JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
4539
View
253
Reply

[Politik] LGE perlu jujur. Bagaimana proses pengiktirafan akauntan professional bertauliah dijalankan? Ramai dah mula curiga

[Copy link]

Author: tobby       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 11-2-2019 01:54 PM | Show all posts
palmolive replied at 11-2-2019 01:47 PM
dia graduan ekonomi ke akaun?

misteri hingga sekarang.  di mana dia kerja sbg CA agaknya. org2 DAP pun x tahu. bapak dia pun x tahu. sgt misteri
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-2-2019 01:56 PM | Show all posts
armin replied at 11-2-2019 01:53 PM
So bila nak letak jawatan?

mereka nak contohi jepun tapi bab kantoi kena letak jawatan mustahil ikut.
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 01:57 PM From the mobile phone | Show all posts
ι ƭ˵ zhibai!!!!
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 01:59 PM From the mobile phone | Show all posts
tobby replied at 10-2-2019 05:56 PM
mereka nak contohi jepun tapi bab kantoi kena letak jawatan mustahil ikut.

Bkn letak jawatan jer yea. Terjun laut jadi makanam jerung terus. Penipooo punya limguanjeng, gerammm btolll dasarrr badigolll
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 02:01 PM From the mobile phone | Show all posts
tobby replied at 11-2-2019 01:56 PM
mereka nak contohi jepun tapi bab kantoi kena letak jawatan mustahil ikut.

Dah la penipu.. duit bg kt sekolah cina swasta senang2 je. Mmg anti dgn dia ni
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 02:05 PM From the mobile phone | Show all posts
LGE ni entah faham ke tidak Economics vs Accountancy.
Pernah belajar Mergers & Acquisitions ke tak dulu. Musykil betul boleh jadi MOF.  
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 02:21 PM | Show all posts
Guan Eng pertimbang saman Ka Siong, media
Oleh Ahmad Suhael Adnan
ahmad.suhael@bh.com.my
Share

Tweet

Share
KUALA LUMPUR: Menteri Kewangan, Lim Guan Eng berkemungkinan mengemukakan saman fitnah terhadap Presiden MCA, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong dan media yang berterusan mempersoalkan statusnya sebagai akauntan profesional.

Ia susulan kenyataan Ka Siong, yang mempersoalkan status Guan Eng selaku akauntan profesional bertauliah, yang ditulis pada ruangan biodata dalam laman sesawang peribadi Setiausaha Agung DAP itu, limguaneng.com.

Setiausaha Politik Menteri Kewangan, Tony Pua, berkata Ka Siong sudah kehabisan idea hingga sanggup mengguna isu yang tidak wujud untuk membuat serangan peribadi dan penipuan bagi meraih kepentingan politik.

Pihak peguam kepada Menteri Kewangan menasihatkan bahawa beliau berhak untuk mengemukakan saman fitnah terhadap mana-mana media pro-BN (Barisan Nasional) yang berterusan menyiarkan penipuan dengan meruntuh dan mempersoal kedudukan dan kredibilitnya.

Saman itu juga berkemungkinan akan dikemukakan kepada pihak berkaitan yang mengeluarkan kenyataan (tidak benar) itu, katanya pada sidang media di sini, hari ini.

Turut hadir, Ahli Parlimen Kepong, Lim Lip Eng dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pandamaran, Leong Tuck Chee.

Terdahulu, Ka Siong menerusi Facebook mempersoalkan bagaimana Guan Eng boleh bergelar akauntan profesional bertauliah pada 1983, sedangkan hanya memperoleh ijazah Sarjana Muda Ekonomi dari Monash University di Melbourne pada 1984.

Menjawab perkara itu, Tony berkata, kalendar pengajian di Australia berakhir pada November dan Guan Eng sudah lulus semua peperiksaan berkaitan pada akhir 1983, yang membolehkannya mendapat ijazah dan kelayakan menjadi akauntan.

Katanya, Guan Eng juga adalah pemegang sijil keahlian Persatuan Akauntan Australia, yang diterimanya tiga bulan selepas lulus peperiksaan pada 21 Februari 1984, sebelum menerima sijil ijazahnya pada 11 April 1984.

Pemegang PhD seperti Dr Wee sepatutnya boleh membezakan antara seseorang yang sudah bergraduasi daripada universiti, dengan tempoh menerima sijil rasmi yang boleh dikeluarkan selepas enam bulan atau setahun.

