Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
935
View
3
Reply

BEZA AGAMA TIDAK HALANG BAPA UNTUK KEJUT ANAK BANGUN BERSAHUR

[Copy link]

Author: Kaki_Coret       Show all posts   Read mode

Author
Post time 10-5-2019 11:04 AM | Show all posts |Read mode
Setiap hari jam 5 pagi, saya akan kejutkan anak saya bersahur, walaupun berbeza agama, saya mahu dia taat kepada perintah Tuhan, kata Lim Hun Kheng, 44.

Bapa kepada Mohammad Firdaus Hong Abdullah, 12, ini melakukan rutin hariannya untuk Ramadan kedua bagi anak sulungnya yang memeluk Islam atas kerelaan diri sendiri sejak Mac tahun lalu.

Katanya, selepas bersahur, dia akan pastikan anaknya solat Subuh sebelum menghantar ke sekolah, termasuklah Kelas Agama dan Fardhu Ain (KAFA) pada sebelah petang.

Saya tidak pernah menghalang Firdaus memeluk Islam, saya memberi sokongan dan semangat kepadanya sebagai seorang bapa.

Walaupun aktiviti hariannya padat, saya tetap mahu Firdaus mendalami agama Islam dan membenarkan dia berkawan dan belajar agama dengan keluarga angkatnya, katanya.

Mengulas lanjut, Hung Kheng berkata, anaknya itu memang sudah mempunyai minat mendalam dengan Islam sejak bersekolah di Tahun Satu, malahan cemerlang dalam mata pelajaran Pendidikan Islam.

Dia selalu dapat keputusan A dalam ujian Pendidikan Islam. Saya dan isteri dengan bantuan guru-gurunya membawa dia ke pejabat agama Islam Daerah Kubang Pasu untuk memenuhi keinginannya memeluk agama Islam.

Saya memang tidak ada halangan, malahan mengizinkan dia masuk Islam, sebab dia memang mempunyai minat yang mendalam pada Islam, katanya.

Sementara itu, Firdaus atau nama asalnya Lim Ching Hong, dia sangat seronok menanti kedatangan Ramadan apabila dapat menunaikan solat sunat tarawih di masjid atau surau bersama rakan-rakan.

Katanya pada sebelah petang selepas kelas KAFA, bapanya akan membawa dia ke bazar Ramadan untuk membeli juadah kegemarannya iaitu ayam bakar.

Itu antara aktiviti yang saya tunggu-tunggu di bulan Ramadan, namun yang lebih penting sejak memeluk Islam, saya sudah mendapat jawapan terhadap soalan yang bermain di fikiran saya sebelum ini, antaranya bagaimana manusia wujud dan manusia berasal dari mana.

Saya juga suka mendengar kisah-kisah nabi, ajaran Islam memberi ketenangan kepada saya, malah puasa juga melatih sifat sabar dalam diri seorang muslim, katanya murid Sekolah Kebangsaan Hakim Teh, Kubang Pasu.

Ditanya mengenai kebolehannya membaca al-Quran, Firdaus berkata dia kini sudah menganjak ke iqra tig dan sudah menghafal bacaan di dalam solat.

Jika ada masa terluang terutama ketika hujung minggu, dia akan berkunjung di rumah datuk angkatnya Aziz Isa,63, yang tinggal di Pulau Timbul, di sini untuk mempelajari agama.

Di sana saya akan belajar solat berjemaah termasuklah mempelajari agama, saya sangat suka dengan kehidupan saya sekarang.

Ramai yang mengambil berat tentang saya, guru-guru sekolah juga sering membantu saya, pihak sekolah sudah membeli sepasang baju raya untuk saya, katanya yang tinggal di Pekan Tunjang, di sini.

WANDEE Sandeesa bersama suaminya, Lim Hun Kheng membantu anak mereka Mohammad Firdaus Hong Abdullah ...

WANDEE Sandeesa bersama suaminya, Lim Hun Kheng membantu anak mereka Mohammad Firdaus Hong Abdullah  ...
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2019 11:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Bagus parents dia..
Bijak & matang sangat adik ni
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2019 11:19 AM | Show all posts
xde ke cerita yang terbalik?
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2019 06:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Ramadhan dah berlalu..saya baru baca. Alhamdulillah ada ibu dan ayah yang masih ambik berat walaupun dah berbeza agama
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.081989s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list