Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1168
View
3
Reply

[Edisi Kejuruteraan] Data di dlm gelombang wifi mcmana dia punya sequent sapa yg dulu sampai (bodoh punya tajuk..)

[Copy link]

Author: system_failure       Show all posts   Read mode

Author
Post time 8-5-2019 02:46 AM | Show all posts |Read mode
Aku bru jumpe video nih..
Veri da interesting coz strength dari signal wifi boleh detech berapa ramai makhluk even thou kita tak on device kita...
Org yg menyorok dibalik tembok pun detectable seyhhh ...


Then aku teringat persoalan lama yg aku prnh tanye kat sini..
Apakah bentuk  patern gelombang wifi ketika dlm keta  yg move ke depan..
Ade ke berbentuk belon sama mcm ketika dlm statik..
atau berbentuk mcm meteor / komet yg move dari A ke B..

Tengah syok layan bideo nih tetiba terinngat..
what if wifi = cahaya yg menyelerak ke setiap sudut, manakala org = masa.
Teori relativiti la nie


Sbb wifi boleh go through people.. same as light goes thru time..
So jike teori relativiti  kata cahaya dan waktu gerak seiring, maka oleh itu jika cahaya lebih laju maka = masa terhenti.
Then for case wifi tadi, if movement dia seperti meteor, signal strength di ekor adalah  ketingalan zaman berbanding kepala..
Gitew eh?..
Which me means... if meteor tu pnjangnya merangkumi 2 keta, maka keta didepan kalau post something let say status fb "tengah korek idungz", maka keta  yg dibelakang jika refresh wall dia sekaliipun still x nmpk update tuh biarpun status sepatutnya dah ade.. sbb realtime tak sama even thou kedua2nya tekan refresh pd waktu dan saat yg sama..

ape benda yg aku merepek akupn tak reti nk explaain kat uols.. mcmana aku nk terangkan erk..
ahh jommla tido.. siyot lahh



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-5-2019 11:12 PM | Show all posts
Ptg td aku ajak kwn aku (actualy kena paksa) folo aku balik umah aku ikut bypass rawang.
Keta dia folo belakang dan phone dia conected to my phone via hotspot.

Tp oleh kerna jln jem nenas maka takde beza sela masa pun bila aku video call dia..
Bosan seyhh aku tgk lubang  idung  dia..

Tapi time aku pecut turun kat bypass tuh videoo call ade sikit buffer time adegan korek idung itew.. jeng jeng jeng..
Ghupanye signal tak kesampaian. maybe sbb struktur gunung ganang kot..

keh keh keh .. so sexperiment telahpon gagal... sekiang harap maklong...
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2019 02:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Kena kira rambatan gelombang/wave propagation juga.. aku ingat2 lupa cara WP wifi ni. Kalau yg statik kat rumah, cara kita adjust antenna pun ada kira2. Ada yg WP helixes,  sinusoidal.Kadang ada yg 2 antenna.. ada yg 3.. setting tak cun, bolehkan WP tu collapse or create signal superposition?
About human pulak, kita ni umpama pemancar dan juga penerima gelombang.

In electricity, even though kita just stood up tepi bunch of electrical cable, kita ni dah create one big capacitor.

Nak kata gelombang adalah cahaya, rasanya kurang tepat..
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2019 02:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Cahaya boleh merambat melalui medium., contohnya air. Tapi arah rambatannya akan terbias bergantung pada sudut sumber cahaya.Ada yg akan refract (bias) ada yg akan reflex (pantul).

Manakala, gelombang tak boleh merambat dalam air. Sebab tu underwater crawler kene attach ngan cable.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.076150s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list