Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
5452
View
28
Reply

[INFORMASI] 12 Peraturan Pelik Yang Hanya Wujud Di Jepun

[Copy link]

Author: farlis       Show all posts   Read mode

Author
Post time 21-2-2019 11:54 PM | Show all posts |Read mode

Terdapat beberapa perkara di Jepun yang benar-benar mengejutkan. Sebelum anda pergi ke Jepun, pastikan anda tidak berlebihan berat badan, anda menyimpan sampah anda, dan ingat bahawa hanya beberapa orang yang dibenarkan berenang di kolam renang.


Ini adalah senarai perkara yang paling luar biasa yang ada di Jepun.

#1 Wanita wajib memakai coli.

Wanita di Jepun wajib memakai bra di dalam bangunan yang berpenghawa dingin. Undang-undang ini direka untuk mengelakkan gangguan seksual di tempat kerja.



#2 Anda tidak boleh menyertai peperangan.

Artikel 9 Perlembagaan Jepun mengatakan bahawa negara itu enggan menyertai dalam peperangan kerana mereka mahukan kedamaian antarabangsa. Mereka tidak mempunyai tentera sama sekali.

#3 Anda tidak boleh melawat kolam renang dan sauna jika anda mempunyai tatu.

Tiada undang-undang rasmi mengenai larangan tatu. Walau bagaimanapun, terdapat tanda-tanda di tempat-tempat awam yang melarang orang-orang yang mempunyai tatu melawat kolam renang dan sauna. Peraturan ini merangkumi kedua-dua orang Jepun dan pelancong.


#4 Anda tidak boleh memancing tanpa lesen.

Peraturan ini hanya berkesan dengan ikan fugu. Ini adalah kerana jika anda memasaknya dengan salah, ia boleh membawa maut untuk orang ramai. Itulah sebabnya hanya orang yang mempunyai lesen khas boleh menangkap ikan ini dan memasaknya.

#5 Usia persetujuan seksual adalah 13.

Di Jepun, rakyatnya boleh secara rasmi mempunyai hubungan seksual seawal 13 tahun tetapi mereka hanya boleh berkahwin ketika berusia 18 tahun.

Sebelum itu, mengikut undang-undang Jepun, perempuan boleh berkahwin pada usia 16 tahun dan anak lelaki C hanya selepas 18 tahun. Tapi sekarang peraturannya berbeza, dan kedua-dua lelaki dan perempuan perlu mencapai usia 18 tahun untuk berkahwin.


#6 Anda tidak boleh menari di kelab malam.

Undang-undang Jepun mengatakan bahawa anda tidak boleh menari di tempat-tempat yang lebih kecil daripada 710 kaki persegi. Dan untuk membuka kelab malam, anda perlu mendapatkan lesen tarian khas.

#7 Tong sampah di tempat awam adalah dilarang.

Anda tidak akan melihat sebuah tong sampah di tempat awam di Jepun. Peraturan ini dihubungkan dengan budaya itu sendiri: sejak zaman kanak-kanak, orang Jepun diajar untuk menyusun sampah dan membuangnya di rumah masing-masing. Dan satu lagi sebabnya adalah terdapat serangan pengganas di bawah tanah Tokyo pada tahun 1995 dan kerajaan memutuskan untuk menyingkirkan semua tong sampah di mana bom boleh ditanam.


#8 Anda tidak boleh membuat alkohol.

Tiada bir atau wain buatan sendiri. Undang-undang melarang pengeluaran alkohol persendirian. Jika anda melanggar undang-undang ini, anda mungkin dijatuhi hukuman 5 tahun penjara atau denda $ 5,000.


#9 Anda tidak boleh membuang duit.

Ini adalah peraturan yang sangat aneh: di Jepun, adalah dilarang membuang atau merosakkan wang. Jika tidak, orang itu boleh dihukum penjara setahun atau denda $ 2000.


#10 Anda tidak boleh berlebihan berat badan.

