JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1724
View
63
Reply

[Pelbagai] [Content Warning] Connection To God

[Copy link]

Author: KILL_NANCY    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 11-2-2019 03:40 PM | Show all posts
menyeksa diri dengan self torture juga mendekatkan diri dgn tuhan seperti diamalkan oleh agama hindu dan syiah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-2-2019 03:46 PM From the mobile phone | Show all posts
tupaiterbang replied at 11-2-2019 03:40 PM
menyeksa diri dengan self torture juga mendekatkan diri dgn tuhan seperti diamalkan oleh agama hindu ...



syiah pada hari Asyura

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 03:54 PM | Show all posts
Apa aku baca ni...
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 04:04 PM From the mobile phone | Show all posts
KILL_NANCY replied at 11-2-2019 07:12 AM
berapa pages tu?

400 lebih boleh cari kat bookXcess cyberjaya. Nak tidur situ pun boleh. Best sangat banyak buku

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 04:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Apa yang anna bisikkan?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-2-2019 04:48 PM From the mobile phone | Show all posts
MissVixen replied at 11-2-2019 04:47 PM
Apa yang anna bisikkan?

nak tengok tak sis?
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 04:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by chesfa at 11-2-2019 09:03 AM

IMG_20190211_165206.png

Falun Gong

Sepuluh Kejahatan Terbesar di Dunia menurut ajaran Falun Gong

1. Permusuhan
2. Pengabaian tradisi
3. Homoseksual
4. Perjudian dan penyalahgunaan dadah
5. Seks bebas
6. Pengaruh geng berkomplot-komplot terhadap badan pemerintah
7. Demokrasi, kerana ia bertentangan dengan kehendak syurga
8. Sains, kerana ia membawa kepada mutasi
9. Keganasan
10. Pengaruh wang dan politik terhadap agama

Nampak tak, tak de langsung menggalakkan keganasan untuk mendekati Tuhan ke apa kan. Maka, ramai yang sokong 'agama' ni. Tapi....

'Agama' baru ni mengumpul wang dari para ahli. Rama ahli menolak perubatan apabila mereka sakit, kerana mereka percaya semangat tuhan dan kuasa ghaib mereka akan melindungi mereka dan menyembuhkan mereka. Ramai yang berhenti sekolah atau bekerja untuk menyendiri, mencari 'kebenaran mutlak' dengan berlatih di rumah, ramai yang mengajar atau memaksa keluarga, kawan, jiran dan rakan sekerja untuk menyertai mereka untuk mengelakkan 'neraka selepas kematian' .....

Jadi, 'agama' ni menolak sains. Sedangkan dalam Islam, Islam and science are parallel, not perpendicular to each other

Falun Gong is extreme, dan seperti agama2 lain, ekstremisme ni merebak diselindungi oleh agama

Ni ajaran sesat, seperti kerajaan Ayah Pin, Abuya dan lain-lain. China mengharamkan Falun Gong (FLG) ni, sebab ia dah merebak seperti kanser, menyusup masuk ke dalam pentadbiran kerajaan


Dari kiri atas ke bawah kiri ke kanan bawah: (kalau boleh baca news ni, harap betulkan)

1. American Society of Clinical Oncology menerbitkan: FLG memanjangkan tempoh survival kanser terminal

2. Selepas mengamalkan FLG, seorang wanita tua Turki boleh bergerak selepas tulang belakang dia dislocated

3. FLG menyembuhkan masalah kesihatan sebanyak 98%....tak perlu lagi bina hospital woww

4. FLG menyembuhkan orang dengan kanser terminal dari kematian

5.  FLG menyembuhkan jurutera Silicon Valley dari beberapa sakit yang tidak dapat disahkan doktor, unknown findings

6. Buku FLG menyembuhkan anda daripada penyakit

7. Kehidupan kedua, bagaimana FLG menyembuhkan wanita ini selepas kemalangan kereta yang serius

8. Keajaiban, FLG menyembuhkan ALS (penyakit neuro - Amyotrophic lateral sclerosis)

9. FLG menyelesaikan masalah insomnia orang Israel

10. Bagaimana FLG membantu pelajar dengan ijazah PhD Universiti Boston menjadi orang yang lebih baik dalam kehidupan

Ini modus operandi, bagaimana ahli FLG menyebarkan ajaran ini. Mereka mempengaruhi anda bahawa mereka boleh 'menyelesaikan' masalah yang tidak dapat dilakukan oleh doktor. Mereka menyebabkan ramai orang ber'tapa' di tempat lain mengamalkan FLG ketika mereka benar-benar perlu berada di hospital atau berjumpa doktor professional. Secara tidak langsung memberitahu, FLG boleh menggantikan ubat

