Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
2552
View
77
Reply

[Komunikasi] Lets go TURKEY...

[Copy link]

Author: seribulan    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 21-6-2019 12:22 AM From the mobile phone | Show all posts
Had a 12-hour layover in Istanbul. Sgt senang klu nk p ke area yg ada haiga sofia,masjid biru & topkapi dgn train. Sila beli museum pass, berbaloi utk unlimited entrance to everywhere. 1 yg menarik mimbar masjid dorg tinggi tinggiiiiii... Klu gayat xleh jd tok khatib. Delima juice yg org kata sedap tu mmg masam xleh bwa berbincang. X sesuai utk org gastrik. Simit pon x sedap. Keras. Org Turki hensem cantik. Awww~~~

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2019 04:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Doakan dimurahkan rezeki...teringin sangattt nak ke Turkey.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-6-2019 05:44 PM From the mobile phone | Show all posts







.


.
DSC_1431.JPG
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2019 02:58 PM | Show all posts
cepat sambar sape yang ada plan tu. klm buat promosi ni
f96aacda-b6d7-4a9b-9da6-0193feaaa6ce.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2019 10:50 AM | Show all posts
tempat yang teringin sangat nak pergi.ingatkan dulu dapat duit kwsp, dpt lah jalan2 sini, tgk2 terpaksa guna duit utk masuk rumah baru.xpelah.harap2 lepas nie adelah rezki nak pergi sini.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2019 04:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Boleh share bajet utk 2 org kalau p sendiri tak? Bajet ekonomi je, taknak yg mewah2... Kalau guna travel agent RM 4000++seorang.
Nk tengok mana yg lebih jimat..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-7-2019 06:24 PM | Show all posts
one2zoom replied at 15-7-2019 03:25 PM
Boleh share bajet utk 2 org kalau p sendiri tak? Bajet ekonomi je, taknak yg mewah2... Kalau guna tr ...

@Maz_Jeffri @BabyMiakaChan

Mungkin boleh bagi tips
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2019 04:54 PM | Show all posts
one2zoom replied at 15-7-2019 04:25 PM
Boleh share bajet utk 2 org kalau p sendiri tak? Bajet ekonomi je, taknak yg mewah2... Kalau guna tr ...

dulu saya pegi hangus lebih kurang dalam 3k+ jugak sorang walaupun pegi tak pakai travel agent.

tapi masa tu tix murah sbb tgh bergolak kt turki. saya stay dekat2 Masjid Biru. Tapi dengan cost 3k+ tu cuma dpt cover Istanbul dengan Cappadocia je lah. Cuma yg paling hazab bila dr Istanbul nak ke Cappadocia naik bas dlm 8-9 jam. Dengan sempitnya bas tu dengan lamanya nak sampai. Lepas ni kalau ada rezeki ke sana lagi nak naik flight je.

Mak saya baru blk dr Turki dengan travel agent. Memang harga dalam 4200/pax tp berbaloi sebab dia cover semua tempat. Ada pro & kontra nye lah amik travel agent or pegi sendiri..


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2019 04:55 PM | Show all posts
seribulan replied at 15-7-2019 06:24 PM
@Maz_Jeffri @BabyMiakaChan

Mungkin boleh bagi tips

tq menyeru nama patik.. patik masuk mengadap
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2019 12:04 PM | Show all posts
download.jpg

Salah satu wishlist kat Turki-Cappadocia.
Semoga tercapai.Aminnnn.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-7-2019 01:06 PM | Show all posts
kuewTiau replied at 17-7-2019 11:04 AM
Salah satu wishlist kat Turki-Cappadocia.
Semoga tercapai.Aminnnn.

Cantik mukabumi Cappadocia ni...bekas larva gunung berapi...jadi terrain, cerun dan gua-gua
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2019 03:24 PM | Show all posts
kalau pegi cappadocia try tido hotel dalam gua. best. sejuk je

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-7-2019 04:49 PM | Show all posts
Maz_Jeffri replied at 17-7-2019 02:24 PM
kalau pegi cappadocia try tido hotel dalam gua. best. sejuk je

Dah duduk...memang best...bath tub punya besar...siap cuci pakaian ala tepi sungai
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2019 07:30 PM | Show all posts
seribulan replied at 17-7-2019 01:06 PM
Cantik mukabumi Cappadocia ni...bekas larva gunung berapi...jadi terrain, cerun dan gua-gua {:thum ...

aah,betul..segenap tempat dia cantik.tambah tambah sekarang duit lira murah,lagi la berkobar-kobar nak pegi

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2019 04:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by BabyMiakaChan at 19-7-2019 04:47 AM
one2zoom replied at 15-7-2019 04:25 PM
Boleh share bajet utk 2 org kalau p sendiri tak? Bajet ekonomi je, taknak yg mewah2... Kalau guna tr ...


