JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
842
View
53
Reply

[Pelbagai] Mulut hansuang,, macam mana nak buat.

[Copy link]

Author: fahdramli    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 12-2-2019 10:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Selalu kita dengar macam ni kan.... "aku ni mulut je jahat tapi hati baik."
Ada situasi , betul....ada situasinya salah.

Hati yang baik,niat yang baik boleh dilihat pada kesannya.
contoh : seorang guru dan seorang doktor.
Marah mereka untuk tujuan mendidik.

Hihihi, zaman sekarang....memang kena cakap lepas tau, budak sekarang cakap kiasan memang tak jalan. Samalah dengan pesakit, dah sakit tu masih boleh salahkan doktor. Doktor apalagi...memang kena bagi sedas dua. Makan tak ingat dunia, bila sakit datang hospital tapi masih nak salahkan orang lain.

Tapi, kalau memang niat tak betul, mulut pun hansuang, memang nampak sangat kiasan ni tak betul. Memang niat dia nak aibkan orang,mesti bahasa dia pun bukan setakat marah je, hina makian mesti keluar.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 11:04 PM From the mobile phone | Show all posts
takde makna mulut je jahat hati baik. apa yg kita cakap di mulut tu kan zahir dari hati.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 11:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Kata2 CERMINAN JIWA tau...
Kalau kata2 tu JAHAT... bukan lahir dari MINDA & HATI yg kelam ke? Xkan la BIBIR ada otak pulak..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2019 01:30 AM | Show all posts
mulut jahat patut digam dgn glue spt dlm movie apa tu
hati mereka jahat

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2019 06:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Mostly y mulut jahat ni sakit hati ni sbb dorg practice cakap benda y betul, tnpa selindung, xberpura2, xfake. The best fren u can get sbb dorg telus dn xkipas u. Teguran for ur own good, kalau xikut nasihat pn dorg xkisah

Kebenaran itu pahit dan bitter truth
So i approve ade je mulut jahat hati baik

Y xle accept, slmt mghargai kaki kipas dan kawan plastik sekeliling anda

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2019 06:55 AM From the mobile phone | Show all posts
x ada istilah hati baik mulut jahat  ..fadzilah kamsah pun pernah cakap..hati yang baik akan mengeluarkan kata2 yg baik..perbuatan yang baik ..sebab hati tu akan control semuanya...ada dalam quran bab ni
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2019 06:58 AM From the mobile phone | Show all posts
mulut manis tu berpura2...so kena la filter gak benda ni..bila mulut manis ayat dia keluar baik2 tapi sebagai third party kita perlu judge juga..dah lama ke kenal dia as manusia yg baik...or kenal secara virtual je..
pendek kata jangka masa kita kenal orang tu juga memainkan peranan..sbb org yang berpura2 ni dia xkan boleh berpura2 dlm jangka masa yg lama...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2019 07:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Tak relevan lah. Dah mulut pun jahat mestilah hati sebusuk bangkai. Cuma slalu nye muka tak selari dgn perangai busuk. Muka baik namati, buka je mulut terbau busuk nye. Jauhi org macam ni.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2019 07:38 AM | Show all posts
aku bermulut hansuang pd org yg aku btol2 x suka...jd hati aku mmg x baik masa tu...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2019 07:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Definasi mulut jht i is dia suke tokok tambah bila berckp dlm memburukkn org. Suke buat cite pasal org. Mn2 dia pegi dia akn cite psl keburukan org bg menampakkan dia baik. Bila dia ckp dpn2 kita dia senyum, lemah lembut muka manis. Tp dia akan cite keburukan org2 yg kita knl. Bila dia berckp ngn org lain plk (yg dia burukkn dpn kita td ni) dia akn cite psl keburukan kite plk.

Org yg mulut jht ni dia suke tgk org pecah belah and begaduh. Dia suke laga2 kn org. Klu dpt menantu spesis ni. Keluarga mentua pon boleh pecah belah hanya disebabkn mulut dia. Dia suka org baik ngn dia j. Modus operandi dia is burukkn org utk menampakkan dia ni lah org yg plg baik. Org lain sume jht kecuali dia. Org yg bermuka2. Dpn kita baik. Blkg kite mcm2 cite dia reka cite xbetol utk menampakkn kite jht. Org yg mulut jht mcm ni pd i hati dia busuk. Hati penuh hasad. Dia xboleh org lebih dr dia. Dia akn skt hati. Bl skt ati sbb tu dia buruk2 kn org. So that npk org tu serba jht. Dia serba baik dan sempurna.

Klu org yg suke ckp terus terang ( ckp direct tp ckp bnd betol xde tokok tmbh utk memburuk2kn org) pd i ni bukan mulut jht. Ni jns mulut ckp lepas j. Dia xde selindung2. Dia ckp j bnd yg betol tanpa jg ati org. Ckp direct kene atas btg idung org pgl.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2019 08:56 AM From the mobile phone | Show all posts
RainbowPink replied at 13-2-2019 07:49 AM
Definasi mulut jht i is dia suke tokok tambah bila berckp dlm memburukkn org. Suke buat cite pasal o ...

setuju, suka jadi orang penting, kunun2 dialah org penting semua org bagitahu dia, dia serba serbi tahu acah2 bijak pandai perasan diri dia penting bagi org sekeliling, moga Allah swt berikan petunjuk hidayah dan kita dijauhkan dr org macam ni dan sifat begini

