JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
2457
View
101
Reply

[Pelbagai] [Hikers and Campers] Pengalaman Pelik dan Menakutkan

[Copy link]

Author: KILL_NANCY       Show all posts   Read mode

Post time 12-2-2019 02:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Di satu malam yang hening aku pacak khemah depan tasik dikelilingi glasier selepas 7 jam panjat dgn cuma 800m elevation gained. Tapi dari 3800m ke 4600m. Minta nyawa betul.

Walaupun penat nak mampos...sepanjang malam takleh nak lelap sebab glacier asyik berdentam dentum dgn bunyi glacier pecah..terbayang kena hempap glacier.. meletup macam bunyi bom. Dah la hujan sejak pacak khemah sampai pagi. Bila dah cerah...hulur kepala nak tengok cuaca terus nampak ais2 halus glacier pecah melorot masuk dalam tasik.... Dan2 terus kemas barang...turun. ngeri aihhh

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 02:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by ninja boy at 12-2-2019 02:47 AM

Camping ai yg pelik
1) atas bukit, pemandangan cantik mengadap laut, melihat kenderaan bawah lancar sekali, dari jauh ada kapal2 dan bot, angin sepoi2, byk pokok, hamparkan tikar 2x2m.bawa buku radio tembikai mknn. Sambil baca buku tertidur. Punya nyenyak tidur spt di rumah sendiri tup2 dikejutkan ramai org berbaju skema. Mereka heran ada org camping kawasan gov punya tempat spt Rumah sendiri
2) cuaca sangat panas seperti berada di gurun sahara gituh, pergi belakang rumah berendam dalam kolah bersimen. Mmg syok air kolah mmg sejuk. Pergi masuk Rumah buka petiais ambil air Milo sejag. Dan nangka Dan kentang goreng makan2 sambil berendam. Sambil mengusar awek jiran sebelah tak mau join mandi sekali ka kolah muat lagi sorang
3) ai melepak di kedai pondok yg merupakan markas kami dan memantau mengarah pekerja2 buat kerja. Bekerja di kawasan kampung penuh dusun sungai tanaman sungguh menyenangkan. Hari2 ada durian manggis jambu air sayur kampung ikan sungai. Penduduk sini mmg cool

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 08:44 AM From the mobile phone | Show all posts
dkt lbn rata. Tetiba rasa sejuk sgt even da pki thermal shirt and berselimut.

rupa2nya kat sana mmg sejuk.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 09:01 AM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 11-2-2019 01:42 PM
Hulu Langat- ada yang kena rasuk hantu air sebab jam 12 malam pergi duduk tepi sungai...dia kata kac ...

12 mlm dok tepi sungai mmg cari penyakit jawabnya..
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 09:06 AM From the mobile phone | Show all posts
KILL_NANCY replied at 11-2-2019 11:17 PM
tak cik seri.ni monyet dia.cuma xtra xtra xtra xtra xtra large.

Agaknya jenis mawas la kot or ada yg panggil hantu jarang gigi, arwah atok ada bg mantera klu terserempak but I prefer not to remember sbb bimbang diduga pulak.
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 09:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Ada ler ikut g jungle trekking mana ntah dah lupa tp smpi puncak bukit tu gelap dah..so melepak dulu terbaring dgn back pack tu kan sambil menikmati pemandangan..mcm rembang2 gitu blom gelap sgt dan x terang sgt..tetiba nmpk kat bukit seberang nun ada makhluk putih terbang laju secepat kilat..tetiba member kiri kanan ni ckp adakah kau nampak apa yang aku nampak? Berjemaah la kitaorang nmpk hantu terbang.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 09:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Pernah hiking di satu bukit  tinggalan sejarah kerajaan Turki Uthmaniyah akhir tahun lepas. Pendakian tak sudah pun sebab memang ada tangga nak sampai ke kota lama atas tu. Pemandangan asyik sangat sebab menghadap sungai hijau yang mengalir jernih. Bertambah asyik kota penuh dengan pokok delima dan buah delima bersepah2 dia tangga pendakian.

Sepanjang perjalanan naik ke kota, takde sorang pelancong pun naik ke atas kota. Cuma saya dan suami. Kelihatan rumah2 dan mungkin penempatan komuniti kerajaan ketika tu dengan rumah batu yang sangat menarik. Kelihatan tersusun sekali perancangan bandar ketika pemerintahan kerajaan Turki Uthmaniyah. Kagum sangat. Terserap ruh ilmiah bijak pandai ilmuan terdahulu.

Tapi jalan memang sunyi. Tangga juga dipenuhi dengan daun3 kering seakan tak ada orang yang naik ke kota atas bukit pun.  


Sampai di pertengahan bukit, hmmmm... Ular lalu melintas kami. Ular tu kulit sama macam corak rumah batu tu. Sekali tengok memang tak perasan. Saya memang dah cuak....


