Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
7617
View
169
Reply

[Jenayah] bil letrik melambung2 naik mencanak2

[Copy link]

Author: sitikal    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 27-5-2019 11:17 AM From the mobile phone | Show all posts
annehuda replied at 27-5-2019 08:18 AM
nah utk yg tanya pasal kes hotel kucing bil naik dari rm1k ke rm10k



Berbeza bil bulan ni..siap ada nota kaki amaran keras kalau tak bayar...akan dibuat pemotongan...sebelum ni iols tertangguh bil sampai 3 bulan pon x pernah la ada amaran bagai mcm tu...huhu
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2019 11:22 AM From the mobile phone | Show all posts
sadiq_segaraga replied at 27-5-2019 08:04 AM
patutlah staff tnb bonus tiap tahun banyak jer... tiap tahun tariff dinaikkan

jgn lupe staff tnb wlau da pencen still dpt benefit g spital swasta yg mahal. spouse pon dpt. anak2 pulak until 18 yo. mcm fukimak. pastu brlagak
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2019 11:27 AM | Show all posts
ingat umah aku jer bil naik

rupenye satu mesia
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2019 11:30 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2019 11:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Buritan replied at 27-5-2019 04:45 AM
Sbb tuu when comes to the party.. tak leh nsl trust this one is better.. ceit

Huhuhu...
Jap lg nak gi bayor ni..rasa cm.eh btol ke jumlahnya ni..hahahah
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2019 11:56 AM | Show all posts
awanysss replied at 27-5-2019 10:49 AM
mengarut je reason pro rate TNB tu. kena kecam le ngan netizen

even prorate pn, dieorang xboleh buat mcm tu kan
sebab most of the bill yang naik tinggi ni sebab bacaan dia lebih 30 hari

bila lebih 30 hari, lebih la tier usage. of course jadi mahal.

Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2019 11:58 AM | Show all posts
paanz replied at 27-5-2019 11:56 AM
even prorate pn, dieorang xboleh buat mcm tu kan
sebab most of the bill yang naik tinggi ni sebab ...

betul sgt.. bukan urusan kite pun kalau lebih 30 hari tu.. rumah i punya smpai 1k bilnye.. before this dlm 300 je.. igtkan meter problem, ghopenye TNB yg problem
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2019 12:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Bkn takat bil letrik je yg naik kt rmh aku ni.. Bil air pn naik sekali.. Bkn duk wat kenduri kendara pn.. Ke tarif bil air pn dh naik
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2019 12:16 PM From the mobile phone | Show all posts
guesswho09 replied at 27-5-2019 07:57 AM
Korang baru sedar ke?
Rmh i bln march dah perasan bill mcm naik jah
Rm 591

My dad bising kenapa biasa 400 tetiba bulan ni 900+.

Benar anak beranak balik kg cuti utk berpuasa bersama keluarga, tapi 3 hri je kot Full house jadahnya bill Naik 100%
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2019 12:18 PM | Show all posts
Rmh iolls punya bill api pun naik mencanak.. Bln lepas dlm 85++..
Bulan ni tu diaa sampai 150++
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2019 12:32 PM | Show all posts
TNB ni kemain kebal lagi.. dah la monopoly. pastu akta dia pun, dia saja yang betul. setakat ni, belum ada lagi kes mahkamah yang berjaya challenge bacaan meter depa. apa sahaja bacaan meter tu adalah betul, dan satu2nya pihak yang boleh dan dibenarkan verify bacaan meter tu adalah staff tnb sahaja....  jadi, buat sementara ni, sila la bayar bil tu.

dalam pada tu mungkin boleh lobby menteri tenaga baru ni mintak revise balik cara bacaan meter. dah alang2, mintak pinda terus akta yang berat sebelah tu
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2019 12:46 PM | Show all posts
sekarang cuaca panas...bila banyak pakai a/c tinggi lah bil...
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2019 12:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Suchi replied at 27-5-2019 08:10 AM
Kenapa ye bil letrik gini? Iols cuba nk kira ikut yg dorang share kt fb tu tapi tak reti sgtlah.
...

Tlg share kat sini cara kiraan
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2019 01:22 PM | Show all posts
Edited by tagas at 27-5-2019 01:23 PM

pd anak2 cucu2 cicit2 piut2

yg balik kampong beraya tu huluq2 la lebih sket


pd parents atok2 nenek2 nnti

abis raye sume da berterebas balik

jenuh org tua tu nak byr bil

lepas raye esok
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2019 01:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Mmm.. Aku dah cek... Bil2 aku ni rata2 30-31 hari... Tp mcm no beza 30 n 31 hari sampai rm50 ni? Saper ada kiraan elextrical comsumption especially utk aircond...
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2019 01:37 PM | Show all posts
Edited by zjen at 27-5-2019 01:38 PM

iols pon ada member camni,  rumah lama letrik murah,  org TNB tak puas,  dtg tukar smart meter

selama ni bil anya around 30 + ...  kang dah 100+ tetiap bulan,  gi komplen rumah pon xde ekon takan mahal camni,   TNB ckp akan dtg check,  tapi sampai lani masih belum dtg

kesimpulan nye TNB anya dtg check bila bil terlalu murah,   kalu terlalu mahal deols susah nak dtg
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2019 01:43 PM | Show all posts
smart meter bagaikan mimpi ngeri ... sekali tukar bulan depan kene ikat perut

sesiapa yg belum tukar kene kuat semayang,  heharap Allah dpt melindungi dr kedatangan TNB
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2019 02:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Menakutkan lah sekarang ni jd tak senang duduk yela kita mestilah tiap bulan ade bajet dah bila lari bajet harus lah susah hati.
Masalahnya setiap bulan ia makin tinggi dan tinggi.
Sblm ni kalau balik kg seminggu bil jd rendah je skrg tidak lg melambung gak byk.
Jahatla tnb kalau menganiaya kami,mentang2 kami tade pilihan lain dah.
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2019 02:22 PM From the mobile phone | Show all posts
guesswho09 replied at 27-5-2019 12:58 PM
Tlg share kat sini cara kiraan

Ada kat fb tnb careline ke aptah selasa lepas dia ade share iols tak leh nak tepek gambo kat sini.
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2019 02:23 PM From the mobile phone | Show all posts
tagas replied at 27-5-2019 01:22 PM
pd anak2 cucu2 cicit2 piut2

yg balik kampong beraya tu huluq2 la lebih sket

Haah hat ni pun terpikir gak sedangkan kita bila tetamu mai umah sehari dua pun mmg akan ade beza bil letrik dan air bulan tu.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.089078s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list