JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
858
View
16
Reply

Pulau Socotra Yang Unik! Macam Berada Di Planet Asing

[Copy link]

Author: monolog       Show all posts   Read mode

Author
Post time 8-2-2019 11:31 AM | Show all posts |Read mode
Pernahkah anda mengetahui di dunia ini ada satu pulau yang dianggap seolah-olah berada di planet asing? Memetik majalah sains dan Harian Metro, Pulau Socotra adalah sebuah pulau yang berada  kira-kira 350 kilometer dari pantai tenggara Yaman.


Semasa pembentukan benua masih aktif ,sebahagian kecil tanah Afrika terpisah . Ia berlaku sekitar 7 juta tahun dahulu yang membentuk sebuah gugusan-gugusan pulau . Antaranya ialah Pulau Socotra, yang ditemui sejak kurun pertama Masihi. Kesultanan Mahra pernah memiliki  pulau ini sebelum  beralih kuasa kepada republik  Yaman pada 30 November 1967 .



Kredit foto:google


Pulau-pulau kecil berdekatan dengannya ialah Pulau Samhah, Abd Al Kuri dan Darsa.


Pulau Socotra ini terkenal dengan flora dan fauna yang pelik. Ia dianggap seperti sebuah tempat yang mempunyai landskap yang sangat luar biasa seolah-olah berada di planet lain. Pulau ini juga mempunyai 40 ribu penduduk yang masih mempercayai amalan kuno  dan mengamalkan sistem barter.



Kredit foto: google


Mereka ini  merupakan  penggembala kambing,nelayan ,dukun dan imam.


Pergunungan Haghier  merupakan puncak tertinggi di pulau tersebut dengan ketinggian 1.500 m dari permukaan laut dan suhu tahunan kira-kira 18 darjah celcius.


Melalui satu kajian oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), saintis telah menemui 700 spesis endemic yang tidak pernah wujud di mana-mana tempat di muka bumi ini.


Pada Julai 2008, Pulau ini telah perakui oleh UNESCO sebagai warisan  dunia .Walaupun mempunyai permandangan luar biasa, ia tidak boleh dilawati buat masa ini. Banyak juga negara yang melarang untuk melawati pulau ini kerana situasi keselamatan di negara tersebut yang tidak stabil.


Mari kita susuri gambar-gambar menarik Pulau Socotra



Pohon-pohon dan bentuk  Pulau Socotra

Kredit foto: google





Antara haiwan-haiwan pelik di Pulau Socotra

Kredit foto:google



Penduduk pulau Socotra

Kredit foto:google



persisiran pantai

Kredit foto: google



persisiran pantai pulau

Kredit foto:google


Cantik bukan? Pulau ini juga dikaitkan dengan tempat kurungan Dajjal, melihat kepada lokasi Pulau tersebut yang terpencil dengan keunikan alamnya dan kawasannya tepat di Laut Yaman.  Wallaahu'alam. -CARI
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2019 11:37 AM | Show all posts
wah..indahnya ciptaanNya
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2019 12:06 PM | Show all posts
baru tau ada penduduk pulau ni... pantainya cantiknyaa, dah la i suka pantai...
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2019 01:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Pulau ni laluan perdagangan gak kan? Pelik gak dari dulu sampai skg kehidupan penduduknya dikatakan masih kuno... pantainya cantik~~
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2019 01:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Pulau ni laluan perdagangan gak kan? Pelik gak dari dulu sampai skg kehidupan penduduknya dikatakan masih kuno... pantainya cantik~~
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2019 01:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Ketam tu nk seakan2 ketam pirates of the carribean..yg bnyak2 tolak black pearl ke laut.
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2019 02:31 PM | Show all posts
betul ke pulau ni tempat kurungan Dajjal?
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2019 02:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Sangat unik. Cantiknya pantai dia
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2019 02:14 PM | Show all posts
serius weyyyy lawa!!!!! x sangka masih guna sistem barter.. bagus jgk masih ada yg guna cara lama. setidak2nya kita yg dunia moden ni dpt tgk life mereka ygtak tercemar dengan arus kemodenan.
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2019 10:47 PM | Show all posts
pelik pokok tuu..tapi nice island..jauh dari kehidupan moden
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 10:03 AM | Show all posts
bagus la tak blh dilawati. tak ada la dicemari oleh perosak2 alam..
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 10:29 AM | Show all posts
cantiknya pantai..msh tak tercemar lg..
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2019 12:19 PM | Show all posts
pokok2 yg unique..cantik la pulau ni
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2019 04:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Uniknyaaaaaaaaaa dan cantik
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2019 04:02 PM | Show all posts
tempat yang menarik dan boleh menenangkan jiwa yang sedang kusut.
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2019 08:56 AM | Show all posts
masa saya kerja kapal dulu rasa seronok bila nampak berbalam pulau socotra dari jauh setelah dua minggu meninggalkan Penang dengan perjalanan yg membosankan tak jumpa darat. Cuma nampak sri lanka dari jauh aje
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2019 12:37 PM | Show all posts
masyaAllah... cantik! kan best kalau bleh gi cuti-cuti kat situ... siapa yg ada plan nak cuti jom shopping barang2 travel kat sini https://bazaraya.my/sport-goods-store/travel xyah nak pening cari sana sini.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.059362s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list