Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1013
View
50
Reply

[Pelbagai] ZIARAH-MENZIARAHI...

[Copy link]

Author: seribulan    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 19-6-2019 10:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Baba_Yaga replied at 19-6-2019 02:05 AM
Adab-adab sebelum berziarah:
- Memilih masa yang sesuai
- Memakai pakaian yang sopan da ...

Tenkiu super mod yg pemurah lagi baek hati

Comments

no prob... jemput ke bod Medik + Bod Buku...  Post time 19-6-2019 11:07 AM
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2019 11:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Iols ada sedara jauh chinese. Rajin pulak dorang ziarah mak iolls kat kampung tu. Kalau ada kematian ke, diorang lah sampai dulu siap bagi duit. Biasa nya lepas kebumi sibuk masak2 untuk  jamu tetamu makan. Diorang mintak diri untuk balik. Katanya taknak menyusahkan tuan rumah yang tengah bersedih. Berbeza pulak dengan sedara mara melayu yang lain. Menunggu makan, bising2 dah macam kenduri apa je.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2019 11:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Ada isu atau takda rasa berat keutamaan la tu nak balik beraya.
Raya puasa pun sepatutnya dipenuhi dgn aktiviti ziarah. Cuma salah satu isu anak yang tak terkawal dan tuan rumah pun suka mempamerkan barangan berharga, membuatkan keluarga yang ada anak kecil hadkan rumah yang nak diziarahi.
Ye lah. Nak jaga hati semua pihak sampai terhalang niat nak beramah mesra. Waktu bila lagi nak berjumpa kalau tak raya? Jumpa kat luar pun belum tentu kenal

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2019 11:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak perasan pulak ziarah-menziarahi makin kurang sekarang sebab weolls still berjalan sakan ke rumah saudara bila puasa dan Raya.. Rasanya sebab dah biasa dari kecil org tua bawa beraya kenalkan semua tok nek saudara sepupu.. Wajib kenal gitu..

Jadi weolls pun sambung tradisi menziarahi rumah-rumah saudara bermula dari minggu pertama Ramadhan sehingga minggu akhir Syawal setiap tahun. Harapnya anak cucu weolls pun akan teruskan tradisi ini.. hah jgn sampai terserempak dgn saudara sendiri pun tak kenal! Gituuuu...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2019 11:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Romba replied at 19-6-2019 11:42 AM
Iols ada sedara jauh chinese. Rajin pulak dorang ziarah mak iolls kat kampung tu. Kalau ada kematian ...

Haishhh haram kan makan di rumah yg ada kematian..
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 05:18 AM From the mobile phone | Show all posts
MollyHarrison replied at 19-6-2019 11:50 PM
Haishhh haram kan makan di rumah yg ada kematian..

Lepas kebumi takpe
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 05:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Berpeluang beraya di perantau lebih 10 tahun, raya di Jakarta takde istilah ziarah menziarahi sgt, just ketuk pintu jiran2 bagi kuih salam he

Raya di UK sgt meriah sbb mungkin rasa jauh dari family kita rapat dengan kawan2, every week wajib potluck, our dishes varied from traditional to local food like chicken pot pie & fishnchips
Disebabkan jauh dr family we have to very independent, masa student lah dh belajar anyam ketupat bagai haha, masak rendang padahal dulu duk KL satu apa pun xtau masak, semua mak buat kan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 10:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Romba replied at 20-6-2019 05:18 AM
Lepas kebumi takpe

Oh yg menunggu makan tu lepas kebumi lah ya.. lorr tak balik rumah lagi lepas kebumi.. kesian tuan rumah.. kalau ya pun patut belikan makanan kalau nak lepak lama kat rumah yg ada kematian kan..
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 10:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Cakap pasal ziarah-menziarahi ni, iols teringat dulu masa kecik-kecik kan, Raya pertama tu boleh pergi je rumah jiran-jiran yg tak kenal ponnn, tetap dilayan mesra, dihidangkan juadah dan dapat sedekah duit Raya..
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 10:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Zaman dedulu lain. Jiran tetangga sukaaa sangat tetamu dtg menziarah. Pintu buka besar-besar masa Raya pertama. Weolls yg kekanak ni pun berjalan lah satu taman sepanjang Raya pertama, beraya sakan!

Bila lalu depan rumah jiran, jiran siap gamit tangan dok pakat panggil weolls ni datang beraya tau.. kalau weolls tak pergi, kesian pulak tengok tuan rumah tu sunyiiii je rumah dia tak ada org... sebab tak semua org ada anak-anak cucu-cucu di pagi Raya..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 11:07 AM From the mobile phone | Show all posts
MollyHarrison replied at 20-6-2019 10:24 AM
Oh yg menunggu makan tu lepas kebumi lah ya.. lorr tak balik rumah lagi lepas kebumi.. kesian tuan ...

