Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12
Return to list New
906
View
39
Reply

[Pelbagai] BIAR LAMBAT ASAL SELAMAT...

[Copy link]

Author: seribulan       Show all posts   Read mode

Post time 19-6-2019 12:33 PM | Show all posts
sekarang ni kalau drive nak balik kampung walaupun dekat jer dalam 2 lebih akan tetap pilih waktu yang selamat untuk balik contoh pagi2 ker sebab fobia dengan kes kemalangan yang berlaku sekarang ni

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2019 01:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Selain tak bagi signal....ada jenis yg menonong je masuk dr line kanan atau tengah ke kiri / simpang. Lepas tu jenis yg potong line dengan muka xbersalah dan x angkat tangan.  Ada yg terlepas simpang, under kete tanpa ragu2 dan harap orang lain boleh elak dia . Jgn la perangai mcm tu...nyawa tak boleh beli kat kedai bundle ya.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2019 12:42 AM From the mobile phone | Show all posts
PEMANDUAN BERHEMAH.

Iaitu pemanduan yang  dapat mengelakkan dan menyelamatkan daripada berlaku kemalangan. Pemanduan oleh pemandu yang mempunyai perkara berikut:-

1. Pengetahuan mengenai undang-undang jalan raya, Konsep  Pemanduan Berhemat dan peraturan-peraturanya.

2. Kemahiran yang tinggi dalam aspek pemanduan,

3. Sikap yang betul ketika memandu serta,

4. Mengamalkan formula mencegah kemalangan dalam menghadapi pelbagai halangan semasa di jalan raya bagi menyelamatkan nyawa, harta dan masa pengguna jalan raya.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2019 01:19 AM From the mobile phone | Show all posts
tp itulah, kdg2 kemalangan ni slalu brlaku dsbbkan kecuaian org lain..memotong di double line, naik bukit pn nk memotong, cuba bersabar skit.. kalau kau sorang yg mati xpelah, ni abis libatkan bnyak knderaan.. x ke mnyusahkan nmanya tu..
i mmg geram btul klau jmpa yg jnis x reti nk bsabar ni.. konon hero la dapat potong kereta org..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2019 07:26 AM | Show all posts
Kdg2 kita lupa dgn blind spot..
Itu yg bhy..kita rasa semua dh free, signal dh cantik
Tetiba bila nk masuk lane, sedar2 ada kereta or motor

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2019 10:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Banyak kali berdepan dengan kes yg bawa motor pentingkan diri sendiri. Bawak motor perlahan dan ada di tengah-tengah jalan dan tak peduli kereta belakang. Pernah juga ketika pagi jalan sesak di setiap lorong dan motor ni mencelah sampaikan langgar side mirror dan dia pulak tunjuk isyarat lucah seolah kita salah sebab dia nak lalu maka kena bagi laluan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2019 11:47 AM | Show all posts
1 lg sikap yg x bagus ialah driver jenis suka mencucuk.. pelik dgn driver mcm ni.. kalau nk laju sila la ke lane kanan, ni lane kiri pn nk laju n sibuk nk cucuk2 keta dpn..

i kalau ade driver cucuk kt blkg time i kt lane kiri, i akn slow kan lg kete i smp 40-50 km/h biar smp die fedup n ptg ikut lane kanan.. hehe

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2019 12:00 PM | Show all posts
ramai yang x sabar atas jalan skang ni. kadang tengok kita jalan dah ok, gap dengan kereta depan jarak selamat, bukan selamat jalan yang kereta depan gap berbatu tapi nk dicocok gak as if kita ni menyiput.

orang kata sbb stress kot eh, tp pk blk kadang stress mcm ni adalah sejenis stress kita yang buat dia..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2019 01:27 PM | Show all posts
tak menyabor kalau beratuq kat roundebot

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2019 03:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Signal tu ha tolong la guna.  Bukan hiasan tu.  Ade tujuan nye.. Kekadang kite tcongokla nunggu nk keluar simpang,  dh la area padat sendat,  sekali tunggu die mcm siput melintas alih2 masuk simpang.  Ya Allah,  laju mulut nk mnyumpah.

Kedua,  memotong.  Aduhai..  Sume org pon kekadang crucial kejar masa tp tolonglah kalo nk cepat pon lakukan nye dengan bijak.  
Memotong himpit org la menyelit2 xcukup space.  Jgn la rase kite sorg yg drive atas jalan tu yg skill sgt.  Kekadang driver lain yg jaga nyawa awak,  driver lain yg mngalah sbb tgk cara awak drive demi keselamatan bsama tau x. Drivwr lain bukan xd skill tp awak tu yg confident sgt n clumsy.  Ade paham.

