Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
774
View
17
Reply

[Pelbagai] Pencen atau KWSP

[Copy link]

Author: norhanis05       Show all posts   Read mode

Author
Post time 22-5-2019 08:59 AM | Show all posts |Read mode
Edited by seribulan at 22-5-2019 09:29 AM

Korang prefer Pencen atau KWSP.If yang bekerja di sektor swasta, adakah korang akan struggler beralih kepada gov servant kerana Pencen.
Atau korang akan stay di Private Sector kerana KWSP.

Korang rasa mana yang akan bagus, dapat pencen ke KWSP.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2019 09:19 AM From the mobile phone | Show all posts
My fren dia kerja govt. Dia opt for KWSP. Alasan dia, duit dia, dia nk manage sdri. Kalau pencen, dpt skit2. Tp kwn i kepala niaga

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2019 09:35 AM | Show all posts
i prefer pencen. if swasta ada pencen bagus juga..kwsp mmg banyak tapi kena pandai manage. sialp2 duit abis, hidup panjang lagi..kena la kerja balik utk tampung kehidupan...huhu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2019 09:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau laki bini keje kerajaan
Sorang KWSP sorang pencen
Senang dapat banyak rebat nanti

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2019 09:47 AM | Show all posts
dok dendiam mkn pencen suda

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2019 10:06 AM | Show all posts
I amek KWSP. Masa sign suh pilih dulu ingatkn nk keje gov ni kejap je.. Sbb stress dgn keje.. So opt epf.. tp lama plak i bertahan dlm gov ni ha.. hahaha.. tapi dengan keadaan politik sekarang ni even time tu zaman najib i rase insecure dgn pencen.. tak tau la kenapa i fikir macam tu lg plak politik sekarang.. risau i.. huhuhu.. tp mana2 zaman pun kalau diorang nk buat hal buat jgk la kan.. huhuhu..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2019 10:31 AM | Show all posts
@idakamaruddin @ hibernation @ aleX_S @Foxey @fixit @fadhramli
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2019 11:19 AM From the mobile phone | Show all posts
Prefer pencen... Lebih terjamin... Kwsp ni susah..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2019 11:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Acik ambik pencen
Sebab dari awal keja mmg target nak naik and naik and naik pangkat supaya pencen haku banyak
So hadap je la exam naik pangkat ni sampai lebam

Kalo epf, kita dah mereput dlm tanah baru boleh kuar semua duit
Kalo acik mati, pencen tetap jalan. Sian shuben gundu ku nanti. Ada gak duit pencen bini habuan dia cari pengganti
Kalo anak2 belum abis ngaji, ada la duit nak sara dorang
Bijak tak

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2019 05:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah selesa kat private. Dah tak laku pun kalau nak join gomen. Dah 50s nanti boleh lah keluar epf tu sikit2. Tau jela duit ni berhantu. Umur2 senja sok ramai plak sedara datang dekat. Paham2 jela.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2019 09:47 AM | Show all posts
pilih pencen la sbb rasa lebih teratur dan terjamin perbelanjaan bulanan...kwsp kalau x manage dgn bijak mmg tak sampai la ke hujung hayat kalau umur pnjg...kalau mninggal awal pulak dah tak sempat mrasa..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2019 10:00 AM | Show all posts
better pencen laaa
mana tau umo pjg sgt nti..krg2 dh ada bulanan income
n lg 1..mana tau umur terpendek sgt plak nti..krg2 anak dan balu yg tinggal..ada jgk duit belanja

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2019 10:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Saya pilih pencen.kalau KWSP dapat duit segedebuk takut takleh manage. Tapi ok je amik pencen. Nanti dapat gratuiti, dapat golden hand shake. Pencen bulan2 dapat.


Saya harap ada rezeki umur panjang nak teruskan hobi travel sama2 dengan hb

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2019 02:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Klu keje gomen sbb nak pencen make sure la tempoh berkhidmat min 25 tahun dapatlah 65% pencen unless JUSA A ke atas tu mmg sedap..pencen 100% gaji (takde elaun bagai), 5 figure jugak tuh.
Klu keje swasta simpanlah EPF tu jgn keluarkan biar beranak pinak smpi 2 juta baru sedap. Kot nak simpan dlm ASB/TH sbb niat nak mkn dividen baru rasa mantap.
Tp klu ikut dividen TH baru ni 1.5% dgn duit EPF 2 juta tu boleh guna 2.5k sebulan..rasa lagi miskin dr kawan yg pencen cikgu suami isteri earning pencen 3.9k setiap sorang.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2019 08:16 PM | Show all posts
Banyak scammer, baik ambil skim pencen kot...
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2019 08:27 PM From the mobile phone | Show all posts
I prefer swasta, so choice yg ada kwsp.
Sbb i suka bnda yg mencabar. Kalo ari2 gi keje buat bnda sama, i akan menguap tahap 7 petala.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2019 09:15 AM | Show all posts
I prefer KWSP sbb leh keluarkan untuk bayar hutang apa yang patut time umur 50 tu.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2019 12:27 PM | Show all posts
kalau keje krjn lama, bek amik pencen
kalau kejap je amik kwsp je la

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.089630s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list