JAWATAN KOSONG DIPERLUKAN SEGERA! Jana pendapatan dari rumah sebagai penulis freelance kami. Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
3273
View
89
Reply

Husband aku asyik duduk rumah

[Copy link]

Author: wanawina    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 20-4-2019 03:34 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Sorry momod. Aku tak tau nak letak mana topik ni.

Alkisahnya aku kahwin dengan husband aku almost setaun. Aku suka travel, tapi masa aku single dulu, tak banyak tempat aku boleh pegi sbb aku takut or kekangan duit. So masa couple dulu, aku and husband aku banyak gak mcm nak pegi sana sini tapi xkan nak pegi sebelum kawin, so harusla lepas kawin.

Lepas kawin, kitorg pjj. So bila dia datang kat aku or vice versa time weekend aku teringin la jugak nak pegi jalan jalan. Aku ingat lagi first time masa tu pegi penang. Kekonon nak stay kat georgetown sbb katanya dekat dengan makanan sedap sedap. Nak food hunting. Tapi bagi aku quite disastrous. Makanan yg bagi aku sedap, tapi tak bagi dia. Dan dia mmg kalau pasal makanan x sedap, akan ngomel on the spot. Dlm keta nnt akan bebel lg pasal mknn tu kalau x menepati cita rasa. Mula2 aku okay, tapi bila dia asyik ngomel pastu cakap pulak ni semua salah aku sbb aku yg suggest utk pegi situ. Ngomel duit byk habis, makan x berbaloi. Bla bla bla. Sampai lepas2 tu kalau mkn, byk aku yg bayar.

Tapi kalau aku tanya dia nak pegi mana2 ke, dia akan ckp x de. Kalau aku pegi dekat dia, dia akan ajak balik rumah parents dia yg sememangnya dekat dgn rumah dia. Kalau 3 hari aku cuti, 3 hari la dok umah mentua, tak pegi memana.

Hari tu aku ada suggest dia untuk pegi jalan2. Aku bulanla mintak pegi oversea pun. Aku mcm mintak pegi janda baik ke. Any pulau ke.

Hari tu pegi pd. Aku bayar hotel. Dia kata hotel mahal. Nape x cari lebih murah, aku diam. Pastu pegi makan seafood, ngomel x sedap tapi mahal.

Tu pun aku x serik lagi. Aku suggest utk pegi pantai timur plak. Tapi dia bising kat aku. Aku diam.

Sekarang aku jadi malas nak suggest. Dok jela rumah kalau kitorg jupe tu. Nak ajak pegi air terjun dekat rumah pun aku jadi malas sbb banyak ngomel.

Tetiba aku rasa nak je pegi bercuti sendiri. Haih.
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2019 03:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Apa da laki kau, suka cerca makanan mcm tu. cuba kau nasihat dia jgn dia, ckp Nabi pun x pernah cerca mkn, lg satu ckp je, kalau xnk makan sudah jgn byj ngomel, kau nak merasa je. Sedap x sedap belakang citer.
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2019 03:49 PM | Show all posts
dah jadi laki terpaksa la hadap kan...kalau belum kawen lagi, nak je iols sajes agar chuols tinggalkan je dia apa kata chuols mintak izin kat heols untuk travel solo? at least takde la bosan sangat...takpon ajak kengkawan ke...kengkadang kita ni sebagai manusia memang nak jugak ada masa untuk diri sendiri khens...takyah tensen2 k
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2019 03:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Hy tt

Maybe suami ada mslh kewangan kot
Atau bajet blnn die mmg xbnyk
Atau die nk menyimpan utk ms dpn korg
Utk rumah tanah atau rezeki ank someday
Dh setahun pun korg berdua je bnyk travel dh
Maybe die pk kena hold dulu

Cumanya. ..maybe cara die express emotions die pd u yg xkena
Better u tny die btl2 sbb ape act like that

Klu bkn sbb2 di ats
Suruh die jd matang sikit
Dh mkn pastu komplen mcm2
Biasalah mknn ni
Ada hr sedap ada hr rs die lain
Nk plk br first time cube
Komplen sikit2 xpe
Ni klu terbw2 mmg annoying

Kena tegur dr awl
Klu x karang menjadi2 smpi jd habit plk
Lalu ke nk hdp for the rest of your life?

Just my opinion org bujang


Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2019 03:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Komen2 mknn ni mesti masa couple dh start kn? X yah tunggu pergi holiday nk komen mknn tak sedap. Klau masa gi holiday je komen mkn, mcm ada reason lain.
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2019 04:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Laki ko ni berkira kot..ko ckp kat dia asyik komplen rezeki Allah bg esok lusa Allah tarik segala nikmat lidah Tu nnti...kalau tk sedap diam je jgn gi mkn lagi ..kalau nk jln gi lah sendiri...me time..nasib DH kawen...kalau belum Aku cadangkan ko blah je..
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2019 04:19 PM From the mobile phone | Show all posts
I think dia tak nak keluar duit dia
So complain ls mcm mcm so that u serik nak pegi mana mana
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2019 04:29 PM | Show all posts
dari pikir asik nak spending money jer.
buat la saving untuk masa tua, simpan utk masa retire.

nah tengok nih.
dengar cerita macam mana couple ni masa muda sama2 saving money.
dah tua baru nak enjoy life.


Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2019 04:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak bestnyaaa mcm tu.. Takkan lps nikah baru detect??? I lps nikah dulu mmg sll la jln2.. Kalau blk kg, xkan duduk memerap.. Ikut bajet.. Ada bajet, g travel jauh2.. Xde bajet dkt2 sudah. Smpi la skrg.. Itu psl kalau travel mana2, suka sewa kereta, bebas nk expore mana2.

I rasa mybe sbb pjj kut.. Korang bincang la elok2.. Adik i pun dpt hb yg malas nk travel, blk kg terperap ja kt umah. So dia amik inisiatif travel dgn kwn2 dia.. Nasib la hubby dia blh handle anak2 diorang...
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2019 04:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Kau bg ayat ni kt suami kau since dia jenis xbersyukur

Maka nikmat tuhanmu yang manakah kamu dustakan?

Mesti hidup dia full of negativity dan hatred
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2019 04:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Rasa hubby u ni berkira or maybe ada masalah kewangan. U slow talk la dgn dia.
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2019 04:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Cerewetnya laki mcm tu..mcm suka membebel tak habis2..nak berjalan dgn org mcm tu pun mesti tak seronok kan..dah la tak adventurous..jenis suka memerap dekat rumah je
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2019 04:59 PM From the mobile phone | Show all posts
stkt suggest nenek aku pun blh suggest.

lain kali kalo ko nk suggest gi mana2, siapkan duit cash utk spnjg the trip. Br la org x membebel kalo mkn x sdp ke apa. Itu pun nk org ajar. Haish.

1 lg kalo tade duit, jgn dok gatal mulut suggest pg mn2.


Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2019 05:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Xkn masa belum kawen kau xtau laki kau tu kedekut bkira ngan bini?
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2019 05:22 PM From the mobile phone | Show all posts
brego replied at 20-4-2019 04:29 PM
dari pikir asik nak spending money jer.
buat la saving untuk masa tua, simpan utk masa retire.


Kalau sempat tua. Kalau ak demlat tua dah mampus? Wakaka.

Ok for me savings mmg lebih byk la tp takde la sampai tak keluar rumah langsung. Jimat tu ada, enjoy pun ada. Setakat TT ajak laki makan kat luar sekali sekala ok jah.
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2019 05:24 PM From the mobile phone | Show all posts
dokupangg replied at 20-4-2019 05:22 PM
Kalau sempat tua. Kalau ak demlat tua dah mampus? Wakaka.

Ok for me savings mmg lebih byk la t ...

Mak oi byk nya typo harom betul, ni mesti sbb byk makan tandoori ni tadi.
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2019 05:29 PM From the mobile phone | Show all posts
hyie replied at 20-4-2019 03:49 PM
dah jadi laki terpaksa la hadap kan...kalau belum kawen lagi, nak je iols sajes agar chuols tinggalk ...

Haa pergi je ngan bff, mintak permission dulu k, kalau dia bagi onz jek, cause dah bkn minat dia atau ada shortcoming mana2 kt budget ke, travel ni nk merasa makan n culture so kalau tak minat bikin spoil
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2019 05:30 PM From the mobile phone | Show all posts
brego replied at 20-4-2019 04:29 PM
dari pikir asik nak spending money jer.
buat la saving untuk masa tua, simpan utk masa retire.


Kalau panjang umur, i never, YOLO n spend ur day like its ur last
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2019 05:35 PM | Show all posts
Edited by brego at 20-4-2019 05:42 PM
dokupangg replied at 20-4-2019 05:22 PM
Kalau sempat tua. Kalau ak demlat tua dah mampus? Wakaka.

Ok for me savings mmg lebih byk la t ...

ok la mampus cepat tak sempat nak spending money.
dari dah tua pun tak mati2, hutang banyak, savings takde,
dah nak masuk 60s pun terpaksa keje to survive,
dah pencen baru nak belajar bukak payung meja, baru nak start berniaga,

or the best part, yang banyak parents buat sekarang,
suruh anak tanggung masa dia tua, buat anak tu macam life insurans dia

bak kata dave ramsey, most people are broke n stoopid.
masa muda banyak buat stupid decision, especially with their money


Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2019 05:49 PM From the mobile phone | Show all posts
brego replied at 20-4-2019 05:35 PM
ok la mampus cepat tak sempat nak spending money.
dari dah tua pun tak mati2, hutang banyak, savi ...

Lol jimat sgt ko ni sampai sel otak pun jimat tak coba hadam aku cakap my savings are the largest parts of my income (see plural there), then selebihnya tu baru digunakan utk sesekali makan kat mamak shop (bukan Setabak pon hadoi), ke mmg ko jenis mereputs kat dlm rumah sesen pun tak boleh keluar then makan serbuk kayu sbb dah tua nti baru merasa nak minum kopi RM2 kat mamak gitu itupun kalau masih hidup. Ko pegi tanya financial guru pun dorg pun suggest kena spend sikit utk enjoy melainkan ko ni psychotic gila tak reti bersosial.

Laki TT kedekut sorry to say, benda kalau dah belanja jgn ungkit, kalau tak berduit terus terang je senang, bini pun kena paham kalau laki tak mampu tp jgn acah2 mampu then afterward berleter mcm hapa.

Dua jenis lelaki kena elakkan - kedekut tak bertempat dan mengungkit bila berbelanja. Im done.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.074852s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list