Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1633
View
17
Reply

LANTAI KAYU/LAMINATE/VINYL UNTUK KEGUNAAN OUTDOOR ATAU INDOOR

[Copy link]

Author: kakint       Show all posts   Read mode

Author
Post time 23-5-2019 04:55 PM | Show all posts |Read mode
Assalamualaikum,

Saya dah search tajuk pasal flooring ni, yang wujud hanya beberapa topic dari penjual yang tidak mendapat sebarang reply kecuali views sahaja.  

Sebenarnya saya sedang mencari-cari kedai yang menyediakan lantai berasaskan kayu/laminate/vinyl ni untuk kegunaan outdoor. Konon2 nak buat decking sebagai ruang santai untuk minum petang. Saya dah google and ada la nampak beberapa site yang menyediakan perkhidmatan ni. Sambil2 tu nak bertanya kot2 ada sesiapa dalam forum ni yang sudah pun membuat outdoor decking atau indoor flooring yang menggunakan material yang saya sebut tadi.  Atau ada sesiapa yang tengah terfikir2 nak tukar konsep lantai dari tiles kepada jenis wood/laminated/vinyl ni?  Boleh kongsikan idea2 menarik anda di sini.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-5-2019 05:00 PM | Show all posts
Melalui carian google saya dapati terdapat 2 jenis lantai yang berasaskan laminate/vinyl ni, samada yang perlu digamkan atas lantai menggunakan gam yang special atau jenis klik.

Rasanya kalau gunakan gam tu, akan kekal la melekat kat lantai tu.  Yang jenis klik ni, mungkin lepas dah bosan dengan lantai tu, boleh tukar lantai lain tanpa merosakkan lantai sedia ada...

Kalau ada sesiapa yang mempunyai pengalaman, boleh share disini sambil2 saya boleh dapat ilmu juga sebelum membuat keputusan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-5-2019 05:05 PM | Show all posts
Saya nak letak gambar, tak berapa nak reti.  Maybe saya letakkan link antara website yang telah saya lawati disini...

http://www.woodflooringmalaysia.com/wood-decking/
http://www.floordepot.com.my/
http://inovarfloor.com/my/

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2019 07:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Ok count mak in.. Nak tau gak.. Senang ke nak DIY lantai  vinyl nih. Hari tu tgk2 jenia vinyl kat home pro.. Boleh sgt kalau DIY cuma nak kena ada ilmu la sblm tu
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2019 11:15 AM | Show all posts
rumah cousin aku DIY vinyl ni, jenis gam.
kami ada gak pergi tolong masa pasang tu.
senang je.
sapu gam, tunggu jap, pastu susun vinyl, pastu proceed dgn seterusnya sampai siap.
tricky sikit part hujung2 lebihan kena potong ikut space yang tinggal.
try la

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2019 11:23 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2019 11:27 AM | Show all posts
Edited by TalibanRock at 24-5-2019 11:28 AM

sggrr.JPG

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-5-2019 12:51 PM | Show all posts
TQ talibanrock sharing info.


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-5-2019 12:54 PM | Show all posts
makneng replied at 23-5-2019 07:10 PM
Ok count mak in.. Nak tau gak.. Senang ke nak DIY lantai  vinyl nih. Hari tu tgk2 jenia vinyl kat ho ...

Boleh...boleh.  Minggu depan depa mai ukur lantai rumah mak. Nanti saya update
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-5-2019 12:56 PM | Show all posts
potpetpotpet replied at 24-5-2019 11:15 AM
rumah cousin aku DIY vinyl ni, jenis gam.
kami ada gak pergi tolong masa pasang tu.
senang je.

tu la... rumah makcik saya pun pasang yg jenis gam ni....dah lama gak la, tp now dia mcm xberapa berkenan lak....x pasti pasal apa. tp jenis gam ni lebih kurang mcm tikar getah zaman2 kecik2 dulu la...cuma zaman tu tikar getah xder gam bawahnya

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-5-2019 01:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Harga pun banyak yang murah. Dari pengamatan saya, ada yg menawarkan harga serendah rm2.90 untuk jenis gam (DIY) dan rm6.00++ utk jenis klik (termasuk upah).

Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2019 02:52 PM From the mobile phone | Show all posts
kakint replied at 24-5-2019 12:54 PM
Boleh...boleh.  Minggu depan depa mai ukur lantai rumah mak. Nanti saya update

Barang2 uolls sediakan ke mcm mana?, yang mak tau kena beli vinyl, gam n cutter. Upah pasang based on vinyl pcs installed ke camne? Mak pernah tanya kat area desa ni. Diorang amik rm9 utk pasang sekeping vinyl.. Mahal nau!
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2019 02:54 PM From the mobile phone | Show all posts
potpetpotpet replied at 24-5-2019 11:15 AM
rumah cousin aku DIY vinyl ni, jenis gam.
kami ada gak pergi tolong masa pasang tu.
senang je.

Haaa mak rasa part potong tu ada payah sikit la kan..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-5-2019 03:49 PM | Show all posts
makneng replied at 24-5-2019 02:52 PM
Barang2 uolls sediakan ke mcm mana?, yang mak tau kena beli vinyl, gam n cutter. Upah pasang based ...

Yang ni depa akan datang rumah kita, ukur ruang yang kita nak pasang laminate wood tu. Lepas tu nanti depa bg kt quotation.  

Yang harga RM6.00 ++ tu, sales person ni ckp dh termasuk harga upah...kira tu harga per sq ft la. Harga tu dah termasuk la harga barang, upah ngan lapik bawah sblm depa pasang laminate wood tu.  Tapi tak termasuk skirting dan apa benda alah dia panggil...tp kira mcm penamat kepada lantai kayu tu la...tu harga asing.

Kayu laminate tu pun ada mcm2 color dan ketebalan. Mostly 8mm to 12 mm. Tapi ada juga 4mm. Rasanya yang harga RM6.00 tu 4mm. Kalau standard biasanya 8mm, abt RM7.00 plus plus. Tu salah satu qutoation dlm talian saya dapat la.

So katakan la ruangan lantai rumah kita tu dalam 300 kaki persegi, and kita amik yg ketebalan 8mm...so 300 x RM7.40 = RM2,220 gitu. Tu kira kasar dulu. Mcm saya ckp, tak termasuk accessory lain, iaitu skirting dan penamat dia.

Tapi ada saya jumpa blog, dia kata dia cuma berbelanja kurang dari RM1k utk DIY yang guna gam tu.  Ruang lantai dia dlm 300 sq ft gak la.  

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-5-2019 03:53 PM | Show all posts
Tapi rasanya even kalau jenis click ni, kita nak pasang sendiri....murah lg kot. Cuma bahan2 keperluan tu kita takder la....sbb kena potong kayu tu ikut lekuk lantai rumah kita kan. Kalau rasa mcma malas nak memikir, haa...soh je depa pasangkan. Tapi kalau jenis glue, better DIY sendirian berhad je. Memang jimat belanja...tp masa x tau la jimat ke idok. Kena teliti buat kerja2 mcm ni.
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2019 04:23 PM From the mobile phone | Show all posts
kakint replied at 24-5-2019 03:53 PM
Tapi rasanya even kalau jenis click ni, kita nak pasang sendiri....murah lg kot. Cuma bahan2 keperlu ...

Mak bukan apa.. Geram kat desa ni harga mahal uolls. Mak rasa x byk pesaing mcm kl. Tpkan kalau nak peace in mind laburkan je duit.. Tak payah susah2.
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2019 04:24 PM From the mobile phone | Show all posts
kakint replied at 24-5-2019 03:49 PM
Yang ni depa akan datang rumah kita, ukur ruang yang kita nak pasang laminate wood tu. Lepas tu na ...

So uolls pasang yg 8mm ke nanti?
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2019 04:12 PM | Show all posts
floor depot selalu ada sale...

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.123123s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list