Kalau guna travel agent sini untuk ground arrangement + international flight ticket, mmg xkan dpt RM4000++ utk skali dengan flight ticket kalau tour menjangkau lebih dari 5 mlm, and kalau nak ke merata2 city di Turki. Kalau setakat nak stay in Istanbul, jalan2 sendiri, yes it might be possible, tp itu pun untuk jangka masa not more than 5 days. And of course bergantung atas season. Season paling murah will be winter. And paling mahal will be from spring - summer. Harga hotel and tiket domestic flight or bus akan meningkat mendadak starting dari bulan march - end of august or sometimes boleh drag sampai tengah bulan september.

Kalau makanan in Istanbul harga lebih kurang makanan kat KL di restaurant yang decent, maknanya bukan tepi jalan or mamak murah. Dalam 20-50 lira sekali makan depends atas apa yang you makan. Cuma upside for Malaysian now, sebab duit turki dah jatuh. RM1 lebih kurang dalam 1.30/1.40TL.

Tapi apa2 yang berkaitan hotel/ticket xmurah sebab sejak 2 tahun kebelakangan ni tourism
Turkey naik balik.

@seribulan sowwi lambat reply baru log in hari ni

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2019 10:16 AM From the mobile phone | Show all posts
BabyMiakaChan replied at 19-7-2019 04:44 AM
Kalau guna travel agent sini untuk ground arrangement + international flight ticket, mmg xkan dp ...

Oo..sy masih mencari2 pakej yg berbaloi..kalau winter kos akan lebih ke baju..
Jumpa pakej RM3999 10D7N siap free hot baloon..mcm berkenan je..
Tak berani p jauh2 travel sendiri lg..ASEAN ok lg..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2019 10:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Maz_Jeffri replied at 16-7-2019 04:54 PM
dulu saya pegi hangus lebih kurang dalam 3k+ jugak sorang walaupun pegi tak pakai travel agent.

...

Oo..guna travel agent lebih mudah tp tak bebas lh..
Kalau p dgn kwn2 dlm 3-4 org maybe ok p sendiri kot..
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2019 01:24 PM From the mobile phone | Show all posts
one2zoom replied at 19-7-2019 10:16 AM
Oo..sy masih mencari2 pakej yg berbaloi..kalau winter kos akan lebih ke baju..
Jumpa pakej RM3999 ...

Ini harga sekali tiket KUL - IST ke? Kalau mmg kena hati2 and baca itinerary betul2 balik. Hot air balloon harga semasa 180 kalau online maybe leh jumpa semurah 150. Itu saja dah berapa in RM. Tiket saya balik malaysia pun dah RM3k

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2019 01:28 PM From the mobile phone | Show all posts
one2zoom replied at 19-7-2019 10:27 AM
Oo..guna travel agent lebih mudah tp tak bebas lh..
Kalau p dgn kwn2 dlm 3-4 org maybe ok p sendi ...


Guna travel agent dari Malaysia memang x bebas, tp ground arrangment by travel agent dari Turkey memang bebas. You nak free day manjang ke you tiba2 nak join day tour ke, tiba2 nak naik flight ke Cappadocia subuh2 balik esok mlm and siap leh buat tour Cappadocia (North & South regional tour) semua boleh. Mmg sama je macam you datang sendiri, tp lebih terjamin sebab ada travel agency sini akan 24h standby kalau jadi apa2. Harga memang la x le expect mcm travel agency dr Malaysia, deols tu dah ada cheat dalam itinerary deols, sebab tu tour uols manjang akan gi kedai karpet or kedai leather jangan x tau

And yang paling best kalau uols nak tau, seme agency malaysia tu pun amik harga dari kitorang. So weols mmg sgt2 tau sapa yg main kotor tipu2 client.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-10-2019 01:47 AM From the mobile phone | Show all posts
I tak pernah pergi Turkey. Tapi pengalaman daripada ibubapa i yang dah pergi, masa itu news tentang bom di middle east. Di Turkey masa itu tidak selamat. Ambil public transport pun, polis tahan sebab nampak foreigners. Sampai check bawah carpet dan sebagainya.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.100273s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list