Tu lah pasal. kita nak bertenang &  berehat.. tapi dah macam budaya pulak.
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 09:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Kawan pejabat ai chinese. Dia kalau raya cina mmg amik cuti sampai 2 minggu. Tp bkn sbb nak balik beraya.
Selalunya family diorg plan holiday ke luar negara lama2.. Itu la raya bagi dia..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 10:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Ziarah sedare mara ni mmg iols & family still buat. In law pn same.
Iols da la sejenis rapat dgn mkcik pkcik.
Any news sume akn contact i dlu. Dgn kazen pn rapat. Mostly sekepala. Even skrg jumpe time raya or event jek, x rse awkward. Ye la msg2 da besar & have family on our own. Bile bejumpa fon pn dilupakan. Byk nk catch up kn.
I lg suke sembang face to face. Xnk dlm wasap group je bekicau. Bile jumpe snyp. X suke mcmm tu..hahaha
Thank god hubby pn same. Suke ziarah sedara.
Tu yg cuti raya semgu x ckup.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 11:09 PM | Show all posts
Jarang dpt ziarah sedara mara skrg nih...
Nk blk kg time raya, dpt cuti seminggu pun byk abis masa atas jln ja.. Nk blk 2 kampung...
mana yg sempat je lah.. Weols ni kalau ada masa, xyah tgu raya.. Kalau g cuti belah utara, mn umah pakcik makcik yg smpt singgah, kita singgah la..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 11:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Budaya ziarah menziarahi ini hanya ada pada bulan syawal sahaja, minggu pertama syawal, time ni ramai yang cuti , macam kampung saya, raya pertama berkumpul sanak saudara pagi raya tu bermaafan, lepas tu terus ke rumah saudara mara berdekatan beraya, kadang kadang berkonvoi mcm iklan tnb tu. Syiok sgt.

Raya kedua pulak ada baraan lelaki, baraan ni, satu kampung berkumpul raya rumah ke rumah. Biasa kat kampung sy,baraan laki raya ke2 baraan perempuan raya ke3.

Masa sy kecik kecik dulu rajin sy ikut , dapatkutip duit raya, biasa juadah yg dihidang tuan rumah ringkas ringkas jer, mcm mihun goreng, buah tembikai, keropok, kuih muih, mana yang berada akan buat mkn besar la.

Tapi biasa nya geng baraan ni naik satu rumah dalam 5 ke 10 minit jer tak lama, ramai jugak sekali datang lebih 50 orang,
Start 8 pagi habes sampai 5ptg....
Seronok
Kampung sy di sg besar,selangor

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2019 12:33 AM From the mobile phone | Show all posts
serious bila balik kampung rase nak lawat sesiapa aje yg dikenali, baik sedara belah mak baik sedara belah pak..sebab bila kat KL rase kat outer space..memasing buat hal masing2..duduk condo, mmg xdenye nak beraya dgn jiran sebelah, masing2 wat x kenal..I dunno why..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2019 06:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Ziarah menziarah ni bagus,mcm aku boleh kenal sepupu sepapat yang jauh..padahal dulu kecik-kecik main guli sekali,skang jadi janggal bila masing-masing dah besar panjang.nasib raya aritu jumpa balik..so dapat la jumpa,seronok jugak dapat sembang face to face.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2019 08:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Berpeluang raya di perantauan jugak. Dari zaman kanak kanak membawa sampai ke dewasa. Seronok lain macam. Weekend memang habis kan masa dari pagi sampai ke malam pergi beraya rumah orang. Bersusun dari satu rumah ke rumah yang lain. Happening. Tapi itu ziarah menziarah kawan kawan. Kalau di malaysia Kita beraya terutama sekali ke rumah saudara mara dahulu baru la ke rumah rakan rakan pulak.  Seronok beraya di malaysia, ingat kecik kecik dulu pergi kutip duit raya satu kampung. Sedih nye sekarang dah tak ramai budak yang amal kan budaya jalan satu kampung kutip duit raya

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2019 10:19 AM | Show all posts
my chinese friend bgtau ramai among deols yang suka keluar negara masa perayaan sbb nk bg angpow tu mahai oo.. lagi mahal dari lari keluar bercuti..

Unlike malays, budaya tu masih wujud tapi sikit-sikit dah macam terhakis.. kalau bercuti belah pilah, melaka sgt la meriah dengan sedara mara yang entah dari mana.. kalau balik ke utara lak, still berjumpa tp meriah tu kurang.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2019 11:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Mak tahun2 cuma open house first day. Iaitu masak banyak2 utk sedara mara datang. Lepas tu yg nak datang makan je la apa yg ada. Tak masak banyak2 dah. Tapi tahun ni ada pula sepupu datang rumah dgn dia sakit bersin batuk tetap datang ziarah. Last2 mak yg kena jangkitan. Terlantar la seminggu kena flu yg teruk dek kerana tetamu sakit yg menziarahi.

Kadang2 adab gak la kalau sakit jgn ziarah rumah org dulu. Tak pasal2 dah org lain pula yg sakit kena jangkitan. Ye dak????

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.076830s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list