JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
1215
View
76
Reply

Apa Istimewanya Brunei Darussalam? 7 Perkara Menarik Yang Anda Boleh Buat Di Negara Kecil Ini

[Copy link]

Author: Sang_Pencinta       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 8-2-2019 11:42 AM | Show all posts
Unagi replied at 8-2-2019 11:33 AM
ye ke? haritu weols pegi kat sana takde lah pakai guide ke ape..kitaorang redah je...elok je orang ...

Memang layan elok

Senyum je semua melayan

Tapi masa tu saya bertiga dgn 2 orang putih, mungkin dia nak layan lebih orang putih sebab ingatkan saya lokal tak membeli barangan jualan dia kot
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2019 12:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols pernah pergi bercuti ke brunei.. sbb melawat kawan iols.. apa yg iols boleh katakan agak boring lah. Kalo yg berminat pasal sultan deols ok la..
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2019 04:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak bestlah Brunei tp g byk kali gek dah sbb aku dok kat sebelah je kan..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-2-2019 04:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Hari raya best kot

Orang kata boleh beraya kat istana sultan
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2019 10:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Pernah pegi drive dari miri. Sehari cukup pusing2 bandar brunei. Merasa makan nasi katok. Macam ayam penyet gak. Mase nak ke istana, sesat x jumpa. Singgah kat stadium tanya budak2 muda. Ade yg baik hati suruh follow kete dia hantar sampai depan istana.
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2019 10:43 AM | Show all posts
Boringnya brunei...apa makanan yg sedap kat brunei? Betul ke kalau pegi raya kat istana brunei dapat duit duit raya?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-2-2019 11:02 AM | Show all posts
EncikRhoma replied at 9-2-2019 10:43 AM
Boringnya brunei...apa makanan yg sedap kat brunei? Betul ke kalau pegi raya kat istana brunei dapat ...

Yes beraya di Istana dapat duit.  Last year katanya seorang boleh dapat 1000 Brunei Dollar (RM2650)
Tapi untuk kanak2 sahaja
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2019 11:55 AM | Show all posts
Sang_Pencinta replied at 9-2-2019 03:02 AM
Yes beraya di Istana dapat duit.  Last year katanya seorang boleh dapat 1000 Brunei Dollar (RM2650 ...

rumours atau pengalaman sendiri?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-2-2019 11:59 AM | Show all posts
EncikRhoma replied at 9-2-2019 11:55 AM
rumours atau pengalaman sendiri?

Masuk berita setiap tahun

https://www.mynewshub.tv/utama-s ... 000-tanpa-cop-jari/




Waima tidak didedah secara terbuka, ada kalangan pengguna media sosial di negara kecil Borneo itu melaporkan setiap kanak-kanak menerima B$1,000 (kira-kira RM2,650) dan dianggap sebagai sedekah oleh baginda sendiri.
Angka berkenaan jelas tidak berubah sejak beberapa tahun lepas apabila Sultan Brunei sudi menganjurkan tradisi rumah terbuka di Istana Nurul Iman di sini selama tiga hari berturut-turut bermula hari raya puasa yang pertama.

Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2019 12:04 PM | Show all posts
Sang_Pencinta replied at 9-2-2019 03:59 AM
Masuk berita setiap tahun

https://www.mynewshub.tv/utama-sensasi/sultan-brunei-agih-duit-raya- ...

boleh la aku bawak anak aku 6 orang pi beraya di brunei tahun ni
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2019 08:36 PM | Show all posts
tengok brunei promo kat feeds insta pon mcm bosan,
promo beli nasi lemak as fast food,
pastu tengok tapak sulaiman kat pantai....
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2019 10:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Sang_Pencinta replied at 7-2-2019 05:03 PM
Kalau pelancong orang putih dilayan bak raja sis

Hari tu jalan2 dgn kawan satu hostel (orang pu ...

Bruneian. Mau heran apa if sombong sesama Asian SEA berkerak bussku.
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2019 03:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Sang_Pencinta replied at 9-2-2019 11:02 AM
Yes beraya di Istana dapat duit.  Last year katanya seorang boleh dapat 1000 Brunei Dollar (RM2650 ...

