Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
3024
View
66
Reply

Perniagaan semusim

[Copy link]

Author: noraidil_06    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 10-2-2019 07:49 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 10-2-2019 07:47 PM
Ye pok cik. Tahun ni, i la supplier utk unit pok cik. Jgn nk bg org lain plak. Mak Nora banhammer  ...

Kih..kih..kih...

Ye larr..... tu yg kasik inpo tuh...bab kuantiti dulu..

Lam minit nenguk PM.
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2019 08:30 PM From the mobile phone | Show all posts
honeybee1802 replied at 10-2-2019 05:51 PM
I pun tak pandai nak meniaga. Tp suka membeli... Dulu penab meniaga kain pasang sat. Tp malas dah  ...

Haha. Sama pesen dengan i. Suka membeli. Tapi i suka segala cookies dari ketuk2 aidilfitri. Terutama biskut ombak rindu
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2019 08:31 PM From the mobile phone | Show all posts
honeybee1802 replied at 10-2-2019 05:51 PM
I pun tak pandai nak meniaga. Tp suka membeli... Dulu penab meniaga kain pasang sat. Tp malas dah  ...

Haha. Sama pesen dengan i. Suka membeli. Tapi i suka segala cookies dari ketuk2 aidilfitri. Terutama biskut ombak rindu
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2019 09:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Pernah juai popia nestum. Kwn jd agen..ok la best..ramai gak order.

Pastu nak juai murukku ...tp smpai ke sudah tak jadi. Asal buat ja abis mkn sndiri

Tu la..mmg teringin nak juai. Tgk kwn pun juai kuih tat n samprit ja..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-2-2019 09:50 PM From the mobile phone | Show all posts
raihaneem replied at 10-2-2019 09:37 PM
Pernah juai popia nestum. Kwn jd agen..ok la best..ramai gak order.

Pastu nak juai murukku ...tp  ...

Acar mana acar. Sembang tau. Cepat buka thread kt makanan n resepi
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2019 09:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Alamak...hihi..


Satu lagi kerepek n kacang2
Kerepek pisang nak sedap hat dari johor..sapa sini agen kerepek

Jgn mara sis nora @ mak retis
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2019 10:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Menarik cmna biz biskut kuih raya ni, tak boleh nk join unless amek order dulu, amek kat supplier trus hantar kt buyer. Sbb logistik problem. Tak larat laki nk pikul naik tangga tingkat atas sekali. Hrtu berkeras nk bukak cbs, kesian dia turun naik before n after pikul stok lagi. Besi penyangkut lagi.

Tp selalu time raya ada 2-3 kuih raya yg org tau kami adik bradik 'tlg jual'. Buyer Semua kawan rapat yg dh tahu je. Kdg2 malas dh, sbb jauh lokasi nk amek.. Mahal plak tu kuih. Fragile lagik. Selalu mmg cover kos minyak tol ja. Tkde untung

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-2-2019 10:28 PM From the mobile phone | Show all posts
anastasia7 replied at 10-2-2019 10:02 PM
Menarik cmna biz biskut kuih raya ni, tak boleh nk join unless amek order dulu, amek kat supplier tr ...

Yg ni plg x best. Sedih pun ade. Wpun kite buat suke2 tp nk la untung. U ambik kt mn?
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2019 10:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Bestnya tengok semua pandai berniaga..
Saya 2-3 tahun lepas ada juga bniaga kuih raya..punyalah gigih buat sampel guna pure butter letak kt ofis.tengok org melantak kuih tu amboi mcm lapar sgt.tp x order pun..adalah org lain order sikit sikit..maybe sbb price saya up skit sbb guna bahan premium n tak kena pd target market..kuih paling hit ialah choc chipc cookies n cheesy pineapple tart. Yg tart nenas ni byk org suka tp renyah dia nak buat aduhaiii sbb doh dia jenis lembik.

Kakak kakak dalam ni share la cara marketing n nk dpt kan customer. Saya mmg suka meniaga tp masih malu malu. Kuih saya boleh tahan sedap tp mcm segan nak up lebih lebih masa nk promote..

Mohon tunjuk ajar

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2019 10:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Off topic sikit dari cerita kuih raya ni..

Pokchik terjebak bisnis semusim ni cara tak sengaja...

