CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 6279|Reply: 37

[Pelbagai] Jom merendang di hari raya

  [Copy link]
Post time 1-6-2019 09:18 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode

Menjelang hari raya yang nak kunjung tiba, meh ler kita share resepi me rendang warisan tok2 nenek kita. Kalau berguna boleh cuba raya nanti.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-6-2019 10:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Lauk ni iols tempah je for the last 3 years.
Actually rendang ni, part nk tunggu daging jadi lembut yg leceh tu.
Lagi satu lauk yg complicated is serunding...jenuh mencarik daging tu, pastu masak lagi sampai kering. Ini pun ku order je skrg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2019 11:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Iols suka makan rendang daging
Yang org lain buat
Kalau iols buat...iols xmakan
Xtau nape
Sebab dh sebu tgk rendang tu masak lama sangat kot
Hahahaha

Ada certain resipi letak ketumbar bagai kan
Apa bezanya rasa dia?
Sebab iols biasa campak semua benda then tunggu masak

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2019 12:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Rendang pedas + rendang tok dimasak untuk femili makan dengan lemang alu semalam

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2019 12:10 PM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 1-6-2019 12:04 PM
Rendang pedas + rendang tok dimasak untuk femili makan dengan lemang alu semalam

Lemang alu tu apa kaka mod?
Sedapnya lahai rendang tok
Last week mak mertua datang bawak rendang tok dia beli kat pasar tani ipoh
Rm80 sekilo wooo

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2019 12:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak sabar nak makan rendang mertua iols masak. Rendang dia versi tak yakin je kalau kita tengok dia masak. Tapi bila dah siap.... Umanggggaiiiii sedapnya

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 1-6-2019 02:18 PM From the mobile phone | Show all posts
shernazz replied at 1-6-2019 11:10 AM
Lemang alu tu apa kaka mod?
Sedapnya lahai rendang tok
Last week mak mertua datang bawak rendang ...

Hari tu singgah bagi sumbangan, terjumpa yang berjual. Alu = hentak. Sekali hentak lemang keluar kot
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2019 04:12 PM From the mobile phone | Show all posts
shernazz replied at 1-6-2019 11:20 AM
Iols suka makan rendang daging
Yang org lain buat
Kalau iols buat...iols xmakan

Selalu letak ketumbar bila nak buat serunding (bila rendang tu rasa cam takde orang nak makan dah, sayang nak buang)
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-6-2019 04:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Takde resepi specific, mak jenis main campak2 jer tapi sedappppp. Petua nya, jangan kedekut bawang

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2019 08:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Belajar dari internet je nak buat rendang, macam2 version ada, tahun ni masak guna pressure cooker, x larat nak tgu masak berjam2 atas api

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2019 09:08 PM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 1-6-2019 02:18 PM
Hari tu singgah bagi sumbangan, terjumpa yang berjual. Alu = hentak. Sekali hentak lemang keluar k ...

Baru tau nama.lemang alu
Hahahaha
Sedap nya lemang
Iols.kalau kat kampong mak iols...iols dgn mak cik makcik berebut tang kepala dia tu yang bersantan..
Hahahaha...
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2019 09:09 PM From the mobile phone | Show all posts
aleX-S replied at 1-6-2019 04:12 PM
Selalu letak ketumbar bila nak buat serunding (bila rendang tu rasa cam takde orang nak makan dah, ...

Iols xpenah buat serunding
Biasa beli je sebab renyah nak buat
Kikikiii...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2019 10:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Mama setiap tahun masak rendang Minang.
Resepi daripada arwah mak mertua.
Signature dish rumah kami ni. Pekena dengan lemang ataupun ketupat palas. Kalau makan dengan ketupat, masak lodeh dan sambal pedas mesti ada.  Kalau habis ketupat, nasi himpit pun oklah. Tapi kena tambah masak kuah kacang.

Rendang Minang senang aje nak buat. Campuran bahannya, bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas, kunyit dan serai semuanya dikisar halus. Perap dengan daging, limpa sekejap. Kalau guna ayam bandar jgn perap nanti hancur. Ayam pencen tak pe.. lepas tu masukkan dalam kuali besar/periuk. Masukkan santan sedikit. Dah agak masak sedikit, masukkan garam dan gula secukup rasa. Dah sedikit kering, masukkan kerisik dan hirisan daun kunyit. Gaul sehingga kering. Serdaknya pun best tu..

