Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
2553
View
77
Reply

[Komunikasi] Lets go TURKEY...

[Copy link]

Author: seribulan    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 5-4-2019 12:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Teringin nak p Turkey. Tapi lani dok bergolak lagi dak?
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2019 01:42 PM From the mobile phone | Show all posts
makketom replied at 4-4-2019 11:01 PM
Sama la.. semoga hajat kita di makbulkan Allah.. ambil pakej umrah ziarah turkey.. InsyaAllah..

Tula.. Pernh dgr talk ibu bapa ahmad ammar yg gugur di turkey tu.. Dia ckp.. Kalu berkemampuan n berkesempatan.. Pergila ke turkey.. Kalu ade duit lebih.. Ada anak nnt.. Antala belajar di Turkey.. Tu yg nk sgt... Teringin Sgt... Selepas tanah suci la..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2019 07:38 PM | Show all posts
teringin jgk pegi turkey ni.. bnyk tempat2 sejarah.. zaman Uthmaniyah.. Zaman liberal Kemal Ataturk.. skrg pn islam dah makin kuat bwh pemerintahan Erdogan..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2019 02:13 PM | Show all posts
Fakta menarik tentang Turki

1.Bahasa rasmi Turki adalah bahasa Turki, walaupun bahasa lain digunakan oleh kelompok minoriti Arab dan Kurdi. Bahasa Turki adalah sebagian dari keluarga bahasa, yang sama digunakan di Azebaijan dan Negara-negara Asia Tengah, seperti Turkmenistan dan Uzbekistan. Bahasa Turki tidak ada hubungannya dengan bahasa Arab walaupun kedua bahasa tersebut banyak memiliki perkataan yang sama.

2.Walaupun orang Turki itu muslim, tetapi mereka bukan bangsa Arab.

3.Perkataan  dalam bahasa Turki yang paling panjang ialah cekoslovakyalilastiramadiklarimizdanmissiniz, yang bermaksud apakah kamu salah satu orang yang bukan berasal dari Cekoslovakia?

4.Turki mempunyai dua benua. Sebahagian yang luas terletak di benua Eropah dan sebagian lainnya terletak di benua Asia. Bahagian yang berada di Eropah dikenali dengan nama Thrace dan bahagian yang memasuki benua Asia dinamakan Anatolia, dan dikenali juga sebagai Asia Kecil.

5.Istanbul pernah menjadi ibukota dari tiga pemerintahan yaitu Pemerintah Rom, Bizantine, dan Ottoman.

6.Keretapi bawah tanah Istanbul di Beyoglu yang dibangunkan pada tahun 1875 adalah keretapi bawah tanah yang tertua ketiga di dunia setelah London (1863) dan New York (1868)

7.Perjanjian antarabangsa yang pertama kali di dunia ialah Perjanjian Kadesh yaitu antara bangsa Hittite dengan Kaisar Mesir, Hattusilis III dan Ramses II pada tahun 1275 SM.

8.Kapal karam yang tertua di bumi pernah terjadi dan digali di Uluburun berdekatan Kas, di wilayah Mediteranian Turki

9.Orang Turki minum 10 gelas teh atau lebih setiap hari.

10.29 huruf alphabet Turki yang didapati pada hari ini dibuat sebagai inisiatif dari tokoh Republik Turki, Mustafa Kemal Ataturk.

11.Bunga tulip ternyata bukan berasal dari Belanda seperti yang diketahui semua orang. Bunga Tulip adalah bunga liar yang tumbuh di Asia Tengah yang dibudayakan oleh orang Turki sejak tahun 1000 M. Bunga Tulip kemudian disebarkan ke Eropah dan Belanda baru pada abad ke-17

12. Semenanjung Anatolia atau Turki Asia adalah salah satu wilayah tertua di dunia. Turki sibahagian Eropah disebut sebagai Eastern Thrace telah berpenghuni sejah 40 000 tahun yang lalu dan telah dikenali dalam era Neolitich pada sekitar tahun 6000 SM.

13.Kota kuno Troya yang sebenarnya terletak di barat laut Turki, yang dikenal sekarang dengan nama Hissarlik.

14.Turki barat menjadi saksi perang Trojan/Troya yang terkenal dan menjadi tempat beristirahat terakhir dari kuda Trojan. Perang Torya digambarkan dalam sajak dan sastera Yunani.

15.Göbekli Tepe di puncak pergunanungan di wilayah Anatolia Tenggara Turki adalah contoh arkitektual monumental kuno yang terkenal yang berusia 11 600 tahun.

