Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12
Return to list New
817
View
27
Reply

[Budaya] Tolong bg idea.. apa sy perlu buat pada masa yg sgt lapang

[Copy link]

Author: chenta_dewi    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 9-7-2019 12:52 AM | Show all posts
seribulan replied at 8-7-2019 06:54 PM
@AlterEgo

@KILL_NANCY @hibernation @mdhelmi @kuihbakar @AlterEgo @fahdramli @sitisenyum@Foxey  ...

terima kasih mod tag kita walaupun tak kuar noti


muda sebelum tua, kaya sebelum miskin, sihat sebelum sakit, lapang sebelum sibuk...


1. kemas rumah  
2. basuh kereta
3. berkebun
4. mendalami bahasa Al-Quran
5. belajar tafsir Al-Quran
6. bagi stray cats makan
7. amik upah lipat kain baju jiran, tak pun lipat for free sebab banyak sangat free time
8. cat bilik
9. cuba resipi baru setiap hari
10. telefon mak ayah
11. baca buku
12. belajar tepek gambar kat cari
13. cuci peti ais
14. kopek bawang dan blend buat stok
15. belajar buat brownies
16. pastu bagi kat kami yg bagi idea2 ni hihi


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2019 11:36 AM | Show all posts
saya rasa yg proper bg advice ialah pompuan sendiri
tp saya cuba

maaf bertanya suami tt kerja offshore ke?

tt xbgtau detail sgt
skrg tt bisnes kat rumah ke kat shoplot?
pelik jugak ada bisnes yg x sibuk melainkan mmg xnk bisnes tu berkembang
melainkan sekadar mengisi masa lapang atau topup sikit2 duit poket

bisnes sibuk
kalo nk bisnes yg sibuk cuba meniaga pasar malam
cuba meniaga sminggu 2 kali ke, kalo best tryla hari2 pulak
lain hari lain tempat pasar mlm

buat kelas
kalo ada kemahiran pape cuba buat kelas free atau berbayar yg x mahal sgt
ilmu tu Allah punya kita ditugaskan utk menyampaikan je
mula2 kelas buat kat rumah dulu, kalo dh dpt sambutan baru sewa shoplot
kelas bole mcm2, kelas masak, kelas tuisyen, kelas melukis, kelas guna pape software etc...

pegi attend kelas
kelas mengaji, kelas tasawwuf, kelas safety, kelas menjahit, kelas memasak, kelas melukis, kelas memanah, kelas berkuda, kelas bersukan, kelas buat kek, kelas berenang, kelas piano etc...

"Keje amal masih tak tau nak buat"
dalam taman mesti ada surau/masjid kn?
senyap2 bawa vacuum dari rumah then pergi vacuum bhgian solat muslimah, sapu ke, lipat2 sejadah ke, sembur sikit minyak wangi ke, tp seharusnya kene bgtau sorg AJK masjid sbb akan guna elektrik masjid
tu baru keje amal xsemestinya kene join mana2 program

tp sbnrnya saya suka wife duduk rumah utk elak fitnah


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2019 08:48 AM | Show all posts
try do simple gardening.
hari2 perkatikan pokok membesar mmg seronok.
try pokok2 simple yg kita guna utk masak.

pokok lada, pokok limau/ limau purut
kalu rajin, tanam di pasu.
kalu sibuk, tanam di tanah halaman.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2019 06:40 PM | Show all posts
seribulan replied at 8-7-2019 06:54 PM
@AlterEgo

@KILL_NANCY @hibernation @mdhelmi @kuihbakar @AlterEgo @fahdramli @sitisenyum@Foxey  ...

terima kasih for the tag

sy suka non fictional reading jika free
also relaxed reading jika for classic books eg dlm train etc

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2019 01:49 PM | Show all posts
ipes2 replied at 21-7-2019 05:40 PM
terima kasih for the tag

sy suka non fictional reading jika free

Saya biasa baca buku masa kampus dulu jika dalam bas...masa yang sangat lapang...
sekarang dok godek smartphone le...macam-macam adaaaaa


Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2019 04:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Boleh cuba g kelas saham. Byk2 sifu2 saham yg bertauliah. Bila dh ada ilmu nanti bleh trade saham. Klu rasa byk sgt masa terluang boleh trade intraday. So kene close monitor. Hari2 tu akan rasa sekejappp jer dr pkl 9am-5pm. Masa pon xterbuang mcm tu jer. Ada rezeki untung. Tp kene bare in mind yg saham xselalunya untung. Mcm bisnes jgk ada untung rugi. Klu rasa xnak monitor hari2 boleh main swing. Monitor skejap2 jer.... Sampai target boleh jual saham tu. Sbg permulaan boleh jer tgk kt sifu2 saham kt fb. Ada mohd asri, ada mr yus. Ada mahersaham. Boleh join kelas yg dalam budget kita. Manfaat kan ilmu yg ada. InsyaAllah sikit2 lama2 jd bukit. Practise make perfect! Gud luck.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-7-2019 01:33 PM From the mobile phone | Show all posts
mdhelmi replied at 9-7-2019 11:36 AM
saya rasa yg proper bg advice ialah pompuan sendiri
tp saya cuba


Hasben niaga jgk jarang ada rumah.


Tidakdirkan rezeki allah bisnes sy ni automate duit masuk xperlu sy buat kerja bnyk.

Bnyk idea insyaallah.. sy cuba buat idea tuan.. mgkin diri sy sendiri kot yg xcuba utk buat

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-7-2019 01:34 PM From the mobile phone | Show all posts
shinichi replied at 9-7-2019 12:52 AM
terima kasih mod tag kita walaupun tak kuar noti



Thorbaikkkkk
Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.073224s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list