Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1519
View
64
Reply

[Komunikasi] Loghat dan anda

[Copy link]

Author: fahdramli    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 20-6-2019 06:36 PM From the mobile phone | Show all posts
matryoshka replied at 20-6-2019 05:57 PM
Tido berdengkor - berkeroh (letih sgt gamoknye smpai berkeroh)
Tido - mereloh (dah malam ni haa..x  ...

Loghat daerah mana ni,,, satu i tak pernah dgor
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 06:41 PM From the mobile phone | Show all posts
fahdramli replied at 20-6-2019 06:35 PM
Loghat mana ye.. Mcm menarik pulak

Saya sempadan negeri sembilan dan melaka. Saya paling tak suka bila org gelarkan otang melaka ni kasar sebab walaupun daerah saya bawah jajahan melaka tapi orang daerah saya tak ada loghat macam orang melaka tulen yg maybe belah belah bandar or pantai. Loghat kami langsung tak ada vokal 'au' kat belakang tu..tapi tidaklah pulak loghat kami berbunyi 100%macam org nismilan. Apapun, kasar atau beradab nya seseorang itu adalah berdasarkan peribadi nya bukan berdasarkan kenegerian nya. Betul tak?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 06:56 PM From the mobile phone | Show all posts
fahdramli replied at 20-6-2019 06:36 PM
Loghat daerah mana ni,,, satu i tak pernah dgor

Pekan kampungku nan permai.. hihi

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 08:12 PM From the mobile phone | Show all posts
fahdramli replied at 20-6-2019 06:35 PM
Orang muo ekk

Wahhhh pandai sungguh cik Fahd teka
Yup kaka mmg org muo

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-6-2019 08:23 PM From the mobile phone | Show all posts
denim replied at 20-6-2019 06:41 PM
Saya sempadan negeri sembilan dan melaka. Saya paling tak suka bila org gelarkan otang melaka ni k ...

Betul, exactly. I pun ada family angkat kat melaka, tak dak hal pun deal dengan orang melaka nismilan dan joho, i pernah stay muo 2 tahun, so paham sangat dah.. Loghat kasar bunyi tapi mereka ni lah penyebab i rindu nak balik melaka muo dan nismilan.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-6-2019 08:23 PM From the mobile phone | Show all posts
matryoshka replied at 20-6-2019 06:56 PM
Pekan kampungku nan permai.. hihi

Ouh, adik ipor orang ganchong, tak de la dia berbahasa loghat macam ni, ke i yang tak paham.. Hahha
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-6-2019 08:25 PM From the mobile phone | Show all posts
takayama replied at 20-6-2019 08:12 PM
Wahhhh pandai sungguh cik Fahd teka
Yup kaka mmg org muo

I pernah stay muo dua tahun. Bila jumpa geng muo, dandan i tuko loghat muo, ahh rindu muo, rindu nasi goreng ayam berlada gerai besi, astaka, dan wetex parade.. Ade lagi ekk
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 08:44 PM From the mobile phone | Show all posts
takayama replied at 20-6-2019 11:19 AM
loghat daerah dan family juga

Curtain, langsir = langsir

Hampir sama. Tapi iols takde kg. Ni ckp org kat umah.

Ada tambahan;

Almari: gobok, gerobok
Pergi ber-dating: berendut
Pakwe/makwe: endut
Agar-agar: lingkung
Johor Bahru: Johor (maknanya walaupun dok kat Batu Pahat, kita 'turun Johor' untuk ke JB. Pernah tanya ayah, "bkn ke kita dah duduk kat Johor? Kenapa nak turun Johor lagi?" Susah ayah nak explain masa tu.
Air masak: air jarang
Some questions ending with "ek" cthnya "Camtu ek?"


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 09:07 PM From the mobile phone | Show all posts
*kena ada qalqalah sughra kubra baru jjadi

Ambo - saya. Tapi lebih lembut dan sopan dari kawe
Lapu stok - lampu merah traffic light
Bedo-oh lalu - sikap atau berbuatan yang keterlaluan
Sengoti - sungguh, benar, betul
Tebo'lah - tak senonoh, boleh guna untuk cuai, ikut tempat
Agah, meto - samseng
Buto ghenggo - buta sungguh2
Bederat/bedeghat - pergi jalan-jalan tanpa arah atau tujuan
Ike keronge - ikan jaket, ikan cencaru
Beghembah - bergomol bergaduh/berbalah
Debek(pronounce -there back) - lemah dalam hal-hal yang bersabit dengan  kepandaian.  eg: debek main bola
Gokget - bergoyang
Gedebe - samseng
Hungga - berlari
Igak - tangkap
Kkucha bagha/kkube lembe/kkucha lana - berselerakan/bertaburan/tidak tersusun
Mutta itik - pening
Puye - musim eg: Puye menuai padi.
Pecun - speed
Tughit - bengit
Tunja - tendang/terajang

