CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 16125|Reply: 82

[Pelbagai] [SYV 006] Laaaa UiTM je? Laaaa GIAT MARA je? Duhhh

  [Copy link]
Post time 9-3-2019 03:38 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Diskriminasi dalam status institusi pembelajaran sudah lama berada dalam lingkungan masyarakat kita sehingga membawa ke alam pekerjaan .... Sejauh mana kebenarannya? Pernah melaluinya?

Antara respon yang pernah saya lihat dan cerita daripada cakap-cakap orang :

"Oh budak Politeknik teori je power, suruh buat kerja (praktikal) macam apa .... power lagi budak IKBTN, power lagi MiAT, GMI"

"UiTM Dengkil je dik, cakap melayu jelah"

"Kau PW2 kan? Kau duduk bawah tangga hulur barang kat aku"

"Tengok kumai dah tau dah ni mesti budak ILP yang welding, teruk, berlubang-lubang, MiG je kot"



Kongsikan pengalaman anda dan benarkah institusi pembelajaran mewakili status kemahiran seseorang individu?

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-3-2019 04:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by AlterEgo at 9-3-2019 04:51 PM

There sure is apparent bias and discrimination occurrence.

Nak share personal experience campur dengan experience kawan-kawan.

Situation 1:
Overqualified
- Mak cik A; Dengar je kelulusan seseorang ni extra sikit, ' sekarang ni syarikat/tempat kerja mana ada yang sanggup bayar gaji lebih.. Letih/membazir masa je study lama-lama..(sambil point out anak si polan si polan)'

Employer:
'you're over qualified, we can't afford to hire you (walaupun job scope memang kelulusan dia) we are looking for more experienced candidate.. Not just on papers'.

Situation 2:
Employers dengan stigma:

Local VS Overseas Graduates
(Kita sendiri tahu hakikat ni memang terjadi)

But masing masing ada advantages sebenarnya, how they carry themselves. But putting that aside, I am highlighting the mentality of some people in hiring peopls based on bias judgement.

Situation 3:
Dinilai mengikut marketability those higher institutions and termasuk their majors.

e.g. Study
Those high ranking universities compared to others, even with same majors finance/economic/law/architecture/engineering etc apparently has more 'values'.

Yuran mahal, quality tinggi? Yuran murah, quality kurang?

and agreed on what highlighted, even Graduates being discriminated, what more belum ada peluang untuk further studies.

All these issues are really happening around us. Sedih & kesian..

Semua orang ada kelebihan masing-masing when given opportunities.. and if we are willing to see beyond those 'standards'.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2019 03:54 PM | Show all posts
pada pendapat saya, perkara seperti ini juga berbentuk diskriminasi..

Institut pelajaran tinggi usahlah dibeza-bezakan tarafnya kerana semua institut ini ada peranan dan keistimewaannya yang tersendiri.

hal ini akan menyebabkan para pelajar akan rasa tersinggung dan menghina institut pendidikan itu sendiri kerana banyak usaha yang diperlukan untuk membangunkan dan mengekalkan sesebuah institut itu.

Budaya memperlekehkan dari mana institut pendidikan itu adalah satu tindakan yang amatlah kebudak-budakkan.

Jangan amalkan budaya seperti ini kerana ianya akan merosakkan generasi kita.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-3-2019 03:59 PM From the mobile phone | Show all posts
ada syarikat2 yang mempunyai persepsi dalam memilih2 graduan.bagi mereka ada sesetengah produk terhasil daripada sesebuah institut pembelajaran atau institut kemahiran membawa masalah seperti komunikasi, tidak mampu untuk mengimplementasi kemahiran sepenuhnya, kurang disiplin, cemerkap ketika menjalankan sesuatu kerja, dan sebagainya.

jadi semasa temuduga, selepas membelek resume kita, dan kebetulan kita pula lepasan graduan dari universiti yang syarikat tersebut alah tentang nama itu.jadi application form akan terus bersemadi di atas KIV rack atau masuk ke dalam paper shredder .... dan benda ni semua wujud bukan cerita dongeng.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-3-2019 04:02 PM From the mobile phone | Show all posts
babyshun replied at 9-3-2019 03:54 PM
pada pendapat saya, perkara seperti ini juga berbentuk diskriminasi..

Institut pelajaran tinggi u ...

jadi maksud awak kemahiran itu bukan terletak pada jata2 universiti di malaysia atau universiti di luar negara?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-3-2019 04:10 PM From the mobile phone | Show all posts
yang grad pun kena diskriminasi .... bagaimana pula yang tiada kelayakan akademi, yang kemahiran mereka tiada pengiktirafan daripada institusi2 kemahiran, tetapi berkemampuan menjalankan kerja2 dengan baik.

sedih~

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Follow Us
 Author| Post time 9-3-2019 04:13 PM From the mobile phone | Show all posts
@noor2

@chesfa

@hibernation

@MeghanK

@Seribulan

@NamaKuMawar

@Catpaw

@AlterEgo

@adila39

@dani-rox
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2019 04:30 PM | Show all posts
KILL_NANCY replied at 9-3-2019 03:59 PM
ada syarikat2 yang mempunyai persepsi dalam memilih2 graduan.bagi mereka ada sesetengah produk terha ...

yup benda2 camni kat Malaysia mmg dah terlalu lama wujud.....ia takkan berubah...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-3-2019 04:36 PM From the mobile phone | Show all posts
KILL_NANCY replied at 9-3-2019 03:59 PM
ada syarikat2 yang mempunyai persepsi dalam memilih2 graduan.bagi mereka ada sesetengah produk terha ...