Cubalah. Macam aleX-S cakap, bawang banyak lagi sedap kan.. Mama nak tambah skit, anggaran nisbah bawang merah dan bawang putih pun mesti kena betul. Jgn yang mana satu terlebih. Nanti ‘rasa lari’.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-6-2019 12:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Sambal daging kacang tumbuk jawa style.
I main2 campak2 ja tak ingredient yang tetap.
Cara2.
Blender
Bawang putih, bawang merah, bawang besar, halia, lengkuas dan cili kering. Kalau nak pedas lebihkan cili.
Tumis bahan yang di blender
Masukkan perahan air asam jawa
Biarkan sampai mendidih kemudian masukkan daging yamg dipotong dadu.
Masukkan perasa, ajinomoto, gula, dan sedikit garam
Apabila dah kering, masukkan kacang tanah yang dah diblender dalam sambal.
Angkat dan bolehlah di makan, dengam lemamg, ketupat atau pun nasi panas2. Sedapppp..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-6-2019 12:18 AM From the mobile phone | Show all posts
mizziaz replied at 1-6-2019 10:35 AM
Lauk ni iols tempah je for the last 3 years.
Actually rendang ni, part nk tunggu daging jadi lembut ...

Petua daging lembut, masa rebus tu, masa daging dah mendidih masukkan ais ketul dalam rebusan daging. InshaaAllah empuk. Macam kusyen... Hahaha, bergurau no.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2019 09:39 AM From the mobile phone | Show all posts
mamarock replied at 1-6-2019 10:48 PM
Mama setiap tahun masak rendang Minang.
Resepi daripada arwah mak mertua.
Signature dish rumah k ...

Ikut jenis2 rendang pula kan mama. Ada yang ratio 1:2:1 bawang putih:bawang merah:bawang besar. Dah save resepi ni. Thank you. Selamat hari raya mama, maaf ada salah silap, semoga bergembira di samping keluarga rakan taulan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 3-6-2019 05:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Nak masak serunding dgg intan potong dgg kecil2 n rebus dgg dlm pressure cooker dulu kemudian campak ja dgg dlm serunding n kaco hingga kering.dgg tu akan hancur sendiri dah x perlu nak carik2.mlm raya br masak serunding.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2019 06:42 AM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 1-6-2019 02:18 PM
Hari tu singgah bagi sumbangan, terjumpa yang berjual. Alu = hentak. Sekali hentak lemang keluar k ...

Alahai, tengok gambo terasa-rasa di lidah nak makan lemang juga. Kat tepi-tepi jalan dah ada org jual lemang. Mau gak beli untuk berbuka kang hehe

Untuk tak OT, iols minat mak adik ipar I punya rendang. Mcm light-light je banding dengan my mum's rendang. Bila mintak resepi, she guna bawang, serai, santan sikit etc je takde kerisik, gula merah mcm rendang pedas daging mak I. Yelah, lain versi rendang lain peminatnya

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2019 07:50 AM From the mobile phone | Show all posts
fahdramli replied at 2-6-2019 12:18 AM
Petua daging lembut, masa rebus tu, masa daging dah mendidih masukkan ais ketul dalam rebusan dagi ...

bakal jadi gulai rendang kalau tambah ais manjang. Letak Ais sebaldi belom tentu daging empuk.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-6-2019 08:08 AM From the mobile phone | Show all posts
mizziaz replied at 3-6-2019 07:50 AM
bakal jadi gulai rendang kalau tambah ais manjang. Letak Ais sebaldi belom tentu daging empuk ...

Jangan lah boh ais sebaldi, i mean masa kita rebus daging, kang tgh menggulai daging boh ais, itu  jadi gulai daging ais blended lah.  Hahah. Ni masa kita rebus daging, kt kampung kan biasanya tak dak pressure cooker,,
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

29-3-2024 01:51 AM GMT+8 , Processed in 0.082334 second(s), 63 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list