Sejak tahun 2008, terdapat The Metabolaw di Jepun. Dengan cara ini, kerajaan cuba untuk melawan penyakit obesiti. Menurut undang-undang, orang yang berumur 40 hingga 75 tahun harus mengukur saiz pinggang mereka. Bagi lelaki, ia tidak boleh melebihi 34 inci, untuk wanita C tidak lebih daripada 35 inci. Sekiranya seseorang lebih berat daripada itu, orang Jepun diberikan sokongan perubatan khas untuk mengawal berat badan. Tiada penalti atau denda.


#11 Terdapat larangan yang tegas mengenai bagaimana anda boleh menamakan anak.

Di Jepun, terdapat peraturan yang sangat tegas mengenai bagaimana anda boleh menamakan anak kerana Jepun percaya kekuatan nama itu dan fakta bahawa ia mempengaruhi nasib seseorang. Ibu bapa tidak mempunyai hak untuk memilih nama yang boleh kelihatan kasar atau negatif. Contohnya, pada tahun 1993, beberapa ibu bapa mahu menamakan anak mereka Akuma yang boleh diterjemahkan sebagai syaitan. Orang tua telah dikenakan denda dan bayi diberi nama yang lebih positif.


#12 Anda tidak boleh membeli ubat di kedai.

Kebanyakan ubat yang boleh dibeli dengan mudah di negara lain boleh dibeli hanya dengan preskripsi di Jepun. Sebagai contoh, inhaler dan beberapa ubat alahan boleh dibeli hanya jika ia ditetapkan oleh doktor.

Kredit pada https://bukanaku.com/pelik/6132/ ... jepun/#.XG7IoOgzaUk



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2019 03:58 PM | Show all posts
Mereka tidak mempunyai tentera sama sekali? Ini bukan fakta tapi auta...
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2019 02:02 AM From the mobile phone | Show all posts
ally9970 replied at 26-2-2019 03:58 PM
Mereka tidak mempunyai tentera sama sekali? Ini bukan fakta tapi auta...

Ye ke? So they have army
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2019 12:14 PM | Show all posts
Not only army, their military technology, equipment, asset are better & superior than many of countries, cuma doktrin ketenteraan dorang dihadkan untuk pertahanan shj, tp during the Iraq war, Japan did sent some of their army to support UN
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2019 11:35 PM | Show all posts
baru balik dari tokyo last month.....
memang betul... susah naw nak cari tong sampah kat sana..... waduhhhhh...
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2019 09:23 PM | Show all posts
bab takde tong sampah tu jenuh la kalau tgh ada selsema ke hape.kena sediakan plastik beg kecik kat handbag dah balik baru boleh buang
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2019 09:13 PM | Show all posts
bukan army


tapi self defence force


untuk self defence la


tapi tech mcm army la


jet pun ada



huhuhu



coast guard pun ada ( zaman layan umizaru dulu-dulu )
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2019 05:00 PM | Show all posts
Negara yang banyak peraturan jadi yang nak melancong kesana kena ambil tahu serba sikit mengenainya.  Satu lagi yang ketara pekerja pejabat selalunya hanya berpakaian berwarna hitam putih kelabu je tak berwarna warni berbunga2 macam disini
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-3-2019 05:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Artemesiaa replied at 8-3-2019 05:00 PM
Negara yang banyak peraturan jadi yang nak melancong kesana kena ambil tahu serba sikit mengenainya. ...

I teringin nk pegi jepun.. Byk benda nk kena study...
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2019 09:37 PM From the mobile phone | Show all posts
farlis replied at 8-3-2019 05:27 PM
I teringin nk pegi jepun.. Byk benda nk kena study...

