JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
123Next
Return to list New
753
View
50
Reply

Kata kunci pertahan perkahwinan

[Copy link]

Author: Nurul8001    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 12-2-2019 06:39 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Beberapa tahun dulu, saya pernah tengok satu temuramah pasangan atuk nenek yg perkahwinannya bertahan lama.

Kalo tak silap slot wanita hari ini. Banyaklah isu yg ditemuramah. Tapi, saya tertarik bila pengacara tanya lebih kurang gini, apakah kata kunci yg membuatkan perkahwinan bertahan sehingga kini. Lebih 30 tahun usia perkahwinan mereka.

Si suami menjawab "cinta"
Si isteri menjawab "sabar"

Untuk saya sendiri, perkahwinan saya belum lama. Anak pun masih sekolah rendah, UPSR pun lambattt lagi.
Tapi, sy nak share jugak apa kata kunci dlm perkahwinan kami yg buat sy rasa sejuk hati bila bergaduh. Kata kunci sy adalah "syukur".

Sy bersyukur dpt jadi isteri pada suami saya. Ada byk kebaikan dia pada saya. Paling penting, hal nafkah, saya tak perlu pening. Kami bergaduh pun biasanya bukan pasal diri sendiri, tapi pasal anak anak, pasal plan ibu bapa atau sedara mara yg tak bersesuaian dgn situasi kami, pasal tak sependapat tentang sesetengah isu (yang ni mcm bodoh je rasa) dan byklah perkara remeh temeh lain.

Apa kata kunci rakan foremer? Sudi sudikanlah share sini ye

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 06:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Sabar sabar sabar
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 07:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Bg i "maaf". Klo gaduh ke apa cepat2 mtk maaf...ego tolak tepi
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 08:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Redha pasrah dan syukur
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-2-2019 08:23 PM From the mobile phone | Show all posts
KekDurian replied at 12-2-2019 07:33 PM
Bg i "maaf". Klo gaduh ke apa cepat2 mtk maaf...ego tolak tepi

Ye kan..

Kalo gaduh, ego kena tolak tepi.
Kalo tak, bakal berpanjangan la gaduhnya.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-2-2019 08:30 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 12-2-2019 06:46 PM
Sabar sabar sabar

Mak saya pun kata mcm ni,
bila sy tanya apa rahsia perkahwinan bertahan lama.
Sy fikir, bila perkahwinan dah lama usianya, mungkin ini kata kunci paling sesuai.


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-2-2019 08:34 PM From the mobile phone | Show all posts
onexox97 replied at 12-2-2019 08:22 PM
Redha pasrah dan syukur

Ye. Redha, pasrah dan syukur.
Kalau tak keberatan, elaborate la lagi.
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 09:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Ada masalah, selesaikan. Bukan lari dari masalah.
Yg lain2 tu sabar, syukur, tau tanggungjawab msg2..
Pada i satu lagi kunci, corakkan sendiri rumahtangga bebas dr campur tangan org lain walaupun family kita sendiri.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-2-2019 03:05 AM From the mobile phone | Show all posts
farlis replied at 12-2-2019 09:34 PM
Ada masalah, selesaikan. Bukan lari dari masalah.
Yg lain2 tu sabar, syukur, tau tanggungjawab msg2 ...

Ye kan.
Masalah kalo pendam lama2, terbuku, akhirnya meletop. Tu yg kadang2 benda kecil pun boleh jadi punca berbalah
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2019 11:10 AM | Show all posts
tolak ansur..and yes..syukur sentiasa..dan selalu ingat balik kebaikan pasangan bila ko bengang/marah dgn dia..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-2-2019 08:08 PM From the mobile phone | Show all posts
kucingitam replied at 13-2-2019 11:10 AM
tolak ansur..and yes..syukur sentiasa..dan selalu ingat balik kebaikan pasangan bila ko bengang/mara ...

Betul tu.
Mana ada manusia sempurna
Tolak ansur tu penting
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2019 01:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Bodoh bodoh dan bodoh
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-2-2019 05:28 PM From the mobile phone | Show all posts
None68 replied at 14-2-2019 01:25 PM
Bodoh bodoh dan bodoh

Hahhahaha
Ceritalah sikit bagaimana kata kunci bodoh ni relevan dgn mempertahankan perkahwinan
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2019 05:59 PM | Show all posts
kata kunci ialah :

kata
kunci
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-2-2019 06:55 PM From the mobile phone | Show all posts
kiyudi replied at 14-2-2019 05:59 PM
kata kunci ialah :

kata

Elaborate la sikit..
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2019 07:40 PM From the mobile phone | Show all posts
None68 replied at 14-2-2019 01:25 PM
Bodoh bodoh dan bodoh

Buat bodoh je toksah layan toksah pk..
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2019 09:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Nurul8001 replied at 14-2-2019 05:28 PM
Hahhahaha
Ceritalah sikit bagaimana kata kunci bodoh ni relevan dgn mempertahankan perkahwinan



Ignorance is bliss
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2019 09:36 PM | Show all posts

Yeszaaaa....
Kengkadang skill ni kena pakai jugakkkk
I pernah buat tatau 7 hari..
Mkn minum semua letak atas meja, pi keje blk keje mcm biasa, alih2 hubby i mengalah
Tak boleh laaa msg2 senyap x bercakap..  Bla bla bla blaaa
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-2-2019 10:37 PM From the mobile phone | Show all posts
onexox97 replied at 14-2-2019 09:25 PM
Ignorance is bliss

Okay. Make sense juga
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2019 11:29 PM From the mobile phone | Show all posts
kiyudi replied at 14-2-2019 05:59 PM
kata kunci ialah :

kata

Key
Word

Passcode

Password
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2019 10:24 AM | Show all posts
No to bipolar......


Hukhukhukhukhukhuk
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2019 10:42 AM | Show all posts
BINCANG

tu jek  kata kunci.. apa2 hal kasi bincang la.. jangan nk semberono jekkkk....
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2019 10:51 AM | Show all posts

lepas kata tu kena kunci..

means keep yr words (tepati janji)..

gituh




Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-2-2019 11:14 AM From the mobile phone | Show all posts
kiyudi replied at 15-2-2019 10:51 AM
lepas kata tu kena kunci..

means keep yr words (tepati janji)..

Wah. Menarik.
Kira tepati janji lah kan.

Sy ingat awak bergurau kat thread sy. Ye lah, sy tanya apa kata kunci, awak type kata kunci.hahahh
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-2-2019 11:17 AM From the mobile phone | Show all posts
LostStar replied at 15-2-2019 10:42 AM
BINCANG

tu jek  kata kunci.. apa2 hal kasi bincang la.. jangan nk semberono jekkkk....

Ye. Ni kira komunikasi husband n wife.
Penting ni
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.051376s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list