Selain itu, memperoleh ijazah Sarjana Muda Ekonomi tidak bererti Guan Eng tidak belajar subjek akauntan atau tidak layak menjadi ahli Persatuan Akauntan Australia, kerana setiap universiti ada cara sendiri untuk menamakan program ijazah masing-masing.

Sebagai contoh, universiti Oxbridge (Oxford dan Cambridge) hanya menggunakan ijazah Sarjana Muda Sastera kepada mahasiswanya, tanpa mengira subjek yang dipelajari, katanya, yang turut mengedarkan salinan ijazah dan sijil keahlian persatuan milik Guan Eng kepada media.

Tony juga secara sinis mempersoalkan sama ada Ka Siong akan berterus-terang sama ada MCA ada menerima dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB) daripada bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Ditanya mengapa Guan Eng tidak menjawab sendiri persoalan dibangkitkan Ka Siong, Tony berkata, isu itu terlalu remeh dan tidak perlu dijawab oleh Menteri Kewangan.

Diminta menjelaskan sama ada Guan Eng adalah akauntan bertauliah atau akauntan berkanun, Tony hanya tersenyum sambil menunjukkan salinan sijil Persatuan Akauntan Australia, yang hanya memperakukan Menteri Kewangan itu sebagai ahli sementara.
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 02:21 PM | Show all posts
guang eng suruh tony badut jawab

iols tertarik dengan perenggan terakhir

"Diminta menjelaskan sama ada Guan Eng adalah akauntan bertauliah atau akauntan berkanun, Tony hanya tersenyum sambil menunjukkan salinan sijil Persatuan Akauntan Australia, yang hanya memperakukan Menteri Kewangan itu sebagai ahli sementara."
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 02:24 PM | Show all posts
Muka-muka tiada integriti....jadilah pemimpin cap ayam....mentadbir negara tomato.
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 02:25 PM From the mobile phone | Show all posts
gujiwa replied at 11-2-2019 02:21 PM
Guan Eng pertimbang saman Ka Siong, media
Oleh Ahmad Suhael Adnan


Ahli sementara thn 1980an
Dicanang hingga kini????
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 02:26 PM | Show all posts
GigaMom replied at 11-2-2019 02:25 PM
Ahli sementara thn 1980an
Dicanang hingga kini????

gigih bace dari awal sampai akhir.. jawapan sebenarnye ada di perenggan akhir..
hahahahahah



Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 02:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Ahli sementara.. ohh..
Btw, biasa u keluarkan sijil dah tamat belajar bila result dah keluar dengan kelulusan senat..surat pelajar tahun akhir pun kekadang xlaku..
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 02:30 PM From the mobile phone | Show all posts
ȥ
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 02:36 PM From the mobile phone | Show all posts
gujiwa replied at 11-2-2019 02:21 PM
Guan Eng pertimbang saman Ka Siong, media
Oleh Ahmad Suhael Adnan


skit2 1mdb haha
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 02:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Ayah iols jadi professional consultant kena buat log book bagai.. pengalaman industri..ambil exam
Then baru dapat la qualified professionals sama ada architect, engineer or surveyor sekalipun.. Tu  pun diperakukan oleh badan yg beri ahli professional.. kalo architect  ada lembaga arkitek Malaysia..
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 02:39 PM | Show all posts
Kelakuan PH menghantar satu signal kepada pelajar di Malaysia :
Tak payah mengambil berat dlm soal pendidikan. SPM takyah study terok2, takyah masuk universiti, Beli je sijil palsu. Takde orang kisah pun. tak kena buang kerja pun.
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 02:40 PM From the mobile phone | Show all posts
gujiwa replied at 11-2-2019 02:26 PM
gigih bace dari awal sampai akhir.. jawapan sebenarnye ada di perenggan akhir..
hahahahahah


Ciri2 peratib memang begitu
Ratib panjang2
Kecam dgn yakin
isi utama ada dihujung2 sekali
Sodeeeh
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 02:41 PM | Show all posts
kalau pun tak penting pendidikan tinggi utk jd menteri, knp perlu menipu?
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 02:45 PM | Show all posts
gujiwa replied at 11-2-2019 02:21 PM
Guan Eng pertimbang saman Ka Siong, media
Oleh Ahmad Suhael Adnan

Adoooiiii, terjawab jugok soklan rakyat iaitu di perenggan terakhir. Hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 02:51 PM | Show all posts
hanya dgn menipu itu lah mereka skrg berjaya jadi menteri. tipu sijil pun tipulah..  rakyat peduli hapa
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.353687s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list