Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
903
View
39
Reply

[Pelbagai] BIAR LAMBAT ASAL SELAMAT...

[Copy link]

Author: seribulan       Show all posts   Read mode

Author
Post time 7-6-2019 09:22 AM | Show all posts |Read mode
Perlu diterapkan kembali dalam.diri pemandu sekarang...
Banyak kemalangan berlaku akibat sikap tidak sabar pemandu...memotong secara merbahaya...keluar simpang tidak ikut peraturan, langgar lampu merah, tidak gunakan lampu signal... apa lagi ye?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2019 10:42 AM | Show all posts
Ramai yang tak reti guna signal.... belajarlah jangan pentingkan diri sendiri dan susahkan orang lain. Saya selalu ingat pesanan Ustaz: Kalau tak dapat ikut undang2 jalanraya macam mana nak ikut undang2 Allah. Ramai yang pakai kepiah, berserban, tudung labuh tapi tak ikut undang2 atau peraturan bila bawa kereta

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2019 10:45 AM From the mobile phone | Show all posts
ada yg suka memotong kt double line. biasanya bila ada double line tentu jalan agak sempit, berbukit, di hadapan ada selekoh, ada jambatan dan sebagainya. tapi segelintir manusia tak peduli. tetap nk potong double line. banyak kes kemalangan terjadi akibat memotong kt  laluan ini. bawa-bawalah bersabar terutama kt jalan yang kita tak biasa

lagi satu cuba dapatkan rehat yang cukup. musim perayaan mcm hari raya ni kita banyak makan. jadi mata senang mengantuk. tentu ramai yg beraya sampai malam. jadi hati-hatilah memandu.
fikirkan orang yang kita sayang.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-6-2019 08:27 PM | Show all posts
Ivysaur replied at 7-6-2019 09:42 AM
Ramai yang tak reti guna signal.... belajarlah jangan pentingkan diri sendiri dan susahkan orang lai ...

Kalau di India bukan setakat signal, siap HONK please. Indonesia pun
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-6-2019 08:29 PM | Show all posts
sfhzuraz replied at 7-6-2019 09:45 AM
ada yg suka memotong kt double line. biasanya bila ada double line tentu jalan agak sempit, berbukit ...

Kalau 3 lane semua pakat dok lane tengah lane kanan terlampau laju. Lane kiri slow cam kura kura. Maka jem la @ guna emergency lane...
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2019 10:19 PM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 8-6-2019 08:29 PM
Kalau 3 lane semua pakat dok lane tengah  lane kanan terlampau laju. Lane kiri slow cam kura kur ...

yang jenis pandu slow pastu dok kt line tengah rasa geram jer kan. mcm tak reti nk amik lane kiri. kang kita amik lane kanan ada jer keta lain main cucuk lampu suh bg laluan kt dia. nak tak nak kita jer la amik lane kiri.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-6-2019 08:09 PM | Show all posts
Sedih eksiden yg ibu hamil meninggal tu
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2019 09:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Paling memympah kalo kt jalan org bwk slow nak2 kat jalan kampung yg 1 lane pergi 1 lane balik.
Adoila. Mcm nk tlg tekankan minyak bgy laju sikit.

Tp penat pn bole jd punca gak. So the best is rehat la kt tepi jalan. Pekena kopi dulu. Dulu2 petronas buat kopi free time hari perayaan. So ramai la lepak petronas time tu. Tp skrg dh xde dh

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2019 05:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Kebykan org Malaysia ni xtaw nak guna signal agaknya, tanpa signal terus msk ke kanan atau kiri dan satu lg x reti nk guna cermin pandang sisi serta pandang belakang, br ni terjd say eksiden bila pemandu yg ghairah nk pergi raya tanpa fikir org yg naik motor, bila dah dekat simpang tanpa tgk keadaan sekeliling pemandu tu main masuk tanpa bg signal dan alert kehadiran pemandu motor, akibatnya si pemandu motor tersepit ditepi besi divider, ngeri tgk dan mmg rasa nak carut 2 aje kat driver kereta sbb taka berada kt belkg kereta dia
Bg taka sikap selfishness pemandu tu above all yg diperkatakan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2019 09:40 AM | Show all posts
Ada manusia atas jalan wataknya akan bertukar menjadi ego
Berkira nak bagi laluan kat org.....
Potong lane sesuka hati cth dari lane paling kanan tiba2 masuk lane paling kiri di saat akhir
Ini memang kerap berlaku depan mata dan dia bernasib baik sebab tiada rempuhan  atau keretanya dilanggar akibat gelojohnya cara pemanduan yg diubah di saat akhir begini...
Cuba bayangkan jika Allah takdirkan pd ketika pemanduan tidak cermat itu berlaku terus dpt balasan cash pasti ada nyawa yg akan melayang samada diri sendiri ataupun nyawa dari kenderaan lain yg kena tempiasnya ....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2019 07:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Paling penting check kereta semua dlm keadaan baik. Kalau kereta rosak tgh highway yg jem pun dah jadi haru biru. Semoga semua sampai dgn selamat walau ke mana hala tuju

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2019 08:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Betul tu, mod. Biar lambat asalkan selamat. Fikirkan orang tersayang yang ada dalam kereta dan yang sedang menunggu di destinasi.

Tapi jangan terlampau lambat bila drive kereta tu. Karang nanti driver kereta kat belakang tu pula yang panas hati. Haha....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2019 08:15 AM | Show all posts
atas highway lane kanan dh jd lane bwk slow..nk memotong kena masuk kiri..tu punca jln sesak dan tak lancar..
tp sapa2 yg ada duit lbh time raya masuk jela lorong kecemasan...tak mahal 300 je

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2019 09:27 AM | Show all posts
Balik raya memang tak laju pon.
Slow ja drive. Sebab sangkut jem..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2019 11:25 AM | Show all posts
rehat kena la cukup..skrg ni byk kes microsleep..bukan je membahayakan diri sendiri, malah org lain..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2019 03:43 PM | Show all posts
Kita selalu diwar2kan kononnya kita ni org Timur yang kaya budi bahasa dan sopan santun. Tapi bila org kita dah start pegang stereng  dan handle kenderaan, terus berubah jadi orang yg paling tak berdisiplin dan kurang ajar di atas jalan raya. Pantang lambat sikit gerak kat trafic light terus HONK, kalo motor lagi parah duduk kat tgh2 lorong laju. Kalo kita suruh ketepi bagi laluan, terus angkat jari tengah.

Suka tgk org kat India, Indonesia dan Thailand dorang sangat bagi kerjasama atas jln raya. Takde nak berebut2 sapa nak dulu jln. Walaupun infra dorang teruk dari kita tapi sikap pemandu lebih sopan dan bertimbang rasa antara satu sama lain. Jarang jumpa eksiden.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 10:53 AM | Show all posts
i ols tak bagi chance sape yg cuba potong q

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 05:07 PM | Show all posts
Drive dalam keadaan mengantok..Baru je tadi follow kereta ketengah ketepi..Pastu brek..Eh daku yang nak potong ni pun jadi naik takut tetiba dia menghimpit ke tengah...huhu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 05:15 PM | Show all posts
Edited by kotakkosong at 18-6-2019 05:17 PM

Paling tak best bila kita que elok2,tiba2 ada je kereta dtg mencelah kt depan tu nnt menambahkan jem..Ada yg bg signal & ada jugak yg main selit je..terkejut i wlupun dah betul2 fokus memandu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 07:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak suka bila di highway bas atau lori ikut rapat sangat. Takut apa2 hal sebab kedua2nya besar. Saya akan usaha drive jauh sikit dari bas dan lori.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.094035s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list