JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
3920
View
253
Reply

[Politik] LGE perlu jujur. Bagaimana proses pengiktirafan akauntan professional bertauliah dijalankan? Ramai dah mula curiga

[Copy link]

Author: tobby    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 11-2-2019 04:23 PM | Show all posts
lkick2113 replied at 11-2-2019 04:06 PM
Bung bukan menteri pun masa zaman BN dulu. Bro dia ada 2 benda kat sini, tak ada kelulusan tapi ta ...

Sepatutnya kalau betul YB2 ni ada intergriti kena betulkan biodata masing2 semasa BERNAMA keluarkan biodata mereka dulu. Bukan nya sekarang , ketika orang awam mula pertikaikan baru lah sibuk menafikan. Dah terlambat.
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 04:27 PM From the mobile phone | Show all posts
gujiwa replied at 11-2-2019 02:21 PM
Guan Eng pertimbang saman Ka Siong, media
Oleh Ahmad Suhael Adnan


ahli sementara tu apa maksudnya?
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 04:28 PM From the mobile phone | Show all posts
gujiwa replied at 11-2-2019 02:21 PM
Guan Eng pertimbang saman Ka Siong, media
Oleh Ahmad Suhael Adnan


ahli sementara tu apa maksudnya?
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 04:28 PM From the mobile phone | Show all posts
tobby replied at 11-2-2019 04:23 PM
Sepatutnya kalau betul YB2 ni ada intergriti kena betulkan biodata masing2 semasa BERNAMA keluarka ...

Itulah....dan sampai sekarang org duk percaya najib tak ada degree macam si @NAT_11 yg kata najib bayar nottingham uni...hahahaha...dia memang bodoh kalau tak tak kan ayam kat pasar org ragut
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-2-2019 04:30 PM | Show all posts
lkick2113 replied at 11-2-2019 04:28 PM
Itulah....dan sampai sekarang org duk percaya najib tak ada degree macam si @NAT_11 yg kata najib  ...

ohh... dia ni ka lajen kisah peragut ayam di pasar.  hahahahah
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 04:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Catpaw replied at 11-2-2019 04:28 PM
ahli sementara tu apa maksudnya?

Iols pun tak tahu.. ape kah maksud nye semntara lagu mane..kena tanya la si tony ni.. sbb lge tak mo layan katanya..hahhahhahaha
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 04:33 PM From the mobile phone | Show all posts
tobby replied at 11-2-2019 04:30 PM
ohh... dia ni ka lajen kisah peragut ayam di pasar.  hahahahah

Dia lah si lahanat yg kata sedara dia beli ayam kat pasar ...lepas tu ayam yg dibeli tu diragut dek org, nak gambarkan yg ekonomi time BN teruk, aku tanya dia sekarang ekonomi bawah pakatan lagi teruk, ringgit 4.12 dah tak ada org ragut ayam kat pasar ke? Menikus dia nak jawab reply aku, ni nak tag lahanat ni balik @NAT_11  
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 04:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by misc at 11-2-2019 04:45 PM

Ahli sementara maksud apa. ok dah faham, post atas dah explain.
Anyway aku der bace kalau graduate economics nak masuk line accounting, ye boleh.. tapi cuma entry level. Entry level, ok.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-2-2019 04:37 PM | Show all posts
lkick2113 replied at 11-2-2019 04:33 PM
Dia lah si lahanat yg kata sedara dia beli ayam kat pasar ...lepas tu ayam yg dibeli tu diragut de ...

menteri penipu, mahacai pun 2x penipu    kah3
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 04:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Minami2013 at 11-2-2019 08:59 AM
Catpaw replied at 11-2-2019 08:27 AM
ahli sementara tu apa maksudnya?


Selalu nya untuk menjadi akauntan bertauliah at least kena 2 tahun practice dalam bidang tersebut. Mengikut syarat2 badan yg bertauliah negara tu la. Kalau kat Malaysia ni ofkos lah MIA. Once complete so kat nama kita boleh letak CA. I dulu ambik acca, lepas kita pass, kita akan dpt affiliate status until complete 2 tahun practice baru boleh apply full membership acca dan baru boleh di kira sbgai akauntan bertauliah. So kat belakang nama baru boleh letak ACCA. So i guess, akauntan sementara ni maybe mcm affiliate kot kat oz sane. Atau maybe dah dpt full membership tp sbb tak byr yuran membership kira di gantung sementara. Anyway, i cuma teka je.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 05:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Minami2013 replied at 11-2-2019 04:57 PM
Selalu nya untuk menjadi akauntan bertauliah at least kena 2 tahun practice dalam bidang tersebu ...

Ok mungkin juga... Tq .. iols pun tertanya juga.. kat fb pun dorng jawab lebih kurang lagu ni..
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 05:35 PM From the mobile phone | Show all posts
gujiwa replied at 11-2-2019 09:24 AM
Ok mungkin juga... Tq .. iols pun tertanya juga.. kat fb pun dorng jawab lebih kurang lagu ni..

Yup. Tapi tak mungkin utk dpt title akauntan bertauliah dlm mase beberapa bulan je seperti yg tony pua explain tu. Especially graduate dlm bidang economy.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-2-2019 05:44 PM | Show all posts
Minami2013 replied at 11-2-2019 04:57 PM
Selalu nya untuk menjadi akauntan bertauliah at least kena 2 tahun practice dalam bidang tersebu ...

somebody tulis ni di fb...


