Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
1974
View
56
Reply

[Pelbagai] Buat jahat jangan sesekali... Orang ingat sampai mati.

[Copy link]

Author: fahdramli    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 10-6-2019 01:31 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Orang ni macam mana buat baik pun tetap orang takkan kenang, tapi sekali buat jahat tujuh keturunan orang canang.
Screenshot_20190610_133037.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2019 02:01 PM From the mobile phone | Show all posts
.. Aku selalu korbankan cuti raya aku utk org2 yg dah kawen. Maksudnya aku cuma cuti raya ikut dlm kalendar jer. Tp bila sekali aku mengamuk nak cuti raya pjg, dorg asyik berbunyi.
Itulah dia, bila buat baik salah, x buat baik lagi salah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2019 03:33 PM From the mobile phone | Show all posts
i tend to agree. but its a choice TT. U dont have to be nice but show that ur a kind person. No need to expect anything. Its a choice again... i still vote being kind.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2019 03:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Bkn la jd kejam. Tp belajar la sesekali tu saying no kalau xsetuju tu. Jgn jd pak turut je. Manusia treat kite dgn care yg kite allowed tu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2019 04:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by yuki812 at 10-6-2019 04:04 PM

agree.
beribu kebaikan yg kita buat...tak ingat satu pon.
tp satu kesilapan tu lah yg dikenang..dicanang sampai mati...
so sad..
nak balas camne..sebab kita pon bkn pendendam..
finally..leave it to Allah
Dia maha mengetahui..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2019 05:07 PM | Show all posts
kadang2 hidup ni kena berhati kering..
tak perlu nak jaga hati orang sangat..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2019 05:07 PM | Show all posts
Edited by seribulan at 10-6-2019 04:09 PM

Buat jahat jgn sekali tapi berkali kali

Don't be a fake @ poser...goody goody two shoes

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2019 06:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Nak puaskan hati orang bukan mudah
Selagi x menyusahkan hidup sendiri atau hidup orang lain
Kata2 orang belakang kiri kanan tolak tepi
Bagi ai bukan diorg yang hulur beras kat rumah
Titik. No kipas2

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2019 06:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Betul..ai may look nice but i can eat you alive.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-6-2019 06:11 PM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 10-6-2019 03:33 PM
i tend to agree. but its a choice TT. U dont have to be nice but show that ur a kind person. No need ...

Same goes to me. I still choose to be kind to others. But sometimes a human always being a human... Apa nak kata. Reda kan hati. Bawak hal sendiri sajok.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-6-2019 06:13 PM From the mobile phone | Show all posts
yuki812 replied at 10-6-2019 04:03 PM
agree.
beribu kebaikan yg kita buat...tak ingat satu pon.
tp satu kesilapan tu lah yg dikenang..di ...

Itu sebaik2nya pada Allah kita berserah. Klu kita balas, kita pun sama ja level mcm depa.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-6-2019 06:14 PM From the mobile phone | Show all posts
rospinki replied at 10-6-2019 06:09 PM
Betul..ai may look nice but i can eat you alive.

Klu terpaksa telan ja orang cm gitu. Puas hati kan... Hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2019 08:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Buat baik berpada-pada, buat jahat jangan sekali.

Ada betulnya pesanan orang tua tua zaman dulu. Nak buat baik tu bukan dgn semua org. Ada yg suka ambil kesempatan kat kita. Tapi, jangan sekali-kali buat jahat. Mcm mana pun org aniaya kita, jgn dibalas, sebab nanti jadi sama level mcm dia jugak.

Kita ni iman tak sekuat Rasulullah SAW. Baginda buat baik dgn semua orang walaupun Baginda dicaci, dimaki hamun depan muka sendiri. Kita ni kalo kena mcm tu, mau dimaki balik org tu. Tapi ada baiknya bo layan saja. Mmg sakit hati, tapi lantak mereka lah.

Ada masa kita kena pentingkan diri sendiri, untjk jaga hati kita. Kita yg kena jaga diri sendiri.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2019 10:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Itulah manusia mmg mudah lupa
Seribu kebaikan akan terus dilupakan bila satu kesilapan kita lakukan
Dah pernah terjd mmg rs sakit sgt dlm hati
So now x perlu nak jd baik sgt
Biar org kata meols jht dr berpura2 baik

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2019 11:53 PM From the mobile phone | Show all posts
fahdramli replied at 10-6-2019 10:11 AM
Same goes to me. I still choose to be kind to others. But sometimes a human always being a human.. ...

be kind and be nice ada makna yg beza.

kadang kena jugakla say No. manalah ada manusia perfect... cuma kindness ni naturally ada dlm diri org yg mmg betul kind la. buat jahat mmgla senang... nak buat baik la susah... haihhh... i pun berusaha menjadi org baik... wlu x baik mana pun.. but kita cubalah. yg jenis x baik tu kita buat bodo je la

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2019 11:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Satu kejahatan beribu kebaikan dilupakan..sudahnye xpayah la buat kebaikan tu sbb sia2..amik la ko sorg2 jgn ditnya lg knape xbuat itu ini

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2019 11:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Tepat sgt2 quote tu tt..thats why aiolzs bersikap kejam kecuali kpd y betul2 deserve kelembutan aiolzs je baru aiolzs care pasal dorg..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2019 05:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Buatlah baik selalu x rugi pun

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2019 06:00 AM From the mobile phone | Show all posts
Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua.Tq t.t..topik yg menarik..setepek kena kt diri juga ni..dulu pk gitulah..awat kami buat baik tp sbb satu tersilap terus kena chop..tp pk pk balik..tu proses utk muhasabah balik diri.Saya cuba reverse balik dgn sesuatu yg beri impak positive pd diri.
Apapun buat..lakukan sebabNya.balasan?? Didik hati ( mmg kdg dn selalunya syaiton ni duk hasut) utk bersangka2 dn nk mnta puji tp cubalah..kalau blh lawan lawan..buat sbb enjoy..suka dan minat.jd kita xkan kecewa kalau nk tgu balasan atau pujian manusia ni.Ganjaran Allah ni dia bg pelbagai, kdg allah murahkan rezeki,lapangkan rezeki org2 keliling kita dn juga kdg2 ada ja Allah mudahkan urusan pun dh dikira ganjaran terhadap perbuatan baik kita.jd terus ja buat baik ikut kemampuan kita .mana xmampu ..mngkin tu diluar izinNya juga .wallahualam

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2019 07:00 AM | Show all posts
lantak
be a sailfish eh selfish
jaga kepentingan sdri dulu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.094476s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list