Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123
Return to list New
1946
View
56
Reply

[Pelbagai] Buat jahat jangan sesekali... Orang ingat sampai mati.

[Copy link]

Author: fahdramli    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 27-6-2019 10:17 AM | Show all posts
prinsip hidup aku senang je, sekali ko nuat baik dengan aku,sejuta kali aku balas baik.tapi sekali ko dah buat jahat kat aku..sampai ko mati aku akan balas.xdenye aku nak acah2 perempuan lindungan kaabah..ko buat taik dengan aku.aku lempar taik balik.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2019 10:24 AM | Show all posts
cikguvina replied at 27-6-2019 09:17 AM
prinsip hidup aku senang je, sekali ko nuat baik dengan aku,sejuta kali aku balas baik.tapi sekali k ...

Tahu tak pe...tapi ramai yang delusional, play victim @ amnesiac tetiba
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2019 12:38 PM | Show all posts
seribulan replied at 27-6-2019 10:24 AM
Tahu tak pe...tapi ramai yang delusional, play victim @ amnesiac tetiba

kan.yg acah2 baik redha.
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2019 12:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Cuba untuk tak buat jahat. But sometime memang perlu untuk selfish. Just for my own sake. Supaya tak mental!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2019 12:42 PM | Show all posts

jenis komplen konon nak kita kena balik...
hati tisu kaki komplen ni...sentap manjang...




Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2019 12:58 PM | Show all posts
jahat acah2 dlm ni mcm taik kuku aku je.
kalau real jahat baru sedap ramas muka tu kat jalan tar..baru puas kan..merentan dlm porem dpt apa..credit kena potong jek
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2019 01:13 PM | Show all posts
sapa makan cili terasa pedasnya
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2019 01:18 PM | Show all posts
sebenarnya kan..org dh lama tau sapa yg jahat
cili tu org suka makan tak rasa pedas pun..pedih mata je tgk permainan so called good pipel ni.

motip aku plak beriya..i x campo
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2019 05:40 AM | Show all posts
mualian replied at 27-6-2019 11:40 AM
Cuba untuk tak buat jahat. But sometime memang perlu untuk selfish. Just for my own sake. Supaya tak ...

Akhirnya mental tunjuk siapa dulu yang bertandang provoke everytime...play victim.@ delusional...

Jom solat God know...Alhamdulillah...
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2019 02:12 PM | Show all posts
Bila kita buat baik dengan orang, jangan harapkan balasan supaya kita tidak sakit hati di kemudian hari. Ikhlaskan hati tanpa harapkan balasan. Betul lah kata pepatah, buat baik berpada-pada, buat jangan jangan sekali.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2019 03:09 PM | Show all posts
Bagi aku lah kan yang masih kanak kanak ni.
Berurusan dengan manusia ni kita kena tahu, kau boleh buat jahat
aku pun boleh buat jahat. If you don't prepare, you will lose miserably.
Apa yang kita nak adalah meminimunkan kerosakan berlaku ke atas diri kita.

Buat jahat itu perlu tapi kena ada disiplin dan had yang mana
bergantung kepada etika seseorang itu.

Jadi belajarlah gunakan kejahatan untuk kebaikan diri dalam pada
masa yang sama jangan merosakkan orang lain.
Beringat, tak ada sesuatu yang tidak dibalas.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2019 02:06 PM | Show all posts
Sbb tu ada this saying, buat baik berpada-pada, buat jahat jangan sekali.
Semua pun kena fikir and pertimbangkan. Jangan ikut hati, both untuk buat baik or buat jahat.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2019 12:03 AM | Show all posts
What you give, you get back. Tak perlu percaya dkt karma tapi cukup utk kita tau, setiap perbuatan mesti ada balasannya. Kindness tu satu nilai murni yang patut semua org amalkan.
Mana tau,  bila kita buat baik dkt seseorang and then dia doakan kita, dia doa dia makbul, in the end kita dapat balik kebaikan sometimes dalam keadaan yang tak disangka-sangka.

Be kind, always.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2019 05:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Mak iol selalu pesan, walau baik mana pun kita dengan seseorang, jangan tidur dalam perut orang tu. Kita tak kenal hati budi orang sepenuhnya. Nak kenal orang betul2 makan tahun. Sedangkan yg sudah berkahwin lama pun masih x kenal sepenuhnya perangai pasangan masing2, itu yg ada edisi terkejut, x kusangka hujan di tengahari. Sentiasa beringat dalam apa2 jua, namun buat jahat jangan sekali... a reminder untuk diri sendiri jua sbb iol jenis mudah percaya orang...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2019 06:25 AM | Show all posts
Setiap manusia ada buat zalim, ada buat jahat, tapi kita lupa kita ada buat zalim pada Yang Maha Esa..sebab itu penting kita mohon keselamatan dunia dan akhirat..

Dari Imam as-Syafi'y :- "Sesungguhnya engkau tidak mampu untuk membuat ridha manusia semuanya, maka perbaikilah hubunganmu dengan Allah, kemudian jangan pedulikan manusia". (Tawalit Ta'sis, hlm.136)

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2019 11:17 AM | Show all posts
Kita sendiri pun tak suka orang buat jahat kat kita kan? So, buat apa kita nak buat jahat? Sebelum kita buat sesuatu tu kena pikir dulu implikasi pada diri.. Kalau orang buat kita macam ni, apa yg kita rasa.. bila kita pulak buat kat orang macam tu maknanya dia pun akan rasa macam apa yg kita rasa..

Kesimpulannya, berbuatlah baik setiap masa. Tak rugi pun.. bukan org sekeliling je akan sayang & menyenangi kita tapi yg lebih penting Allah suka kepada hambaNya yg berbuat baik sesama manusia.. Walau terkadang penerimaan orang terhadap kita berbeza-beza tapi yakinlah Allah Maha Mengetahui segalanya.. Insyaallah,  ganjarannya pasti ada.. Kalau tidak di dunia, mungkin di akhirat sana..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2019 04:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Betul... jgnlah buat salah... walaupun kita menyesal atau kesalahan yg pernah dibuat namun bila dah tercalit cop kesalahan tetap ada... sbb tu ada pepatah ada berkata bila ko dah buat jahat kebaikan ko org tak nampak dah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.083944s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list