Favourite
Yak kelih bokte - berhati-hati dengan perbuatan kamu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-6-2019 09:18 PM From the mobile phone | Show all posts
aleX-S replied at 20-6-2019 09:07 PM
*kena ada qalqalah sughra kubra baru jjadi

Ambo - saya. Tapi lebih lembut dan sopan dari kawe
...

Macam terengganu belah kole berang je ni..
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 09:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7 replied at 20-6-2019 08:44 PM
Hampir sama. Tapi iols takde kg. Ni ckp org kat umah.

Ada tambahan;

Ha ah lupa tang berendut tu, dulu2 time sekolah agama, guru besar selalu bebel bila tgk subjek dia ajar iaitu muamalat asyik ler most anak2 murid dia dpt markah rendah, ms perhimpunan dia akan kata jgn ikut bdk2 darjah 6 belajar xnak berendut aje kerjanya......hahahahaha

Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 09:36 PM From the mobile phone | Show all posts
fahdramli replied at 20-6-2019 08:25 PM
I pernah stay muo dua tahun. Bila jumpa geng muo, dandan i tuko loghat muo, ahh rindu muo, rindu n ...

Alkisahnya pernah dok muo
Yg lelain msh ada kecuali gerai besi, bebila senang dtglah ke kg halaman kaka utk mkn2...... Hahahahaha
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 09:49 PM | Show all posts
sll sabahan byk bahasa campur @bahasa rojak

kening - kirai
menelentang  -melaya
lalu -limpas
gatal -getek/landi
langsir -tabir
habislah -matai
saya -sia
basi -banggas
ayam -manuk
rokok -sigup
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-6-2019 09:54 PM From the mobile phone | Show all posts
takayama replied at 20-6-2019 09:36 PM
Alkisahnya pernah dok muo
Yg lelain msh ada kecuali gerai besi, bebila senang dtglah ke kg halama ...

Haaa sahih dah, geng pun masih ramai kat muo
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 09:56 PM From the mobile phone | Show all posts
fahdramli replied at 20-6-2019 08:23 PM
Ouh, adik ipor orang ganchong, tak de la dia berbahasa loghat macam ni, ke i yang tak paham.. Hahh ...

Pekan bnyk kg.. Walaupun mcm sbelah2 je kg tu..mesti ada serba sedikit yg len.. Hihihi... Makcik ada gak sorang kat ganchong.. Dia kawen org situ....
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 10:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Anyway tq ye tt bg tacang
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 10:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Loghat kampung kami:-

Gerek - boifren/gelfren
Prengpan - frying pan
Gohed - teruskan/mara
Gostan - undur
Lawa - sombong
Lepeh - lipas
Tetak - ketawa
Kelaka - bercakap
Iboh - jangan
Congek - crybaby
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 10:31 PM From the mobile phone | Show all posts
fahdramli replied at 20-6-2019 09:18 PM
Macam terengganu belah kole berang je ni..

Campur2 daerah

Fahd salah eja id rupanya selama ni
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 11:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by momoruru at 20-6-2019 11:53 PM

Loghat bahasa kampung saya

Curtain, langsir = laser, kaing pitu
Sarapan = makang pagi
Baling, lontar = lepor, petong
Lambat= betak
Sikit= sikek
Berdengkur= ngeroh, dekor
Beskal = basika
Sawah= Baroh
Gatal = gata, galok, gelenyar
Bohong = nawok, debong, kuat cong
Usik = ngosek, ngaca
Lalai = Lepa (lepe)
Cantik = comey
Malas = nasang
Selimut = kain limuk
Pasar = pasor
Kamu = mung
Hensem = Semark (smart)
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-6-2019 08:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Foxey replied at 20-6-2019 10:08 PM
Loghat kampung kami:-

Gerek - boifren/gelfren

Haaa ni daerah mana ni, go heada gostan tu mcm negara isketambola daa
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.115872s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list