Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
7735
View
205
Reply

[Tempatan] Baju Melayu Kurang Sambutan..Makcik Tersenyum Girang

[Copy link]

Author: Malaysia.Doom    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 20-5-2019 10:52 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode

Mohamad Hussin
mohamad_hussin@hmetro.com.my


SAMBUTAN pengunjung pada minggu pertama Ramadan agak suram jika nak dibandingkan Ramadan tahun lalu.

Malah, tahun ini kami terpaksa menurunkan harga baju Melayu kerana kurang mendapat sambutan, kata Fatin Halimah Badin, 19, penjual baju Melayu di Jalan Tuanku Abdul Rahman (TAR), Kuala Lumpur.

Katanya, sambutan kali ini tidak menggalakkan kerana terdapat lokasi tapak bazar Ramadan di Jalan Raja.


Sebelum ini, orang ramai hanya bertumpu di kawasan Jalan TAR saja untuk membeli-belah, tetapi kini mereka berbelah bahagi sama ada nak datang sini atau Jalan Raja.

ADVERTISING

Tahun lalu, jualan baju Melayu agak memberangsangkan sejak minggu pertama jualan sangat baik.

Tetapi kali ini, pada minggu pertama Ramadan agak kurang pengunjung mungkin disebabkan belum dapat gaji atau mereka suka membeli-belah di penghujung Ramadan, katanya ketika ditemui, hari ini.

Fatin Halimah berkata, tahun ini jenama Feedany mengeluarkan dua koleksi baju Melayu iaitu moden smart cutting yang mempunyai butang dan tidak mempunyai butang.

Menurutnya, harga ditawarkan amat berpatutan dan mampu dibeli semua peringkat usia.

Kami menawarkan harga antara RM150 hingga RM165 sepasang selepas potongan harga istimewa.

Walaupun baru masuk minggu kedua Ramadan, kami sudah menawarkan potongan harga kepada pelanggan, katanya.

Pekerja tukang gunting Bak Bunus, Amira Lukman berkata, setiap tahun mereka akan mengeluarkan koleksi baju Melayu lelaki dan wanita bagi memenuhi permintaan pelanggan.

Koleksi baju Melayu semakin diminati ialah moden fit dan klasik manakala bagi wanita kebaya labuh.

Kami menawarkan potongan harga 10 peratus buat masa ini dan akan membuat promosi sehingga 30 peratus menjelang hari raya nanti.

Harga ditawarkan di Bak Bunus antara RM150 hingga RM210 sepasang, katanya.

Menurutnya, pihaknya sudah tidak menerima sebarang tempahan kecuali pakaian baju Melayu dan kebaya labuh yang sudah siap mengikut pelbagai jenis saiz.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 13 Mei 2019 @ 9:18 PM
FATIN_HALIMAH_BADIN_1557753506.jpg

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2019 11:19 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Madel at 20-5-2019 03:22 AM

Tahun ni bnyk tema Batik n kebaya
Aku n family tiap tahun mmg nak sedondon..nk ngikut kepala abg aku la ni
Tapi hujung2 jadi bubur caca.
Tahun ni pun sama, bahana pergi beli baju asing2..kata nak kolor pink.
Dusty pink mcm pakcik mohor raja2 tu pakai.
Aku dah beli baju kurung pahang dusty pink..
Ayah aku pulak terlebih pink
Ibu aku cerewet., tak nak rambu2 mcm cik ta, tak nak bling2..nak yg simple.Biasa la org tua mmg pakai baju kurung Johor..pergi beli berdua dgn ayah pun boleh terbeli kolor yg tak sama
Abg aku sorg je belum beli , tunggu dia balik offshore..
Sat lgi jadi mcm tahun lepas..org lain semua biru muda..dia pulak boleh ke grey
Baju kurung simple ke sarat batu2 tetap sama mahal.
Baju kurung pahang sepasang aku beli kat Ashura pun dah rm120.
Aishh.
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2019 11:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Acik baru 2-3 hari lepas start carik baju melayu. Baju haku dgn anak dara dah siap 3 pasang sorang , baju apaknye dgn habangnye baru nak cari yihhhhh
Taun ni kualiti baju melayu kureng memuaskan. Kain takde kualiti, jahitan tak kemas, ada hati letak rega 100 ke atas
Tu baru satu bazar raya weols pegi. Weekend ni pulak bizi balik kampung bukak posa. Tgk next weekend nak cari kat starvilion ke primavalet ke mode republic ade tak.

Sapa tau kat mana, mohon hapdet kat acik kertu ini yach
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2019 11:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Madel replied at 20-5-2019 11:19 AM
Tahun ni bnyk tema Batik n kebaya
Aku n family tiap tahun mmg nak sedondon..nk ngikut kepala abg ak ...