Ego tinggi.  Kalo kat highway,  kalau pon kete kite tu bmw ke mercedes ke kalo dh slow jgn la sombong nk duduk lane kanan walau driver lain dh hint awak, potong kiri awak,  beam awak.  Walau yg beam tu logo kereta malaysia pon.  Eksyen2 bangga diri ni xbawa mana.  Btimpa kutuk atas kepala je.  

Paling scari bus express drive lane kana kat highway yg tgh banyak kete.  Oiiii..  Darah tinggi tgk.

Yg moto plak tau lah kecik,  nyelit2 kang tsangkut kat side mirror ketw org kang,  koyak kulit tsahat ke jalan xke naya.  Kete gak yg salah.  Yg moto besa ni,  mcm bangga plak lalus ebelah2. Ni pin saru hal. Jugak ni kalo dorg convoi.  Xsume tp kebanyakan nye.

Banyak lagi.  Tp malas nk bebel.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2019 09:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Paling menyirap bila kereta depan bawak terhoyong hayang, rupa-rupanya duk main handphone
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2019 02:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku pulak...selalu gerak awal dr masa supaya sampai lebih awal....x nak org tunggu kita....n paling sakit hati kalau org lewat sampai
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2019 03:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Suami sy pemandu paling lembab..nak plak klu dia tgh rancak bersembang sambil memandu lg jd akan slow..pernah atas highway dia hentam 60km..
Tp naik kereta dgn dia sy rasa paling selamat..break pun xterasa..blh tdo aman2 je dan dia mmg org yg gayat..dah tentu lah prinsip hidup dia biar lambat asal selamat

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2019 07:34 PM From the mobile phone | Show all posts
iols paling bengang dengan org yg main fon tgh drive
bagi iols dorang la yg wat jalan jammed,lembap,terkedek kedek,langgar belakang keta orang huhh
iols doakan org2 gini semoga minyak keta dia cepat je abes pastu kalau dia g mana2 pakai waze sesat memanjang pastu hon dia klu dia tekan tak bunyi hah! geraamm tawww

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2019 09:32 PM | Show all posts
Edited by norsue at 23-6-2019 09:38 PM

Saya selalu bawa motor, sebab tempat kerja dekat je dengan rumah. selalu yang saya perasan pemandu kereta yang nak keluar nampak je motor terus je keluar, walaupun motor dah dekat, bayangkan kita terpaksa brek bagi laluan kat dorang, kalau kita ni bawa slow faham la jugak, ni kadang2 kita pun laju jugak.

Parking kat tepi jalan, yang menggangu pandangan pemandu lain nak keluar. Lagi satu bila nak memotong line yang sama, sipi2 je dekat dgn kita..seriau sangat..kadang2 nak mengelak terpaksa ke tepi sampai terkeluar dari jalan raya. sekarang ni trend budak2 bawa motor angkat tayar depan. Kita pulak naik risau, kang tak pasal berlanggar dengan kita.

Ya Allah mohon sangat terlindung dari kejadian yang tak diingini.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2019 09:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Td otw blk ke rumah lalu satu jln yg agak sempit. Kete blkg dok cucuk2 bg laju dgn lampu tinggi. Geram btol then dpt pintas nyaris nk eksiden. Gopoh sgt. Laluan kmpg xkn nk tekan 100. Bahaya btol klo driver sikap mcmni. Xkene kat dia tp kne org len yg xberslh

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2019 01:08 AM From the mobile phone | Show all posts
Benci btul org yg memandu laju melulu x sabar2.. Td pn ade seketul kete wira kt roundbout memecut laju dri arah kanan mencantas kete weolls...hee rase nk bg penampo jerr nsib x bwk laju mau accident...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2019 05:02 PM | Show all posts
tapi kadang2 kita dh berhati-hati dan bwk perlahan pun orang lain yang bikin onar dengan drive melulu...
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2019 12:30 AM From the mobile phone | Show all posts
-adnil- replied at 16-7-2019 05:02 PM
tapi kadang2 kita dh berhati-hati dan bwk perlahan pun orang lain yang bikin onar dengan drive melul ...

Kan...kdg sbb org lain yg bwk laju melulu ni laa yg bikin onar...
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2019 11:43 AM | Show all posts
potong que, kalau tersilap jalan, ok lah boleh lah dimaafkan, kadang tak perasan, tapi kalau sengaja potong que, sebab nak cepat, biadap perbuatan tu, manalah orang tak marah, org beratur dari belakang tetiba ada kenderaan lain potong masuk

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.076166s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list