Masa mula SPAD..... Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat mula tubuh... Pokchik kena antar ke SPAD kejap tolong organise SPAD rangka program latihan untuk kumpulan penguatkuasa mereka...
Pokchik pun pergi la ke SPAD dalam 2 minggu tu dengan kebenaran jabatan..(Tentera Darat).
Abis ja tugas tu..Pokchik nak balik lerr.....tetiba Pengurus SPAD panggil bagi invois suruh sain...fee consultant katanya... Terkejut Pokchik sebab Pokchik pergi atas arahan atasan Pokchik.
Tapi bila diterangkan pada pengurus SPAD...tetap la juga SPAD nak bagi...dalam bajet yg dah lulus katanya...Dah rezeki...Pokchik ambik lerr

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2019 10:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Ada juga kem kem PLKN panggil mintak Pokchik bagi ceramah pasal patriotik...sejarah insurgensi komunis... Dapat ler juga merasa duit jadik penceramah.... Tu lerr bisnis semusim Pokchik..

Laa ni...SPAD pun dah tak ada....PLKN pun tak ada...semusim la meniaganya

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2019 10:59 PM From the mobile phone | Show all posts
nirose replied at 10-2-2019 10:34 PM
Bestnya tengok semua pandai berniaga..
Saya 2-3 tahun lepas ada juga bniaga kuih raya..punyalah gig ...

Buat hamper sis kuih kuih raya tu.... Jangan bentuk klise macam hamper kat Giant ngam Mydin tu.... Buat macam peti harta karun...dalam kotak peti tu taruk kuih raya...atau apa apa bentuk menarik la.

Satu hamper kuih tu...easily saleable dalam rm200 to rm350.

Promote la lam IG dan FB.....
Buat demo hamper dulu dan tunjuk dalam socmed.... sapa nak ..down dulu deposit 50%....delivery bayar abis...

Pokchik tao pasal ni...sebab dah 2-3 tahun Pokchik organise hamper nih masa mantan menteri pertahanan Tok Hisyam Onn mintak cari dan belikan... Dia banyak bagi pada kenamaan kenamaan dia.
Masa tuh....kelam kabut ..Pokchik cari merata sapa bulih buat...
Dan rupanya memang ada orang buat..

Kuihnya...kuih macm biasa la... Tat..Bangkit Cis...Almond....  dan kekacang...tapi pehhh...balang kacanya kristal....packagingnya memang kelas.

Tu je perkongsian Pokchik

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-2-2019 11:05 PM From the mobile phone | Show all posts
PristineOne replied at 10-2-2019 10:49 PM
Ada juga kem kem PLKN panggil mintak Pokchik bagi ceramah pasal patriotik...sejarah insurgensi komun ...

Sila buka thread psl komunis. Tp tiada bayaran
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2019 11:08 PM From the mobile phone | Show all posts
bestnye dgr..thn ni ade jual kuih lagi tak mak nani? nk order..teruje pulak bile bace ni..
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2019 11:13 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 10-2-2019 11:05 PM
Sila buka thread psl komunis. Tp tiada bayaran

Tak mboh lerr crita komunis... Pokchik nak jadi Bomoh Bod LE jah....nak ilmu ..nak berubat...pree  of caj  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-2-2019 11:15 PM From the mobile phone | Show all posts
namieamuro replied at 10-2-2019 11:08 PM
bestnye dgr..thn ni ade jual kuih lagi tak mak nani? nk order..teruje pulak bile bace ni..

Ade sayang. bahan premium katenye. Heheheeh.
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2019 11:15 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 10-2-2019 10:28 PM
Yg ni plg x best. Sedih pun ade. Wpun kite buat suke2 tp nk la untung. U ambik kt mn?

Joho. Sbb harganya mahal. Nk jual Mahal sgt pun x boleh. Asalnya tolong kenalan je. Thn ni tk tahulah teruskan tak
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-2-2019 11:16 PM From the mobile phone | Show all posts
PristineOne replied at 10-2-2019 11:13 PM
Tak mboh lerr crita komunis... Pokchik nak jadi Bomoh Bod LE jah....nak ilmu ..nak berubat...pree  ...

Gi update thread nun. Peminat2 rindu abang Jamil butang baju Melayu abang mana pah?
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2019 11:17 PM From the mobile phone | Show all posts
chicozinn replied at 10-2-2019 04:09 PM
Meollss stat 2-1-2019 meollss wat biz baju budak since anak meollss pun da msuk sthun baju dia byak  ...

Check pm. Tp lubuk tk spesifik baju budak je
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-2-2019 11:17 PM From the mobile phone | Show all posts
anastasia7 replied at 10-2-2019 11:15 PM
Joho. Sbb harganya mahal. Nk jual Mahal sgt pun x boleh. Asalnya tolong kenalan je. Thn ni tk tahu ...

U cari supplier dkt la. Dah adr base ni. Rugi tak teruskan. U duk mana? Kut akk blh rekemen
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.087178s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list