16. Buah ceri diperkenalkan ke Rom dari wilayah Anatolia sejak tahun 72 SM.

17.Turki mempunyai 2 dari 7 keajaiban dunia. Kuil Artemis di Ephesus dekat Izmir, dan makam Halicarnassus di Bodrum. Keduanya berasal dari zaman Yunani sejak abad ke-2 SM.

18.Manisan orang Turki adalah manisan tertua di dunia yang sudah berusia 500 tahun. Kesukaan Napoleon dan Winston Churchill adalah manisan pistachio.

19.Çatalhöyk Turki adalah salah satu pusat kota pertama di dunia (pada tahun 7500 SM sampai tahun 5700 SM) dengan lukisan dinding dan seni mural yang memberikan pemandangan langsung kehidupan 9000 tahun yang lalu. Çatalhöyk juga penting untuk mengetahui asal-usul pertanian dan peradaban.

20.Aşure atau Noah's pudding adalah makanan pencuci mulut orang Turki yang berasal dari keluarga Nabi Nuh. Cerita asure ini adalah ketika bahtera Nabi Nuh berhenti di Gunung Ararat di sebelah tenggara Turki, maka keluarga nabi Nuh merayakannya dengan makanan istimewa yang terdiri dari beras, buah, dan kacang.

21.Orang Turki menjawab telefon dengan My Master!, sebagai pengganti dari Hello.

22.Garis pantai laut hitam Turki panjangnya 1650 km, sama dengan jarak antara Paris ke Berlin

23.. St. Nicolas atau Nicolaos dari Myra, yang umumnya dikenali sebagai Santa Claus adalah orang suci umat Kristian pada abad ke-4. Lahir dan hidup di Demre, di pantai Mediteranian yaitu sebahagian dari Turki sekarang. Walaubagaimana pun Turki tidak pernah merayakan hari natal.

24. Mustafa Kemal Ataturk sebenarnya lahir di Yunani. BapaTurki modern ini lahir pada tahun 1881 di kota Selanik atau sekarang dikenal dengan Thessaloniki.

25.Makanan khas Yunani, Mosussaka adalah berasal dari Turki.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2019 04:18 PM | Show all posts
Fakta menarik ayam belanda (turkey)

1. Nama bahasa Inggeris Turkey untuk ayam belanda adalah berasal dari negeri Turki. Beberapa ratus tahun yang lalu, pedagang dari kekaisaran Ottoman (bermarkas di Turki) membawa burung dari Madagaskar dan menjual sisanya kepada orang Eropah. Maka dengan cepat burung Turkimulai terkenal, kemudian dipelihara bersama dengan burung liar local untuk dimakan. Nama burung Turkey (ayam belanda) disingkat menjadi turkey (ayam belanda).


2. Perayaan Thanksgiving pada awalnya dirayakan oleh para penziarah dan tidak memakan ayam belanda. Mereka lebih suka makan binatang buruan, buah berry, ikan, sirup, dan maple. Sekarang, 90% orang Amerika makan daging ayam belanda dalam perayaan Thanksgiving.

Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2019 04:22 PM | Show all posts
Alphabet Turki Tanpa X,Q dan W

Alphabet Turki terdiri dari 29 huruf atau lebih banyak 3 huruf dari alphabet latin. Tapi dalam alphabet Turki tidak ada huruf X,Q dan W. Dan tahukah Anda antara perkataan terpanjang dalam bahasa Turki "Muvaffakiyetsizleştiriveremeyebileceklerimizdenmişsinizcesine"

Ertinya: mereka yang menganggap dirinya tidak bisa berubah secara tiba-tiba menjadi orang yang gagal.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2019 02:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Blom ada kemampuan kewangan lagi, mampu berangan aje.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2019 12:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by BabyMiakaChan at 10-6-2019 06:59 PM

Merhabalar!

Dalam banyak2 bahasa saya pernah belajar, memang bahasa Turki ni payah namampos setiap kali sebelum exam je mesti nangis sebab takut fail.

Anyway, kalau ada sesiapa nak tanya apa2 pasal Turkey or Istanbul or Turkish Language boleh pm saya, saya memang currently residing in Istanbul and yes I speak Turkish language . Insallah saya akan tolong setakat yang mampu.

Size iyi dersler, bol sanslar ve basarilar dilerim.

Gorusuruz!

P/S :  x dapat type pakai huruf Turkish language, coding sini x detect so semua huruf tu jadi hilang and perkataan jadi x lengkap. So terpaksa tulis pakai latin alphabet biasa

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2019 01:34 AM From the mobile phone | Show all posts
oh nama saya ada ditag di sini, napa saya tak perasan ye t.kasih tag saya


turki tempat ada keistimewaan yg tersendiri, tempat yg ingin saya jejaki. ramai kawan2 dah sampai sini. Katanya makanan kat sana tasteless, mesti rindu masakan kita bila kat sana.

