CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: seribulan

[Idea] OVERTHINKING...

  [Copy link]
Post time 26-5-2019 11:59 AM From the mobile phone | Show all posts
Bila duk sensorg mula laa pikir benda yg tak patut dipikirkan...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-5-2019 10:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Ckp yg baik baik
Fikir yg baik baik
Doa yg baik baik

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2019 01:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Overthinking ada negatif dan positifnya.Negatif nya apabila kita memikirkan yang bukan2 walhal apa yg difikirkan itu salah sama sekali serta boleh menimbulkan masalah kpd
org lain. Tetapi yg positifnya ketika kita sedang menghadapi masalah atau halangan. kita perlu overtinking membuat keputusan besar dalam hidup. Apakah keputusan yang kita ambil  benar atau tidak? Apa yang paling dirisaukan sekiranya kita  tersalah mengambil keputusan?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2019 02:20 PM | Show all posts
Selalu sangat bila mak ayah berada di luar, maksudnya kalo xkuar sekali... terlampau overthinking smpi kalo dorg pegi mana2 mmg akan ikut jugak sbb xmo perasaan overthinking kalo pape berlaku tu menyerang... huhuhu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2019 02:24 PM | Show all posts
Selalu time driving sorang2. Masa tu la nak pikir macam2.

Lagi2 kalau nampak accident, lepas tu mesti fikir kalau yg accident tu orang yang kita rapat macam mana la perasaan kita, apa kita nak buat, kuat ke tak nak terima n bla bla bla.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2019 02:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Jarang2 nak jd overthinking ni.. tp bila skali dtg, mmg jenuh layan kepala.. mcm2 bnda yg dipikir.. selalunya bila dok sorg2, xde bnda nak buat.. dan for me, overthinking ni biasanya menjurus ke arah negative..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 29-5-2019 10:50 PM From the mobile phone | Show all posts
I jenis yg x pk byk sgt..klu ada isu i tanya dan i terima jawapannya tanpa pk betul ke salah ke tipu ke apa..i terima jer...tp u know what? Even i positif tp hasilnya negatif..sbb? I fikir orang mcm i..i xtau orang menipu...so i kena rajin pk klu ada isue lepas ni tgk dua2 aspek supaya x mkn diri sendiri. Maaf panjang lebar mcm mencurah perasaan pulak.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2019 01:33 PM | Show all posts
pernah overthinking
kadang2 sampai naik rimas perut asyik mikio je
hahah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-5-2019 02:12 PM | Show all posts
Time rasa ada buat salah, takut org tau mulalah kepala ni pikir yang buruk2 je.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2019 03:28 PM | Show all posts
Sejenis overthinking kalau nak buat sesuatu tp kalu bab cakap tak sempat nak thinking pun,
laju je keluar dari mulut ni...

Haishhh

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2019 08:19 AM | Show all posts
xsuka org over thinking dgn aku..jd jgn cari masalah dgn org..dan bg masalah dkt org
kalau takleh jd yg tbaik utk org..sekurang2nya kita jgn buat buruk dgn org..
org ckp lbh krg mcm low profile lah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2019 07:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Ni berpesan2 sesama kita saja lah...

Kita jangan terlalu banyak sangat fikir. Life ni happy2 je. Jangan stresskan diri. Benda tak ada digambarkan mcm bakal jadi.

My bro in law now axienty disorder sbb overthinking. Tak de sapa menakutkan dia, tapi dia yang takut sendiri dan panik sendiri. Terlalu lama berlarutan sekarnag dah kena penyakit bukan2.

Doakan beliau kembali sembuh....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2019 03:02 AM From the mobile phone | Show all posts
I sejak xsihat nov lepas smpai lah skrg br teringt yg sejak i xsihat ni buatkan penyakit overthinking i makin berkurangan.I jadi much calm,redha dan tawakal.Agaknya Allah gantikan sakit ni utk I muhasabah diri balik.jd xlah I selalu bersangka sangka dan sbnrnya bahaya lah.Plus byk pelajaran I dpt ni..I pun dh kurang melenting dan I kd xkisah org nk buat apa or nk kutuk apa.I jd lebih pemaaf..faktor umur kot dn faktor sakit ni yg buat i jadi tenang tenang ajooo .alhamdulillah..kalau perasaan overthinking tu dtg menyerang..kita cecepat siram dgn air wuduk dan diam lebih baik..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2019 09:25 AM | Show all posts
sejak jd single mom ni mmg selalu overthinking
fikir psl kerja dan partner, fikir psl anak2, fikir psl adik beradik
dan now sejak ayah x sihat ni lg penyakit overthinking kat adik beradik menjd2
selalu bila jd camtu , meols cecepat istighfar xnaklah bermsm muka dgn adik beradik ni
esp yg jejanz
yg gegurl xde masaalah sbb kami cam bersatu hati tp dgn jejanz ni diaorg jns cepat sentap ngalahkan adik beradik yg gegurl, hah ms tuelah meols mula over sgt berfikir smp fikir sisi buruk deme aje
hrp2 sempena aidilfitri bakal menjelma adalah sinaran br buat kami semua

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2019 10:05 AM | Show all posts
Saya vote YES. saya selalu overthingking terutama bab anak2. apa akan jadi kepada mereka kalau saya tak ada? July ni sorang anak nak masuk kolej... saya dah start pikir yg bukan2... boleh ke dia survives? boleh ke dia uruskan diri dia? Cukup ke makan dia nanti? adehhhh ni dah kira mcm penyakit pula overthinking ni... kesudahannya stress

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2019 10:54 AM | Show all posts
Masa muda2 dulu pernah la overthinking untuk hal2 tertentu...tapi seiring dgn usia dan pengalaman hidup yg kita jumpa sepanjang hidup kita ni...sekarang aku lebih relax n redha je apa nak jadi pon.

kalau terima benda baik alhamdulillah...

kalau dapat hal kurang baik...rehat jap - susun semula hidup dgn apa yg dah jadi - bangun -  then move on la dengan kehidupan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-6-2019 09:03 PM | Show all posts
di kalangan geng geng i nih mmg ketahuan overthinking. tak tahu lah kenapa , risau future sendiri, risau future anak anak, risau adik beradik...risau tengok geng yang  tak  dan belum kawin, i ols juga risau kalau tengok orang tak sihat...semua benda jadi kerisauan i.. hurmm...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2019 08:26 AM | Show all posts
keburukan overthinking ni bg pendapat aku mslh akan jd lbh rumit..pstu mula pening kepala..buat kerja serba tak kena..lepas tu stress dan depresi...
sbb tu doakan agar dilapangkan masa dan masalah kita..mintak ketenangan dan keberkatan dlm hidup

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2019 09:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Of course pernah, tapi kadang2 overthinking ni juga associated dengan intuition or gut feeling.
Sebab sometimes asalnya adalah gut feelings lepas tu if diignore boleh jadi overthinking.

Pusing2 la cycle tu sampai la boleh rasa depress or worst jadi hilang akal.

Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2019 09:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Pernah tp penyudahnya jadi migrain. So sekarang ni kadang2 malas nk fikir tentang masalah. Kalau rasa stress sangat tido je. Overthinking ni boleh jd bahaya utk diri sendiri dan mungkin boleh jejaskan hubungan dgn org lain.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

14-7-2024 10:15 PM GMT+8 , Processed in 0.084932 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list