JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
181
View
12
Reply

PUISI-PUISI CINTA BUGIS

[Copy link]

Author: Malaysia.Doom    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 12-2-2019 05:37 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by Malaysia.Doom at 12-2-2019 07:33 PM

Sorry sape2 yang tak faham tapi saya nak layan perasaan sebab puisi2 Bugis ni sangat mendalam menyentuh jiwa raga saya

Karya : Muhammad Ibnu Hamdan Priauzi (MIHP)


Ampe Ogi'

Puraki sipoji siluserang ininnawa
Puraki sibawa situdangang sompa
Mulao mabboko sibawa laing e
Tamma jalling, tamma inge'
Waseng i iya' simata decengmu
Iya' sumangemu iya' pappojimmu
Pada ada-adae iya pura e murampe
Mulolonganni iya mupinasa
Taroni iya' monro ale-ale
Tiwi i peddi e
Taroni, taroni atikku marekko tenri bolo'
Simata pammase puang, pancajika mabboko'.


Artinya :

Prilaku Bugis

Kita pernah bersama saling menata harapan
Kita pernah menggenggam satu janji
Namun kau mendua
tanpa menoleh, tanpa mengingat.
Aku kira akulah masa depanmu
Aku semangatmu, aku kekasihmu
Seperti yg selalu kau katakan dahulu.
Saat ini kau telah mendapatkan apa yg kau inginkan
Biarlah di sini, aku menanggung segala sakit yang kau ciptakan
Biarlah, biarlah hatiku hancur berantakan
Hanya Tuhan yg mampu menyembuhkan.(*)

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 05:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Hahahahhahahahahha. Terbahak-bahak i gelak baca tajuk thread.
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 05:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Nape i rase sedih
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-2-2019 05:46 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 12-2-2019 05:41 PM
Nape i rase sedih

Puisi Bugis lebih kurang Melayu je...so boleh dapat feeling tu.

sebab tu tak susah pon orang Bugis nak jadi Sastrawan Melayu macam Arena Wati
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 05:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Malaysia.Doom replied at 12-2-2019 05:46 PM
Puisi Bugis lebih kurang Melayu je...so boleh dapat feeling tu.

sebab tu tak susah pon orang Bu ...

Thats my fav author! Dia dr Makasar kn? Then belayar
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 06:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Ini antara novel arenawati yg mengangkat Makassar sebagai latar cerita.
Tapi sy x ingat samada Bugis bangsa watak2 dlm novel ini.

Gambar: my own collection
20190212_175508_001.jpg
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-2-2019 07:32 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 12-2-2019 06:00 PM
Ini antara novel arenawati yg mengangkat Makassar sebagai latar cerita.
Tapi sy x ingat samada Bug ...

dah tepek maksud Puisi ni di atas.
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 07:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Malaysia.Doom replied at 12-2-2019 07:32 PM
dah tepek maksud Puisi ni di atas.

Tq doom
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-2-2019 08:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Malaysia.Doom at 12-2-2019 09:16 PM
noraidil_06 replied at 12-2-2019 07:37 PM
Tq doom


Tapi kalau direct translate lagi sedih.

Kita pernah saling bercinta bersaudara harapan,
Kita pernah dengan saling duduk bersumpah,
Namun engkau memaling muka pada yang lain,
Tanpa menjeling, tanpa mengenang.
Bukankah aku sahaja baikmu,
Aku semangat mu, aku kekasih mu,
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-2-2019 09:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Bahasa Bugis ni sejenis bahasa yang laju...kalau translate dlm BM jadi panjang
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-2-2019 08:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Malaysia.Doom at 13-2-2019 10:36 AM

Puisi ke - 2
Paseng Paccappureng ~ Pesanan Terakhir
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-2-2019 11:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Abottingemu Narakaku ~ Perkahwinan mu Neraka ku


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-2-2019 12:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Leteang Toto ~ Titian Nasib

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.061994s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list