Bersambung....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-2-2019 04:58 PM From the mobile phone | Show all posts
chesfa replied at 11-2-2019 04:52 PM
Falun Gong

Sepuluh Kejahatan Terbesar di Dunia menurut ajaran Falun Gong

terima kasih kak pah.
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 05:39 PM From the mobile phone | Show all posts
KILL_NANCY replied at 11-2-2019 02:04 PM
aktif semenjak sekolah kaka.

Masa sekolah kaka pun takde lagi aktiviti hiking ni. Nampak sangat kepurbaan kaka kan. Hikhik
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 05:42 PM | Show all posts
Edited by seribulan at 11-2-2019 04:46 PM

Teringat novel ni...




THE SCARLET LETTERTRANSLATIONby: Nathaniel Hawthorne
  Chapter 11Inside a Heart

1 2 3

ORIGINAL TEXT
MODERN TEXT
His inward trouble drove him to practices, more in accordance with the old, corrupted faith of Rome, than with the better light of the church in which he had been born and bred. In Mr. Dimmesdales secret closet, under lock and key, there was a bloody scourge. Oftentimes, this Protestant and Puritan divine had plied it on his own shoulders; laughing bitterly at himself the while, and smiting so much the more pitilessly, because of that bitter laugh. It was his custom, too, as it has been that of many other pious Puritans, to fast,not, however, like them, in order to purify the body and render it the fitter medium of celestial illumination,but rigorously, and until his knees trembled beneath him, as an act of penance. He kept vigils, likewise, night after night, sometimes in utter darkness; sometimes with a glimmering lamp; and sometimes, viewing his own face in a looking-glass, by the most powerful light which he could throw upon it. He thus typified the constant introspection wherewith he tortured, but could not purify, himself. In these lengthened vigils, his brain often reeled, and visions seemed to flit before him; perhaps seen doubtfully, and by a faint light of their own, in the remote dimness of the chamber, or more vividly, and close beside him, within the looking-glass. Now it was a herd of diabolic shapes, that grinned and mocked at the pale minister, and beckoned him away with them; now a group of shining angels, who flew upward heavily, as sorrow-laden, but grew more ethereal as they rose. Now came the dead friends of his youth, and his white-bearded father, with a saint-like frown, and his mother, turning her face away as she passed by. Ghost of a mother,thinnest fantasy of a mother,methinks she might yet have thrown a pitying glance towards her son! And now, through the chamber which these spectral thoughts had made so ghastly, glided Hester Prynne, leading along little Pearl, in her scarlet garb, and pointing her forefinger, first, at the scarlet letter on her bosom, and then at the clergymans own breast.
His inner turmoil drove him to practices more familiar to the corrupted old Catholic Church than the reformed faith in which he had been raised. Locked away in Mr. Dimmesdales secret closet was a bloody whip. This Puritan had often whipped himself with it, laughing bitterly while he did, and then beating himself more brutally for his bitter laughter. He also fasted, as did other pious Puritans. But unlike these others, he did not fast to purify his body and make it a fitter vessel for holy inspiration. He fasted as an act of penance, until his knees trembled beneath him. He kept vigils night after night, sometimes in utter darkness, sometimes by a flickering light, and sometimes staring into a mirror while the light glared bright around him. These scenes symbolize the constant introspection through which he tortured, without purifying, himself. Visions often seemed to flit before him during these long vigils. Sometimes, these visions flickered vaguely in the dim corners of his room; sometimes they appeared more clearly, right beside him in the mirror. Now, devilish hordes grinned and mocked the pale minister, beckoning him to follow them. Now, a group of shining angels flew upward slowly, as though weighed down by their sorrow for him but growing lighter as they rose. Dead friends from his youth appeared, along with his white-bearded father with a saintlike frown and his mother, turning her face away as she passed. Though she was only a ghost, it would have been nice if she would throw her son a pitying glance! And now, across the terrible, ghost-filled room, glided Hester Prynne. She was leading her little Pearl in scarlet clothes and pointing her forefinger first at the scarlet letter on her own bosom and then at the clergymans breast.
None of these visions ever quite deluded him. At any moment, by an effort of his will, he could discern substances through their misty lack of substance, and convince himself that they were not solid in their nature, like yonder table of carved oak, or that big, square, leathern-bound and brazen-clasped volume of divinity. But, for all that, they were, in one sense, the truest and most substantial things which the poor minister now dealt with. It is the unspeakable misery of a life so false as his, that it steals the pith and substance out of whatever realities there are around us, and which were meant by Heaven to be the spirits joy and nutriment. To the untrue man, the whole universe is false,it is impalpable,it shrinks to nothing within his grasp. And he himself, in so far as he shows himself in a false light, becomes a shadow, or, indeed, ceases to exist. The only truth, that continued to give Mr. Dimmesdale a real existence on this earth, was the anguish in his inmost soul, and the undissembled expression of it in his aspect. Had he once found power to smile, and wear a face of gayety, there would have been no such man!
These visions never completely fooled him. At any time, by concentrating, he could make out objectssuch as a carved oak table, or a large, leather-bound and bronze-clasped book of divinitywhich convinced him that the visions were not real. But in a way the visions were the truest and most solid things the poor minister now dealt with. The most unspeakably tragic thing about a false life like his is that it sucks the substance from the reality around us, robbing the meaning from all the things that Heaven intended as nourishment to enrich the spirit. To the false man, the whole universe is false, unreal. It shrinks to nothing in his hands. And this man, as long as he walks in the false light, becomes a shadow and ceases to exist. The only truth that continued to give Mr. Dimmesdale a real existence on this earth was the anguish deep in his soul and the clear expression of its pain on his face. Had he found the power to force a smileto pretend to be happyhe might have vanished forever!
On one of those ugly nights, which we have faintly hinted at, but forborne to picture forth, the minister started from his chair. A new thought had struck him. There might be a moments peace in it. Attiring himself with as much care as if it had been for public worship, and precisely in the same manner, he stole softly down the staircase, undid the door, and issued forth.
On one of those ugly nights, which I have hinted at but have hesitated to fully describe, the minister leapt from his chair. Something occurred to him which just might provide him a moment of peace. He dressed himself as carefully as if he were going to lead a public worship, crept softly down the staircase, unlatched the door, and walked out.





