Mata wang pun boleh guna RM di tempat2 tertentu katanya tambah masa tu RM lebih kurang je dengan turkish lira

pernah juga nampak gambar kawan kat cotton castle, lawa sungguh tempatnya.  


tempat pertemuan di antara timur dan barat yang menumbuhkan pelbagai kebudayaan di sini dalam sejarahnya yang panjang.


   "kalaulah dunia ini sebuah negara, maka kostantinopel inilah yang layak menjadi ibu negaranya ~ Napoleon Bonapart
Screenshot_20190603_012317.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2019 12:40 PM | Show all posts
Rindunye Turki..

kalau ada duit lebih, sila la ke turki. cantik dan penuh sejarah.

iols pon nk repeat turki, last pergi cuma dpt cover Istanbul & Cappadocia je. kalini kalau repeat harus roadtrip smp ke Santorini..

tak sabar!!!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2019 02:02 PM | Show all posts
BabyMiakaChan replied at 1-6-2019 12:53 AM
Merhabalar!

Dalam banyak2 bahasa saya pernah belajar, memang bahasa Turki ni payah namampos  ...

Tacang icin tesekkur ederim momodcum @seribulan!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2019 03:10 PM | Show all posts
Memang sangat cantik recommended

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2019 09:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Turkey is on top of my sons list. Dia minat Sejarah sejak kecil lagi... dan dia sendiri request ke Turkey utk pengembaraan pertama dia..... Sayangnya masih belum tercapai hajat dia tu. Tgh dlm planning ni utk trip hujung tahun @ tahun depan....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2019 09:33 AM From the mobile phone | Show all posts
BabyMiakaChan replied at 1-6-2019 12:53 AM
Merhabalar!

Dalam banyak2 bahasa saya pernah belajar, memang bahasa Turki ni payah namampos  ...

Boleh share mcmana boleh reside di sana? Kerja? Perkahwinan   Study?
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2019 06:58 PM | Show all posts
Kak-Leen replied at 10-6-2019 09:33 AM
Boleh share mcmana boleh reside di sana? Kerja? Perkahwinan   Study?

Saya dulu belajar atas scholarship kerajaan Turkey. Memang kerja part time dengan travel agency waktu belajar master dulu. Bila abis belajar terus sambung kerja je terus di sini.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2019 11:00 PM From the mobile phone | Show all posts
BabyMiakaChan replied at 10-6-2019 06:58 PM
Saya dulu belajar atas scholarship kerajaan Turkey. Memang kerja part time dengan travel agency wa ...

Wah! Seronoknya merantau.. Susah senang kita je yg tahu.. NI kalau akak nak ke sana, bolehlah akk tanya tempat2 yg locals biasa pergi. X berapa suka tourists centre ni..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2019 04:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Kak-Leen replied at 10-6-2019 11:00 PM
Wah! Seronoknya merantau.. Susah senang kita je yg tahu.. NI kalau akak nak ke sana, bolehlah akk  ...

Boleh, insallah saya bantu guide selagi termampu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-6-2019 11:24 AM | Show all posts
BabyMiakaChan replied at 12-6-2019 03:21 AM
Boleh, insallah saya bantu guide selagi termampu

wah..bagus bagus...

Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2019 11:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Sapa yg nak p turkey i pnah tgk antara ig yg wat trip ke sana @akudanistanbul .. diorg memang dok sana n nmpak reliable. As for me, i trngin nak bwk family p sana area istanbul yg dkat ngn public transport..trngin nak p backpack je so dat freedom n x rushing ikut schedule..
Turkey trkenal dengan sifat ramah rakyat dia + da byk souvenir dari kaca/ porcelin yg nmpak wow.. masjid pn banyak.. tp awas yg kedai mkn ada antaranyabkena cek btol sbab xsemua muslim kan..
i wish turkey aman damai dan tak bergolak, kita kena tolong jana ekonomi negara muslim..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2019 12:30 PM | Show all posts
iols pun teringin nak pergi, org kata cantik tempatnya
tapi kalo pergi nak fokus kat 1-2 tempat aje.. sebab kalo ikut travel agent buang masa kat jalan aje, sebab satu-satu tempat tu jauh-jauh sangat
kawan iols baru balik ikut agent & menyumpah2 menyesal sebab dapat travel agent yg teruk.
dia excited sangat dapat harga murah, alih-alih penat dalam perjalanan aje.
travel ke satu-satu tempat memakan masa dekat sehari, tapi bila pergi tourist attraction tak samapi sejam masa diberi & makanan pun sucks katanya (dah amik pakej murah kannn)

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.087398s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list