Uols satu family wajib sedondon ke
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2019 11:28 AM From the mobile phone | Show all posts
Malaysia.Doom replied at 20-5-2019 03:27 AM
Uols satu family wajib sedondon ke

Aku tak suka sedondon tpi sbb abg aku tu beriya2 jadi semua mengikut je.
Haha
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2019 11:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Acikgomen replied at 20-5-2019 11:26 AM
Acik baru 2-3 hari lepas start carik baju melayu. Baju haku dgn anak dara dah siap 3 pasang sorang ; ...

baju Melayu berlambak beraneka warna kat Parkson bahagian lelaki.. John Master dll.. material ok.. jahitan ok.. harga dari 2 ratus lebih dpt less jd Rm90 pon ada.. dptkan di Parkson yak berdekatan
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2019 11:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Baju melayu yg ketak2 tu laku ke x?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2019 11:55 AM From the mobile phone | Show all posts
NzM replied at 20-5-2019 11:38 AM
Baju melayu yg ketak2 tu laku ke x?

Ramai Cari slim fit...meols baju kurta slim fit jew.
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2019 11:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Madel replied at 20-5-2019 11:19 AM
Tahun ni bnyk tema Batik n kebaya
Aku n family tiap tahun mmg nak sedondon..nk ngikut kepala abg ak ...

Seronok baca uolss bebel
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2019 12:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Acikgomen replied at 20-5-2019 11:26 AM
Acik baru 2-3 hari lepas start carik baju melayu. Baju haku dgn anak dara dah siap 3 pasang sorang ; ...

Ko pakai baju Bangla je lah Acik...Jenis YG Ada Selendang tu.

Baru sesuai.
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2019 12:18 PM From the mobile phone | Show all posts
kechikchomel replied at 20-5-2019 03:57 AM
Seronok baca uolss bebel

Haha.
Kat rumah iols ni kalau time raya mmg selalu gaduh pasal baju raya..iols mmg kureng suka bersedondon2 kolor ni tapi tu la tiap tahun asik2 abg iols je yg menang. Setahun sekali 1st hari raya aje katanya pakai sedondon.Sbb nak bergambar.huh!
Bab kuih muih kerepek, langsir apa semua tu iols n abg mmg tak masuk campur.
Ikut sukahati mak iols la.
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2019 12:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Malaysia.Doom replied at 20-5-2019 12:15 PM
Ko pakai baju Bangla je lah Acik...Jenis YG Ada Selendang tu.

Baru sesuai.

Mentang2 chuols pakai kurta paki taun ni, abis seme org kena ikut taste chuolskah

Jangan lupa tumbuk bawang calit kat tiak di pagi raya yach
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2019 12:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Madel replied at 20-5-2019 12:18 PM
Haha.
Kat rumah iols ni kalau time raya mmg selalu gaduh pasal baju raya..iols mmg kureng suka be ...

Abang chuols tuh sesuatuh sangat
Motip heshe beriya nak sedondon tiap2 taun
Selalunya pompuan yg tehegeh2 tegedik2 nak fefeling baju sedondon
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2019 12:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Acikgomen replied at 20-5-2019 12:20 PM
Mentang2 chuols pakai kurta paki taun ni, abis seme org kena ikut taste chuolskah

Jangan ...

Ala...baju kurung tu ala2 baju Bangla jugak...bezanya Tak da Selendang mak datin tu je.

Nanti shopping jangan lupa beli extra Kain buat Selendang.
P1040631.JPG
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2019 12:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Madel replied at 20-5-2019 11:28 AM
Aku tak suka sedondon tpi sbb abg aku tu beriya2 jadi semua mengikut je.
Haha

Biasa YG suka sedondon di pagi raya ni Acik2 ppr.
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2019 12:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Malaysia.Doom replied at 20-5-2019 11:55 AM
Ramai Cari slim fit...meols baju kurta slim fit jew.

untungla bole pkai yg slim fit..klau meols fit yg x slim2 kot
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2019 12:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Madel replied at 20-5-2019 12:18 PM
Haha.
Kat rumah iols ni kalau time raya mmg selalu gaduh pasal baju raya..iols mmg kureng suka be ...

Kalau umah iolss lak awal2 je cakap nak sedondon bagai. Ujung2 jadi bubur caca jugak.
Dis year kalau nak diikut kan tema pastel colour. Tapi adik lelaki iolss ada baju melayu kaler hitam dia beli masa jadi dulang boys dulu. So dia malas nak beli lagi baju melayu lain. Jadinya iolss dgn adik pompuan iolss je baju kaler pastel.

Kalau bab kuih raya mmg iolss la yg buat. Tu pun yg senang2 je.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2019 12:28 PM From the mobile phone | Show all posts
NzM replied at 20-5-2019 12:25 PM
untungla bole pkai yg slim fit..klau meols fit yg x slim2 kot

Meols tengah slim Kan lagi badan bulan puasa ni...harap boleh slim lagi lah.

IMG_20190320_131117.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2019 12:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Malaysia.Doom replied at 20-5-2019 12:28 PM
Meols tengah slim Kan lagi badan bulan puasa ni...harap boleh slim lagi lah.

images.png

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2019 12:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Acikgomen replied at 20-5-2019 12:35 PM

Dah habis kerenggakan badan bulan puasa ni...harap muat la pakai Kebaya raya nanti...nervous betul meols...baju dah tempah pulak tu...huhuhuhuhu

IMG_20190520_123528.jpg
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.101566s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list