Copyright © 2019 SparkNote






Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 10:25 PM From the mobile phone | Show all posts
KILL_NANCY replied at 11-2-2019 04:48 PM
nak tengok tak sis?

Dia bisikan itu je sampai madam tu bunuh diri?
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 10:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Kenapa sampai sanggup biat ritual ganas mcm tu..hmya semata nak talk to gos..nak attention from god...why..why?

Dan tak sangka..ada yg percaya dgn kultus2 ni..jadi pengikut.

Benda ni berlaku atas bisikan syaitan, mainan jin setan. Bila seseorg terlalu taksub nak cari kebenaran, nak mncari sang pencipta lalu tidak melalui jalan yg benar..maka terikutlah dia dgn bisikan2 syaitan.

Apabila ritual dijalankan..cth kelar badan utk sucikann dosa,  lepas ritual rasa aman, rasa suci, rasa rezeki melimpah
Situ la ujiannya..

Kebetulan..yg membuatkan si pemikir makin melencong..masa yg sama dia cuba menarik org2 yg sesat, merayau mencari ketenangan dan kebenaran..



Ngeri tgk semua gambaq tu...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 10:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by raihaneem at 11-2-2019 10:36 PM
chesfa replied at 11-2-2019 04:52 PM
Falun Gong

Sepuluh Kejahatan Terbesar di Dunia menurut ajaran Falun Gong


Kdg rasa,frust..sbb yg byk terikut ni org yg bijak pandai

Sorg pensyarah yg saya kenal..x-imperial college..tp jd atheis..alhamdulillah pastu dia kembali sedar, jmpa org yg betul..bimbing dia smpai dia jd seorang insan yg sangat bagus ..mukmin sejati insya-Allah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-2-2019 11:24 PM From the mobile phone | Show all posts
MissVixen replied at 11-2-2019 10:25 PM
Dia bisikan itu je sampai madam tu bunuh diri?

tak paham saya sis.boleh detail sikit pertanyaan tu?

sis dah tengok ke?
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 11:27 PM From the mobile phone | Show all posts
KILL_NANCY replied at 11-2-2019 11:24 PM
tak paham saya sis.boleh detail sikit pertanyaan tu?

sis dah tengok ke?