Saya terus turun balik, suami panggil suruh naik atas ... Saya tak peduli. Rasa nak nangis dah masa tu. Saya memang boleh jadi nak demam bila nampak ular. Sebab pernah tedung selar lalu tepi kaki. Seriau weh

Kesian gak kat suami sebab dia nak naik juga puncak kota tu. Tapi saya memang surrender dah...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 09:24 AM | Show all posts
early 90's..camping di salah sebuah kawasan air terjun area Selangor.. mlm tu hujan selebat lebatnya..khemah aku roboh..terpaksa tido kat salah sebuah pondok rehat kat situ..mengadap hutan ..dengan mengantuk dan keletihan..tanpa disedari kami diperhatikan oleh penunggu kat situ..dicelah celah pokok hutan tu...mujurlah dia hanya tengok saja tanpa kacau..sebab ada someone bersama kami tu berkomunikasi dgn makhluk tu supaya jgn ganggu kami..aku ingatkan aku je yg nampak..tapi mmg pengalaman yg tak boleh lupa..esoknya tu kami buat jungle trekking..masuk hutan..mmg best tengok flora dan fauna yg jarang jumpa..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 09:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Pengalaman tak best camping, demam masa tu. Keadaan tambah teruk sebab sejuk...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 09:45 AM | Show all posts
KILL_NANCY replied at 11-2-2019 10:17 PM
tak hantar balik ke cik seri?

Dah sampai tapak khemah mengira tu...pandai la dia bawa diri
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 09:49 AM | Show all posts
Edited by seribulan at 12-2-2019 09:15 AM

Sesi Burung Hantu- gila weh, hantaq dok bawah pokok getah sorang-sorang tengah malam buta...dah la ada yang meraung ketakutan...sayup-sayup dengar raungan tu...ketaq tangan pegang wisel yang diberi boh kat bibir


Solo Camping- kat bawah Gunung Jerai...semalaman dengar bunyi babi hutan kot berdesah kat tempat punca air dia...malam sebelum jadi burung hantu, malam yang ini pingsan tidur mati...sedaq dah subuh...tunggu orang mai ambil balik

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-2-2019 10:14 AM From the mobile phone | Show all posts
None68 replied at 12-2-2019 09:06 AM
Agaknya jenis mawas la kot or ada yg panggil hantu jarang gigi, arwah atok ada bg mantera klu ters ...


bukannnnn sis .... mooo nyettt.simians.bukan jembalang ke apa, dia seekor haiwan.saya tak tahu macam mana dia  boleh besar macam tu, mungkin cacat?baka alpha?mungkin juga tertelan appeton yang ditinggalkan hikers di sana.

banyak benda kita tak habis explore dalam dunia ni sis.kita sibuk nak tau betelgeuse besar mana, marikh ada kehidupan ke tak, bulan dengan matahari sama besar, last2 ikan serkut pun kita tak kenal sis.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-2-2019 10:21 AM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 12-2-2019 09:45 AM
Dah sampai tapak khemah mengira tu...pandai la dia bawa diri

saya pernah kena kat grik macam ni cik seri.tapi member yang hantar balik masuk hutan.pasal ni saya percaya, saya pernah laluinya.

tapi bagi saya, biar lebih jangan kurang.lebih boleh hantar pulang, kurang mana nak cari.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 10:43 AM | Show all posts
seribulan replied at 11-2-2019 09:41 PM
Ngeri ni pernah, trekking dengan Rejimen Renjer Diraja. Gila sampai tengah malam, ada sorang guy t ...

hahaha.. kadang setapak melangkah rasa nak menitik air mata..
kenapa la buat kerja bodoh ni rasa nak give up patah balik semua ada..
bila tiba kat puncak, tarik nafas, rasa bangga pulak mampu lawan mental untuk give up..
lagi-lagi bila tengok semua benda sayup je..


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 11:20 AM From the mobile phone | Show all posts
KILL_NANCY replied at 12-2-2019 10:14 AM
bukannnnn sis .... mooo nyettt.simians.bukan jembalang ke apa, dia seekor haiwan.saya tak tahu m ...

Hantu jarang gigi tu bukan hantu tp mawas spesis monyet yg besar or bigfoot..orang asli mmg panggil hantu jarang gigi..tp yg sis tengok tu xtau la apa klu bukan binatang yg disebutkan...eh saya smpi skrg dok tanya ikan dori tu ikan apa ye dlm BM? Huuuu...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 12:18 PM | Show all posts
seribulan replied at 11-2-2019 01:26 PM
Hutan Lipur Kuala Woh...dengan kawan, jam 12 malam...terjumpa rumah macam istana lama...esok kami ta ...

tak gelap ke kat situ tengah malam?dorang ada letak lampu2 kat situ?



Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 12:19 PM | Show all posts
Victorioussss replied at 11-2-2019 01:26 PM
I just dengar dari cerita org lain y join perkhemahan
Bile malam menjelma, terdengar suara halus le ...

yang ni tengah viral sekarang ni

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 12:47 PM | Show all posts
myakayina replied at 12-2-2019 09:24 AM
early 90's..camping di salah sebuah kawasan air terjun area Selangor.. mlm tu hujan selebat lebatnya ...

penunggu yang macam mana uols?
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 12:58 PM | Show all posts
sapeka replied at 12-2-2019 12:47 PM
penunggu yang macam mana uols?

k.lang.. mmg port dia kat situ..bukan sekor ada banyak...tapi yg ngendap kami tu salah sekor la..
tapi ada someone bgtau meols..klu nampak k.lang ni klu sesat dlm hutan..kena bogel..bukan k.lang je..makhluk halus lain pun confused..yg bogel tu manusia ke makhluk apa plk..klu manusia mesti berbaju..dengar mcm lawak kan..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 01:19 PM | Show all posts
myakayina replied at 12-2-2019 12:58 PM
k.lang.. mmg port dia kat situ..bukan sekor ada banyak...tapi yg ngendap kami tu salah sekor la..  ...

owh gitu
dapat ka uols tatap mata ngan k.lang
huu
takut lah
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.052094s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list