JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
12Next
Return to list New
557
View
26
Reply

LUAHAN PERASAAN

[Copy link]

Author: runiadreamer       Show all posts   Read mode

Author
Post time 8-2-2019 01:28 PM | Show all posts |Read mode
Aku bengang betul dengna orang yang tak bertamadun dan tak berperikemanusiaan ni. Cerita dia macam ni..

        Harini aku lunch dengan seorang staff senior di Parade, masa jalan kaki nak balik office tiba-riba ada seekor anjing meluru ke arah kami , senior aku terus cuak dan menyorok belakang aku, aku pulak duduk diam2 sebab tau la kan kalau kita lari anjing tu makin kejar tapi dalam hati cuak jugak ah maunya dia gigit tak ke naya Tapi sangkaan aku meleset anjing tu terus berlari macam mngejar sesuatu melepasi kitorang. Anjing tu berlari macam kejar sesuatu bersungguh gila dan laju, Aku pandang anjing tu dan perasan ada kolar merah di lehernya. Dia terus berlari ke jalan raya tanpa peduli kereta yang keluar masuk simpang di sekelilingnya.

       Fahamlah aku yang anjing tersebut mengejar tuannya... Kepada pemilik anjing ini, ketahuilah kau bahawa engkaulah manusia paling bodoh dan tak berperikemanusiaan Sedangkan anjing pun faham erti kasih sayang, kau pulak senang senang buang dia palehotak engkau lah!! KALAU TAK MAMPU NAK BELA JANGAN LA BELA!! Maksud aku bukan saja tak mampu dari segi duit tapi dari segi cara kau layan dia bodoh, apa kau ingat haiwan takde perasaan kasih sayang semua tu? Tergamak kau biar dia berlari kejar kau?!

      JANGAN LA DAH BELA TU TETIBA OHH AKU BOSANLAH DAH TAK SAYANGLAH APA LAH ITULAH PASTU NAK BUANG CAMTU JE, BAIK TAKYAH BELA DARI AWAL BENGONG!! (emosi aku dah takde mood nak buat kerja hesh) Kau tau tak setiap kali kau membela tu itu tanggungjawab kau? Lagi satu kalau nak buang ni pikir la banyak lagi adopt centre yang boleh terima, hantar la dekat sana nun atau bagilah siapa2 yang nak bela bukan buang macam tu je, haiwan pun boleh alami kemurungan tautak?! Ya Allahhhhhh kalau anjing tu boleh bela dan lama aku bela haihhh... Kenapa laa ada jugak manusia yang macam ni

      Haiwan yang lebih mengenal erti kasih sayang patutnya kita yang belajar dari diorang srsly tu belum cakap lagi pasal haiwan yang diguna sebagai uji kaji bagi produk komestik huh lagi kejam Kesimpulannya we don't deserve them.


                                         Maaf lah banyak guna ayat kasar geram sangat ni taktau nak luah mana dah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2019 01:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Faham sis. Sy pernah bela anjing (sekarang anjing tu org asli bela). Setianya anjing ni x de tolok-bandingnya lah.
Luluh hati ms nk berpisah. Rindu jgn ckplah.tp keadaan x mengizinkan kami terus bersama dia
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2019 01:39 PM | Show all posts
maybe dog tu lost kot..
u boleh amik pic beliau and post kat group haiwan..
sure ada yang akan tolong..
and kalau betul beliau ditinggalkan () akan ada insan yang adopt tha poor baby..
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2019 01:48 PM From the mobile phone | Show all posts
yelah kot. dog tu lost..
maybe jugak owner tu pon lost...huhuhu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-2-2019 01:54 PM | Show all posts
prettyuglybabe replied at 8-2-2019 01:39 PM
maybe dog tu lost kot..
u boleh amik pic beliau and post kat group haiwan..
sure ada yang akan tol ...

i nampak dia kejar je kereta tu and orang sekeliling pandang je ada jugak kereta hon2 bila anjing tu hampir kena langgar kesian sangat, kitorang hanya mampu pandang sebab dah tergamam nanti kalau jumpa anjing tu area situ i try amik gambar post kat gp2 yang boleh tolong

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-2-2019 01:56 PM | Show all posts
noraidil_06 replied at 8-2-2019 01:36 PM
Faham sis. Sy pernah bela anjing (sekarang anjing tu org asli bela). Setianya anjing ni x de tolok-b ...

Betul kita sedia tahu yang anjing tersangatlah setia, saya musykil macam mana orang boleh buang macam tu je takkan sepanjang dia bela takde sekelumit perasaan sayang
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-2-2019 01:57 PM | Show all posts
yuki812 replied at 8-2-2019 01:48 PM
yelah kot. dog tu lost..
maybe jugak owner tu pon lost...huhuhu

i dont think the owner lost the dog sebab bila dog tu kejar kereta tuan dia, tuan dia taknak berhenti pon
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2019 01:58 PM From the mobile phone | Show all posts
runiadreamer replied at 8-2-2019 01:56 PM
Betul kita sedia tahu yang anjing tersangatlah setia, saya musykil macam mana orang boleh buang ma ...