Dah tengok. Ingatkan pertanyaan di posting nancy sebelum ni kata2 anna pada perempuan tua tu.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-2-2019 11:29 PM From the mobile phone | Show all posts
MissVixen replied at 11-2-2019 11:27 PM
Dah tengok. Ingatkan pertanyaan di posting nancy sebelum ni kata2 anna pada perempuan tua tu.

haaaa bagus2 sis.


apa pendapat sis vixen?apa yang anna bisik ke telinga mademoiselle?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-2-2019 11:30 PM From the mobile phone | Show all posts
MissVixen replied at 11-2-2019 11:27 PM
Dah tengok. Ingatkan pertanyaan di posting nancy sebelum ni kata2 anna pada perempuan tua tu.

apa pendapat sis tentang filem tersebut?secara total?
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 11:33 PM From the mobile phone | Show all posts
KILL_NANCY replied at 11-2-2019 11:29 PM
haaaa bagus2 sis.



Afterlife tiada. Kerja yang dia buat tu sia2.
Keep doubting supaya ada keinginan untuk capai matlamat, teruskan hidup.
Pada pendapat tt, anna cakap apa?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 12:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Wow... Heavy stuff. Tak berani nak baca or tengok any of the movies. But just nak tanya kalau dekat Kaabah some people peluk kaabah menangis meraung tu is it a form of cult jugak?  Sebab some people like me don't have this kind of reaction. Cukup just doa or sebut Alhamdullillah masa pegang kaabah. And masa diaorang menangis tu betul ke diaorang dalam keadaan x sedar?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 09:53 AM | Show all posts
Edited by seribulan at 12-2-2019 08:54 AM

Potong Lidah dan Injak Bara, Sambut Kelahiran Dewa Bumi         


                                                                                            
                                                                           
            
                            Aromahio yang menyengat bercampur asap yang memedihkan mata dan beduk khas China, menyambut ku ketika masuk ke halaman kelenteng (wihara). Orang-orang mulai ramai berkerumun disekitar bara api yang tampak merah membara. Hawa panas yang dipancarkan dari tumpukan bara sepanjang 10 m sudah terasa pada jarak 3 meter dari lokasi. Didalam wihara semua persiapan sedang dilakukan. Tangsin mulai membaca doa, asap hio semakin menyengat, suasana magis pun segera tercipta. Ritual akan diawali dengan acarapotong lidah. [caption id="attachment_93594" align="aligncenter" width="300" caption="Warga antusias menyaksikan acara di Hok Tek Bio, Cibinong"][/caption] Acara potong lidah adalah upacara yang penuh daya magis, karena seorang tangsin dalam kondisi trance atau kesurupan akan melukai lidahnya. Darah yang keluardari lidah akan dipakai sebagai tinta untuk menulis huruf-huruf Cina di atas kertas Hu. Kertas ini adalah kertas berwarna kuning yang biasa digunakan untuk upacara kematian. Tulisan yang ada pada kertas hu ini di percaya dapat menolak bala atau menakuti setan, sehingga kerap di pasang di pintu-pintu rumah warga


Potong Lidah

Tangsin mulaiberkomat-kamit membacakan doa, sesaat kemudian tubuhnya bergetar. Tampak di tangannya Sebilah pedang berukuran besarberkilat di terpa sinar lampu. Kondisi trance atau kesurupan segera bisa kita lihat. Tangsin mulai mencabut pedang dan menempelkan pada lidah nya. Sesaat kemudiandarah pun menetes deras dari lidah yang terluka. Tak sedikitpun rasa sakit pada wajahnya. Darah segera di tampung dalam piring kecil, kemudian tangsinmenggunakan nya untuk menuliskan aksara Cina di atas kertas Hu. Tulisan bertinta darah diatas kertas Hu, berfungsi  sebagai isim atau azimat untuk memulai ritual selanjutnya.