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2019 08:59 AM | Show all posts
kadang orang jadi mulut jahat sebab dah tak larat nak berpura-pura
mungkin dah sakit hati sangat
lalu jadi la mulut jahat

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2019 09:14 AM From the mobile phone | Show all posts
ohhhh mulut jahat, hati jahat.mulut baik, hati baik.ohhhh.dapat.

saya belajar sesuatu bermanfaat hari ni.cool.holisett.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2019 09:18 AM | Show all posts
takda istilah mulut jahat hati baik..tapi cakap lepas mmg betul..ada yg jenis cakap lepas tapi mmg apa yg dicakapnya tu betul..jenis tak simpan..mulut jahat ni jenis suka tabur fitnah dan mengumpat

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2019 09:24 AM | Show all posts
relevan pada situasi mungkin...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2019 09:43 AM From the mobile phone | Show all posts
awaynepian replied at 13-2-2019 06:55 AM
x ada istilah hati baik mulut jahat  ..fadzilah kamsah pun pernah cakap..hati yang baik akan mengelu ...

So y kaki kipas boss puji melambung tapi tikam rakan sejawatan dlm naik pangkat, kire hati dia baik wangi berbunga2 nooo

Fadlika kamsat pn pnh kene tipu beli mercedes nok..jgn pk dia sntiasa betul

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2019 10:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Kslau org yg luaran nmpk baik tp mulut jahat mmg x cukup baiklah lagi hati dia.
Org yg hati baik ni xkan kata benda jahat.. Pikiran depa pon kearah kebaikkan. Aku pernah je jumpa org yg hati baik mulut pon baik.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2019 10:44 AM From the mobile phone | Show all posts
RainbowPink replied at 13-2-2019 07:49 AM
Definasi mulut jht i is dia suke tokok tambah bila berckp dlm memburukkn org. Suke buat cite pasal o ...

Setuju sgt. Pernah jumpa org mcm ni. Memanjang cerita si A buruk tang tu si B buruk tang ni. Mulut manis sembang dgn kita rupanya nak amik bahan buat modal burukkan kita kat org lain pulak. Dahla cerita benda yg tak betul. Belit punya belit cerita last2 sendiri tak sedar dia dah kantoi.

Yg lg dasat dia sampaikan kat kita eh ko tau si polan ni ckp ko xxxx. Kat org pulak dia ckp kita  mengata org tuh padahal dia sendiri yg sebenarnya punya ayat. Mmg dasarrr!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-2-2019 11:12 AM From the mobile phone | Show all posts
Sebab tulah keluar pepatah terlajak perahu boleh diundur terlajak kata buruj padahnya.. So, sebelum nak kata apa2, kena fikir dulu kekdahnya..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2019 12:43 PM From the mobile phone | Show all posts
fahdramli replied at 12-2-2019 03:12 PM
Betol... Tapi selalu ja kita  dengar orang cakap, alaaa mulut ja jahat, tapi hati baik.. Krik krik

Hati baik tapi kalau sepanjang dok bercakap tu berpuluh hati terluka guanoooo

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2019 01:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Definisi mulut hangsuang hangtuah ni macam mana sebenarnya? Cakap lepas depan2 tapi benda yang betul? Mencarut? Cakap belakang benda yang buruk2 tapi tak betul?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2019 01:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Mana boleh mulut jahat hati baik..cuma ada satu dua jenis mulut kuat maki sumpah seranah (ada ler dr satu negeri  tu) tp mmg baik hati giler...kita ni terkujat klu dgr dia bercakap..so end of the day kita proses dan nilai sendiri ler..kadang mmg boleh get along dgn yg mulut lepas ni sbb diaorang x mudah sentap. Cari la kebaikan dlm setiap orang...ecece..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2019 01:49 PM | Show all posts
selalunya mulut baik,tapi hati tu pulak jahat,,memang jenis talam..
tapi kalau hati baik,lama2 mulut pon baik.sebab kalau hati dah baik,takkan dia berani cakap yang bukan-bukan..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2019 01:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Mulut hansuang ni for me, orang yg cakap asik mencarut je. Pastu asyik cakap & fikir benda negatif je. Kalo style gini, better elakkan rapat dengan orang camni. Sebab biasanya memang hati busuk pun. Dia dengki orang lebih dari dia, so asyik dok condemn orang lain punya pilihan.

Kalo yang jenis cakap lepas je, yg ni ok. Biasanya orang camni, they are blunt person. Kalo betul & elok, dia puji. Kalo tak bagus & hodoh, direct je dia keji.
Kawan macam ni bagus sebab kita akan perbaiki perkara yg sepatutnya. Dia akan bagi positive critics. Kadang2 kita buat sesuatu berdasarkan our perspective. Dengan bantuan kawan mulut lepas ni, kita akan pikir dari perspektif yg lain

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2019 04:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Cookingholic replied at 13-2-2019 10:44 AM
Setuju sgt. Pernah jumpa org mcm ni. Memanjang cerita si A buruk tang tu si B buruk tang ni. Mulut ...

Betol. I pon dh terkena dgn org mcm ni. Sepanjang hdp ni nasib baik la dia serong jer berperangai mcm makluk asing gini. Huru hara abes 1 family hanya di sebabkan dia sorng. Dgn family2 kuzie sume. Dasyat penangan org yg bermulut jahat. Klu mulut laser i xkesah. Nk sentap pon sentap la. Asalkan yg dilaserkan tu mmg betol kita buat. Tp yg bermulut jahat ni ya Allah. Xtau nk explain prangai dia. Cannot brain.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.047629s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list