Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
5640
View
167
Reply

[Budaya] Korang Pernah Tak Kerja Masa Hari Raya?

[Copy link]

Author: KILL_NANCY    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 27-5-2019 10:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Pernah...raya puasa, raya haji pun pernah...ntahle dah terpaksa bekerja, keja jelah..hari raya ke2 ke3 pun bole raya....lgpun kat opis pun ramai je yg xdpt beraya sbb kena support...gilir2 kekdahnya. Raya beramai2 kat opis pun ok jgk... Cuma bgtau bos masuk lambat sikit pg raya sbb nk mentekedarah dulu hahahaha

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2019 10:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Berbelas kali beraya tanpa mak ayah ...dari zaman student sampai kerja ....masa baru2 jadi student tu memang lah menitik air mata time bulan puasa.  

Bila dah kerja pulak, ada kala HQ hantar ke sana ke sini. Nak buat macamana, time interview dulu dah cakap... kalau dapat job kami kompeni international kerja 24 jam. ...malaysia cuti lain negara kerja juga. Hanya talipon saja dapat bercakap dengan mak abah adik beradik di pagi raya....raya ke 4 ke 5 baru dapat beraya itu sudah jadi kebiasaan. Itulah adat kehidupan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2019 10:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Akak x pernah tapi biasa suami kerja masa raya sebab time tu dia dalam shift. Berbelas tahun juga. Tapi sebelum tu dia akan hantar kitorng balik kampung dulu. Palig cepat raya kedua baru balik kg lepas kerja.. Sedih la tapi once berjalan je lepas solat tu, kitorng dah sibuk gi beraya non-stop sampai pukul 10-22 malam.. Balik rumah mandi2 dan zzzz sampai esok pagi.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2019 10:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Start taun lps. Jaga kucing kt cat hotel . Raya pon ala kadar je

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2019 10:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Raya aidilfitri tak pernah. Raya aidiladha twice. Ni masa keje temporary lepas SPM & masa cuti sem. Bagi chance dgn ikhlasnya kat akak2 yg ada famili, yg duk kg jauh. Tempat i kerja dalam 15min dr rumah hiks so tak rasa apa sgt. Plus betul la kesian kat akak2 yg mmg keje diorg permanent dlm retails industries. Susah nak cuti time2 public hols. Kena berkorban saban tahun. Unless kebetulan ada temp so diorg boleh beraya. Bila diorang balik byk dpt buah tangan haha biskut raya, juadah raya, duit rayaaaa

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2019 11:02 PM From the mobile phone | Show all posts
iols walaupun keje serve foreign countries dan tak entitle for malaysia public holiday, kalau kena keje time raya iols kompem ngamuk punya..alangkan puasa kat opis pon rasa nak stress dah..inikan pulak raya..oo takleh2

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2019 11:20 PM From the mobile phone | Show all posts
hurm.. tak pernah..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2019 11:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Sayq cuti tapi suami yg kerja. Standby dipagi raya. Balik sembahyang raya, dah dapat call kes maut. Yg meninggal budak melayu nak pergi kerja lepas habis solat. Jadi iolls dan anak2 diperantauan enjoy tv show je la..

Masa bulan puasa pun..... sekali dpt kes maut smp 3 satu malam. X sempat berbuka katanya. Minum air je. Dah sampai rumah 3 pagi, terus makan buka + sahur. Every year ada je dpt kes sampai x sempat buka.

Org awam kalau ada nmpk accident tepi jalan waktu buka, kalau ada makan atau minum lebih,.hulur laaa sikit pada polis,bomba,jpam semua tu.

Alhamdulillah dah dpt transfer lebih tenang. Cuma raya melayu ke raya cina ke raya india ke x de laaa nak bermimpi dapat cuti.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2019 11:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Setakat ni belum lagi, cuma dulu kerja cashier kat 7-11 time tu sebulan lagi nak puasa..lepas diploma dari duduk goyang kaki kt rumah cari duit poket sikit sementara menunggu result kemasukan ijazah..tapi 3 minggu lagi nak raya hantar surat resign sebab dapat tau nanti raya kena kerja

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2019 12:03 AM From the mobile phone | Show all posts
Pengalaman Pokchik....ermmm banyak..