The current form of CPA Australia dates from 1952, when the Commonwealth Institute and Federal Institute merged to create the Australian Society of Accountants. In July 1990 the name changed to the Australian Society of Certified Practicing Accountants, and in April 2000, the name became CPA Australia.[4]

Before you enrol in the CA Program or individual modules you must apply for Provisional Membership. You can do this by providing your official academic documentation and by completing the Provisional Membership Application.

Confirmed LGE is not a chartered accountant ...
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 05:45 PM | Show all posts
Mula2 claim qualified accountant

Lepas tu claim chartered accountant

Last2 rupanya failed accountant
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 05:46 PM From the mobile phone | Show all posts
SPRM sila siasat mcm mana depa bole dpt jawatan tinggi dlm gomen dengan menggunakan sijil atau kelayakan palsu.. siasat ye jgn buat2 tak nampak pula..
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 05:49 PM | Show all posts
Rogue98 replied at 11-2-2019 02:54 PM
Akauntan sementara kat Australia jer rupanye. Kat Malaysia tak recognise ni. Kena ada professional q ...

wee ka siong dah reply....



Wee Ka Siong
2 hrs


Guan Eng himself admitted he was a failed accountant.

I take note of Tony Pua's statement that Guan Eng reserves the right to sue anyone who dares to question his academic credentials.

I also take note of the document furnished by Tony Pua today which shows Lim Guan Eng's membership into the Australian Society of Accountants.

However, it was clearly stated in his membership certificate that he was merely admitted as a PROVISIONAL member.

A Provisional membership is one of the first steps to take necessary program modules and examinations in order to qualify as an accountant and qualify for a full membership in the Australian Society of Accountants.

Therefore, a provisional membership is far from being a fully certified chartered accountant or even an accountant.

You cannot call yourself using either designation.

It was Guan Eng himself who told a business forum in March 2012 that he was a failed accountant and had spent less than a week in an accounting firm in Malaysia before being sacked.
https://www.malaysiakini.com/news/192814
Since then, there is no evidence that he has ever worked in any other accounting firm nor of him ever having taken the compulsory modules or professional exams needed for him to qualify as a duly certified accountant or chartered accountant.

In fact, online checks with the Malaysian Institute of Accountants (MIA) do not show Lim Guan Eng as being a member.

In Malaysia, you cannot misrepresent yourself as an accountant unless you are a member of MIA.

Under the Akta Akauntan 1967 Section 25(e), it is a criminal offence for any individual or organization to call himself an accountant unless he is registered with the MIA.
http://www.agc.gov.my//Accountants%20Act%201967%20%5BAct%2
The punishment for this offence is a RM10,000 or 1 year's jail or both.

We note that DAP's own website had misrepresented Guan Eng as a "akauntan bertauliah" or Certified Accountant.
https://dapmalaysia.org/biografi/biodata-of-lim-guan-eng/
Guan Eng himself had claimed to the media he was an accountant on 11 June 2018 when he said:

"It is a different league and ball game. But, rest assured that I know my job, I am an accountant myself,
https://www.nst.com.my//unpopular-finance-minister-so-be-i
Neither MCA nor myself have any interest in pursuing this matter any further as the declining economy right now is a more important issue to address.

We leave it to DAP and the Rakyat to judge if a legal offence has been committed.





Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 05:50 PM | Show all posts
'Provisional Member'  



Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 05:53 PM | Show all posts
tapi dia Claim Akauntan BERTAULIAH     boleh kena penjara ni




















Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 05:55 PM | Show all posts
relaxjek replied at 11-2-2019 05:46 PM
SPRM sila siasat mcm mana depa bole dpt jawatan tinggi dlm gomen dengan menggunakan sijil atau kelay ...

Patutlah off balance guarantees also considered debts haha.. bilion terus jadi trillion.. salah titik perpuluhan, gst revert to sst. Tak reti accounting rupanya sbb tipu sijil
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 05:56 PM | Show all posts
Rogue98 replied at 11-2-2019 02:54 PM
Akauntan sementara kat Australia jer rupanye. Kat Malaysia tak recognise ni. Kena ada professional q ...

Patutlah kurang tido si nobita.. xde knowledge nak cari titik perpuluhan.. lingkup la ekonomi negara dapat kat nobita
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 05:57 PM From the mobile phone | Show all posts
So siapa yang boleh amik tindakan dekat lge ni? Iols mmg tak leh hadap org terlebih claim ni..
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 05:57 PM From the mobile phone | Show all posts
LGE akan kata sebenarnya 1983.9 ( ada titik perpuluhan) maka bila dibundarkan akan jadi 1984
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 06:03 PM From the mobile phone | Show all posts
harizs replied at 11-2-2019 05:56 PM
Patutlah kurang tido si nobita.. xde knowledge nak cari titik perpuluhan.. lingkup la ekonomi nega ...

Kalau kat corporate ni u report salah figure to stakeholders mampus kena fired ok.
Dia ni pulak aman2 jer salah kan staff...
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 06:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Mane jibun punya cert? Maluaperrrbosskurr
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 06:14 PM From the mobile phone | Show all posts
harizs replied at 11-2-2019 04:12 PM
sangat memalukan bila ada jugak yg backup menteri tipu kelayakan. Mana nak letak muka bila parlimen  ...

Omg I can't wait for this....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.047405s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list