Kat sana hotel/homestay ke is charged by per head tau....
sG dulu x tau..ingat kan charged by bilik...bila dah sampai hotel br tau. But actually depa ade letak notes kat website time book tu but biasalah x perasan. Sib baik laa depa lepas
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2019 10:44 AM | Show all posts
ramai suka melancong ke jepun.
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2019 10:48 AM | Show all posts
teringin nak pergi jepun, nak tengok bunga sakura
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2019 04:04 PM | Show all posts
baru balik jepun minggu lepas
suka la budaya dorg

rumah kediaman mmg sebijik sejibon mcm dalam cerita doraemon tu..
kecik-kecik, teratur, kemas,


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-3-2019 05:08 PM From the mobile phone | Show all posts
d_anne04 replied at 14-3-2019 04:04 PM
baru balik jepun minggu lepas
suka la budaya dorg


Which part?? Share la apa yg menarik
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2019 04:15 PM | Show all posts
semua nya ada reason yg sgt bgs
klu lh dpt implement di msia, bumi terchenta ni kan




Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2019 02:49 PM | Show all posts
farlis replied at 14-3-2019 05:08 PM
Which part?? Share la apa yg menarik

antara yang menarik..

1. mostly tandas guna bidet..senang
2. orang tua / warga emas kat sana sgt peramah..tapi kita x fhm apa yg dorg cakap huhuhu..diorg suka tegur budak kecik (saya bwk baby infant 20bln)
3. org jepun ni mmg cool..sama sejuk dgn cuaca kat sana...dorg jenis x bercakap kuat dalam train senyap jer
4. dalam train kalau nampak kita dukung baby..mmg dorg bg seat
5. tempat awam mmg xde org merokok..ada tempat khas disediakan untuk merokok..
6. hampir kesemua tempat sgt mesra oku..paling tak sangka di zoo pun ader disediakan lift
7. akak paling suka pemandu teksi dorg..pakaian pun dah mcm pilot..kami stay di apartment 3 tingkat..pemandu teksi siap naik ke tingkat 3 tekan loceng dan  angkut semua luggage kami yg berat² tu pada pukul 5.30 pagi...
8. kereta api dan bas mmg ikut jadual

..ada part yang lawak sikit..dalam bas..semua driver bas kena maklumkan setiap stesen yang diorg akan berhenti..kebanyakkan driver bas adalah yang berusia dlm 50 ke atas..ada tu bunyi mcm bunyi zombie....dah la kita ni x faham pape..harapkan tulisan pada screen kat depan bas jer..




Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2019 02:35 PM | Show all posts
rain2169 replied at 1-3-2019 03:35 PM
baru balik dari tokyo last month.....
memang betul... susah naw nak cari tong sampah kat sana.....  ...

yeke sis.. iols g tu ari banyak je...
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2019 02:41 PM | Show all posts
some facts about Japan niiols rasa sangat myth je..

before iols ke Japan tempoh hari.. i was told that Japan wass the cleanest country, ppl didnt use phone while walking la, ppl dont use phone dalam train la (semua ala2 membaza je).. orang x cakap kuat dalam train la.. which i think all these auta sangat

i admit, Japan is clean, but not the cleanest ya... iols duduk shibuya .. dpan hotel pun dah ada sampah sis.. kalau kt tempt merokok tu tak yah cakap la.. sama jugak.. .. though not the best, but they are not the worst je concept nye..

ramai je orangn pakai tepon smbil bejalan dalam train , cakap depan orag ramai dalam public transport.. ada je sis... they are not perfect after all kan..

but iols still consider Japan is the best country i have ever visited, in fact i could not find any places where can surpass Japan's standard .. iols consider to go again...maybe this time during summer/spring ..
And another one, Japanese are so polite and helpful.. tu je...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-4-2019 02:57 PM From the mobile phone | Show all posts
sayang_mulut replied at 26-3-2019 02:41 PM
some facts about Japan niiols rasa sangat myth je..

before iols ke Japan tempoh hari.. i was tol ...

I baru terjah tokyo last min plan. Ptg jumaat 5pm beli tiket, 11.35pm mlm fly... 4 nite kt tokyo, now i kt osaka..

Alamak, byk auta saja... Not 100% betul...
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2019 07:37 PM From the mobile phone | Show all posts
part tong sampah tu aku setuju.susah betul nak cari tong sampah kat sana.simpan dalam bag n buang kat umah
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.087491s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list