X buang kut. Anjing ni suke kejar tuan dia. Nk mengekor.
My dog everytime kami nk balik (dia duk kebun), dia akn kejar. Jenuh pulak nk perambat dia semula ke reban.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-2-2019 02:03 PM | Show all posts
noraidil_06 replied at 8-2-2019 01:58 PM
X buang kut. Anjing ni suke kejar tuan dia. Nk mengekor.
My dog everytime kami nk balik (dia duk  ...

Alahai comel je anjing momod  ni tak, mmg tuan dia tak stop kereta langsung walaupun dah nampak tapi bersangka baik jugak maybe tuan dia tertinggal ke apa tapi... tapii...tuan dia taknak berhenti wlaupun orang sekeliling dah hon2
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2019 02:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Anjing ni mungkin tengah mengekori tuan dia. Kalau kena buang bukan di kawasan pejabat atau di tempat banyak kereta. Lagi pun dia masih pakai collar kan.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-2-2019 02:12 PM | Show all posts
Rogue98 replied at 8-2-2019 02:08 PM
Anjing ni mungkin tengah mengekori tuan dia. Kalau kena buang bukan di kawasan pejabat atau di tempa ...

Saya tak pasti tapi tempat berhampiran ada satu kawasan sekolah tinggal, harapnya begitulah yang dia hanya mengekori tuan dia tapi saya tak boleh nak bersangka baik dah bila tuan dia langsung taknak berhentikan kereta dia, dekat tempat parking berhampiran pejabat saya pon ada dua anjing kena tinggal tapi alhamdulillah pekerja area sini rajin bagi makanan dekat diorang

Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2019 02:28 PM From the mobile phone | Show all posts
runiadreamer replied at 8-2-2019 02:12 PM
Saya tak pasti tapi tempat berhampiran ada satu kawasan sekolah tinggal, harapnya begitulah yang d ...

Cer ambik gambar that doggie. Teringin nk tgk
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2019 02:37 PM | Show all posts
runiadreamer replied at 8-2-2019 01:54 PM
i nampak dia kejar je kereta tu and orang sekeliling pandang je ada jugak kereta hon2 bila anjing  ...

if u dapat plate number kereta tu, boleh buat report polis kan?
kalau tak dapat, tak boleh buat apa la..
if really nak tolong, amik pic anjing tu and post kat animal group..
so that someone boleh adopt or hantar dia ke shelter..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-2-2019 02:38 PM | Show all posts
noraidil_06 replied at 8-2-2019 02:28 PM
Cer ambik gambar that doggie. Teringin nk tgk

yang dua ekor tu nanti saya ambikkan gambar yang berkolar merah tu tak sure boleh jumpa lagi tak sebab dia kejar tuan dia tadi taktau dah kemana

Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2019 02:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Aiseh....Pokchik nak mencelah....tapi Pokchik standard bela kuching jah

Teringin nak bela German Shepperd
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-2-2019 02:43 PM | Show all posts
prettyuglybabe replied at 8-2-2019 02:37 PM
if u dapat plate number kereta tu, boleh buat report polis kan?
kalau tak dapat, tak boleh buat a ...

Will do kalau i jumpa dia nanti
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-2-2019 02:45 PM | Show all posts
PristineOne replied at 8-2-2019 02:42 PM
Aiseh....Pokchik nak mencelah....tapi Pokchik standard bela kuching jah

Teringin nak b ...

Kann Pokchik kadang kita ni teringin sangat nak bela anjing dah la comel setia pulak tu tapi hanya mampu tgk video jeleee hahahhaa pastu bagi2 makan skit kat anjing liar
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2019 10:54 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 8-2-2019 01:36 PM
Faham sis. Sy pernah bela anjing (sekarang anjing tu org asli bela). Setianya anjing ni x de tolok-b ...

jaga kebun pisang jugak ke?
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2019 10:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Malaysia.Doom replied at 9-2-2019 10:54 PM
jaga kebun pisang jugak ke?

Jaga kebun getah.sbb getah sokmo kena curi
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2019 10:56 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 9-2-2019 10:55 PM
Jaga kebun getah.sbb getah sokmo kena curi

getah murah pon org curi ke?
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2019 10:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Malaysia.Doom replied at 9-2-2019 10:56 PM
getah murah pon org curi ke?

Skrg tak lam ms mahal hr tu
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2019 10:58 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 9-2-2019 10:57 PM
Skrg tak lam ms mahal hr tu

ooo i see.  X sanggup nk bela anjing sebab kesetiaan dia tu tak boleh lupa
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2019 11:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Malaysia.Doom replied at 9-2-2019 10:58 PM
ooo i see.  X sanggup nk bela anjing sebab kesetiaan dia tu tak boleh lupa

Betul wpun akk x pernah pegang dia sbb akk takut.tetap la ngekor akk ke hulu ke hilir. Ms nk bg kt org asli, kami x dtg pn. X sggp nk tgk
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2019 11:15 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 9-2-2019 11:01 PM
Betul wpun akk x pernah pegang dia sbb akk takut.tetap la ngekor akk ke hulu ke hilir. Ms nk bg kt ...

pegang je lah kak...yg ko gigiiiih nak ikut ustaz Syafie tu punya ajaran dh knape?
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 12:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Laaa main buang anjing mcm tu aje ke
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.050831s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list