Injak bara

Isim yang terbuat dari kertas Hu kemudian di taruh dalam mangkuk, kemudian di kuburkan diempat sisi dari bara api yang mulai membara.Tujuan nya dalah untuk meinjinakan panas yang ada pada bara. Suara beduk khas china semakain keras berbunyi, Sesaat kemudian tangsin mulai keluar dari dalam wihara menuju ke tempatbara api. Berkomat-kamit sejenak, kemudian tangsin mulai menginjakankaki diatas bara api. Dia berjalan perlahan, mengontrol setiap jengkal bara api yang dilaluinya. Tak ada sedikitpun rasa takut akanpanas yang menyengat. Beberapa kali dia berjalan bolak-balik di seluruh bagian bara.Sesaat kemudian dia berteriak lantang, Essssai, para peserta injak bara pun segera bergerak mengikuti langkah tangsin. Kata esai merupakan tanda bahwa bara api sudah dijinakan dan dapat segera dilalui.

                    
               
Penonton terhenyak sejenak, suasana mendadak sepi. Seorangtetanggaku dengan tenang berjalan diatas bara api yang membara, tampak wajahnya sedikit meringis ketika menginjak sesuatu diatas bara, tapi setelah itu kembali berjalan dengan tenang sampai di ujung lintasan.Setelah itu berturut-turut orang yang lain mulai berjalan diatas bara api yang tampak mengepulkan asap. Panas nya bara api tidakmenyurutkan peserta yang ingin mencoba bagaimana rasanyaberjalan diatas bara.
Siapapun boleh menginjak bara ini, apapun keyakinandan agama nya, tangsin siap membantusetiap orang yang berminat untuk merasakan sensasi berjalan diatas bara. Salah seorang tetanggaku yang setiap tahun rutin mengikuti acara ini mengatakan bahwa, telapak kaki nya hanya merasakan hawa hangat dari bara yang membara tadi. Memang kulihatkondisi telapak kaki nya baik-baik saja hanya ada sisa-sisa debu arang yang berwarna putih.
Dari cerita orang Corang yang mengerti akan ritual ini. Tangsin berperan dalam menjinakan bara api yang membara supaya tidak terasa panas di kaki orang yang menginjaknya. Namun kadang-kadang ada saja bagian dari bara yang tidak semuanya bisa di jinakan oleh tangsin.Akibatnya ketika terinjak akan terasa panas. Samaseperti kita menginjak duriketika kita berjalan di padang rumput, demikian tetanggaku memberikan perumpamaan. Panas yang dirasakan pada telapak kaki hanya sebatas panas seperti ketika kita menginjakan kaki diatas aspal pada waktu siang hari. Meskipun demikian tak ada keberainiandalam diriku untuk mencobanya. Logika dalam otak ku tak mengizinkan aku untuk melakukan nya. DItambah lagi hawa panas yang sangat terasa pada jarak beberapa meter dari bara yang membara, menyiutkan nyali ku.

Mandi Minyak Panas
Acara lain yang tak kalah menarik adalah mandi minyak panas.Seorang kru menyiapkan tungku besar yang diatasnya di masak minyak. Tangsin mulai trance dan segera memotong lidah nya untuk mendapatkan darah. Darah digunakan untuk menuliskan sesuatu di kertas hu dan dalam kuali besar yang akan di gunakan untuk memasak minyak.
Minyak pun dituangkan, ditambah sedikt teh dan bunga sedap malam. Api pun segera dinyalakan. Tak lama kemudian minyak mulai terlihat panas, tangsin segera merapalkan doa-doa, para peserta mulai berbaris di belakang tangsin. Sesaat kemudian, tangsin mempersilahkan mereka melakukan ritual. Minyak yang sangat panas tersebut di kibaskan ketubuh mereka dengan menggunakan selembar handuk kecil, tak seikit pun rasa takut tubuhny akan hangus melepuh.Aku dan penontonn yang berada di dekat mereka merasakan betapa panas minyak yang terpercik kearah kami. Namun, tubuh-tubuh yangbertelanjang dada ini begitu menikmati setiap tetes minyak panas yang mengenai tubuh mereka.
  
