Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
7420
View
169
Reply

[Jenayah] bil letrik melambung2 naik mencanak2

[Copy link]

Author: sitikal       Show all posts   Read mode

Author
Post time 26-5-2019 08:51 PM | Show all posts |Read mode


tgk fb, insta twitter

semua angin bil bulan ni naik tinggi awan

sst = senyap senyap tibai

ph menang rakyat senang my ass




Ramai update pasal bil elektrik bulan ni😅 kami pun naik mendadak ni..aiyooo..penggunaan sama ja setiap bulan.. Hangpa lagu mana? Hahaha....semua rumah main ratus-ratus ni..naya















Tgh hot topik bil letrik naik ngam-ngam sebelum raya ni. Ada yg naik ada yg tak naik. Nak boikot tak bayar.. takut raya nnt kena potong pulak hu hu hu
Ada yg naik drpd RM71.30 kpd RM230.17 dan tunggakan RM0, tempoh bil 34 hari
Ada yg naik drpd RM532.50 kpd RM802.86 dan tunggakan RM0, tempoh bil 33 hari
Ada yg naik drpd RM63.60 kpd RM341.26 dan tunggakan -RM0.40, tempoh bil 30 hari
Ada yg naik drpd RM87.15 kpd RM135.37 dan tunggakan RM0, tempoh bil 31 hari
Ada yg naik drpd RM213.05 kpd RM344.42 dan tunggakan -RM6.95, tempoh bil 34 hari
Bila tgk page TNB, ada dua jenis penjelasan pendek. Satu, isu smart meter dan satu lagi sistem prorata utk bacaan melebihi 30 hari.
Disebabkan kadang-kadang bacaan melebihi 30 dlm satu bil, akan ada yg dicaj guna blok tarif yg mahal.
Blok tarif 200 kWh, RM0.218
100 kWh seterusnya, RM0.334
300 kWh seterusnya, RM0.516
Faktor prorate akan diubah drpd 1 utk 30 hari kpd (contoh) 1.1667 utk 35 hari disebabkan kiraan 35/30 hari
Ada juga komplen jumlah bacaan kWh naik mendadak melebihi kebiasaan, bil yg penggunaan sekitar 380 kWh hingga 500 kWh, tiba-tiba naik sehingga 746 kWh
Dan kalau tengok pula pada bil terbaru, dinyatakan penggunaan domestik melebihi 600 kWh akan dikenakan Service Tax.
Jika diingat semula, hujung tahun lepas 2018 dah ada isu kenaikan tarif elektrik tapi diremehkan oleh krjaan kononnya hanya efek kpd towkay-towkay perniagaan dan perusahaan.. utk tarif kediaman kononnya tak terjejas lansung
Ni sebiji mcm kes SST katanya hanya akan kena kpd pengilang, sekali segala mak nenek naik harga. Padahal?


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-5-2019 08:54 PM | Show all posts


Patutlah bil elektrik aku naik mendadak, selama ni tak pernah kena bayar smpi dua ratus lebih, sekarang caj sprti bil elektrik premis perniagaan pulak...!!!

Inilah kejayaan pengundi PH yang beriya iya sangat nak membawa perubahan..

Anda telah berjaya...tahniah



;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;


balik dari sepital...tgok bil elektrik naik mendadak dadak dadak..

sebelum ni 40 lbh aje..tetiba kau 190...apa giler TNB ni..


'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

TNB memang telah menaikkan tarif elektrik domestik secara senyap-senyap. Itu sebablah bil elektrik rumah sekarang melambung-lambung. Prorata la, taksiran anggaran la... macam-macam istilah digunakan untuk menghalalkan rompakan TNB ke atas wang rakyat yang dihalalkan oleh Kerajaan Pakatan.
Zaman BN dulu bukan main Pakatan memekak kalau tarif elektrik naik walaupun perjanjian naikkan tarif itu dibuat Mahathir yang menswastakan Lembaga Letrik Negara menjadi TNB yang memonopoli pasaran tenaga.
Zaman sekarang, senyap sunyi seolah-olah dah tak ada lagi kenaikan walaupun sebenarnya kenaikannya mendadak dan terlalu membebankan.




Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-5-2019 08:56 PM | Show all posts


hadiah tuk pengundi

bahahaha

bayar je la sambil ikat perut



Sesiapa yang bertanya mengapa bil elektrik rumah atau kedai mereka telah naik, ini sebabnya.

