JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
12Next
Return to list New
1201
View
28
Reply

Siapekah Wanita Yang Mula2 Ditabal Sebagai Queen Of England?

[Copy link]

Author: tumpanglalu74    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 11-2-2019 10:40 AM | Show all posts |Read mode




Single Polls, Total 14 Users voted
28.57% (4)
28.57% (4)
42.86% (6)
Your User group have no permission to vote

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 10:46 AM From the mobile phone | Show all posts
Alaaa bz. Mcm best je thread ni
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 01:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Park dulu free baru tengok.
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 06:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Bestttttt!!!...

Tiamo vote dulu....sia mo gugel carik jawapanya....kalo indak..bakalan dikata jantan siring jalan oleh si Chazey mandak

Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 07:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Ok dah tp apa jawapan sebenarnya
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 12:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Lady Jane- Mary - Elizabeth.

King masa tu Edward sakit, pastu depa keluarkan nama Mary dgn Elizabeth dari surat wasiat.

Edward (anak Jane Seymour) sangat sayang cousinnya jane.

Pak Edward, Elizabeth dan Mary ialah Henry Tudor

Jane dulu, baru Mary pastu satu peristiwa yg wat Mary (anak Catherine of Aragorn) kena turun dan digelar Bloody Mary lepas tu barulah Elizabeth(irony nya anak Anne Boleyn) ..

Elizabeth, pastu kait ngan Mary of Scots pastu anak Mary of Scots, James Charles Stuart ..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 01:43 PM From the mobile phone | Show all posts
aireen24 replied at 12-2-2019 12:24 AM
Lady Jane- Mary - Elizabeth.

King masa tu Edward sakit, pastu depa keluarkan nama Mary dgn Eliza ...

Owh... Ingat mary dulu baru jane
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 04:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Wah best ni walaupun keliru nama ulang yg sama nnt free nk baca
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 05:28 PM | Show all posts
baca dari zaman Henry tudor sis.

Dari Henry tudor sampai James Charles Stuart.

depa ni banyak kait mengait
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2019 02:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Queen Elizabeth sekarang ni Queen yg ke berapa? Asal usulnya yg dipaksa kawen tu ke?
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2019 10:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Elizabeth 1(the virgin queen)dlu kan naik takhta,
sblm turun takhta kerana taraf  yer sbgai anak  tidak sah,
diambil alih oleh spupu tiri yer Edward VI smpai hari kematian yer sblm dganti
spupu tiri yer Lady Jane  Grey (ratu 9 hari)
pening skit bnyk penggunaan nama Elizabeth

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-2-2019 11:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by tumpanglalu74 at 14-2-2019 06:07 PM
DeeHanania replied at 13-2-2019 10:16 AM
Elizabeth 1(the virgin queen)dlu kan naik takhta,
sblm turun takhta kerana taraf  yer sbgai anak  t ...


Gini dek..  Kronologi.

- Henry 7th
- Henry 8th (anak Henry 7th)
- Edward 6th (anak Henry 8th) - mati sakit & England tiade langsung waris takhte lelaki & pulak his half-sisters Mary & Elizabeth (mereka bertiga ibu lain2) diisytihar sebagai bastards pabila Church of England @ Protestant annul/kensel the marriages of his dad yang gatal batang tu kepade isteri2 terdahulu yakni ibu2 Mary & Elizabeth.  Church of England tu mazhab ciptaan bapak dia jugak.  Janji boleh celop lobang baru.  Mazhab asal yakni Katolik tak kasi bercerai.  Senang cerite, buat je mazhab sendiri.
- Lady Jane Grey - (cucu kepade adik Henry 8th, Mary Queen of France) dianggap perampas kuase sajork & dihukom mati walhal sume angkare bapak mentua dia pembesar yang rapat dengan si Edward tu.  Jane ni menantu pokcik tu la.  Sume dihukom bunoh.
- Mary I - memberontak, disokong pengikut Katolik (mazhab asal) yang tidak setuju penubuhan Church of England sehingga mak dia disingkirkan - askar yang menyokong Jane telah berpaling tadah menyokong Mary - Jane ditangkap - ramai pengikut Protestant dibakar maka digelar Bloody Mary - berkahwin tapi tiade anak - mati sakit diganti Elizabeth
- Elizabeth I - mulenye ditangkap Mary disyaki bersekongkol dengan pengikut Protestant yang anti Mary; dimahsyurkan ratu ketike dalam tahanan setelah Mary mati - andartu teragung dalam sejarah peradaban manusia

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2019 08:09 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by 234126 at 14-2-2019 08:13 AM
aireen24 replied at 12-2-2019 12:24 AM
Lady Jane- Mary - Elizabeth.

King masa tu Edward sakit, pastu depa keluarkan nama Mary dgn Eliza ...


Bloody mary tu sebab she catholic kan and king henry time tu more towards protestant so bila she rebel nak claim semula her throne from elizabeth anak anne boleyn tu dia kena dakwa treachery lalu off with her head.

Sampai now QE and anak2 menantu semua bukan catholic. diorang protestant. Even si meghan yang catholic kena convert to protestant before kawin harry.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2019 08:58 AM From the mobile phone | Show all posts
tumpanglalu74 replied at 13-2-2019 11:07 PM
Gini dek..  Kronologi.