                    


Selesai acara mandi minyak, penonton pun segera berhamburan menyerbu minyak yang tersisa di dalam kuali besar. Untuk orang Tionghoa, minyak ini dianggap minyak pembawa berkah, sehingga penonton pun mulai berebut menampung minyak kedalam wadah apa saja yang bisa mereka gunakan. Beberapa diantaranya malah sudah membawa wadahdari rumah.
Rangkaian acara-acara ini adalah dalam rangka memperingati hari ulang tahun atau Se jit Kongco Hok Tek Ceng sin. Dalam kepercayaan orang-orang cina, Hok Tek Ceng sin atau Dewa Bumi ini dipercaya merupakan dewa pembawa rejeki dan kemakmuran.

Siapakah Hok tek Ceng Sin
Hok Tek Ceng Sinsering juga disebut sebagai Thouw Te Kong atau Dewa bumi. Dewa bumi dianggap ada pada setiapdaerah. Makanya tak heran jika ada banyakwihara di Indonesia memakai dewa bumi sebagai ikon nya. Cerita mengenai asal muasal dewa bumi sangat beragam, salah satunya adalah cerita dari dinasti Thou.
Pada masa pemerintahan Thou Wu Tang, ada seorang menteri bernama Thio Hok Tek. Dia bertugas mengurusi pajak yang ditarik dari rakyat. Dalam melaksanakan tugasnya Thio Hok Tek sangat bijaksana, malah seringkali dia memberikan uang kepada rakyat yang tidak mampu. Setelah Thio Hok Tek meninggal dunia, jabatan nya di gantikan oleh Wei Chao. Orang ini sangat bertolak belakangsifatnya dengan Thio Hok Tek, rakyat ditindas dan pajak ditarik dengan semena-mena. Kerinduan rakayat akan orang yang bijaksana dan pemurah seperti Thio Hok eEk diwujudkan dalam bentuk patung.
Pemujaan terhadap patung Thio Hok Tek ini akhirnya meyebar diantara rakyat kecil, merekapun akhirnya memanggilnya dewa bumi.Pemujaan terhadap dewa bumi biasanay dilakukan setelah penen raya. Pemujaan sebagai bentuk syukur ataspanen yangmelimpah. Pada Dinasti Siang/Shang, tradisi ini kemudian diberi nama Hok Tek Ceng Sin, yang berarti memeperoleh rezeki .

Perayaan Sejit Hok Tek Ceng SIn
Sebagian besar kelenteng di Indoensia merayakan Sejit hok Tek Ceng Sin pada Tanggal 2 bulan 2 imlek (Ji Gwee). Sedangkan para petani di China merayakan nya pada tangal 15 bulan 3 imlek. Perbedaan ini terjadi Karena beragamnya versi cerita mengenai Hok Tek Ceng Sin.
Perayaan Sejit hok tek ceng sin selalu meriah, karena atraksi-atraksi luar biasa yang selalu di tunggu oleh para penonton.Perayaan sejit meskipun sejatinya adalah perayaan keagamaan namun selalu memberi hiburan tersendiri bagi masyarakat sekitar wihara. Sejak era pemerintahan Gus dur kesenian-kesenian Cina mulai kembali bergairah. Barongsai, Wayang Potehi, termasuk perayaan-perayaan keagamaandi kelenteng-kelenteng kembali menunjukan eksistensinya.
Semua budaya ini berbaur dengan budaya-budaya lokal tanpaada gesekan di masyarakat. D isetiap perayaan di kelenteng yang ada di daerah ku ini, selalu ada kesenian tradisonal lenong betawi dan gambang kromong. Ibu-ibu berkerudung kerap terlihat di halaman kelenteng, menonton pertunjukan-pertunjukanyang di selenggarakan. Suasana yang guyup dan bersahabat sangat terasa disaat-saat seperti ini.Hilang sudah sekat-sekat SARA diantara kami, yang ada adalah kami warga satu kampung yang sedang bergembira, semoga ini menjadi contoh betapa indahnya kebersamaan berbingkai kebhinekaan.

  
Keterangan :

Tangsin : Orang yang berperan sebagai perantara antara roh dan dunia nyata, roh menggunakan tubuh tangsin untuk berkomunikasi dengan orang-orang di sekitar nya.
Kertas Hu : Kertas berwarna kuning, yang biasa di gunakan untuik upacara kematian,digunakan juga sebagai isim atau azimat

Sejarah Hok Tek Ceng Sin, Sumber:www. poanthian.blogspot.com



Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.054698s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list