Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
1226
View
24
Reply

Suzuki Alto - Asap melampau time cold start

[Copy link]

Author: fidra       Show all posts   Read mode

Author
Post time 23-5-2019 01:21 PM | Show all posts |Read mode
Kenapa kereta aku keluar asap macam pelik? Asap kelabu pastu banyak pulak tu, tapi lepas 5 minit baru hilang. Ade ape2 leak ke? Padahal baru je service. Dah 2 minggu x start keta ni. Nak balik kampung satgi buat hal pulak. Tolong

Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2019 02:01 PM | Show all posts
adalah tu valve seal dah keras atau piston ring dah melekat...

saspek utama valve seal...

nak ganti valve seal tu bukan keje cepat n murah....modal kasar n kene beratur kat bengkel...
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2019 09:36 AM | Show all posts
kalau valve seal murah aje... upah tukar lagi mahal dari brg, below 200
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2019 10:21 PM | Show all posts
Edited by Wan_sharir at 3-6-2019 03:35 PM

Nak kena pergi check lagi, sebab kalau hantar servis dia pun buat ikut procedure je. Dia tak check betul2 masalah. Cuba hantar balik.
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2019 10:32 PM | Show all posts
Edited by Rosmawa_TI at 3-6-2019 03:39 PM

Sebelum ni saya pun ada masalah macam ni, masa tu takut sangat terus ke workshop. Lepas tu baru tahu wap air je. Kalau dia lama-lama asap masih tak hilang kemungkinan besar ada benda leak, tapi 5 minit masih ok lagi.
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2019 10:35 PM | Show all posts
Edited by zakiiudin at 3-6-2019 03:45 PM
Rosmawa_TI replied at 27-5-2019 10:32 PM
Sebelum ni saya pun ada masalah macam ni, masa tu takut sangat dan hantar ke workshop. Lepas tu baru ...

Sekarang kereta kena sentiasa jaga, ada masalah mesti kos tinggi nak repair. Nak jaga enjin pun kena ambil minyak yang bagus, pakai minyak yang berkualiti, hayat kereta panjang sikit.
Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2019 10:07 PM | Show all posts
zakiiudin replied at 27-5-2019 10:35 PM
Sekarang kereta pun kena sentiasa jaga, ada masalah mesti kos dia tinggi untuk membaiki bahagian p ...

Bukan semua petrol ada kualiti keh? Perbezaan mereka cuma ada yang lebih tahan lama, ada yang cepat habis. Sekarang minyak mana yang paling  taham lama.
Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2019 10:10 PM | Show all posts
Edited by Wan_sharir at 3-6-2019 03:55 PM
Rosmawa_TI replied at 28-5-2019 10:07 PM
Bukan semua petrol ada kualiti keh? Perbezaan mereka cuma ada yang lebih tahan lama, ada yang cepa ...

Yang paling hot sekarang petronas, petrol formula baru. Minyak dia smooth, pick up pun lagi kuat.
Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2019 10:13 PM | Show all posts
Edited by Wan_sharir at 3-6-2019 03:58 PM
zakiiudin replied at 27-5-2019 10:35 PM
Sekarang kereta pun kena sentiasa jaga, ada masalah mesti kos dia tinggi untuk membaiki bahagian p ...

Macam kes keluar asap sekejap mungkin masalah kecil sahaja, bagi workshop check dan servis dah ok. Kalau serius sikit pun kena tukar part dia je, dia cuma takut ada masalah tak pergi check.
Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2019 11:48 PM | Show all posts
Edited by NuiraWarni at 31-5-2019 09:36 AM

cepat2 pegi buat check up kat workshop, dah nak raya ni
Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2019 11:50 PM | Show all posts
pengalaman aq: bila pump minyak yg x sesuai dgn kereta u pun akan keluakan smoke yg byk, mayb u blh try pump minyak yg lain
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2019 03:39 PM | Show all posts
Wan_sharir replied at 28-5-2019 10:10 PM
Yang paling hot sekarang primax prodrive lah, petrol formula baru. Minyak dia sangat smooth, enjin ...

bukan yg baru punya semaunya bagus, kena tgk ia sesuai ke x dgn kereta kita
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2019 03:41 PM | Show all posts
Edited by NuiraWarni at 31-5-2019 09:38 AM
TTEKey replied at 29-5-2019 03:39 PM
bukan yg baru punya semaunya bagus, kena tgk ia sesuai ke x dgn kereta kita

aq pun pelik, byk org ckp prodrive ni bagus sgt...x tau tipu ke x, lol
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2019 10:08 PM | Show all posts
Edited by zakiiudin at 3-6-2019 04:07 PM
NuiraWarni replied at 29-5-2019 03:41 PM
aq pun pelik sgt, byk org ckp prodrive ni bagus sgt...x tau ade tipu org ke x, lol

kalau nak tau kesan guna minyak prodrive, boleh pergi cuba dulu. Aku dah cuba, enjin kereta senang pick up, minyak pun tak cepat habis. minyak dia boleh tahan lama sikit.
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2019 10:11 PM | Show all posts
Edited by zakiiudin at 3-6-2019 04:13 PM
Wan_sharir replied at 28-5-2019 10:13 PM
Macam kes keluar asap sekejap mungkin masalah kecil sahaja, bagi workshop check dan servis dah ok. ...

Betul gak apa bro kata, dulu aku hantar servis, pekerja workshop promote minyak petronas, cakap minyak tu bagus. Mula - mula aku ingin dia sembang je, lepas guna baru tahu minyak tu best.
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2019 10:27 PM | Show all posts
TTEKey replied at 29-5-2019 03:39 PM
bukan yg baru punya semaunya bagus, kena tgk ia sesuai ke x dgn kereta kita

Minyak petrol mesti sesuai untuk semua kereta, kecuali kenderaan enjin diesel. Yang tak nampak kesan dia mungkin pakai tak cukup lama, saya juga pakai sebulan lebih baru nampak fungsi dia.
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2019 12:13 PM | Show all posts
edisi becakap dgn jin dah mula...hmmm
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2019 10:20 PM | Show all posts
Edited by Rosmawa_TI at 3-6-2019 04:22 PM
Wan_sharir replied at 28-5-2019 10:10 PM
Yang paling hot sekarang primax prodrive lah, petrol formula baru. Minyak dia sangat smooth, enjin ...

Saya belum pakai minyak baru ni... dekat rumah saya ada stesen minyak petronas, pergi isi minyak rasanya kena tunggu lama sebab ramai.
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2019 10:23 PM | Show all posts
Edited by Wan_sharir at 3-6-2019 04:28 PM
Rosmawa_TI replied at 30-5-2019 10:20 PM
Saya dah lama tak pakai petronas, dia ada minyak baru saya pun tak tahu... dekat rumah saya ada st ...

Minyak kualiti mmg ramai yang pakai. Rugi tak cuba, biar beratur lama sikit yang penting tak payah isi selalu.
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2019 10:31 PM | Show all posts
Edited by Rosmawa_TI at 3-6-2019 04:34 PM
Wan_sharir replied at 30-5-2019 10:23 PM
Minyak kualiti mmg ramai yang pakai. Rugi tak cuba, biar beratur lama sikit yang penting.....
Hahaha ye lah kan. Search kat facebook pasal prodrive ni, memang ramai yang kata okay.Agaknya sebab dia guna formula f1 kan.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.093893s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list