Takutnya dengar cerita ni...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-3-2019 04:38 PM From the mobile phone | Show all posts
asteruk2 replied at 9-3-2019 04:36 PM
Takutnya dengar cerita ni...

ya lagi2 sektor industri dan perkilangan.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-3-2019 04:49 PM From the mobile phone | Show all posts
AlterEgo replied at 9-3-2019 04:46 PM
There sure is apparent bias and discrimination occurrence.

Nak share personal experience campur  ...

komen yang best .... reserve dulu.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-3-2019 04:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2019 04:55 PM From the mobile phone | Show all posts
KILL_NANCY replied at 9-3-2019 04:49 PM
komen yang best .... reserve dulu.

thank you btw for the tag momod
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2019 04:58 PM From the mobile phone | Show all posts
KILL_NANCY replied at 9-3-2019 04:54 PM

yang ni setuju, kena evolve with the 'needs'.. some might say, ' rezeki masing-masing' which is true. (titik) but I also believe in 'usaha masing-masing' counts too. Boleh ke macam tu?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2019 05:06 PM From the mobile phone | Show all posts
KILL_NANCY replied at 9-3-2019 03:59 PM
ada syarikat2 yang mempunyai persepsi dalam memilih2 graduan.bagi mereka ada sesetengah produk terha ...

Sedih betul ye sekarang ni..
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2019 05:21 PM From the mobile phone | Show all posts
KILL_NANCY replied at 9-3-2019 04:38 PM
ya lagi2 sektor industri dan perkilangan.

Zaman saya dulu..agak senang jugak nak dapat kerja..walaupun bukan dari universiti + saya selalu ditawar kerja bukan bidang saya..

Masa panggil temuduga, syarikat tu bagitau dorang tengok pada result saya..dorang tawar saya temuduga jawatan lain n saya dapat kerja tu..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-3-2019 06:02 PM | Show all posts
Saya tidak memandang sangat institusi pendidikan yang diwakili..
saya lebih memandang kepada attitude candidate
Pd sy generasi skrg, lack of self confidence

Saya pernah handle student internship...
Ada calon2 ni, semua urusan diuruskan oleh mak bapak...
Mak bapak yg hntr resume/cv, mak bapak yg tolong follow up..
Biasa kalau sy yg dpt call dr parents, saya akan minta student tu sendiri yg call semula

Saya juga pernah erlibat dgn interview SL1M (Skim Latihan 1 Malaysia). Ini salah satu platform utk student cari keje.. Ada interview, mak masuk sekali dlm bilik interview. Apa yg kami buat, kami mintak mak dia keluar, tapi mak k dia buat tak tau..


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-3-2019 06:27 PM From the mobile phone | Show all posts
AlterEgo replied at 9-3-2019 04:46 PM
There sure is apparent bias and discrimination occurrence.

Nak share personal experience campur  ...

discrimination, lower pay, some of the hurdles facing private/lower-ranked university grads .... perception that it is not as prestigious.

isu di sini juga melibatkan persepsi majikan itu sendiri (tidak terkecuali sektor kerajaan) ada di antara mereka tidak menghargai kemahiran dan karakter seperti graduan dan latar belakang pendidikan.

tetapi hakikatnya ialah jika company tu dapat 1000 applicants, the fastest way to filter is through university or grades first.mereka tidak mempunyai masa untuk melepasi setiap candidates.malah pelajar local U, with a lack of decent grades .... will get cut.

satu2nya jalan alternatif adalah melalui internship/starting low.perlukan rangkaian dan prestasi yang baik, bekerja lebih keras .... dengan itu mereka baru dapat rasa phlegmatic level tu yang sama seperti universiti popular lain.adil ke macam ni?hmm .... be it diploma or degree, people will always tend to favour the well liked one.salah siapa?majikan atau lepasan graduan yang bawa prestasi tidak memuaskan lantas institut mereka terpalit sama?majikan pula takut untuk bereksperimentasi lagi, mereka rasakan itu satu risiko.lagi2 melibatkan kerja2 profesional.boleh ke macam tu AlterEgo?pandangan awak?


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-3-2019 06:30 PM From the mobile phone | Show all posts
AlterEgo replied at 9-3-2019 04:58 PM
yang ni setuju, kena evolve with the 'needs'.. some might say, ' rezeki masing-masing' which is tr ...

upgrade resume itu sesuatu yang wajar tetapi biar selari dengan skills yang ada.

kalau tak .... tu yang jadi staff tak hormat pada leader/manager.sebab staff lagi banyak tau ahhh parah.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-3-2019 06:34 PM From the mobile phone | Show all posts
NamaKuMawar replied at 9-3-2019 05:21 PM
Zaman saya dulu..agak senang jugak nak dapat kerja..walaupun bukan dari universiti + saya selalu d ...

alhamdulillah rezeki awak mawar.

benda ni bukan baru cuma tiada keterbukaan pada pihak syarikat.sebab tu tiada statistik untuk ini, sangat minimal.cuma yang wujud data2 yang dibuat oleh institut sendiri berkenaan dengan penerimaan graduan mereka di syarikat2 terpilih.

saya tidak mengatakan semua syarikat punya persepsi dan perspektif macam ni ....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

20-7-2024 02:29 PM GMT+8 , Processed in 0.093520 second(s), 66 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list