .. kisah banduan2 yg hendak melarikn diri dr penjara .. mmg ingat sgt baca buku ni masa zaman sek dulu .. mcm2 cara banduan tu nk larikn diri .. guna surat rahsia guna limau .. pura2 jatuh sakit pegi jumpa doktor lps tu cari cara nk lari dr hospital .. gali lubang sampai ke taman .. sampai skang saya cuba nk cr tajuk buku ni tp xtau mcm mana nk cari ..
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2019 04:22 AM From the mobile phone | Show all posts
mizziaz replied at 5-2-2019 11:37 AM
Siri Salma ni yang mana? Nancy Drew ke?

Ye betul. Kalau zaman baru2 ni Fargoes punya publication. Tp rasa mcm dulu2 nya tebal skit. Atau mgkin masa mecik, yg nilis pun rasa tebal. Pernah collect semula 8 tahun lepas, lepas tu jual semula.
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2019 04:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Enid blyton ni ku ada sentimental value skit. Arwah ayah selalu bawak g kedai buku formula kt klang. Dan dia akan pick 1,2 buku termasuk enid blyton. Sekarang enid blyton tk semua kedai buku jual. Antara buku lain Around the world in 80 days by Jules Verne. Aku menunggu anak pandai baca, nk belikan buku2 enid blyton.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2019 05:53 AM | Show all posts
anastasia7 replied at 5-2-2019 11:25 PM
Enid blyton ni ku ada sentimental value skit. Arwah ayah selalu bawak g kedai buku formula kt klang. ...

Saya pun suka baca buku Around the World in 80 Days ni .. ada few version yg saya baca .. teringat kisah semasa watak utama tu berada dkt India .. terjumpa dgn seorang wanita yg hendak ditanam sekali dengan mayat suaminya yg baru mati .. dah jadi adat mereka untuk menanam sekali si balu dengan suami yg telah mati agar dpt menemankn pasangan di dalam kubur .. lebih2 lagi jika pasangan yg dikahwini tersebut dtgnya drpd keturunan yg kaya2 .. jadinya si watak utama berkeras untuk menyelamatkn si balu tersebut sambil meneruskan pengembaraannya .. masa baca tu, wow .. syukurlah x lahir dkt India masa zaman tu .. haruslah x berani nak kawin atau mgkn hari2 berdoa jgnlah si suami mati dulu .. x pasal2 je kena tanam hidup2

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2019 05:58 AM | Show all posts
Edited by zetty1978 at 6-2-2019 12:59 AM

IMG_6375E.JPG

Sharing lagi ... inilah buku yg ada watak Georgiana atau George tu dgn anjing mereka ...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2019 06:04 AM | Show all posts
IMG_6380E.JPG

Yang ini Siri 3 Penyiasat ...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2019 07:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Saya suka Trixie Belden dan Enid Blyton.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.052184s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list