As a Bruneian, yg dpt duit cuma utk budak2, OKU, balu & anak2 yatim.
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2019 03:38 AM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 9-2-2019 10:18 PM
Bruneian. Mau heran apa if sombong sesama Asian SEA berkerak bussku.

Cuma mlas nak crita pnjng. Haha.
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2019 03:46 AM From the mobile phone | Show all posts
vee_zara replied at 7-2-2019 05:24 PM
Yawn bosannya. My aunt kawen ngan org brunei. N slalu ajak i p sana. After baca artikel ni pun i lan ...

As a Bruneian, I agree to this.
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2019 03:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Sang_Pencinta replied at 7-2-2019 12:25 PM
Tips

1. Jangan pegi masa cuti, kotanya sepi-sesepi sepinya

1) Org Brunei lbih pilih Miri & KK as tmpt prcutian.

2) Kat sini smuanya brkreta sndri, sbab tu public transportation xlaku.
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2019 03:51 AM From the mobile phone | Show all posts
umbut replied at 7-2-2019 01:08 PM
Aku pun tertanya.. Apa ada kat brunei tu..
Negara kaya tapi cam sunyi

Kitorang rkyt Brunei xkaya pun sbnarnya, biasa2 je.
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2019 03:52 AM From the mobile phone | Show all posts
sinalegna replied at 7-2-2019 01:09 PM
Brunei takde Grab ke TT? Rakyatnye pon dok shopping sini je

Nope, xde Grab & Uber at all.
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2019 03:53 AM From the mobile phone | Show all posts
chicozinn replied at 7-2-2019 02:51 PM
makcik aku pun cakap xbest g jenjalan xsmpai sehari da hbis..tapi aku teringin nk keje kat sana seba ...

Skrg anak2 local Brunei pun susah nk cri krja kt negeri sndri.
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2019 01:14 PM From the mobile phone | Show all posts
gideoncross replied at 10-2-2019 03:52 AM
Nope, xde Grab & Uber at all.

Maybe taxi ada kot.. diorang xyah cari side income dah seme kaya raya
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2019 02:46 PM From the mobile phone | Show all posts
gideoncross replied at 10-2-2019 03:51 AM
Kitorang rkyt Brunei xkaya pun sbnarnya, biasa2 je.

Tapi duit you 3x ganda dari kami.. Turun sabah sarawak leh shopping cam2 .. Mcm spore..
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2019 03:31 PM From the mobile phone | Show all posts
gideoncross replied at 10-2-2019 03:51 AM
Kitorang rkyt Brunei xkaya pun sbnarnya, biasa2 je.

Yeke?kalu xsilap dulu classmate mse kat u dulu pn org brunei dy ckap org sne suka bli brg cm kerabat pkai..contoh kalu sultan pkai jam omega dorang pun akn pkai gak..btul ke?aku rse cm plik tapi aku diamkan je mse tu sbab aku xpnah g brunei kot r rkyat kaya raya ke..
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 01:19 PM | Show all posts
chicozinn replied at 10-2-2019 03:31 PM
Yeke?kalu xsilap dulu classmate mse kat u dulu pn org brunei dy ckap org sne suka bli brg cm kerab ...

yang have-have je kot, yang marhaen pakai jam standard
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 02:36 PM | Show all posts
AlterEgo replied at 12-2-2019 01:19 PM
yang have-have je kot, yang marhaen pakai jam standard

mgkin la kot sbab umo dy baru 19 thun da g haji..tu meollss ingt org2 brunei ni rakyat marhaen mgkin sume jnis kaya raya kot..hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 02:40 PM | Show all posts
chicozinn replied at 12-2-2019 02:36 PM
mgkin la kot sbab umo dy baru 19 thun da g haji..tu meollss ingt org2 brunei ni rakyat marhaen mgk ...

kawan I study pernah bagitau, yang govt ada entitle certain amount untuk tambang Haji.. add on je the remaining. untunglah.. mungkin sebab rakyat tak banyak

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.056022s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list