25 tahun dulu masa Pokchik kena bertugas mengawal kat pulau di gugusan Sipadan Ligitan...

Pulau kecik ... ada pondok pondok orang Bajau laut jerr dan tempat berteduh buat nelayan dari ribut..

Kami 18 orang .... kat pulau tu dari seminggu nak raya sampai seminggu lepas raya sebelum ganti dgn seksyen tempur dari unit yg lain..

Pagi raya tu...kami solat raya impromtu jerr...takda khutbah raya... Bila takbir abis ilang hero jadik askar...semua sayu mayu nangis.

Takda rendang ketupat atau lemang...yg ada pek makanan lam tin jerr....Tapi kami ni askar improvise punya kaki...

Kami bukak sorang satu tin daging tin masak kari jadik dapat 18 tin...Kami panaskan dan tambah susu krim dan panaskan sampai pekat...dan makan ngan pulut ....
Crita pulut ni pun ada crita.... masa kat jeti Semporna sebelum naik bot tempur....tetiba Pokchik terasa nak makan pulut ngan ikan kering bakar...Siapa yg pernah pergi Pekan Semporna tao yg jeti ni dekat ngan pekan...jadik Pokchik sempat beli 5 kilo....tapi bila sampai pulau yg nak dikawal ..tak termakan jugak.
Rupanya memang ada guna gak beli beras pulut tu....Memang ditakdirkan jadi juadah raya kami.

Masa siang raya pertama tu....kami nampak banyak bot bot nelayan dan perahu bajau ulang alik depan pulau kami....mereka ke semporna atau pulau pulau keliling yg ada kampung untuk beraya.

Sedih dan sayu semua...kami berada beribu kilometer dari sanak saudara di semenanjung.
Walaopun sedih masa tu....tapi lepas 20 tahun lebih ianya jadi kenangan manis dalam hidup.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2019 12:13 AM From the mobile phone | Show all posts
Taun ni kna kja..sbb thn lps dah cuti

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2019 12:44 AM | Show all posts
Syukur dapat cuti tahun ni... Tapi dulu masa kanak2 riang, ada mak ayah kerja masa raya... Ingat lagi, dua2 kerja serentak nasib half day... Raya dengan mak cik pak cik je

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2019 01:18 AM From the mobile phone | Show all posts
pernah.. i kerja shift.. dulu i kerja dkt company yg mmg hired pkerja islam je.. so time raya mmg take turn la.. lets say raya aidilfitri kerja, then raya aidiladha dpt la cuti.. kalau raya aidilfitri cuti, raya aidiladha kerja.. so selang seli la tiap thun dgn kelig lain..

then i fikir sampai bila mcm ni nanti kalau dh kahwin susah la nk raya dgn dua dua family (jauh nau fikir.. kihkihkih)

so i tukar tmpat kerja yg semua kaum ada.. Alhamdulillah setiap tahun dpt cuti raya sbb kaum lain yg cover.. syukur

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-5-2019 02:54 AM | Show all posts
Lolalala replied at 27-5-2019 11:20 PM
Sayq cuti tapi suami yg kerja. Standby dipagi raya. Balik sembahyang raya, dah dapat call kes maut.  ...

nasihat yang bagus sis.
Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2019 03:22 AM From the mobile phone | Show all posts
Tak pernah..dulu dapat bos yang sporting bab cuti nak2 cuti raya..mana taknya dia pn beraya sakan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2019 03:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Now beraya kt perantaun alahai sedih rasa..raya mcm tak raya..rindunya ngan suasana meriah raya kat malaysia

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2019 03:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Pernah masa study di perantauan, negara bukan majoriti muslim jadi mana dorang kisah hari raya. So awal pagi pergi sembahyang raya, lepas tu jumpa komuniti muslim kt sana, lepas tu pergi universiti dan melalui hari2 biasa. Macam tu la utk raya aidilfitri dan aidiladha beberapa tahun, kalau raya jatuh hari sabtu ok la memang cuti, kalau weekdays, melalui hari2 seperti biasa. Memori...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2019 04:37 AM From the mobile phone | Show all posts
I kne kje thun ni

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2019 05:13 AM From the mobile phone | Show all posts
Blom lagi. Next year. Baca pengalaman org dulu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2019 05:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Belum pernah sbb keje opis hour

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.081660s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list