CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 8773|Reply: 25

Jeruk Buah Bambangan Hidangan Eksotik Pulau Borneo

[Copy link]
Post time 22-2-2019 06:22 PM | Show all posts |Read mode
Makanan yang dijeruk merupakan antara makanan yang mudah disediakan, tahan lama dan pastinya menambat selera sesiapa sahaja. Disebabkan kurangnya kemudahan elektrik pada masa dahulu, kaedah menjeruk makanan adalah kaedah popular untuk menyimpan makanan.


Namun begitu, kini terdapat pelbagai makanan yang dijeruk untuk membolehkan ia dinikmati di mana-mana sahaja pada bila-bila masa terutamanya bagi golongan perantau. Tidak kisah sama ada buah, daging, ikan atau sayur, jeruk yang dihasilkan tidak lagi terhad untuk hidangan di rumah bahkan ada yang menjadikannya sebagai barangan yang dijual secara runcit mahupun dalam talian.


Buah bambangan yang sudah masak/tua sesuai dibuat jeruk






Jeruk buah yang terkenal terutamanya di Pulau Mutiara dengan jenama Pak Ali pastinya terbayang di minda saat membicarakan jeruk buah, tapi tahukah anda bahawa ada satu jeruk buah yang terkenal di Pulau Borneo, dan anda mungkin tak akan menjumpainya di tempat lain? Ya, jeruk buah yang dimaksudkan ialah jeruk buah bambangan. Sesiapa yang berkunjung ke Sabah terutamanya mungkin pernah terlihat jeruk ini yang dijual dalam bekas plastik dan sedia untuk dimakan dengan nasi.


Buah bambangan adalah buah yang bermusim, jadi jeruk bambangan adalah satu cara untuk membolehkan sesiapa menikmati buah ini walaupun bukan pada musimnya. Cara untuk membuatnya juga sangatlah mudah!


Buah bambangan mempunyai kulit yang tebal





Untuk menghasilkan jeruk bambangan, anda hanya perlu mengupas kulit buah yang tebal tersebut dengan cara menghiris bahagian pangkal buah dan seterusnya kulit tersebut ditarik sahaja tanpa perlu mengupas menggunakan pisau. Setelah kulit dikupas sepenuhnya, anda perlu memotong isi buah mengikut saiz yang dikehendaki.






Isi buah yang sudah dipotong kecil




Buah ini juga mempunyai biji yang keras di bahagian tengah. Jangan buang biji tersebut kerana ia perlu dibelah dan diparut untuk dicampurkan bersama isi buah tadi. Setelah selesai, gaulkan semuanya dengan hirisan bawang merah, cili api dan garam. Biarkan lebih kurang setengah jam atau lebih lama lagi sebelum dimakan bersama nasi panas. Wah, kecur air liur! - CARI

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-2-2019 06:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Mcm buahbinjai
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2019 06:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau yg dijeruk tu, aku suka sayur maman.. Sedap dimakan dengan nasik & ikan goreng. Kalau ada sambal buah kuwinin atau sambal belimbing yg kecik tu lagi sedap.
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2019 07:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Sedap dijeruk dgn cili, kmudian makan dgn ikan masin...stiap kali balik sabah mmg wajib beli... Nyaman...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2019 01:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Pernah mkn masam gila ni
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2019 01:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Nampak sedap.. Kenapa kat belah sini takde.. Meleleh air liur ni...
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 23-2-2019 09:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Macam mangga tesktur dia
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2019 10:52 PM | Show all posts
masam giler ni...and bau dia....

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 24-2-2019 12:19 AM From the mobile phone | Show all posts
Apa yang ngkorang boleh buat dengan buah bambangan? Ngkorang boleh buat:

1. Jeruk bambangan

2. Sambal belacan bambangan

3. Jus bambangan

4. Kulit bambangan masak ikan masin campo cili putih. Kulit bambangan (bahagian coklat tu buang. Amek bahagian dalam jah) tumis dengan ikan masin dan cili putih Sabah. Rasanya masam, masin, pedas. Makan dengan nasik panas, pergh!

5. Makan camtu jah pon sodap if ngkorang tahan masam. Akak tak tahan. Akak makan dengan nasik dan cili padi yang dipenyet2. Letak garam ngan gula sket huntok kurangkan masam, wahlaaaa.

6. Masak pinasakan sada bambangan @ ikan masak pindang kering dengan buah bambangan.

7. Aiskrim bambangan. But menda ni akak pon tak pernah cuba lagik.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2019 03:18 AM | Show all posts
Sedap buah ni
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-2-2019 04:10 PM | Show all posts
sehirkedi replied at 23-2-2019 01:29 AM
Nampak sedap.. Kenapa kat belah sini takde.. Meleleh air liur ni...

Ni kategori buah hutan juga ni..sama macam buah tarap di Sabah. Susah nak jumpa.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-2-2019 04:13 PM | Show all posts
dua_chzy replied at 24-2-2019 12:19 AM
Apa yang ngkorang boleh buat dengan buah bambangan? Ngkorang boleh buat:

1. Jeruk bambangan

Wahhh..banyaknya resipi akak Aiskrim bambangan tu pernah try dalam satu event usahawan MARDI tahun lepas. MARDI tengah buat R&D aiskrim bambangan ni. Rasa manis tapi tak rasa buah bambangan sangat la. Mungkin lepas diorang siap R&D rasanya lebih sedap..hehe
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2019 05:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Serumpun sma buah binjai..
Bambangan (Mangifera pajang Kostermans)
Binjai (Mangifera. caesia Jack).
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2019 05:19 PM | Show all posts
rasa mcm mangga je
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-2-2019 05:43 PM | Show all posts

serupa tapi tak sama ;)
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2019 09:16 PM From the mobile phone | Show all posts
AyaqMeloSuam replied at 24-2-2019 05:12 PM
Serumpun sma buah binjai..
Bambangan (Mangifera pajang Kostermans)
Binjai (Mangifera. caesia Jack) ...

Tempat aiol, binjai digelar bundu. Tu la asal usul nama kampung pak aiol.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 24-2-2019 09:17 PM From the mobile phone | Show all posts
eimila replied at 24-2-2019 04:13 PM
Wahhh..banyaknya resipi akak  Aiskrim bambangan tu pernah try dalam satu event usahawan MARDI ta ...


Karna bambangan ini versatile yah seropa buah tarap boleh dibuat hapa saja. Nanti aiol nak terai buat acar bambangan campo ikan masin. If menjadik boleh jugak aiols jual, hiks.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-2-2019 11:50 PM | Show all posts
dua_chzy replied at 24-2-2019 09:17 PM
Karna bambangan ini versatile yah seropa buah tarap boleh dibuat hapa saja. Nanti aiol nak terai ...

Saya pernah jumpa produk coklat tarap ;)
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2019 08:41 AM | Show all posts
pernah rasa sebab kawan2 org sabah..sape suka masam tu memang sedap la
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2019 04:15 PM | Show all posts
aku tengok kecur air liur..sdap ke
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

20-4-2024 05:09 AM GMT+8 , Processed in 0.276531 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list