Sebelum PRU14, pengguna elektrik domestik melebihi 300 kWj dan pengguna bukan domestik (perniagaan) menerima diskaun 1.80 sen untuk setiap kilowatt jam (kWj).

Selepas PH menang, rebat ini telah ditarik untuk semua bermula 1 Julai 2018. Ini bermakna bil elektrik untuk semua pengguna telah meningkat.

Malahan, pengguna bukan domestik bukan sahaja ditarik rebat 1.80 sen setiap kWj, tetapi juga dikenakan lagi surcaj 1.35 sen setiap kWj).

Ini bermakna kenaikan tarif untuk pengguna bukan domestik telah naik 3.15 sen setiap kWj bersamaan dengan kenaikan tarif elektrik 6.8% berbanding sebelum PRU14.

Semalam, TNB melaporkan bahawa kerajaan PH telah meluluskan lagi kenaikan surcaj untuk semua kedai, peruncit pengilang, pejabat dan industri.

Surcaj untuk pengguna bukan domestik akan naik lagi dari 1.35 sen kepada 2.55 sen setiap kWj bermula bulan Mac tahun depan..

Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2019 09:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Tahun lepas pun mcm tu juga time dekat nak raya mesti naik
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2019 09:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku plg kesian kt satu hotel kucing tu, sblm tu bil letrik rm1k tetiba naik gila gila smpi rm10k. Smpi kene bayar pakai ansuran.  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-5-2019 09:15 PM | Show all posts
aku plg kesian kat mod mod

terpaksa bangun kul 3 pagi tuk jalankan tugas

bahahahaa

Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2019 09:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Rata rata naik 25-30%.
Memang pening tengok bil tnb bulan ni, padahal penggunaan takder yang luar dari biasa pun.
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2019 09:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Rumah iols pung sampai rm400
Biasa rm200++ je
Padahal penggunaan sama je
Huhu...
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2019 09:44 PM | Show all posts
Yup
Mmg betul, bil tetibe naik walaupun pakai kurang dari biase.
Sat lagi kuar kenyataan TNB cakap ramai pakai air cond sbb musim panas.
Percaya lah.

Mule2 aku tgk bill aku sikit, sekali sbb bulan lepas bayar telebih daaa.
Mmg bgs PH ni, mengotakan janji sgt
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2019 09:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Bil rumah aku naik hampir rm90 juga. 1 malaysia kecoh bil naik rupanya
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2019 10:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Bil rumah aku pun naik.. Penggunaan elektrik same je mcm sebelum ni
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2019 10:19 PM From the mobile phone | Show all posts
shernazz replied at 26-5-2019 09:30 PM
Rumah iols pung sampai rm400
Biasa rm200++ je
Padahal penggunaan sama je

Double kan nok.. ontahlaa.. depa saja nak sonang.. rakyat ditindas..
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2019 10:24 PM | Show all posts
pakatan harapan babi
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2019 10:36 PM | Show all posts
bil api aku bulan lepas RM90, bulan ni RM145.
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2019 10:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by monsterwife at 27-5-2019 05:57 PM

Hari Jumaat aku terima bil electric RM93.aik tak pernah dapat bil mcm ni.biasanya Rm35-45 aje sebulan.pelik...rupa2nya psl ni.celaka TNB.owner dia VT kan
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2019 11:05 PM | Show all posts
lagi thread kurang dapat sambutan.. ingat zaman BN kaa?? kalu zaman BN berpusu2 ummah yang dianggotai oleh macai2 & tukang2 sorak ... kerja depa hasut .. hasut .. & menipu ..

Padan muka sekoq2.. nak perubahan kununnn... orang bodoh jaa suka percaya pada puak2 bagi janji bulan & bintang.. sah2 penipu mcm geng2 MLM .. tu pun pakat p sokong.. skang bayaq jer laa bil naik ke tak naik... janji najib masok penjara bak kata macai2 ..
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2019 11:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Rumah i baru smpi bil.elektrik hari ni..tekejut gak..guna sama je..rasanye makin kurg guna sbb jarang ada kat rumah..bil naik 2kali gnda dari asal
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2019 11:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Satan ko TNB
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2019 11:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Iye. Bulan lepas 120. Bulan ni terus 220.

Ingatkan sbb cuaca mmg panas
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2019 11:36 PM | Show all posts

-- last month (bulan ni belumdpt billagi rasanya) --- bil letrik rumah dah cecah rm550  
selama ni dalam rm300+ jer

ekon guna kat 3 bilik jer

tak tahu dah nak berjimat macam mana
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.115923s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list