Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
1179
View
38
Reply

[Budaya] Budaya Sedekah dalam sampul duit @ angpow

[Copy link]

Author: seribulan    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 4-5-2019 07:28 AM | Show all posts |Read mode
Kalau hari raya dedulu, dalam isi rm1. Sekarang rm2, 5, 10, 20 @ nilai lebih besar...
Seronok kalau dapat

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2019 09:28 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by umbut at 4-5-2019 09:30 AM

Zaman kecik2 raya dpt 20 sen satu rumah.. Kalau rumah org tu bagi 50sen kira paling besar.. Esok dtg lagi ngan group lain pki baju lain..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2019 09:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Dlu zaman2 90an, gi round satu kg, even smp kg sebelah beraya dgn sepupu2.. Masyarakat lebih open time tu.. Lebih kepada dasar pintu terbuka.. Sape2 leh dtg beraya.. Xde nk judging anak sape lah ni segala bagai.. Zaman skarang dah berbeza..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2019 10:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Saya duduk rumah flat dari kecik. Dulu2 bestnya malam raya dah pakat2 dgn kawan2 flat nak berkumpul jam berapa, lelaki perempuan kamceng. Pagi2 jam 9 dah mulakan misi. 1st pergi beraya blok paling hujung. Bila tengah jalan2 jumpa group budak blok sebelah, konvoi sama2. Makcik pakcik dulu2 best. Makcik bg sampul lain, pakcik bg lain. Motif beraya nak rasa kuih lain2. Walaupun pergi banyak rumah, semua yg dihidang semua ngap. Tuan rumah appreciate tengok budak2 makan bersungguh. Pernah dalam tahun 1995 macam tu, dapat sampul berat. Tengok2 tuan rumah bg singgit emas 2 butir. Rasa wow sangat sebab rumah lain paling byk 50cent je

Nostalgic sangat. Sampai sekarang masih beraya di rumah geng2 beraya ni, Tapi ramai jugak dah kahwin dah pindah tempat lain. Datang flat sekadar melawat beraya rumah jiran lama.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2019 11:19 AM | Show all posts
sekarang ni rata2 isi rm2 je.. kecuali sedara mara rm5 atau rm10 je.. itu pon sedara dekat

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2019 11:24 AM | Show all posts
dl2 ms zaman duit raya 1.00 syiling emas tu wahhh kemain seronok kalau dpt walau berat...

zaman lani, bdk2 pling skit dpt 2.00 dr jiran2 kalau sedara2 tu 5-10.00 tp dorng tkde dah moment berjalan 1 kampung dgn kwn2...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-5-2019 06:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Kakak pernah tertukar sampul duit raya nak beri anak buah terbagi adik sepupu. Mujur mak sepupu perasan dan pulangkan...
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2019 06:48 PM | Show all posts
pernah terjadi ada yang dapat sampul
raya kosong dari tuan rumah..

sorang lagi ter-double lak duit note RM5..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2019 06:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Dulu2 dapat duit raya. Sekarang bagi duit raya. Tapi saya pernah dapat duit raya sampai  masa dah anak seorang. Sebab masa tu belum kerja. Dapat duit dari pak sedara rm100.

Sekarang bagi duit hari last puasa tu  Sebab keutamaan sedekah ketika Ramadan. Anak2 saudara yang jauh tak dapat beraya sekali, bank in je duit raya diorang

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-5-2019 06:57 PM | Show all posts
kuihbakar replied at 4-5-2019 05:48 PM
Dulu2 dapat duit raya. Sekarang bagi duit raya. Tapi saya pernah dapat duit raya sampai  masa dah an ...

Pernah gi open house dapat duit raya dalam sampul ni. Rasa gumbira balik jadi anak-anak
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2019 10:24 PM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 4-5-2019 06:57 PM
Pernah gi open house dapat duit raya dalam sampul ni. Rasa gumbira balik jadi anak-anak

Kannnn. Lain macam perasaan bila dah besar tapi dapat duit raya. Hehehe

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2019 11:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Utk kanak2 atau anak2 sedara, tak letak dalam sampul pun. Utk parent baru letak dalam sampul

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2019 11:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Tengok sampul cantik2, sayang nak bagi kat orang

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2019 11:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Rindu zaman kita terima duit raya. Seronok wo. Fox last terima duit raya masa dah keja dari sorang pakcik ni. Lepas tu takde dah. Lepas keje sepupu2 semua menagih duit raya.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-5-2019 04:49 AM | Show all posts
Dah suruh adik tukar duit RM5 kat bank. Sampul dah simpan sampul salam kenduri nephew dulu- ada sekotak sampul
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2019 05:36 PM From the mobile phone | Show all posts
dlo zaman 90an, meols mmg selalu ingat, biasa org akan bg duit raya rm10, rm5, rm2, rm1, rm0.50 dan 20sen. kat kampung meols dlo mmg ada bg 20sen.
Kalau nak diimbau kembali zaman dulu dengan sekarang. Banyak kenangan pahit manis sewaktu kita kanak-kanak pergi beraya dari satu rumah ke satu rumah yang lain. Bukannya hanya hendak mengeratkan tali silaturrahim, bahkan hanya kerana satu impian, iaitu mengutip kekayaan di hari lebaran. Hehehe..

Zaman dulu meols kecik-kecik tidak ada perancangan bila pergi beraya. Main redah, sampai tak larat. Baru balik kira duit. Keuntungan yang diperolehi sangat boleh la.. sampai juga ratus-ratus.

Pusing satu kampung carik duit raya. Kumpul jiran jiran satu umur then buat road tour satu kampung. Makcik jiran tengok muka kitorang pun dah tau muka nak duit raya jer. Datang sekadar minum air sirap jer. Pastu wat muka seposen nak duit raya. Dapat duit raya terus chalo mencari mangsa seterusnya.

Pernah meols beraya jalan kaki satu kampung. Panas2 tu, pergi umah orang minum air jerk. kuih tak sentuh ni, nak bukak penutup pun tak nak, sibuk tengok tuan rumah tu bila nak bagi duit raya. Ada tu duduk2 kejap dah nak balik. Yelah nak buat collection duit raya secepat mungkin. Dapat 50 sen bangga macam dapat duit 50 ringgit.
itu la kenangan dlo yg meols ingat.
Salamaidilfitri.gif
duit+raya.jpg
Duit-raya(1).jpg
sampul-raya.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-5-2019 06:33 PM | Show all posts
Macam tak cukup duit yang suruh adik tukar untuk agihan duit raya. Tersilap kira
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2019 12:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Duit rm10 guna yg dok kumpul tu je. Ada kumpul duit rm10 nak guna utk raya.
Duit rm1 dah ada sikit balance yg lama. Tukar sikit je la nanti rm1 tu.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-5-2019 01:03 PM | Show all posts
EvieWanKenobi replied at 4-5-2019 05:48 PM
pernah terjadi ada yang dapat sampul
raya kosong dari tuan rumah..

Haha. Saya pernah bagi yang kosong kenduri kolig. Silap ambil sampul
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2019 02:23 PM | Show all posts
untuk geng2 assalamualaikum makcik nak raya.. bagi singgit tak msuk dalam sampul pun..yang taruk dalam sampul rm5 ke atas ja kut...skrang ni sampul duit pn dah mcm2 design n cntik2 dengan kartun2 bagai org jual...tapi rasa sayangnya kalau dh dapat trus buang selepas amik isi

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.142024s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list