- Henry 7th

terbaik, Sis tumpang....
andartu terhagung tu
dsebabkan perbezaan mazhab katolik Itu lah tercetus yer perperangan
cuma pening kepala kat situ sbb penggunaan nama Elizabeth tu smpai ke QE skrg dguna pkai
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2019 09:34 AM | Show all posts
234126 replied at 14-2-2019 12:09 AM
Bloody mary tu sebab she catholic kan and king henry time tu more towards protestant so bila she ...

1. mary mati sebab influenza and mary mati sebab sakit bukan kena off her head.
2. off her head yang ada maksudkan ialah lady jane grey (bapak dan husband dia kira nak perang la dgn orang2 Queen Mary)

3.


i actually watch this version. tapi ni dah whitewash version la.

4. mary dipanggil bloody mary sebab dia punya hukuman untuk churches protestant tak convert ke roman catholic.

5. paderi2 protestant dihukum kerana depa x revert balik ke roman. bloody kerana hukuman yang dikenakan adalah bakar sampai mati dan jumlah yang dibakar adalah 300.


6. mary is a roman catholic.

7. henry tudor, bila dengan anne boleyn jadi protestant. sebabnya dia severe ties dgn rome/spain (yang ketika itu pendukung kuat roman catholic) dan antara sebabnya sebab dia wat kat Catherine Aragon.

8. elizabeth masuk dalam succession sebab mary takde waris (mary sakit ketika itu) dan ketika itu kalau mary tak masukkan elizabeth dalam line succession, throne akan jatuh kat Mary, Queen of Scots aka Mary Stuart (ni sepupu Elizabeth dan Mary anak kepada kakak Henry Tudor(pak si edward, mary, elizabeth).



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2019 03:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by 234126 at 14-2-2019 03:52 PM
aireen24 replied at 14-2-2019 09:34 AM
1. mary mati sebab influenza and mary mati sebab sakit bukan kena off her head.
2. off her head  ...


I know about anne boleyn kena decapitate tu and mary (bloody mary) tu catholic. And british ppl taknak mary of scotts naik bcse she catholic. Until now british monarchy is not catholics they are protestant.  But thanks utk very elaborated infos
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-2-2019 05:25 PM From the mobile phone | Show all posts
234126 replied at 14-2-2019 08:09 AM
Bloody mary tu sebab she catholic kan and king henry time tu more towards protestant so bila she ...

They are 2 completely different people:
- Mary I of England @ Mary Tudor @ Bloody Mary
- Mary I of Scotland @ Mary Stuart @ Mary, Queen of Scots


Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2019 08:22 PM From the mobile phone | Show all posts
tumpanglalu74 replied at 14-2-2019 05:25 PM
They are 2 completely different people:
- Mary I of England @ Mary Tudor @ Bloody Mary
- Mary I  ...

Yes i was referring to mary bloody mary - catholic

And mary of scotts - also catholic and people xnak any catholic they want protestant to rule

Thats why ive been repeating yg queen elizabeth now protestant bukan catholic like some might think. I was merely addressing the religion. Not trying to emphasize on which mary

But thank u
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-2-2019 09:17 PM From the mobile phone | Show all posts
234126 replied at 14-2-2019 08:22 PM
Yes i was referring to mary bloody mary - catholic

And mary of scotts - also catholic and peop ...

Bukan ke ini yang awak cakap aritu?

IMG_20190214_210750_666.JPG
Gurl, we don't give a rat's a$s if U tersilap sebab tred ni tred belajor sejarah dek..  It's not samting that U're required to know since birth.  Saye pon silap tulih semalam kata Jane tu niece Henry 8th.  Sebenornye cucu sedare.  Kita sume bukan perfek.  Perfection is god's.

Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2019 10:41 AM | Show all posts
ok sorry mencelah..

anyway siapa yang berminat pasal the tudors leh tengok youtube bawah ni..



untuk tak lari topik..lady jane ni mempunyai faith yang kuat dgn protestant, sheols sangat support reformasi churches masa tu. unlike mary dia roman catholic, unlike mary la.

tapi masa tu mary dgn elizabeth kan dah dikatakan anak harrooom.

senang betul si henry ni meng-anak harooom kan anak2 nya ye
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2019 12:40 PM From the mobile phone | Show all posts
tumpanglalu74 replied at 13-2-2019 11:07 PM
Gini dek..  Kronologi.

- Henry 7th

Ayat last kihkihkih.. Andartu teragung
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2019 02:45 PM | Show all posts
https://www.youtube.com/watch?v=CtmseHi6Vrc

carta aliran queen elizabeth, kembali kepada 900 tahun yang lampau

boleh juga download carta keturunan ini, kalau tengok pun kecik sangat
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2019 03:14 PM | Show all posts
aku ingatkan video pendek

bapak panjang gile video tu

jadi malas nak menonton
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2019 09:01 PM | Show all posts
Harammm aku tau sbb bab sejarah ni mmg i x brp nk minat.. Tapi bila baca..menariksss..akan ku hadam sikit sikit..Lps ni travel kena masuk musium baca sejarah laa
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2019 02:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by hanakikan at 18-2-2019 02:36 AM

Baru lepas tgk Mary Queen of Scotland. Dalam citer tu Mary Scot bgth yg Elizabeth 1 bunuh akak dia si Bloody Mary. Tapi kesian kat Mary of Scots, sebab historian ckp surat yg dijumpai utk rampasan kuasa Elizabeth 1 tu oleh Mary of Scots, forged letter. Tapi akhirnya anak Mary of Scots dapat naik takhta King of England dgn Scotland sebab Virgin Mary x kawin plustakde anak
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.053697s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list